Cari Artikel

Tuesday, June 30, 2015

Ramadhan 1436 Hari Ketigabelas


Ramadhan 1436 Hari Ketigabelas

Ramadhan 1436 Hari Ketigabelas perghh hari nie hari yang agak proaktif bagi is hehehe bukan apa pun cuma is gi ambik printer spare kat umah is je.

Printer is buat hal asyik taknak kuar kaler dier maybe cartridge dia dah kotor sangat dah sebab is pakai css ink tu.

Atau[un maybe sebab ink ase korea yang is pakai tu pekat sangat sampai dia tepu xleh meleleh kuar dari cartridge?? Mungkin jugak la kan? Ase pun satu yang nak pekat sanat apehal kan? Is pun sama ngok ngek nak sangat ink terang-terang lagi dok merunggut apa kan?

Kelebihan pakai css ink nie adalah anda akan jarang tukar printer selama beberapa tahun, cartridge je selang2 1 2 tahun kena aa cuci atau replace sebab ink jadi tepu dan beku dalam dia. Cara nak cuci is tahu tapi kimia apa is tak tau nak guna apa. Kat tempat is beli sparepart dia tu dok bau alkohol maybe dia pakai alcohol untuk cairkan ink yang beku dalam cartridge??

Mungkinkah? Sapa nak share info sila lah komen cara nak cuci cartridge supaya kita leh jimat sikit berbelanja nie dah la GST apa semua bagai nak kampoi ingat senangka, kalau gaji RM 1 juta ssebulan tak pa lah rosak, order baru jer kan? Ini gaji RM 1 ribu pun terkentut nak cari daa.

Ok Update sikit pasal device is dah pun kuar gudang simpanan dan ke courier penghantaran dan dah pun berlepas dari lapangan terbang China, so is tengah tunggu arrival my device, mesin buat duit tu.

Monday, June 29, 2015

Ramadhan 1436 Hari Keduabelas


Ramadhan 1436 Hari Keduabelas

Ramadhan 1436 Hari Keduabelas alhamdulillah dah 12 hari kita berpuasa dan is ucapkan tahniah juga kepada semua rakan dan pembaca blog is.

Dalam bulan nie jugak banyak reveal perkara-perkara yang memang kita tak suka dengar macam kes dera, kes kemalangan, penemuan kebenaran di sebalik mitos perdagangan organ manusia yang cuba di selindung oleh pihak2 tertentu.

Memang bila pikir balik memang pelik tapi bila is teringgat balik ajaran guru is, bila nak dekat dengan kemunculan Dajjal serta kemunculan Imam kita, memang akan kembali ke zaman jahiliah sepertimana sebelum kedatangan Rasulullah S.A.W, memang sebijik, cuma kita jahiliah dalam zaman moden, lagi brutal.

Jadinya macam mana kita nak banteras perkara buruk nie berlaku? Tak leh banteras pun, akan jadi lagi buruk, so apa yang boleh kita buat adalah mantapkan lagi diri kita dengan ajaran Islam, amalkan dengan sempurna dengan taat. Ada ilmu tapi tanpa taat memang terpesong, gerenti punya.

Pada zaman sekarang kapitalis akan bermaharajalela.Tak kira sapa pun diatas, semuanya akan buat benda yang sama. Is malas nak berpolitik tapi is nak tegaskan politik takkan dapat menyatukan sesama Islam. Kafir itu musuh yang nyata. Kena ingat benda tu, jangan sebab dendam kita terkeluar dari agama kita.

Ok lah is serabut hari-hari dengar berita pasal kemenangan kafir nie baik kat fb, twitter, g+ mahupun tv, memang zaman sekarang zaman kehancuran, jai hati-hati. Selamat menjalani ibadah puasa dengan sempurna.

Sunday, June 28, 2015

Ramadhan 1436 Hari Kesebelas


Ramadhan 1436 Hari Kesebelas

Ramadhan 1436 Hari Kesebelas, yeahhh dah masuk hari kesebelas dan nampaknya makin lewat is blogging pada bulan puasa nie, dan rentetan pukulan ke dc an #Streamyx.

Is dah malas nak bertekak dengan operator TM tu walaupun suara dia seksi ayu dan merdu semua bagai, kerana internet lebih penting daripada mengayat operator.

Jadi apa yang dah korang buat selama berpuasa 11 hri nie? Yang is sedih sangat bila baca ada lagi berita pasal ibu tiri yang dera anak tirinya nie, sampai patah 13 batang tulang, cucuh dengan api rokok dan sebagainya.

Ramadhan 1436 Hari Kesebelas

Ramadhan 1436 Hari Kesebelas


Masya-Allah, harap muka ja lawa dan mengetarkan rusuk kiri para lelaki (is tak bergetaq pun maybe bukan type is kowt), tapi isi hati perut ahli neraka rupanya. Si bapa kepada anak yang didera pulak takkan tak tau langsung kowt penderaan yang bini dia buat kan?

Is mintak satu jea hukuman kepada si pendera nie agar di jatuhkan hukuman sama seperti yang dialami oleh anak yang didera, patah-patahkan tulang dia sebanyak 13batang, dan cucuh dengan api rokok. Awat muka hang cantik nak kena kesian ka??? is cukup emo sapa2 yang dok dera anak, dok buang anak.

Takmo anak mai bagi kat is, is nak anak seramai yang mungkin. Tapi bila dah bagi xleh ambik balik aaa kecuali anak dia nak pegi balik.

Oklah berita dera nie memang is marah sengsangat kalau is dapat is dera pulak si pendera tu, buta kayu betul, asyik nak sedap jea keja hang, haa lepas nie mendapatla hang makan nasik kangkung ada akaq dan pasir, nasib laa kat dalam mesti siap kena belasah hari-hari punya confirm.


Saturday, June 27, 2015

HABIT ‘AH’ PARA ISTERI YANG MERUNTUHKAN SYURGA RUMAHTANGGA


HABIT ‘AH’ PARA ISTERI YANG MERUNTUHKAN SYURGA RUMAHTANGGA

Terlalu ramai mesej dari para isteri yang mengadu tidak puas hati dengan suami masing-masing. Habis diceritakan segala keburukan suami sebagai alasan yang membenarkan ia untuk diderhakai.

Kami cuba menyelami perasaan dan permasalahan mereka dengan tenang sebelum memberikan ulasan dan nasihat dengan basmalah.

QS: 58. Al Mujaadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan Terhadap Suami)

1. Sesungguhnya Allah telah mendengar perkataan wanita yang mengajukan gugatan kepada kamu tentang suaminya, dan mengadukan (halnya) kepada Allah. Dan Allah mendengar soal jawab antara kamu berdua. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat

10. Sesungguhnya pembicaraan rahsia itu adalah dari syaitan, supaya orang-orang yang beriman itu berduka cita, sedang pembicaraan itu tiadalah memberi mudharat sedikitpun kepada mereka, kecuali dengan izin Allah dan kepada Allah-lah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakkal.

Allah haramkan anak-anak berkata ‘ah’ kepada ibubapa atau kepada wali / murobbi secara umumnya. Malangnya ada pula isteri yang turut menyalahkan ibu bapa suami lalu mereka juga diderhakai. Lebih teruk lagi bila ada yang terang-terang mengatakan “Allah tidak adil” terhadapnya dengan segala ujian hidup berumahtangga yang dialaminya.

Artikel pendek ini tidak untuk membela para suami yang togho seperti Fir’aun untuk dipatuhi oleh sang isteri. Asiah isteri Fir’aun yang Allah nukilkan sebagai isteri contoh dan ditelahkan sebagai salah seorang penghulu syurga oleh Rasulullah SAW juga dibolehkan mengingkari suaminya yang togho itu.

HABIT MEMBANTAH OLEH PARA ISTERI

Isu yang ingin kami ketengahkan di sini ialah sifat togho dan nusyuz isteri itu sendiri. Tanpa disedari apa yang diceritakan turut menampakkan sifat togho dirinya yang tidak melayakkan beliau mendurhakai suaminya.

Antara yang dapat dikesan ialah penceritaan tentang kelemahan suami yang agak keterlaluan. Keluarga suami turut dicerca. Ada yang memanggil suami hanya dengan panggilan “nama” atau “awak” sahaja, bukan dengan panggilan 'abang' atau seumpamanya. Padahal anak-anak sudah pun meningkat remaja. Yang lebih ketara lagi ialah tabiat nusyuz isteri yang sering bebas keluar rumah tanpa izin suami.

Sebahagian lain malah suka men’talak’, atau membiar / mengabaikan suaminya (pinjam loghat Johor). Maksudnya apabila berselisih faham atau ditegur sahaja, dia akan memboikot suaminya dengan tidak melakukan khidmat yang biasa darinya seperti menyajikan makanan, menyediakan pakaian dan sebagainya.

Seharusnya seorang isteri itu bersyukur jika suami sudi menegur dan menasihatinya lalu bersegera meminta maaf. Apa yang sering terjadi adalah sebaliknya. Isteri yang seharusnya belajar tanpa henti untuk menghiasi hidup suami dan keluarganya bukan sahaja tidak berusaha membuat islah, malah memboikot suami apabila ditegur. Sudahlah tidak mencuba mencari ilmu dan kaedah untuk mempersiapkan diri sebagai isteri solehah, bahkan tidak bersyukur dan memboikot suami pula apabila ditegur.

Sebenarnya sifat "kepala batu" isteri yang susah mengakui kelemahan diri dan segera meminta maaf ini menjadi penyebab utama keruntuhan syurga rumahtangga. Inilah satu habit luarbiasa yang sudah menjadi amalan biasa bagi para isteri. Bibit derhaka sudah tertanam sejak awal pernikahan lagi.

QS: 66. At Tahrim 6. Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.

QS:2. Al Baqarah 24. Maka jika kamu tidak dapat membuat - dan pasti kamu tidak akan dapat membuat(nya), peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan bagi orang-orang kafir.

Aturan Allah itulah satu-satunya pilihan kaedah penciptaan syurga yang ada untuk kita. Jika kita masih ingin mengikut aturan sendiri, atau keras kepala (membatu), maka sifat "kepala batu" itu yang akan menjadi punca pergeseran yang berapi-api tanpa henti. Maka selama hidup kita akan berada dalam sengsara api neraka dalam rumah sendiri.

KESIMPULAN

Dalam memperkemaskan akidah dan disiplin warga, maka kami sentiasa menyeru agar Allah, Rasul dan Ulil-amri / Murobbi itu benar-benar didaulatkan melalui ketaatan tidak berbelah bagi (QS:4/59).

Pada skop keluarga pula, perintah Allah bahawa "lelaki itu adalah pemimpin wanita" menjadi tiang seri kepada pembinaan kerukunan dan syurga rumahtangga yang utuh. (QS:4/34)

Allah harus benar-benar dan sentiasa bertahta sebagai RAJA di hati segenap warga (Maalikiyaumiddin. Iyyaka na'bud waiyyaka nasta'in). Setiap perintah Allah yang telah ditunjukkan dengan jelas oleh para rasul, yang diamanahkan melalui para murobbi / ulil-amri wajib dipatuhi oleh setiap diri tanpa soal. Titah perintah Allah dalam alquran itu menjadi kayu ukur yang perlu dipatuhi.

Pantang sama sekali mana-mana warga yang mengaku beriman berkata ‘AH’ termasuk melalui aksi badan (body language) yang seumpamanya terhadap murobbi masing-masing. Setiap isteri harus mendaulatkan suaminya, tidak boleh ‘sedikitpun’ membantah para suami. Demikian juga anak-anak terhadap ibubapa dan murid terhadap gurunya.

Barang siapa ada bibit ‘ah’ terhadap Allah dan RasulNya, samada kerana tidak puashati dengan qada’ dan qadar diri, atau memperlekehkan titah perintahNya, maka syiriklah ia dan terbatallah syahadahnya. Jika Allah dan Nabi SAW tetapkan redha Allah terletak pada redha suami / ayah, maka setiap anak dan isteri juga tertakluk kepada syarat yang sama. Kerana itulah Allah larang ‘ah’ kepada ibubapa.

Kami juga panjangkan titah perintah Allah dan rasul itu kepada setiap murobbi/ah. Seorang anak harus patuh kepada walinya. Isteri harus patuh kepada suaminya. Kaum bapa pula harus patuh dan taat kepada ulil-amrinya. Mata rantai ini penting kerana kita tidak akan mampu memperbaiki akhlak anak-anak selagi akhlak para murobbi/ah tidak ditangani dengan sempurna.

Pada masa yang sama, para murobbi/ah juga sentiasa dibimbing agar memahami dengan jelas serta mematuhi semua arahan Allah dan rasul bagi melayakkan dirinya dipatuhi. Kerana itu tidak pernah berlaku perkelahian atau cabar mencabar dalam syuro RPWP seperti yang kita sering lihat suasana pasar ikan di parlimen. Ini kerana semua ahli akan mematuhi ulil-amri / pengerusinya sesuai dengan perintah Allah.

QS: 58/11. Hai orang-orang beriman apabila dikatakan kepadamu: "Berlapang-lapanglah dalam majlis", maka lapangkanlah niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu", maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

Imam Tarawih Menangis Membacakan Ayat Surah al-An'am (Ayat 31-35)


Imam Tarawih Menangis Membacakan Ayat Surah al-An'am (Ayat 31-35)



Solat Sunat Tarawih ini diimamkan oleh Syeikh Abdul Rahman Ad-Dasouqy Taha Ridwan.

Bacaan: Surah al-An'am, 31-35, M/s: 131

Terjemahan

[31] Sesungguhnya telah rugilah orang-orang yang mendustakan pertemuan mengadap Allah; sehingga apabila hari kiamat datang secara mengejut kepada mereka, mereka berkata; "Aduhai kesalnya kami atas apa yang telah kami cuaikan dalam dunia!" Sambil mereka memikul dosa-dosa mereka di atas belakang mereka. Ingatlah, amatlah buruk apa yang mereka pikul itu.

[32] Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan: dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?

[33] Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa apa yang mereka katakan itu akan menyebabkan engkau (wahai Muhammad) berdukacita; (maka janganlah engkau berdukacita) kerana sebenarnya mereka bukan mendustakanmu, tetapi orang-orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat keterangan Allah (disebabkan kedegilan mereka semata-mata).

[34] Dan demi sesungguhnya, Rasul-rasul sebelummu pernah juga didustakan, maka mereka sabar terhadap perbuatan orang-orang yang mendustakan mereka dan menyakiti mereka, sehingga datanglah pertolongan Kami kepada mereka; dan sememangnyalah tiada sesiapa pun yang dapat mengubah Kalimah-kalimah Allah (janji-janjiNya); dan demi sesungguhnya, telah datang kepadamu sebahagian dari khabar berita Rasul-rasul itu.

[35] Dan jika perbuatan mereka berpaling (daripada menerima apa yang engkau bawa wahai Muhammad) terasa amat berat kepadamu; maka sekiranya engkau sanggup mencari satu lubang di bumi (untuk menembusi ke bawahnya) atau satu tangga untuk naik ke langit, supaya engkau dapat bawakan mukjizat kepada mereka, (cubalah lakukan jika engkau sanggup). Dan sekiranya Allah menghendaki, tentulah ia himpunkan mereka atas hidayah petunjuk. (Tetapi Allah tidak menghendakinya), oleh itu janganlah engkau menjadi dari orang-orang yang jahil.




Fakta Sejarah Islam Dalam Bulan Ramadhan


Fakta Sejarah Islam Dalam Bulan Ramadhan

Fakta Sejarah Islam Dalam Bulan Ramadhan, #‎InfoRamadan‬: Tahukah anda? Antara peristiwa penting dalam sejarah Islam yang berlaku dalam Bulan Ramadan:

1. Al-Quran diturunkan.

2. Khadijah binti Khuwalid memeluk Islam dan juga meninggal dunia.

3. Abu Talib meninggal dunia.

4. Peperangan Badar.

5. Zakat fitrah diwajibkan.

6. Penaklukan Kota Mekah.

7. Solat Tarawih didirikan secara berjemaah pada zaman Saidina Umar bin al-Khattab.

8. Peperangan Tabuk.

9. Islam berkembang ke Yaman dan Bani Thaqif yang datang dari Taif memeluk Islam.


Ramadhan 1436 Hari Kesepuluh


Ramadhan 1436 Hari Kesepuluh

Ramadhan 1436 Hari Kesepuluh ya hari nie genap sepuluh hari umat Islam di Malaysia berpuasa, menunaikan dengan sempurna.

Hari nie gak hari is gembira sebab dua barang yang dibeli dari local seller is sampai serentak kat kedai is, dan menamatkan penderitaan penantian is ini.

Is faham seller2 online sekarang nie, dorang bersaing antara satu sama lain so memang penat gak la sampai offer free posting, tapi macam is is akan tanya akan ada masalah ke jika is order barang dan dia bagi shipping free? Tak menyusahkan kah? Is rela bayar sebab is nak barang is sampai ke tangan is without damage mahupun tercicir.

Kepada semua yang suka online shopping kat facebook tuw kalau seller bagi harga murah biarlah kita bayar harga shipping nya, sebab:


  1. Boleh suruh dia balut kemas dan cantik.
  2. Boleh suruh dia wrap dengan bubble wrapping.
  3. Boleh suruh dia protect dengan form.
  4. Boleh suruh dia masukkan dalam kotak tebal sikit.
  5. Boleh suruh dia pelekat sticker fragile, handle with care, this side up dan sebagainya.


Haa nampak tak kalau kita pilih untuk bayar kos penghantaran tu? barang kita beli tu terjamin sempurna tanpa pecah, sumbing, basah, kemek, retak, tukar colour dan sebagainya.

Oklah is akan terus membeli dari local seller dan nanti akan datang is pulak nak jual online tapi secara pukal jer lah malas nak kacau retailler2, maybe baju tshirt blank design, electronic dan jugak lain-lain akan is jual, dan kebanyakkan barangan is made in china lah sebab sana yang ada kilang besar2.

Sapa2 pun boleh jadi retailer mahupun supplier tapi kos insuran serta shipping yang agak kasaq harganya mestilah kita mampu untuk membayarnya, is pun bukan mampu sangat pun so is buat repeat order rapidly dan order barang secara berasingan untuk kurangkan kos.

Oklah setakat nie je untuk hari nie semoga kita jumpa lagi esok hari, selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia nie.

Friday, June 26, 2015

Ramadhan 1436 Hari Kesembilan


Ramadhan 1436 Hari Kesembilan

Ramadhan 1436 Hari Kesembilan ya sekali lagi memang is terlewat update blog sekarang nie entah mengapa mungkin kerana is dah lali dengan tension connection #Streamyx.

Daripada is tension baik is buat keja lain, eh keja apa pulak la is nak buat kan? Kerja berat dalam bulan puasa nie memang letih aa hehehee iyer lah is nie kalau kerja berat nanti minum air macam unta tapi bulan puasa kan nak minum air tak boleh so is elakkan daripada bekerja berat.

Berat tak berat kalau urgent nak kena buat jugak kerja-kerja luar dari kedai is nie. Tapi dua tiga hari nie is memang penat laa asyik monitor barang yang di pesan tak pos lagi. Bukan barang dari China pun barang yang is beli dari local seller.

Memang penat lerr nak tanya banyak, karang tanya banyak meradang pulak seller, tapi is nie buyer cool, satu hari is tanya seller, Salam, dah pos kah? Dia jawab belum, is jawab ok. Esok tanya balik Salam dah pos kah? Dia jawab otw. So akan keluar soalan kedua bila lepas pukul 6ptg, iyer la kan pejabat pos mana bukak sampai pukul 7.

So dah pukul 6 tanya soalan kedua dah ada tracker number? So seller jawab dah boleh track, is ambik tracker number dan track kat web pos.com.my, tengok status dah ada dan dalam proses. Lega. Hilang penat menunggu yang is menderita dalam seminggu nie.

Ala bukan mahal pun barang yang is beli tu tapi pasal urgent punya pasal so is terpaksa push seller supaya barang is beli tu di pos secepat mungkin.

Is nak testimoni takleh lagi sebab barang lom sampai, so is kena tunggu lah barang yang di pesan sampai dulu nanti is buat testimoni. Ok jumpa lagi, selamat menjalani ibadah puasa.

Thursday, June 25, 2015

Petua Untuk Elak Gastrik Semasa Berpuasa


Petua Untuk Elak Gastrik Semasa Berpuasa

Petua untuk elak gastrik semasa berpuasa, is nak kongsikan peua nie bagi rakan-rakan yang ada masalah asid berlebihan jika kurang makan.

 1. Berbuka secara ringan - Kadangkala, sakit perut sewaktu berpuasa bukan disebabkan gastrik, tetapi tabiat makan seseorang apabila berbuka. Pesakit harus makan sedikit demi sedikit secara berperingkat-peringkat apabila berbuka supaya perut yang sehari berehat tidak "terkejut" Sebaiknya berbuka dengan makanan yang ringan seperti kurma, air kosong, buah-buahan atau sup rendah lemak. Berehat seketika dengan menunaikan solat Maghrib, kemudian bolehlah mengambil makanan lebih berat.

2. Tidak berbuka terlalu berat - Apabila waktu berbuka, ramai yang memulakan suapan dengan makanan berat dan bersifat kompleks yang boleh menyebabkan masalah ketidakhadaman. Karbohidrat daripada nasi putih cepat ditukarkan ke bentuk gula (tenaga). Jika mahu makan nasi putih, pastikan kuantitinya sama banyak dengan sayur yang berfungsi sebagai penapis untuk melambatkan proses penukaran karbohidrat ke gula.

3. Makan makanan yang mengandungi sulfur - Ramai beranggapan serangan gastrik lebih kerap berlaku pada Ramadan kerana apabila tiada makanan, tahap keasidan dalam perut bertambah. Anggapan ini kurang tepat kerana apabila berpuasa, keseluruhan sistem penghadaman kita berehat, bermakna rembesan asid hidroklorik dalam perut akan menurun. Jadi seharusnya tidak timbul masalah sakit atau senak akibat keasidan perut yang tinggi. Seeloknya banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi sulfur seperti brokoli, kubis dan bawang putih.

4. Elak minum minuman berkafein ketika berbuka - Elakkan dari minum minuman berkafein ketika berbuka contohnya seperti kopi, teh atau nescafe. Ini kerana ia mengandungi kafein yang merupakan perangsang saraf yang menyebabkan kelenjar jus gastrik di perut menjadi lebih aktif. Bagaimanapun ia boleh diambil selepas solat terawih bukannya ketika berbuka.

5. Elak makanan tinggi lemak - Elakkan makan makanan kompleks dan mendatangkan kerengsaan pada perut seperti makanan berlemak, pedas, masam, berempah, berminyak dan bergoreng. Ia akan menjejaskan kelancaran sistem pencernaan dan tidak hairanlah ramai mengadu sakit perut selepas berbuka. Seeloknya ambilah lauk atau juadah berbuka puasa yang rendah lemak

6. Makan secara sederhana - Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya, jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa lemah. Makan secara sederhana, secukupnya dengan melebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebaik-baiknya, berhenti makan sebelum kenyang.

Petua untuk elak gastrik semasa berpuasa ini is harap semoga bermanfaat bagi rakan-rakan serta pembaca blog is tersayang daripada di serang gastrik apabila sedang menjalani ibadah puasa.

Doa Taubat dalam Iftirasy


Doa Taubat dalam Iftirasy

Doa Taubat dalam Iftirasy atau duduk di antara dua sujud ada doa taubat kalau korang nak tahu.

Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju2.. tahukah ...maksudnya??

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)


Sebarkan dengan menekan perkataan "SHARE" Kepada rakan rakan yang lain. Mudah mudahan diberkati dan dikurniakan Pahala oleh Allah s.w.t
INSYAALLAH...

Ramadhan 1436 Hari Kelapan


Ramadhan 1436 Hari Kelapan


Ramadhan 1436 Hari Kelapan ya hari nie is gembira sikit walaupun penat ulang alik ke pekan untuk bankin serta hantar pakaian ke dobi dan jugak monitor order.

Apa yang buat is genmbira ialah barang yang is beli dari Aliexpress.com dah pun mula di proses serta shipping kan. Makna kata suplier dah buat kerja dan is kena tunggu ETA 15- eta 20 baru sampai ke Malaysia, sebab is pilih free shipping by China Post Registered Air Mail.

Selalunya shipping jenis nie memang jadi free sebab kos2 tambahan seperti kargo fee, insurans serta lain2 di tanggung beramai2 oleh beberapa supplier dari China yang hantar barang ke Malaysia, so tunggu kargo sampai koad betul2 penuh koata then ship sekali harung.

Bila dah sampai ke Malaysia is ada tanya lain2 pembeli kat forum dorang cakap barang yang di pesan dan di hantar dengan China Post Registered Air Mail bila sampai di Malaysia akan di hantar pula oleh Pos Malaysia sampai ke rumah kita with zero kos.

Wah bestkannyerr kan??? Baik betul lah Pos Malaysia nie, tapi handle bebaik ok? is punya barang electronic, kalau bungkusan torn is saman hehehehe.

Ya itulah device yang is pernah cakap kat korang tew, device untuk membantuk is menjana pendapatan online yang is baru experimental ini. Is harap boleh mendatangkan hasil walaupun secara sampingan, kalau kata ok dan stabil is akan ajar korang pulak ok?

Selamat berpuasa dan selamat maju jaya.

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan 1436 Hari Ketujuh


Ramadhan 1436 Hari Ketujuh


Ramadhan 1436 Hari Ketujuh, wah dah genap seminggu kah kita berpuasa? Tahniah kepada diri is dan juga pembaca semua kerana berjaya menjalani ibadah puasa.

Hari nie is agak penat sikit sebab terpaksa bertahan dari tidur awal pagi kerana is nak buat kad debit Mastercard CIMB tu.

Wow bestnyer ada kad debit, leh aa is online shopping lepas nie tapi ahak nie kad debit daa bukan kat kredit ok? So nafsu shopping dapat di kengkang dek kerana jumlah yang ada dalam kad bukan di keditkan terus tapi kena topup dulu naa.

Kredit debit nie fungsi dia is pun agak pening sebab dulu kat sekolah belajar makna dia lain, tapi bila mai kat kad debit dan kad kredit nie makna dia dah jadi lain. So apapun lantak dier lah jangi is leh bayaq barang yang is order dari Aliexpress tuw.

Daripada is nak bayaq barang yang di beli dari portal Aliexpress.com guna Western Unioin yang charge tinggi tu baik is pakai debit kad lebih terjamin sebab transaction dia is leh track, leh kontrol dan monitor kat cmibclick online account.

Nanti is updatekan macam mana is daftar dan buat kad debit MasterCard nie, is bukan upgrade kad ok? Is apply kad debit CIMB Mastercard dan dia bagi is kad serta account, automatik cimbclick so lepas nie is tak payah beratur lama2 dalam Pejabat Pos Malaysia untuk bayar segala tok nenek bil is nie.

Dah penat dah bayaq cara manual, right now here we go online again macam dulu balik. Ok lah selamat berpuasa dan selamat maju jaya.

Tuesday, June 23, 2015

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 6


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 6


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 6 hari nie ialah sayur campur dan ayam goreng Bazaar Ramadhan.

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 6


Menu hari nie ringkas sebab terlalu sibuk kerja so tak leh nak tumpu untuk memasak atahlagi nak berkualinari dlam dapur, is pun dah lama tak turun masak nie.

Apapun makanan asasi is iaitu ayam mesti ada di sulami dengan makanan berkhasiat iaitu sayur campur buatan adik bongsu is. Ialah serat dan vitamin kena gak makan sekali sekala tak pun hari2 kena makan supaya senang lawas, imun bertambah dan meningkatkan daya tahan sakit.

Apapun selamat berbuka dan selamat berpuasa.

Ramadhan 1436 Hari Keenam


Ramadhan 1436 Hari Keenam

Ramadhan 1436 Hari Keenam memang betul2 bua is angin sebab dah masuk sebulan lebih dah #Streamyx suka buat hal, siot tul.

Mana boleh tahan dah sebulan online 10minit, internet dc, online 5-6 minit lepas tu dc lepastu online dekat 10 lagi putus pulak sampai setengah jam.

Sapa tak tension lagi bengang kalau asyik kena macam nie kan? Bila is open report dan ask to sending technician, boleh pulak line nie jadi super laju gila babas, torrent hit sampai 700kb/s perrghhh. Lepas tu dengan slamba lah technician cakap tak der apa2 pun problem.

Is pun ingat ok dah, then close report, tak sampai malam jadi balik putus2. Memang is tak reti nak buat apa dah melainkan meroyan kat FB blog dan twitter. Tapi #TelekomMalaysiaBerhad nie tuli, mana peduli semua makian dan cemuhan. Memang suka makan duit haram kah?

Dalam bulan puasa nie patut cari la keberkatan, kaau tak nak buat bisnes betul2 bagi orang lain tak payah monopoli dah la servis macam taik anjing jer. Telekom Malaysia Berhad Sila lah upgrade mutu perkhidmatan anda, dah lah speed slow dari description, mahal pulak tu, unstable connection establish, GST lagi nak charge bagai.

Monday, June 22, 2015

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 5


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 5

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 5 hari ini ialah ayam goreng homemade dan sayur pucuk rebus agak simple dan senang dimakan.

Menu ringkas jer hari nie is berbuka ayam goreng tak der specialist resepi dari mana2 just tepung goreng ayam + rempah ratus kasi pedas sikit then sayur pucuk rebus yang diperbuat dari kacang soya tew jer.

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 5


Walaupun ringkas tapi sedap dimakan itu yang penting dan lagi penting jimat tambahan negara kita sekarang mengalahkan negara Amerika, GST berleluasa maka inflasi akan muncul tak lama lagi.

Kalau nak elakkan GST nie nak kena tanam sendiri sayur dan buah-buahan tu semua, ikan, ayam,lembu semua kita bela dan ternak sendiri so GST is zero.

Walaupun puasa jimat cermat itu penting jangan membazir walaupun berbuka kat luar ok? Selamat menjamu selera.

Ayam Sambal Superstar Resepi Berbuka Puasa 1436 H


Ayam Sambal Superstar Resepi Berbuka Puasa 1436 H

Ayam Sambal Superstar Resepi Berbuka Puasa 1436 H nindia resepi yang is nak share hari nie nampak sempoi, lagi menyelerakan sampai perut is bergetar2.

Sebab apa di panggil ayam sambal superstar nie? Is pun kurang pasti maybe foundernya dulu seorang penyedia atau chef bagi selebriti dan jugak superstar kat Hollywood sana teww kott ahak maybe la kan?

Jom tengok bahan-bahan untuk menyediakan ayam sambal superstar dan cara memasak ayan sambal superstar, nanti korang leh lah masak sendiri dan jamu kat rumah.

MENU : AYAM SAMBAL SUPERSTAR 

BAHAN-BAHAN:

  1. 1 ekor ayam | dipotong kecil
  2. 1 bungkus tauhu kering (fucuk) | direndam
  3. 1 tin tomato puri
  4. 10 biji bawang merah | dikisar
  5. 2.5cm halia | dikisar
  6. 1 batang serai
  7. Garam secukup rasa
  8. Gula secukup rasa
  9. Minyak masak secukupnya untuk menumis


CARA MEMASAK:

  1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali.
  2. Tumis bawang, halia dan serai yang telah dikisar sehingga berbau harum.
  3. Selepas itu masukkan ayam dan tomato puri. Gaul hingga sebati dan mendidih.
  4. Kemudian Masukkan pucuk yang telah direndam tadi.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.Kacau sebati.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.
Ok itu aje lah untuk ayam sambal superstar resepi berbuka puasa 1436 H untuk hari nie is harap leh manfaatkan semua orang sapa nak copy paste resepi ayam sambal superstar nie silakan is tak marah sharing is caring dan selamat memasak.


Ramadhan 1436 Sihat Berpuasa


Ramadhan 1436 Sihat Berpuasa

Ramadhan 1436 sihat berpuasa is nak ketengahkan kelebihan dan nikmat apabila berpuasa nie.

Memang ramai orang yang berpenyakit termasuk bagi mereka yang bukan Islam mencuba kaedah berpuasa sebagai salah satu cara mengawal penyakit mereka.

Secara analoginya, mesin juga perlu berehat untuk memanjangkan jangka hayatnya dan begitu jugalah dengan organ perut manusia.

Setelah bekerja selama 11 bulan, adalah baiknya perut direhatkan dengan berpuasa.

Cuma apakah teknik atau cara yang paling berkesan untuk mencapai matlamat tubuh sihat dengan berpuasa? Dan bolehkah mengambil kesempatan mencapai hajat tersebut dengan berpuasa sebulan di bulan Ramadan?

Pakar pemakanan dari Hospital Pakar Ampang Puteri, Rose Hanizan Mat Hassan berkata sebaiknya dalam kita berpuasa pastikan tubuh mendapat semua keperluan nutrien berpandukan piramid makanan di samping mengawal pengambilan kalori atau tenaga mengikut kepada kesesuaian badan kita.

Sebagai contoh pengambilan nasi yang sepatutnya untuk orang yang sihat dengan kuantiti tiga senduk paras manakala bagi yang berlebihan berat badan pula dua senduk paras.

Jangan tinggalkan sayuran dan buah-buahan pada waktu sahur dan juga berbuka. Manakala pengambilan lauk-pauk juga perlu dikawal kuantitinya dan amalkan cara masakan yang sihat.

Paling ideal ialah minum segelas susu pada waktu bersahur, jadi sementara tubuh berpuasa dan organ perut berehat, nutrisi yang dimakan pada waktu sahur akan memastikan tubuh pulih dan membekalkan tenaga pada kadar yang secukupnya sebelum waktu berbuka.

Menurut Rose Hanizan, selepas waktu Subuh hingga sebelum berbuka, organ perut memang akan berada dalam tempoh 'rehat'.

Apabila waktu berbuka ia sudah bersedia untuk 'bekerja' semula.

Waktu berpuasa ini juga adalah satu 'latihan' yang diajar pada perut untuk menjadi lebih efektif. Ketika berpuasa juga saiz perut akan berada dalam keadaan asal di mana ia tiada mengandungi makanan.

Jadi janganlah pula waktu berbuka terus mengambil makanan dalam kuantiti yang lebih daripada apa yang badan perlukan. Maka sebab itu mengikut kepada sunnah Rasulullah S.A.W adalah sebaiknya untuk kita berbuka dengan tiga biji buah kurma berserta air.

Jenis makanan yang sebaiknya untuk memulihkan tubuh pada bulan puasa ini ialah digalakkan mengambil karbohidrat yang tinggi dengan serat.

Selain itu lebihkan sayuran dan buah-buahan dan kurangkan makanan yang berkarbohidrat ringkas seperti gula dan susu pekat manis serta kurangkan makanan yang berlemak dan berkolesterol.

Jika kita terlalu mengikut hawa nafsu makan dan tidak mengawal apa yang di makan akan timbul penyakit lain seperti gastrik, berlebihan berat badan atau obes, penyakit kencing manis dan lain-lain lagi, ujarnya.

Menurut Rose Hanizan lagi, individu yang obes sekiranya konsisten berpuasa dan mengikut rejim pemakanan yang betul serta berkhasiat ditambah dengan senaman ringan, pasti dapat mengurangkan berat badan sekali gus menyihatkan tubuh mereka.

Apabila sahur dengan makanan seimbang dan berbuka juga seimbang dengan kuantiti yang betul, mana-mana tubuh yang tidak sihat pasti akan mendapat tak banyak sedikit manfaatnya, jelasnya.

Rose Hanizan turut berpesan, sebelum tidur digalakkan mengambil snek ringan yang berkhasiat seperti biskut rendah lemak, tinggi fiber bersama secawan air susu satu jam atau setengah jam sebelum tidur.

Setrerusnya perlu diingatkan walaupun berpuasa pastikan kuantiti pengambilan air kosong lapan gelas sehari dicukupkan. Untuk menyihatkan tubuh ini memang penting, apatah lagi bagi mereka yang hendak menguruskan badan.

Ramai yang mungkin tidak tahu bahawa pengambilan air adalah salah satu cara yang efektif untuk ia berfungsi serta memberi kesegaran dan menyingkirkan sisa toksik makanan dari dalam tubuh.

Ramadhan 1436 Hari Kelima


Ramadhan 1436 Hari Kelima

Ramadhan 1436 Hari Kelima ok hari nie nampaknya macam tak berapa ada ganguan connection oleh #streamyx so is nak update blog bebanyak.

Is pernah cakap kan yang is buat bisnes online baru kan? Sungguhpun begitu, bisness online yang is buat nie tetap kena pair atau kena buat bersama dengan kerja2 yang lain sebab ianya memerlukan maintenance yang tinggi khususnya elektrik.

Ya memang guna elektrik banyak tapi jangan risau tetap dikendalikan secara automatik selepas di setup sepenuhnya. Pulangan nya pulak bukan dalam masa singkat sebab bisnes ini walaupun dah digunakan meluas tapi process dan fasa nya masa di tahap awal lagi dan kita semua masih boleh cuba bisness ini.

is akan update kan progress2 yang telah is jalankan tapi sekarang is masih di process odering barang device dari Aliexpress. Biasalah barangan dari Aliexpress.com muah, jimat, dan shipping nya pulak percuma. Kalau barang yang urgent maybe dia hantar pakai courier berbayar tp tetap jimat berbanding is shopping kat Amazon dan Rakuten.

Bab penggunaan elektrik yang tinggi nie is samai mengkaji untuk membuat genarator hard magnetic yang run fueless. Setakat ni engeneer dari Pakistan dah berjaya buat generator elektrik tanpa bahan bakar mahupun air atau tiupan angin nie.

Try tengok video di bawah nie memang menarik:





Is dalam process gak menghubungi engineer nie, almaklumlah memang susah nak hubung sebab faktor keselamatan nya sebab mencipta barangan terlarang yang diharamkan oleh sang monopoli Tenaga Elektrik seluruh dunia.

Kalau is dah berjaya ada teknologi nie is akan bagi tau korang balik, memang menjimatkan kos hampir setengah dari maintenance is dalam masa 1 bulan.

Oklah merepek apa ntah is ni kan? nak wat camna is suka merepek korang suka baca is merepek hahahaha jom gelak sikit baru best dan ceria puasa korang pada hari ini kan?

Sunday, June 21, 2015

Kita nak bawa anak ke masjid TAPI...


Kita nak bawa anak ke masjid TAPI...

Kita nak bawa anak ke masjid TAPI...

 1. kita tak ajar pun anak-anak tu supaya jaga adab di masjid. Kemudian kita kata masjid di Malaysia anti sunnah.

2. kita fikir tak bahawa anak-anak yang berlari ke sana sini/bising di dalam masjid mengganggu kekhusyukan solat para makmum dan imam yang mukallaf ?

3. Adakah anak kita sudah mumayyiz dan layak untuk dibawa ke masjid agar tidak mengganggu jemaah ?

Boleh untuk melatih anak ke masjid, pastikan mereka juga sudah diajar adab dalam masjid. Jika ada golongan yang bising zikir berjemaah selepas solat itu bid'ah sesat (walaupun ada nas dari hadith sahih) ganggu kekhusyukan solat, mengapa hal anak-anak buat bising di masjid dianggap remeh, tak ganggu khusyuk solat bahkan apabila anak-anak diletakkan bahagian belakang dikatakan ANTI SUNNAH ?

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 4


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 4

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 4 hari ini ialah Ayam Masak Kurma kedai made hehehee, hari nie is tak makan homemade punya semua is beli jer.

Harap2 lepas nie is akan bertemu jodoh unuk memasak resepi berbuka secara homemade pulak.. Erkk apa is merepek nie???

Ayam masak kurma memang rare bagi is sebab jarang2 is makan ayam masak kurma, kalau di Penang \di shortkan sebutan jadi ayam kurma jer, so jangan pepandai imagine ayam tu di masak bersama dengan buah kurma.

Buah kurma muda dan yang masak di hidangkan berasingan dan tiada kena mengena dengan menu masakan ayam masak kurma hehehe.

Is update entri berbuka lambat sikit sebab kalau awal karang korang terliur pulak dengar plan is nak berbuka dengan menu apa nanti kan? Kesian kat orang nanti, tak elok lah is kecik kan hati orang lain kan? Hilang ler iskandarX punya Cool.

Okl.ah selamat berbuka puasa untuk hari nie menu berbuka puasa iskandarX 1436H 4, kita jumpa lak esok dengan entri lain, xpun nanti is posting entri lain pulak.

Rahsia Illuminati Disebalik RM10


Rahsia Illuminati Disebalik RM10

Rahsia Illuminati Disebalik RM10 eh ada gak ker rahsia dorang kat duit kiter? Mesti lah ada, Bank Negara tu milik siapa??

Secara tak langsung perancangan serta plan yang terjadi dalam sesuatu negara pasti akn didedahkan secara tak langsung di depan mata kita sendiri. Yaa pada note fiat, kat mana lagi? Rothschild style lah kata kan takkan dia nak biar note Malaysia tanpa plannyer yang terperinci itu?

Apa yang ada pada note RM10? Ada kapal terbang, then kapal laut, dan jugak keretapi. So kapal terbng sudah, kapal laut pun sudah maybe akan repeat lagi dan next target mesti keretapi. Kenapa prejuis sangat dengan note MYR nie?? Bukan prejudis daaa logo pun Pharaoh Hound (sejenis anjing dari Mesir) logo tew yang kita simpan dalam dompet kita, dalam tabung masjid kita tabung surau dan pelbagai lagi lah.

So nak baut apa kalau dah macam tu jadinya? Kita redha kan aja lah keadaan kita adalah darurat. Kalau betul kita demokrasi dan merdeka kenapa perlu pakai note MYR? kenapa tak pakai Dinar dan Dirham Islam?

Memang banyak persoalan kalau nak merungkai mesteri nie yang dimana Dajjal dah merancang lebih 2 ribu tahun lalu. Sementara menunggu Mim terakhir memang teruk kita dikerjakan Yahudi. So dapat jer note2 MYR tak payah lah nak niat simpan banyak2, is sarankan korang pegi kedai emas, dan beli emas banyak2.



Minat ketul emas besar2 pegi Public Gold sekarang emas dorang lah yan paling murah dalam pasaran so rebut peluang nie tukar MYR ke emas dan perak secept mungkin.


Ramadhan 1436 Hari Keempat


Ramadhan 1436 Hari Keempat

Ramadhan 1436 Hari Keempat apa khabar semua? tahniah sebab bertahan dan masih menjalani ibadah puasa dengan sempurna.

Ala lagi dua jam jea lagi nak berbuka dah staytune lah chill out meh baca apa yang is nak merepek dengan korang dalam beberapa post lagi nie.

Oleh kerana internet ok ari nie (walaupun tadi tengahari dia buat jugak hal so is akan update beberapa lagi entri baru utnuk hari nie.

Bukan is malas nak posting entri baru tapi tengok lah  5 minit online putus connection, sambung balik lepas 5 minit lagi putus sampai seharian kena macam teww takkan is tak angin kan?? Kalau boleh is lempang muka dia yang mana bertanggungjawab teww memang nak bagi bagi pelempang paling kawww dalam abad niee.

Geram wooo dah la tadak internet hidup umpama sendirian didalam pulau puaka jerr rasanya boleh lak dia putus2. So alternatif kepada #streamyx memang is cari, tapi kebanyakkannya tak der coverage sampai ke Balik Pulau.

Antara paling menarik hati is adalah time.com.my tewww pakej home unlimited dier data unlimited, speed 50mb kalah unifi beb. Dapat kat is habis la pc nie berasap is blogging. Xmuat blog is nie is akan expand entri ke blog-blog satelite is tu ada belambak2 xberupdate.

Time.com.my teww pulak murah gak laa dengan rm  399 untuk 50mb. Bila testing bukannyer dapat 50mb taw.... tapia lebihhhh 56.57mb bila test kat ookla. Macam nie baru lah halal berbisness, kalau korang testing #streamyx atau #Unifi konfirm dapat 7.1 7.6mb dan 47-48mb jer. Macam mana lah Melayu nak maju kalau macam nie punya sikap?



Saranan is kalau ada peluang korang pakai lah yang barangan dan perkhidmatan yang bermutu dan setimpal dengan bayaran yang korang buat. Dan bila berniaga niat kerana Allah S.W.T dan bukan untuk nafsu kita sendiri.

Ok lah is pun dok usha-usharrrr line time nie dia nak masuk dak dalam Balik Pulau, kalau dia nak masuk cantik balik leh is meroket blogging leh is blogwalking balik. Insyaallah semua kuasa Allah S.W.T.




Sunita Williams Astronot Wanita Jadi Mu'alaf


Sunita Williams Astronot Wanita Jadi Mu'alaf

Sunita Williams, seorang wanita India pertama yang pergi ke bulan pada tanggal 9-07-2011.

Kembalinya dari Bulan langsung masuk dan memeluk Agama Islam.

Dia berkata:
"Dari Bulan seluruh Bumi kelihatan hitam dan gelap kecuali dua tempat yang terang dan bercahaya.

Ketika aku lihat dengan Teleskop, ternyata tempat itu adalah Mekkah dan Madinah. Di Bulan semua frekuensi suara tidak berfungsi, Tapi aku masih mendengar suara Adzan"

Prof Lawrence E Yoseph:
Sungguh kita telah berhutang besar kepada umat Islam, dalam Encyclopedia Americana menulis:

"...Sekiranya orang-orang Islam berhenti melaksanakan thawaf ataupun shalat di muka bumi ini, niscaya akan terhentilah perputaran bumi kita ini, karena rotasi dari super konduktor yang berpusat di Hajar Aswad, tidak lagi memencarkan gelombang elektromagnetik

Menurut hasil penelitian dari 15 Universitas:
Menunjukkan Hajar Aswad adalah batu meteor yang mempunyai kadar logam yang sangat tinggi, yaitu 23,000 kali dari baja yang ada!

Beberapa astronot yang mengangkasa melihat suatu sinar yang teramat terang mememancar dari bumi, dan setelah diteliti ternyata bersumber dari Bait Allah atau Ka'bah.

Super konduktor itu adalah Hajar Aswad, yang berfungsi bagai mikrofon yang sedang siaran dan jaraknya mencapai ribuan mil jangkauan siarannya.

Prof Lawrence E Yoseph - Fl Whiple menulis:
"...Sungguh kita berhutang besar kepada orang Islam, shalat, tawaf dan tepat waktu menjaga super konduktor itu..."

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi.
Radiasi yang berada di sekitar ka’bah ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’bah di planet Bumi dengan Ka’bah di alam.

Di tengah-tengah antara kutub utara dan kutub selatan, ada suatu area yang bernama ‘Zero Magnetism Area’, ertinya adalah apabila kita mengeluarkan kompas di area tersebut, maka jarum kompas tersebut tidak akan bergerak sama sekali karena daya tarik yang sama besarnya antara kedua kutub.

Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Mekah, maka ia akan hidup lebih lama, lebih sehat, dan tidak banyak dipengaruhi oleh banyak kekuatan gravitasi.

Sebab itu lah ketika kitìa mengelilingi Ka’Bah, maka seakan- akan diri kita di-charged ulang oleh suatu energi misterius dan ini adalah fakta yang telah dibuktikan secara ilmiah.
Makkah juga merupakan pusat bumi.
Makkah adalah Pusat dari lapisan-lapisan langit Ada beberapa ayat dan hadits nabawi yang menyiratkan fakta ini.

Allah berfirman:
‘Hai golongan jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan.’ (ar-Rahman:33).

Menurut riwayat Ibnu Abbas dan Abdullah bin Amr bin As, dahulu Hajar Aswad tidak hanya berwarna putih tetapi juga memancarkan sinar yang berkilauan.

Sekiranya Allah subhanahu wata'ala tidak memadamkan kilauannya, tidak seorang manusia pun yang sanggup mamandangnya.
Dalam penelitian lainnya, mereka mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air.

Di sebuah musium di negara Inggris, ada tiga buah potongan batu tersebut ( dari Ka’Bah ) dan pihak musium juga mengatakan bahwa bongkahan batu-batu tersebut bukan berasal dari sistem tatasurya kita.

Dalam salah satu sabdanya, Rasulullah Shalallahu 'alaihi wassalam bersabda :
Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.

Subhanallah, Alhamdulillah, Laa Illaha illallah, Allahu Akbar

Betapa bergetar hati kita melihat dahsyatnya gerakan thawaf haji dan Umroh. Ini adalah jawaban fitnah dan tuduhan jahiliyah yang tak didasari ilmu pengetahuan, iaitu mengapa kaum Muslimin shalat ke arah kiblat dan bahwa umat Islam di anggap menyembah Hajar Aswad. Hanya Allah Yang Maha Kuasa Dan Segala-Galanya.

Subhanallah

Kalau sedang online, sebarkan ke sesama muslim. (Berarti anda telah membelanjakan hartamu di jalan Allah)

Saturday, June 20, 2015

Perkara-perkara yang membatalkan Puasa


Perkara-perkara yang membatalkan Puasa


Perkara-perkara yang membatalkan Puasa, yerr is pasti walaupun dah banyak kali mengaji tapi kekadang kita terlupa so jom ulangkaji.

Apakah perkara-perkara yang membatalkan puasa? Jom kita semak...

Pertama : Memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan dengan sengaja , samaada daripada jenis makanan atau bukan makanan. Termasuk perkara ini ialah :

1) Menghisap rokok / tembakau, candu, dadah dan sebagainya. Dan menghisap (Nusyuk) melalui hidung.

2) Suntikan makanan atau menambah vitamin.

Kedua : Memasukkan sesuatu daripada dua jalan (Qubul & Dubur).

Ketiga : Memuntahkan makanan dengan sengaja.

Keempat : Jimak (Bersetubuh)

Sebagaimana Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
 Seorang lelaki datang kepada Rasulullah s.a.w, katanya: Celaka aku, wahai Rasulullah. Nabi s.a.w berkata: Apakah yang mencelakakan engkau? Jawab lelaki itu: Aku telah bersetubuh dengan isteriku pada waktu siang di bulan Ramadan. Rasulullah s.a.w berkata: Sanggupkah engkau memerdekakan hamba? Jawab lelaki itu: Tidak sanggup. Rasulullah s.a.w berkata: Hendaklah engkau berpuasa dua bulan berturut-turut?. Jawab lelaki itu: Tidak mampu. Kata Rasulullah s.a.w: Adakah engkau mempunyai makanan untuk diberikan kepada enam puluh orang miskin?. Jawab lelaki itu: Tidak. Kemudian lelaki itu duduk, sekejap lepas itu datang seseorang kepada Nabi s.a.w dengan memberi satu bakul besar berisi tamar. Lalu Rasulullah s.a.w bersabda: Sedekahkanlah kurma ini. Kata lelaki itu: Kepada siapakah?. Kepada yang lebih miskin daripada aku? Demi Allah tidak ada penduduk kampung ini yang lebih berhajat kepada makanan selain dari kami seisi rumah. Nabi s.a.w tertawa sehingga terlihat gigi taringnya dan berkata: Pulanglah, berikanlah kurma itu kepada ahli rumahmu. (Hadis Riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Kelima : Keluar Mani dengan sengaja.
Dengan apa cara yang pada adatnya boleh membawa kepadanya. Atau dengan sengaja memandang, atau berfikir-fikir, cium, sentuh dan sebagainya. Akan tetapi sekiranya keluar kerana bermimpi tidak membatalkan puasa.

Keenam dan  Ketujuh : Keluar darah Haid dan Nifas .
كنا نحيض عند رسول الله صلى الله عليه وسلم ثم نطهر فنؤمر بقضاء الصوم ، ولا نؤمر بقضاء الصلاة 
Maksudnya : Dari Aisyah r.a, katanya: Kami disuruh oleh Rasulullah s.a.w mengqada' puasa dan tidak disuruhnya untuk mengqada' sembahyang. (Hadis Riwayat Imam Al-Bukhari)

Kelapan : Gila.

Kesembilan : Murtad terkeluar daripada islam samaada dengan perkataan atau perbuatan atau keyakinan.
وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ
Maksudnya : Dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari ugamanya (ugama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat. [Surah Al-Baqarah, Ayat : 217]

Kesepuluh : Pengsan sepanjang hari ketika berpuasa .

SOAL-JAWAB PERKARA YANG MENJADI KEMUSYKILAN.

Apakah perkara-perkara yang membatalkan puasa? 
Perkara-perkara yang membatalkan puasa adalah seperti berikut: Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja, kecuali kerana darurat yang berkaitan dengan kesakitan. Makan, minum dan merokok membatalkan puasa. Adapun suntikan ubatan tidak membatalkan puasa.
- Muntah dengan sengaja
- Mengeluarkan air mani
- Melakukan jimak (hubungan seks) pada siang hari
- Kedatangan haidh, nifas atau kelahiran bagi wanita
- Menjadi gila
- Pitam sepanjang hari
- Mabuk (yang menghilangkan daya pemikiran waras) sepanjang hari
- Murtad, iaitu keluar dari agama Islam

Adakah mimpi sehingga keluar air mani membatalkan puasa? 
Hadas besar yang disebabkan mimpi tidak membatalkan puasa, sama ada ianya berlaku sebelum atau selepas waktu sahur. Orang yang berhadas tersebut boleh meneruskan puasanya. Yang perlu hanyalah mandi junub.

Saya telah bermimpi sehingga mengeluarkan mani pada siang hari bulan Ramadan, kemudian saya mandi junub. Adakah mandi junub tersebut membatalkan puasa saya?
Bermimpi sehingga mengeluarkan mani dan mandi junub tidak membatalkan puasa. Malahan, sekiranya termasuk air ke dalam telinga atau tertelan air ketika berkumur-kumur (sewaktu mengambil wuduk atau mandi) puasa tidak terbatal kerana ia dikira tidak sengaja. Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengampuni umatku yang tersilap, terlupa atau dipaksa melakukan sesuatu.” (Riwayat At-Tabarani)

Ada yang mengatakan berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung menjejaskan puasa seseorang. Sejauh manakah kebenaran pendapat ini? 
Berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika berwuduk adalah sunat. Bagi orang yang berpuasa pula, maka tidak boleh berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung dengan berlebihan. Sekiranya seseorang berwuduk dengan tidak kelebihan dan air itu termasuk ke dalam kerongkong, maka puasanya tetap sah. (Sila rujuk di atas). Samalah keadaannya jika dimasuki debu jalanan, debu tepung atau lalat yang terbang masuk ke dalam kerongkong. Semua ini dimaafkan kerana tidak sengaja. Namun, jika seseorang berkumur-kumur dengan berlebihan, ia boleh menyebabkan air masuk ke dalam kerongkong, dan jika ini berlaku, maka puasanya batal.

Adakah seseorang yang sedang berpuasa itu boleh melakukan sukan renang?
Berenang boleh menyebabkan masuknya air ke dalam hidung dan/atau telinga perenang. Jika air memasuki badan cara sedemikian,  adalah batal puasa seseorang. Dengan ini, sebagai langkah berjaga-jaga, mereka yang berpuasa dinasihatkan agar tidak berenang di siang hari Ramadan untuk mengelakkan dari terbatalnya puasa. (Sila rujuk soalan di atas)

Apakah hukum menggunakan inhaler (bagi pesakit  semput) ketika berpuasa? 
 Antara perkara yang membatalkan puasa ialah kemasukan sesuatu ke dalam badan melalui rongga yang terbuka. Namun, kemasukan seuatu bahan seperti ubat inhaler di atas dasar darurat, yang berkaitan dengan kesukaran bernafas, dibolehkan syara’. Oleh yang demikian, penggunaan inhaler yang berpatutan tidak membatalkan puasa.

Adakah suntikan “insulin” membatalkan puasa? 
Suntikan insulin bagi pesakit kencing manis tidak membatalkan puasa. Ini adalah kerana suntikan tersebut bukanlah melalui rongga yang terbuka dan tidak pula memberi sebarang kekenyangan atau kepuasan kepada si pesakit.

Saya pernah terdengar bahawa jikalau seseorang  itu berpuasa, dia dilarang ‘membersihkan’ telinga atau hidungnya. Samada menggunakan cotton bud ataupun jari. Kerana perbuatan itu akan membatalkan puasanya. Adakah benar?
Di antara sebab batal puasa adalah memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja. Membersihkan telinga atau hidung tidak semestinya membatalkan puasa. Ia dibolehkan dengan  kadar yang sederhana dan berhati-hati. Contohnya, membersihkan telinga di kawasan yang tidak terlalu dalam. Namun, jika anda merasa ragu-ragu sekiranya perbuatan anda boleh membatalkan puasa, maka jangan lakukan dan bersihkanlah telinga dan hidung di waktu malam.

Adakah boleh saya menderma darah sewaktu berpuasa?
Menderma darah di dalam kuantiti yang sederhana dibolehkan dan tidak membatalkan puasa. Namun, pendermaan yang terlalu banyak sehingga menyebabkan kelemahan pada tubuh badan, sehingga tidak dapat menjalani ibadat puasa dengan baik, tidak digalakkan sama sekali.

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 3


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 3

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 3 hari nie tadi is berbuka dengan rendang ayam, homemade oleh mak is sendiri.

ahah rendang ayam tewww kalau mak is yang buat memang best leww sebab tak berapa masin, tak berapa berminyak, sederhana dan boleh diterima selera is pada hari nie.

Kebetulan adik bongsu is pun baru balik dari U, so kira menyambut sekali lah kepulangan dia dengan rendang ayam teww, makan dengan nasi putih jea noo briyani hehehe sebab briyani renyah sikit nak buat kalau suntuk2 masa memang xsempat nak buat.

Korang berbuka dengan apa tadi?? Janji sekadar nya tidak membazir, tidak menurut nafsu dan yang penting ibadah puasa kita sempurna.

Ramadhan 1436 Hari Ketiga


Ramadhan 1436 Hari Ketiga

Ramadhan 1436 Hari Ketiga salam semuanya hari nie is lewt nak update blog kerana #streamyx suka buat bangang dan is pun tak tahu lah bila #TelekomMalaysiaBerhad nak buat kerja halal.

Bab internet ini adalah bab paling sensitif bagi seorang blogger tambahan bagi is sebab is suka blogging tapi semanggat yang membara itu akan punah dan padam terus apabila di landa disconnection yang kerap.

Ya internet suka putus-putus, yang is peliknya nak dekat hujung bulan operator TM akan telefon is suruh is bayar cepat-cepat bil supaya tak kena gangguan. Ganguan apa yer?? Ganguan makhluk halus kah?? selalunya is bayar bil on time.

Tapi kenapa is kena internet putus-putus dah hampir setiap hari dan dah dekat masuk sebulan seminggu masih lagi problem?? Pesanan is kepada #TelekomMalaysiaBerhad jangan sampai korang makan hasil duit haram.

Dah lah internet di Malaysia nie paling mahal di dalam dunia, sebab teww jugak Google xjadi open server farm kat Malaysia.

Oklah entri berangin is takat nie jea meluat dah is nak komen bab #streamyx nie dah tua tapi masih lagi bodoh, dalam bulan Ramadhan nie buat lah kerja tewww betul2 sikit jangan asyik makan sumber yang haram.

Friday, June 19, 2015

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 2


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 2


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 2 pada hari ini ialah Nasi Goreng Ayam Kunyit, simple aja menu hari nie memandangkan is pun memang teringin nak makan ayam kunyit.

Nasi goreng ayam kunyit nie bukan jenis special edition atau apa2 pun hanya yang biasa sahaja yang di jual oleh kebanyakkan restoran Melayu.

Cuma yang berbeza untuk hari ini ialah nasi goreng ayam kunyit nie di makan waktu berbuka puasa nanti, so is tak leh bayangkan lagi macam mana rasa, rupa serta kelazatan apabila menjamah nasi goreng ayam kunyit ini nanti.

Bukan apa entri nie is wujudkan bukan nak menunjuk-nunjuk is makan apa sekadarnya berkongsi korang makan apa masa berbuka? is teringin gak tau apa yang pembaca blog is berbuka, dan is gak nak bagitau is bukan berbuka dengan makanan yang mewah2 pun, cukup syarat jer.

Time puasa nie air yang penting kena minum nanti, lagi pun is pernah kena kejutan eletrik so heatstroke suka terjadi kat is lebih-lebih lagi kepala akan rasa teramat sangat sakit bila kurang minum air.

Itu sahaja untuk menu berbuka puasa iskandarX 1436h 2, is ucapkan elamat menjalani ibadah puasa, dan selamat berbuka untuk semua umat Islam.

Ramadhan 1436 Hari Kedua


Ramadhan 1436 Hari Kedua


Ramadhan 1436 Hari Kedua apa khaba semua pemaca blog is, terima kasih kerana sudi datang baca walaupun is hanya merepek jea. ahniah ka korang sah dua hari berjuang.

istak der topic yang utama nak is ketengahkan dalam bulan puasa nie walaupun banyak blogger2 lain semua highlight isu semasa atau tajuk2 dari portal berita, tapi is rasa is akan kurangkan sedikit untuk mengulas isu2 semasa mahupun gosip.

Penat wooor walaupun hanya copypaste then kat bawah jea ulasan is letak sikit bagi mengulas berita yang is paste. So is rasa nak mengulas bab2 sedikit Islamic dn juga blog2 yang menarik untuk korang lawati dan baca.

Maybe is akan mengulas juga tentang projek bisness online terbaru is buat setelah bertahun is buat research tahun ini baru is nak mulakan sebab faktor:


  1. Modal.
  2. Alatan/Device Masih tahap percubaan dan tidak banyak pilihan.
  3. Kestabilan market untuk bisness online tersebut.


So setelah is kaji dan is studi maka is mulakan projek nie nie low budget dulu. Bisness online yang is buat sekarang nie memang memerlukan modal besar sebab penggunaan eletrik memang akan meningkat dari kadar penggunaan biasa.

Apapun nanti is akan buat dokumentasi bagi projek nie setelah device/hardware yang is pesan dari Aliexpress itu sampai nanti maybe pertengahan Syawal baru is boleh dedah sikit bab bisness online yang guna device.

Untuk yang is tak guna devices pun ada dan lebih kepada pelaburan tapi is nak recruit follower is rasa masih lagi awal dan tak berbaloi dan kalau pun is nak recruit is akan buat secara email sahaja dan dimana korang kena subscribe email itu secara berbayar, hehehe no more free resource sebab bisness nie memang boleh pegi jauh.

Oklah untuk ramadhan 1436 hari kedua nie intro is takat nie, tadi korang sahur makan apa? kalau nak share leh lah komen dibawah kita tukar2 menu ok? 

Thursday, June 18, 2015

Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 1


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 1


Menu Berbuka Puasa IskandarX 1436H 1, kali nie Ramadhan is nak berbuka dengan Murtabak yang ada kat Bazaar Ramadhan tew.

Kenapa hari nie is nak berbuka dengan murtabak pulak dah?? Sebab kalau ari lain is makan murtabak memang is rasa janggal sikit. Lagi pun murtabak musim Ramadhan lebih sedap berbanding hari-hari biasa.
Lagipun murtabak musim Ramadhan nie korang boleh jumpa macam2 saiz dan rasa, ada yang besar lagi dari pinggan, ada yang tebal lagi dari kamus dewan, dan rasa pun ada yang lain2 bergantung pada intinya.

Yang is minat gila teww inti daging + cheese kat Balik Pulau nie sorang nie jea yang jual jenis nie, tiap2 tahun mesti ada. So nanti berbuka korang berbuka dengan apa yer?? Sekadarnya jangan lah membazir ok? Jimat2 bila berbelanja lagipun negara kita tengah menuju kepada inflasi so watchout ok?


Koleksi Ucapan Puasa 1436


Koleksi Ucapan Puasa 1436 ini is kumpulkan dari segenap resouce yang is jumpa, simpan dan curik hehehee so jangan marah yerr jom kita hantar ucapan puasa ok?

Koleksi Ucapan Puasa 1436


Kalau merasa pintar sendiri..
Tak mau dengar nasehat kanan kiri..
Ramadhan saatnya menilai diri..
Jangan merasa diri teramat tinggi..
Met Puasa Frend.
********************************

Siang diisi kebaikan..
Malam belajar Al Qur'an..
Ramadhan jadi penerang..
Hati yang mulai remang-remang.
********************************

Dara kucir terbang tinggi..
Dara balap terbang kencang..
Ramadhan datang sebentar lagi..
Segala salahku mohon dimaafkan..
Marhaban Ya Ramadhan.
********************************

Tiada kemenangan tanpa zikrullah..
Tiada amal tanpa keikhlasan..
Tiada ampunan tanpa maaf dari sesama..
Marhaban Ya Ramadhan.
********************************

Jus sawo lezat tiada kira..
Apalagi diminum di hari panas..
Bulan Ramadhan mari kita berpuasa..
Karena api neraka dijamin panas.
********************************

Setitik tinta jadi noda..
Setitik salah jadi dosa..
Bulan penuh berkah telah tiba..
Mari tekun ibadah di bulan puasa..
Marhaban Ya Ramadhan..
Sambutlah dengan senyuman.
********************************

Ada raksasa beli pulsa..
Ga kerasa sudah mau puasa..
Kuucapkan Selamat Berpuasa.
********************************

ADAT JAUH BERKIRIM KATA..
ADAT DEKAT PUJI MEMUJI..
ANDAI TERSILAP KATA MAAF DI PINTA SEPULUH JARI..
”SELAMAT MELAKSANAKAN IBADAH PUASA”.
********************************

CINTA datang tanpa di duga..
KASIH SAYANG datangnya tanpa terasa..
HATI berkata tanpa dusta..
Datangnya bulan RAMADHAN adalah RAHMAT..
Marilah kita menyambut BULAN ini dengan CINTA dan KASIH SAYANG..
Selamat Berpuasa Teman-Teman.
********************************

Cobaan perlu Ketabahan..
Keputusan perlu Keberanian..
Puasa melatih Kesabaran..
Segala salahku mohon dimaafkan.
********************************

Parkir motor merasa was-was..
Tak ada penjaga takut kecurian..
Tidak puasa merasa was-was..
Masuk neraka didera siksaan.
********************************

Mencuci tangan di pinggir telaga..
Pohon serumpun indah di tepiannya..
Bulan suci Ramadhan telah tiba..
Mohon ampun maaf dari saya untuk Anda.
********************************

Buruang pipit tabang surang..
Datuk Maringgih iyolah kayo..
Kini puaso alah datang..
Jan lupo maafkan ambo..
"Marhaban ya Ramadhan".
********************************

Anak kodok makan ketupat..
Makan ketupat sambil melompat..
Kita ketemu tak sempat lewat..
Lewat sms pun no what what..
Met Menunaikan Ibadah Puasa.
********************************

Masuk universitas harus berkorban..
Rela belajar tinggalkan dolan..
Ingin surga harus berkorban..
Lapar dahaga di Hari Ramadhan.
********************************

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi..
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa..
Hidup ini terasa indah jika ada maaf..
Taqabalallahu Minna Waminkum..
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa.
********************************

Sepuluh jari tersusun rapi..
Bunga melati pengharum hati..
Mohon maaf setulus hati..
Mohon Maaf Lahir dan Bathin.
********************************

Sangatlah cantik kain pelikat..
Dipakai orang pergi ke pekan..
Puasa Ramadhan sudahlah tiba..
Salah & khilaf mohon dmaafkan..
Minal Aidzin Walfa’idzin.
********************************

___________________________

Bukan hanya lapar dan haus ditahan,
Tapi harus kuat menahan nafsu,
Dengan tulus aku mengucapkan,
Selamat berpuasa Ramadhan untukmu...

Janganlah marah kalau puasa ,
Puasanya nanti tak ada guna ,
Untuk kamu yang disana ,
Selamat puasa Ramadhan juga
___________________________

Kalau puasa jangan emosi,
Harus bisa kuat menahan diri,
Dengan senyum dari dalam hati,
Kuucapkan selamat berpuasa lagi...

Kalau puasa jangan marah-marah ,
Nanti tidak dapat pahala ,
Kumenjawab dengan do'a ibadah ,
Semoga puasa kita berlimpah pahala  


_________________________

Lebih baik berkata jujur ,
Daripada menyimpan rahasia  ,
Kuucapkan selamat makan sahur ,
Untuk engkau sekeluarga

Sholat subuh  berjamaah dimushola ,
Setelah sholat berdo,a bersama ,
Selamat makan sahur juga dan selamat berpuasa ,
Semoga mendapat pahala berlimpah ganda

--------------------------------
 SMS Pantun Ucapan Selamat Menunaikan Ibadah Puasa
 
KUMPULAN PANTUN UCAPAN SELAMAT BERPUASA
BULAN SUCI RAMADHAN :

Sebelum waktu imsak makan ,
Makan sahur bersama keluarga ,
Dengan senyum kuucapkan ,
Selamat menunaikan ibadah puasa

Setelah sholat berdo'a ,
Berdo'a Kepada Alloh Ta'ala ,
Selamat menunaikan  ibadah puasa juga  ,
Dan semoga berlimpah pahala
___________________________

Setelah sholat tak lupa berdo'a ,
Semoga kita selalu sehat senantiasa ,
Untuk engkau sekeluarga selamat berpuasa ,
Dan semoga selalu sehat dan berlimpah pahala

Malam jum'at baca surat yasin ,
Setelah baca hilang rasa sedih ,
Atas do'amu kuucapkan 'Amin' ,
Selamat berpuasa juga dan terimakasih
__________________________


Suara azhan terdengar menggema,
Pertanda saatnya sholat subuh tiba,
Untuk engkau yang disana,
Selamat menunaikan ibadah puasa...

Mentari cerah bercahaya ,
Kembali terangi alam semesta ,
Setulus hati kubalas dengan do'a ,
Semoga puasa kita berlipah pahala

__________________________

Makan nasi dengan sayur dan lauknya ,
Walau sederhana terasa nikmat dan enak ,
Selamat makan sahur dan selamat berpuasa juga ,
Semoga dapat pahala sangat banyak
________________________

Ada ikan ada tomat dan telur ,
Dibumbu pedas terasa lebih enak ,
Kuucapkan selamat makan sahur ,
Sebelum waktu imsak

Ada sambal ikan dan sayur nangka ,
Tersaji hangat diatas meja makan ,
Selamat makan sahur juga ,
Dan selamat menunaikan ibadah puasa
_______________________

Kakak sedang sibuk didapur ,
Didapur membantu ibu memasak ,
Kuucapkan selamat makan sahur ,
Sebelum waktu imsak

Masak tahu masak jamur ,
Bumbunya bawang dan merica ,
Kuucap juga selamat makan sahur ,
Dan selamat menunaikan ibadah puasa
__________________________

Adik sedang nyenyak tidur ,
Tidur diatas kasur ,
Sebelum waktu imsak aku menegur ,
Selamat makan sahur

Adik terbangun dari tidur ,
Bangun tidur langsung menangis ,
Kuucap juga selamat makan sahur ,
Sebelum waktu sahur habis
__________________________
Islam adalah agamaku,
Dan kitabku adalah Al-qur'an,
Dari hati terdalam buat yang kurindu,
Selamat menunaikan puasa Ramadhan....

Allah SWT adalah Tuhanku ,
Tuhanku satu-satunya ,
Seindah do'aku kubalas ucapanmu ,
Selamat berpuasa dan semoga berlimpah pahala
___________________________

Kepasar mau belanja,
Belanja sayuran dan ikan,
Buat engkau yang kucinta,
Selamat menunaikan puasa Ramadhan...

Pergi kepasar mau belanja ,
Jangan lupa membawa uang ,
Senang hati aku membalasnya ,
Selamat berpuasa juga sayang

------------------------------------


SMS Ucapan Puasa Ramadhan:

**
Assalamu’alaikum..
Marhaban Ya Ramadhan,
Mari qta senantiasa setting Niat,
Upgrade Iman,
Download Sabar,
Delete Dosa,
Approve Maaf & hunting Pahala..
Agar qta getting guest list masuk Surga’Nya..
Amiin..
Met Puasa Ramadhan..

**
Atas 100, 1000, bahkan sejuta luka yg aku torehkn.
Baik Karna perbuatan, ucapan,
Segala yg terbesit dlm hati & Janji Yg terlupakan
Aku minta maaf sama temen2 semua,
Dan semoga romadhon kali ini,
Menjadi romadhon yg jauh lebih bermakna.
Lebih baik dri tahun sebelumnya.
Semoga qta mendapat berkah n’ rahmatnya.
Allahuakbar..
Marhaban ya Ramadhan..

**
Gw mw minta maap sma tmn2..
Khusus'nya bwt yg gk disengaja,
dan spesial yg disengaja..
Sekali lg gw minta maap.
Maap,,
Maap,,
Maap,,
Maap,,
Maap,,
Maap,,
Pokoknya maap deh..
Mpe pegel nih ngetikna.. he2
Tp gw iklas kok..
“Met puasa Teman”
Moga puasa kita kali ini lbh baik dr sblum'nya..
Amin..

**
WeLcome to Ramadhan Great Sale..
Jangan Lewatkan:
- obral Pahala besar2’n.
- diskon dosa s/d 99%+.
- doorprize “LaiLatuL QadaR”
Hanya 20 hari!
Selamat Berpuasa Ramadhan..

Kata Kata Ucapan Puasa Ramadhan:

**
Marhaban ya Ramadhan.
Semoga bulan ini penuh BBM (Bulan Barokah dan Maghfirah).
Mari kita PREMIUM (Pre Makan dan Minum).
Dan SOLAR (Sholat Lebih Rajin ).
MINYAK TANAH (Meningkatkan Iman dan Banyak Tahan Nafsu Amarah).
Serta PERTAMAX (Perangi Tabiat Maksiat).
Mohon Maaf Lahir dan Bathin.
Selamat Berpuasa Ramadhan..

**
Jika hati ini seringkali jengkel.
Jadikan ia jernih sejernih XL.
Jika hati ini seringkali iri.
Jadikan ia cerah secerah MENTARI.
Jika hati ini seringkali dendam.
Jadikan ia penuh kemesraan FREN.
Jika hati ini seringkali dengki.
Jadikan ia penuh SIMPATI.
Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan..
Bebaskan Diri dari ROAMING dosa.
Raihlah HOKI.
Raihlah JEMPOL dari Ilahi..

**
Semoga di bulan Ramadhan ini.
Kita bisa beningkan hati seperti XL.
Dapat berpikir luas seperti SIMPATI.
memberi maaf secara cuma2 seperti AS.
memberi banyak kesempatan seperti IM3.
murah senyum seperti JEMPOL.
dan yang paling penting kita dpt berpikir cerah seperti MENTARI.
Sebelum cahaya Illahi dipadamkan.
sebelum langit runtuh.
sebelum pintu taubat ditutup.
sebelum malaikat menjemput.
sebelum ramadhan tiba.
maaf kalau ada perkataan yg menyinggung sampai telinga panas seperti ESIA..

**
Perkataan yg indah adlh “ALLAH”.
Lagu yg merdu adlh “ADZAN”.
Media yg terbaik adlh “AL QUR’AN”.
Senam yg sehat adlh “SHALAT”.
Diet yg sempurna adlh “PUASA”.
Kebersihan yg menyegarkan adlh “WUDHU”.
Perjalanan yg indah adlh “HAJI”.
Khayalan yg baik adlh ingat akan “DOSA dan TAUBAT”..
Mudah2an bln yg suci ini bs membawa iman dan takwa.
Amien..
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Ramadhan.

**
Jika semua HARTA adalah RACUN.
Maka ZAKAT-lah penawarnya.
Jika seluruh UMUR adalah DOSA
Maka TAQWA dan TOBAT lah obatnya.
Jika seluruh BULAN adalah NODA.
Maka RAMADHAN lah pemutihnya..
MOHON MAAF LAHIR dan BATHIN.
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA RAMADHAN.

**
Selamat Datang dalam penerbangan ”RAMADHAN AIR”.
dgn No. penerbangan 1433 H tujuan “RIDHA ALLAH”.
Para penumpang diwajibkan untuk:
memakai sabuk ‘PERSAUDARAAN’.
dan menegakkan kursi ‘IMAN’.
Penerbangan ini adalah penerbangan bebas asap ‘PERSELISIHAN’.
“SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA”
Mohon maaf lahir batin.

**
Let’s join us for 'RAMADHAN SALE'.
Diskon penghapus Dosa besar2an s/d 100% utk semua jenis Dosa.
Tingktkn ibadah wajib, sunnah, perbanyak istigfar dan shadaqah.
Lebih heboh lg, ikuti 'DOOR PRIZE' Lailatul Qadar..
Selamat berpuasa Ramadhan.
Mohon maaf lahir batin.

SMS Puasa Ramadhan:

**
Seiring terbenam mentari di akhir sya’ban.
Tibalah kini bulan ramadhan.
Pesan ini sebagai ganti jabat tangan.
Untuk mohonkan maaf dan kekhilafan.
Marhaban ya ramadhan.

**
Ya Allah..
Perkayalah Saudaraku ini dengan ke'Ilmuan..
Hiasi hatinya dengan ke'Sabaran..
Muliakan wajahnya dengan ke'Taqwaan..
Perindalah fisiknya dengan ke'Sehatan..
Serta terimalah amal ibadahnya dengan kelipat gandaan..
Karena hanya Engkau Dzat penguasa sekalian alam..
Marhaban Ya Ramadhan..
Mohon maaf lahir dan bathin..

SMS Puasa Ramadhan Romantis:

**
Semua yang kulakukan adalah untuk kebahagianmu.
Segalanya adalah untukmu.
Hanya saja aku bukan lelaki yang sempurna
Selalu saja ada kata dan kesalahan.
yang mungkin bisa menyakiti hatimu.
Selamat berpuasa sayang.
Terimalah maafku.
Bersama 1000 cinta untukmu.
Marhaban ya Ramadhan.
Met Puasa Ramadhan sayang..

**
Maaf kalo selama ini aku suka bikin kamu kesal.
Jujur juga, memang aku gak gampang ngertiin kamu.
Tapi aku 100% cinta kamu.
Met Puasa Ramadhan.
Maafkan aku lahir dan batin ya.
I Love U.

Pantun Puasa Ramadhan:

**
Ada raksasa beli Pulsa..
Ga kerasa udah mau Puasa..
Burung kaka Tua nemplok di Jendela..
Jangan lupa perbanyak Pahala..
Ada pepaya di makan Jerapah..
Maaf’in aku yah klo punya Salah..
Met menjalankan ibadah Puasa Ramadhan..

**
Mpok rogaye Tibe2 kaye.
Temen2 semue Met puase Yeee.
Soto tumpah Harus dielapin.
Kalo ada Salah Mohon dimaafin.
Zidan suka dandan.
Marhaban Ya ramadhan.
Met puasa ramadhan.

**
Makan pempek dak pake cuko,
Lebih lemak pindang patin,
Sepanjang tahun banyak duso,
Mohon maaf lahir batin..
“Selamat puaso ya brooo..”

**
anak melayu mengail ikan,
perahu berlabuh ditengah lautan,
sambil menunggu datangnya ramadhan,
jari ku susun mohon ampunan..
selamat menyambut bulan suci ramadhan bagi semua umat muslim..

**
Ada kodok makan ketupat
Makan ketupat sama rendang, lontong sayur, lele bakar, perkedel, sate ayam, lalapan, sayur asem.
Pahamilah sms ini,
gw makan dulu ya, laper nih..

**
Marhaban yaa Ramadhan..
Pucuk selasih bertunas menjulang,
Dahannya patah tolong betulkan.
Puasa Ramadhan kembali menjelang,
Salah dan khilaf mohon dimaafkan.
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Ramadhan..

**
Ke kota jakarta hari selasa,
Pulang pergi naik kereta.
Se’hari lagi kita puasa,
mohon maaf kalo ada salah kata..
Marhaban Ya Ramadhan.
Met Puasa Ramadhan yah teman..

**
ada wortel ada kentang.
di simpan di bawah ranjang.
sebelum puasa datang.
mari qita saling maaf2'an.
MARHABAN ya RAMADHAN..
semoga amal baik qita,
diterima di sisi NYA !
A.M.I.E.N

**
Berharap padi dalam lesung,
yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung,
cuma terlayang sms ini.
Sebelum cahaya padam,
Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu tobat tertutup,
Sebelum Ramadhan datang,
Saya mohon maaf lahir dan bathin.
Selamat Puasa Ramadhan..

--------------------------------------------

Setelah sholat baca al-qur'an,
Dalam al-qur'an ada surat yasin,
Selamat menyambut bulan ramadhan,
Mohon maaf lahir dan batin ..
___________________________

Membaca basmalah sebelum berdo'a,
Selesai berdo'a ucapkan 'amin',
Sebelum puasa ramadhan saya meminta
Mohon maaf lahir dan batin.
_______________________________

Lebih baik baca Al-qur'an,
Daripada gosipin orang,
Selamat menyambut bulan suci Ramadhan,
Untuk engkau yang kusayang.
_______________________________

Ke tanah abang membeli peci,
sekalian membeli surban,
Kuucapkan dengan suci hati,
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.
______________________________

Sebelum sholat wajib berwudhu,
Janganlah lupa niatnya,
Untuk semua sahabat-sahabatku,
Aku mohon maaf sebelum puasa.
______________________________

Kalau sedih baca ayat Al-qur'an,
Hatipun tenang kembali dan gembiara,
Sebentar lagi bulan suci Ramadhan,
Mohon dimaafkan kesalahan saya.
_____________________________

Kalau siang ada matahari,
Kalau malam ada bintang dan bulan,
Mari kita mensucikan hati,
Untuk menyambut bulan suci Ramadhan.
_______________________________

Bergetar jantung hati,
Bila kudengar suara Azhan,
Marilah kita menyambut bulan suci,
Dan saling maaf-memafkan.
________________________________

Manis-manis sibuah kurma,
Sangat enak buat berbuka,
Bulan Ramadhan segera tiba,
Sayang,,,maafin salah saya ya...
_________________________________

Buah duku buah rambutan,
Sangat manis rasanya,
Aku sangat rindu bulan Ramadhan,
Dan tak sabar segera menyambutnya.
...................................

Ramadhan 1436 Hari Pertama


Ramadhan 1436 Hari Pertama


Ramadhan 1436 Hari Pertama so amacam semua? Ok kah atau terkejutkah? Tadi sahur makan aper? ke minum minum jea?

Mesti ramai yang badan dier terkejut kaaaNNn??? Iyer lah kalau tidak pepagi mesti pekena nasi lemak kukus di belasah sekali dengan kopi O panas kaaaNNn??? hehehe

Apa pun jangan lupa niat puasa yer? Macam is doman jea sebulan niat tapi kena jaga betul2 aa tak nak kantoi sehari kalau tidak terpaksa lah is niat untuk tiap2 hari.. penat.

Sahur tu tak wajib tapi sunat kata Rasulullah S.A.W unttuk bantu kita ada tenaga untuk menjalani ibadah puasa. Sebab puasa nie bukan rutin atau amalan ok? Puasa adalah ibadah wajib bagi semua umat Islam dan ada kelonggaran kepada yang uzur (kena rujuk balik kat guru2 yang ahli dalam babnya). So ibadah puasa kena buat betul2 macam kita buat ibadah solat 5 waktu.

Oppss terlajak panjang pulak penat karang korang nak baca is merepek pepanjang ni nanti, so pendek kata berpuasalah bersungguh-sungguh tak der ruginya bersungguh-sungguh dalam beribadat

Errmm Ramadhan kali nie is nak gi jalan2 Bazaar ke tak erkk??? selalunya is tak pegi pun sebab malas nak jalan2 kerana bila dekat2 nak berbuka nie is suka extreme macam main bola sepak atau sepak raga kasi keluar peluh hehehe. Lain orang lain ragamnya so semoga Ramadhan 1436 kali nie akan penuh bermakna.

Salam Ramadhan 1436


Salam Ramadhan 1436


Salam Ramadhan 1436 kalau ikutkan entri nie adalah untuk semalam punya tapi oleh kerana #streamyx oleh #TelekomMalaysiaBerhad suka buat hal maka terpaksa lah is buat hari ini.

Itu pun sementara dia tak jadi gila, menyusahkan orang betul TM nie bayar bulan2 mahal, tiap2 hujung bulan call phone kita suruh bayar awal, charge GST bagai tapi servis macam taik.

Aper? bulan puasa nie tak baik marah orang?? saper cakap Ramadhan la bulan perang tak blaja sirah ker?? Cuba baca sirah bulan perang zaman Rasulullah dan sahabat banyak jatuh dalam bulan Ramadhan.

Oklah is malas nak ulas bab sirah karang tak menjadi lagi is nak ucapkan "Selamat menjalanani ibadah puasa dengan sempurnanya, jangan ler ponteng puasa karang raya nanti tak terasa meriahnya".

Monday, June 15, 2015

ORDER Of Illuminati


ORDER Of Illuminati, carta kepada organisasi Dajjal yang kita tak pernah ketahui meh tengok saper dorang nie.


ORDER Of Illuminati

ORDER Of Illuminati




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan