Cari Artikel

Saturday, June 30, 2012

Digi Promosi: Social Dari RM1/Hari




Assalamualaikum W.B.T, dan salamsejahtera kepada pembaca blog iskandarX Society yang tercinta yang belum lagi terasa nak pegi tidoq, so layan lah korang baca blog aku nie yang tak seberapa ini. Korang ingat tak dulu hotlink pernah buah RM2 dari pukul 12mlm sampai 12tgh? Mula RM2 untuk 12jam lepas tu makin kurang lah hour yang kita boleh dapat, sebab maybe dorang nie dah kaya dan makin berlagak. Biasalah meniaga memang macam tu, tapi agak-agaklah dah kaya pun masih mau kaut untung gila-gila babas.







So, lani aku nak share pasal Digi pulak (dah malas pakai Hotlink nie), yang membuat promosi pasal Super Borak pulak dah, cekidaut bebeh:

Chat all night, Internet all day!
Engage in endless chatting via FREE calls and SMS from night till dawn, or go Internet crazy all day with DiGi's Social from RM1/day promotion!
Promotion Period: 4 June - 31 July 2012

SPECIAL INTRODUCTORY OFFER!
DiGi® Easy Prepaid:
Enjoy 50% off with our introductory price for a limited time only!
Get FREE Calls + SMS from 1am - 7am at only 50sen/day! Subscribe to Super Borak from 12am - 6.30am.
DiGi® BEST Prepaid:
Enjoy 50% off with our introductory price for a limited time only!
Get FREE Calls + SMS from 1am - 7am at only RM1/day! Subscribe to Super Borak from 12am - 6.30am.
How do I subscribe to DiGi Super Borak?
For DiGi® Easy Prepaid customers

Step 1
Dial *128*1*3#.

Step 2
Press 2 for Super Borak.

Step 3
Press 1 to confirm your subscription.

Step 4
You will receive an SMS notification upon successful subscription. A subscription of RM1 will be deducted.
For DiGi® BEST Prepaid customers

Step 1
Dial *128*1*3#.

Step 2
Press 2 for Super Borak.

Step 3
Press 1 to confirm your subscription.

Step 4
You will receive an SMS notification upon successful subscription. A subscription of RM2 will be deducted.

How do I subscribe to Mobile Internet Monthly 500MB?

Click here to learn more about Mobile Internet Monthly 500MB!
Notes:

    Super Borak
  • The subscription fees are as follows:
    - DiGi® Easy Prepaid: RM1/day
    - DiGi® BEST Prepaid: RM2/day
  • Max cap of 60 minutes DiGi-DiGi calls and 50 DiGi-DiGi SMS apply.
  • Promotion is only open to DiGi® Easy Prepaid and DiGi® BEST Prepaid customers.
  • Upon exceeding the max cap, customers will be charged the following rates (between 1am - 7am):
    - DiGi® Easy Prepaid customers - 30sen/min for calls and 8sen/SMS
    - DiGi® BEST Prepaid customers - 12sen/min for calls and 1sen/SMS
  • Mobile Internet
  • RM30 will be charged from your main account balance every thirty (30) days (and not any other FREEBIE accounts).



Korang rasa servis nie boleh bertahan lama tak? Kalau kat Indonesia maybe boleh tapi di Malaysia aku kurang jamin sebab Hotlink dok kongker macam king kong kepala hotak hang lagi. Ok pepehal pun Enjoy lah apa yang aku dok merapu nie, yang nak marah-marah sebab tersinggung dengan bahasa aku di blog nie, punya pasal kat hang la. Huhuhuuuu, selamat malam, Assalamualaikum.

Kriteria Yang Anda Perlukan Dalam Mencari Blog Hosting Yang Terbaik




Assalamualaikum W.B.T, dan salam sejahtera kepada pembaca setia blog iskandarX Society yang tercinta. Korang mesti sedia maklum bahawa, jika korang nak berbloging dengan selesa dan tanpa perlu disekat-sekat oleh sesetengah host adalah dengan memiliki hosting sendiri kan? So kali nie aku share ciri-cirinya dan macam mana korang nak pilih dan dibawah sekali artikel ini aku letakkan link untuk hosting yang terbaik bagi aku dan kawan-kawan aku pernah gunakan.


Mencari laman web blog terbaik hosting adalah sangat penting untuk mana-mana blogger kerana ia membuktikan untuk menjadi satu kelebihan untuk mereka. Anda perlu mempunyai jenis yang sempurna perkhidmatan hosting untuk blog anda kerana mereka akan menjadi tapak lalu lintas yang sangat tinggi kemudian dan seterusnya. Mempunyai laman web blog terbaik hosting sentiasa membuktikan bermanfaat untuk blogger lebih persaingan mereka. Pilihan anda majorly bergantung kepada bajet anda dan terdapat tiga jenis asas perkhidmatan hosting yang anda boleh memilih dari.


Jadi sentiasa cuba untuk memikirkan bajet anda supaya anda tahu apa sebenarnya yang anda mampu. Juga, anda perlu tahu apa yang anda mahu untuk membina mulanya dan menetapkan matlamat tertentu untuk diri sendiri kerana anda mungkin mampu pakej kualiti yang lebih rendah pada permulaan. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja laman web anda membesar, anda akan dapat meluangkan lanjut mengenai hosting untuk blog anda.


Satu perkara penting untuk mencari dalam hosting laman adalah bahawa mereka harus menyediakan anda dengan platform yang sempurna untuk blog anda. , Anda memerlukan ini untuk menyesuaikan fungsi dan lihat blog anda. WordPress adalah pilihan yang benar-benar baik dalam hal ini kerana ia menyediakan platform yang sempurna untuk blog anda. Platform adalah sangat penting untuk blogging kuat dan sentiasa harus berkongsi pos anda di rangkaian sosial. Jadi pastikan pakej hosting yang anda pilih menawarkan kebolehan menggunakan Wordpress sebagai platform anda.


Anda harus sentiasa menetapkan kriteria untuk memilih blog yang terbaik laman web hosting. Pertama sekali, cuba untuk melihat ulasan pelanggan sebenar untuk syarikat yang tertentu untuk mengetahui berapa baik hosting mereka dan perkhidmatan yang mereka sediakan. Jika syarikat tidak mempunyai sebarang ulasan yang dipaparkan di luar sana tentang mereka maka anda tidak seharusnya benar-benar mempertimbangkan untuk memilih bahawa. Selepas anda telah memilih syarikat, anda boleh membuat perbandingan antara pilihan utama anda.


Anda juga boleh melihat pakej yang anda ingin pergi dan bandingkan ini untuk memilih yang terbaik untuk diri sendiri. Anda tidak akan dikehendaki untuk melakukan ini jika anda perlu hanya dikongsi hosting. Pada mulanya, anda boleh berharap untuk mendapatkan pengunjung yang sedikit tetapi anda tidak benar-benar boleh meramal apa yang masa depan. Dalam perintah untuk blog anda untuk berjaya, anda perlu beralih kepada dedikasi atau VPS hosting berkongsi hosting tidak mengendalikan lalu lintas yang agak besar.


Walaupun anda baru kepada konsep blogging, anda masih boleh belajar mengenai platform blog dalam masa seminggu. Oleh itu ia tidak sukar jika anda bersedia untuk mengambil masa dan belajar semua ini. Sebuah blog yang berjaya bergantung kepada hosting yang baik dan jika anda mendapati sebuah syarikat yang benar-benar baik, laman web anda akan berkembang pesat. Jadi sangat berhati-hati ketika memilih syarikat hosting anda, mengambil sedikit masa dan pergi alih ulasan pelanggan. Anda boleh menyemak ExabytesHostMonster, HostGator ataupun BlueHost kerana mereka dianggap sebagai blog hosting syarikat. Walaupun terdapat syarikat-syarikat lain yang anda boleh mencari, ketiga-tiga harus menjadi pilihan utama anda.


Dibawah ini adalah hosting pilihan aku, jika korang nak cuba servis ini sila klik banner dibawah ini:




Kriteria Yang Anda Perlukan Dalam Mencari Blog Hosting Yang Terbaik

Resepi Untuk Juadah berbuka Puasa Ramadhan 1433 Dalca Ayam



Assalamualaikum W.B.T, dan salam sejahtera kepada pembaca setia blog iskandarX Society ini. Hari nie aku nak kongsikan resepi walaupun dah ramai yang dah tahu akan resepi  ini dari buku-buku, tv, radio, blog-blog lain tapi ini khas untuk pembaca blog iskandarX Society yang tercinta ok? Aku untuk makluman korang semua, aku suka makan ayam. Tak kiralah menu apa pun janji medium utama adalah ayam, goreng ker, rebus ker, rendang ker, kuah ker, bakar ker, janji ayam, (yang halal dan disembelih lah).






Nota: Video diatas bukan ada kena-mengena dengan resepi dalca ayam yang aku post nie tapi asas nak buat dalca tu lebih kurang macam dalam video nie diatas sebab aku tak dapat nak buat video untuk resepi Dalca Ayam ini sendiri, ok?

So hari nie aku nak share Resepi Dalca Ayam, check it out bebeh:



Bahan-bahan:


300 g isi ayam atau daging ( dipotong kecil)
4-5 biji kentang ( potong 4-6 bahagian)
2 batang terung panjang ( potong kecik)
6 batang kacang panjang ( potong memanjang 1 inci)
1 batang karot ( potong memanjang)
2 cawan santan pekat
air secukupnya ( anggaran 4-5 cawan air )
1 cawan kacang dhal ( rendam dan rebus hingga empuk)
1 labu bawang besar ( di tumbuk)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sudu besar serbuk kari
daun kari secukupnya ( bancuh dengan sedikit air)
daun ketumbar
minyak untuk menumis
garam, perasa


Cara membuatnya


1. Tumis daun kari,bahan tumbuk, bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang hingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
2. Masukkan daging/isi ayam dan kentang, masak hingga kecut dan empuk .
3. Kemudian masukkan air, santan, dhal, sayur-sayuran. Bila sayur sudah masak, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
4. Taburkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.


Sumber resepi adalah diceduk(pasal aku bukan ada resepi sendiri pun) dari My Resepi, thanks alot admin My Resepi yerk.

Kuasai teknologi seiring pegawai tentera udara dunia: Agong




ALOR SETAR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bertitah pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) perlu menguasai teknologi moden supaya setanding pegawai tentera udara negara kuasa dunia. 









Seri Paduka bertitah perkembangan teknologi moden juga perlu dikuasai kerana ia selaras dengan Pelan Transformasi Pelaksanaan Generasi Masa Depan yang diperkenalkan TUDM pada 2010.
TUDM kini, titah baginda, berada di landasan kukuh untuk menjadi kuasa udara dominan dan satu-satunya angkatan yang mempelopori teknologi moden serta canggih.
"Kerjaya sebagai pegawai TUDM sarat dengan tugas, tanggungjawab, komitmen dan pengorbanan yang memerlukan semangat membara untuk melaksanakannya," titah baginda pada istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah kepada 34 Pegawai Kadet Kelas 2012 di Kolej Tentera Udara (KTU) di Kepala Batas, dekat sini, hari ini. 


Pegawai kadet itu yang mengikuti pengajian selama tiga tahun di KTU adalah pengambilan ke-15 dan terakhir program kerjasama KTU/Universiti Teknologi Malaysia sejak 1998. Mulai tahun depan, pengambilan pegawai TUDM adalah dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). 


Yang di-Pertuan Agong bertitah menjadi kewajipan setiap pegawai untuk menentukan TUDM benar-benar berupaya melaksanakan misi mengawasi dan menjaga kedaulatan ruang udara negara daripada diceroboh. 


Titah baginda setiap pegawai TUDM juga berkewajipan melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan cemerlang kerana mereka bertanggungjawab mengendali, mengurus dan mengawal aset TUDM yang canggih dan kompleks. 
Seri Paduka turut mengucapkan tahniah dan syabas kepada pegawai muda TUDM tersebut kerana berjaya menamatkan pengajian diploma kejuruteraan mekanikal (aeronautik) selama tiga tahun dengan cemerlang. 


Kumpulan itu menempa sejarah apabila 21 orang memperoleh anugerah Dekan dan empat orang Diploma kelas pertama. Kesemua 34 pelatih memperoleh Purata Nilai Gred 3.0 ke atas. 


Mereka ditauliahkan dengan pangkat Leftenan Muda dan dijadual mengikuti kursus asas penerbangan di Pusat Latihan Terbang Satu (Pulatibang 1) di KTU selepas ini. 


Kadet Sarjan Mohammad Syaaban Zainal Abidin, 22, yang dilahirkan di Ipoh, Perak meraih anugerah terbaik keseluruhan untuk menerima piala pusingan Sultan Ahmad Shah manakala Pegawai Kadet Siswa Kanan Mohd Hanafi Mahadi, 22 dari Kota Baharu, Kelantan menggondol piala pusingan Panglima Pendidikan Udara bagi kategori terbaik keseluruhan. 


Turut hadir, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, Panglima TUDM Tan Sri Rodzali Daud dan para pegawai tentera. - BERNAMA


Memang benar apa yang Duli Maha Mulia Agong, tentera udara mestilah menggunakan alatan canggih dan terkini, dan bukannya alatan dan teknologi yang secord-hand. Ini baru pandu-uji dah terhempas tak sampai pun 10 minit terapung di udara, apa kes? Bujet untuk tentera beratus-ratus juta tapi pesawat dok terhempas macam cawan.

Diplomat Singapura hadir di perhimpunan Bersih: Perwakilan Malaysia beri penjelasan




SINGAPURA: Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura telah memberi respons terhadap surat yang tersiar dalam akhbar The Straits Times Khamis lalu berhubung dakwaan kehadiran tiga diplomat republik ini pada perhimpunan Bersih 3.0 di Kuala Lumpur pada 28 April. 









Dalam jawapan itu,, Kaunselor (Politik) Nik Ady Arman memulakan tulisannya dengan menegaskan tentang pentingnya mengenal pasti perbezaan antara tindakan yang diambil Kerajaan Malaysia dan tindakan NGO serta kumpulan tertentu yang berkepentingan.
Beliau berkata, walaupun kerajaan Malaysia telah meminta Pesuruhjaya Tinggi Singapura menangani isu ini secara diplomatik, tetapi tidaklah memeranjatkan apabila NGO dan kumpulan lain yang berkepentingan, menunjukkan reaksi masing-masing berhubung isu berkenaan berdasarkan sentimen yang tercetus daripadanya. Seperti yang diduga, begitu jugalah yang dilakukan para pembaca dalam surat mereka kepada The Straits Times.


Kedua, kata Nik Ady, perkara yang perlu juga diambil kira ialah tentang perbezaan kecil, tetapi tidak kurang pentingnya, antara kehadiran diplomat pada perhimpunan itu dan perhimpunan haram. 


Nik Ady berkata sebagai negara demokrasi, Malaysia tidak pernah mengehadkan atau menghalang sesiapa daripada menyertai mana-mana perhimpunan yang sah di sisi undang-undang, tetapi beliau menegaskan bahawa perhimpunan Bersih 3.0 adalah satu perhimpunan haram. 


"Penyertaan warga asing dalam perhimpunan haram tempatan bukan saja boleh mencetuskan spekulasi tentang motif pembabitan mereka, tetapi kerajaan tuan rumah juga akan dipertanggungjawabkan sekiranya diplomat terbabit menjadi mangsa tindakan ganas dalam demonstrasi itu," katanya. 
Nik Ady berkata atas alasan inilah diplomat Malaysia sentiasa diperingatkan agar tidak menyertai kegiatan haram ketika berkhidmat di luar negara. 


Ketiga, katanya Malaysia menghargai keputusan kerajaan Singapura menolak permohonan kumpulan tertentu yang menyokong Bersih 3.0 di Singapura, yang jelas beliau, merupakan suatu tanda persahabatan, yang pastinya turut memberi kebaikan besar kepada Singapura sendiri. 


"Keempat, adalah tidak benar wujudnya pemikiran bahawa rakyat Malaysia masih menganggap Singapura sebagai 'adik'. Ramai rakyat Malaysia dilahirkan selepas atau mempunyai pengalaman yang amat sedikit tentang pemisahan (antara Malaysia dan Singapura pada 1965). 


Bagi mereka, kata Nik Ady, Singapura adalah sebuah negara yang berasingan dan bebas daripada Malaysia. 


Beliau berkata kejayaan jiran terdekatnya adalah penting bagi Malaysia, kerana "kami amat sedar bahawa kemakmuran hanya boleh dikecapi apabila jiran kami juga berjaya". 


Nik Ady berkata Perdana Menteri kedua-dua negara berpandangan jauh apabila mereka tidak mengungkit sejarah lampau dan ini terbukti melalui kemajuan yang dicapai dalam kerjasama dua hala yang begitu memberangsangkan. 


Pada 22 Jun, Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Anifah Aman memanggil Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia Ong Keng Yong untuk menyatakan kepada beliau bahawa "penyertaan secara langsung diplomat berkenaan dalam perhimpunan haram itu adalah sesuatu yang tidak wajar dilakukan". 


Suruhanjaya Tinggi Singapura menafikan diplomat republik ini menyertai perhimpunan itu dan menjelaskan bahawa mereka hadir sebagai pemerhati, yang juga sebahagian daripada "tugas diplomatik mereka". - BERNAMA


Biasalah, mana ada orang nak mengaku berak tengah jalan bro? Dan juga baling batu sorok tangan, takkanlah Singapura nak mengaku ada diplomat repulik tu hadirkan diri bersama-sama dalam perhimpunan tu? Tapi orang tua-tua kata takkan pokok bergoyang kalau agin tak bertiup, betul tak?

Gempa kuat 6.3 magnitud landa China




BEIJING: Gempa kuat 6.3 magnitud menggegarkan Wilayah Xinjiang di barat daya China, awal pagi ini.






Gempa di kedalaman 9.8 kilometer itu itu terletak di 99 kilometer dari selatan Bandar Dushanzi, demikian lapor Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (uSGS).
Setakat ini, belum ada laporan mengenai mangsa yang cedera atau kerosakan yang dialami berikutan gempa yang berlaku jam 5.07 minit pagi waktu tempatan itu.
AP dalam laporannya berkata, Pusat Rangkaian Gempa Bumi China bagaimanapun mengeluarkan ukuran gempa 6.6 skala Richter. 


Sementara itu, AFP melaporkan setakat ini sekurang-kurangnya 17 orang cedera manakala seorang parah.


Kebanyakan mangsa terbabit cedera selepas rumah mereka ranap akibat gempa. - Agensi


Subahanallah, Jauhkanlah segala malapetaka dan azab-Mu dan lindungilah tanah Airku daripada segala kejahatan, yang datang daripada Jin dan Manusia yang turun dari langit dan yang keluar dari bumi siang dan malam dan jauhkan juga diri aku, keluargaku, masyarakatku, tanahairku, dan seku-sekutu seIslamku daripada azab kubur dan api neraka.

Tom Cruise, Katie Holmes bercerai




LOS ANGELES: Pasangan ternama Hollywood, Tom Cruise dan Katie Holmes dilaporkan bercerai selepas lima tahun berkahwin, hari ini. 






Wakil Holmes memberitahu kepada majalah People bahawa penceraian itu berikutan masalah peribadi Katie dan ahli keluarganya.


“Buat masa ini, Katie akan memberi tumpuan dan melakukan yang terbaik ke atas anak perempuannya,” katanya.


Cruise yang akan menyambut ulang tahun kelahirannya ke-50 Selasa ini melangsungkan perkahwinan dengan Holmes di istana Itali pada November 2006 selepas mengisytiharkan perasaan cintanya kepada bekas bintang ‘Dawson’s Creek’ di ‘Oprah’. 


Mereka dikurniakan seorang anak perempuan, Suri yang kini berusia enam tahun. 


Ini adalah perkahwinan pertama bagi Holmes dan ketiga bagi Cruise. - AFP 


Artis memang lah macam tu kawen sebab nafsu lepas dah boring, bercerailah jawabnya. Jangan contohi artis-artis ini punya kehidupan, rosak akhlak nanti.

13 maut serangan bom di Iraq




BAGHDAD: Sekurang-kurangnya 13 maut dan lebih 50 cedera dalam beberapa kejadian serangan bom dan tembakan di Iraq semalam. 






Dalam satu kejadian, dua motosikal membawa bom merempuh dua pasar harian, manakala satu lagi serangan ke atas sebuah balai polis di Balad, utara Baghdad.
Ahli Majlis Kerajaan Wilayah, Mohammed Radhi, berkata tujuh orang terbunuh manakala 50 lagi cedera akibat serangan bom berkenaan.


Sumber di Hospital Balad mengesahkan angka kematian berkenaan dan mereka yang cedera kemudian dipindahkan ke Hospital Baghdad. 


Terdahulu, seorang lelaki bersenjata menyerang pusat pemeriksaan di Khan Bani Saad, di selatan Bandar Baquba, menyebabkan empat pejuang Sahwa terbunuh manakala empat lagi cedera. 


Sementara di Baquba, satu bom tangan yang diletakkan di tepi jalan meletup menyebabkan seorang askar yang sedang melakukan rondaan terbunuh. - AFP 


Macam manalah nak memang kalau asyik buat bom berani mati aja. Dah keluar dari apa yang Islam ajar, walaupun perang diharamkan untuk bunuh diri.

Lucio tinggalkan Inter Milan




ROM: Pemain pertahanan Brazil, Lucio sudah meninggalkan Inter Milan meskipun kontraknya hanya tamat dua tahun lagi, demikian menurut kenyataan kelab Serie A itu hari ini. 






Inter dalam kenyataannya berkata, pemergian pemain berusia 34 itu adalah 'hasil persefahaman kedua-dua pihak'.


Lucio bermain untuk Inter sebanyak 136 perlawanan dan menjaringkan lima gol sejak tiga tahun beraksi bersama kelab dari utara Itali itu. - AFP


Alah setakat Lucio saja yang meninggal, takkan bankrup punya Inter Milan. Dorang boleh cari player lain punya.

Federer terselamat diheret bermain lima set




LONDON: Juara lima kali Roger Federer terselamat untuk kelompok 16 pemain terakhir di kejohanan tenis Wimbledon manakala juara bertahan, Novak Djokovic menyingkirkan satu lagi pemain Republik Czech di Centre Court, awal pagi tadi. 






Federer bangkit selepas ketinggalan dua set bagi memastikan pencapaiannya selama 10 tahun di Wimbledon tidak tercalar kepada pemain pilihan ke-29 dari Perancis, Julien Benneteau.
Federer menang 4-6, 6-7 (3/7), 6-2, 7-6 (8/6), 6-1 dan akan menemui pemain bukan pilihan dari Belgium, Xavier Malisse untuk mara suku akhir.
"Ia perlawanan yang sangat sukar dan saya mempunyai sedikit tuah," kata Federer. 


Sementara itu Djokovic turut mara selepas diberi tentangan sengit oleh pemain veteran Republik Czech, Radek Stepanek 4-6, 6-2, 6-2, 6-2. 




Federer bangkit kembali selepas tewas set pembukaan kepada pemain berusia 33 tahun itu. - AFP 


Yaaa Federer kasi libasan padu maut sikit yang keluar api punya ok?

Keputusan Tenis Wimbledon



Lelaki
Pusingan kedua:
Sam Querrey (USA) klk Milos Raonic (CAN x21) 6-7 (3/7), 7-6 (9/7), 7-6 (10/8), 6-4



Pusingan ketiga: Novak Djokovic (SRB x1) klk Radek Stepanek (CZE x28) 4-6, 6-2, 6-2, 6-2
Viktor Troicki (SRB) klk Juan Monaco (ARG x15) 7-5, 7-5, 6-3
Richard Gasquet (FRA x18) klk Nicolas Almagro (ESP x12) 6-3, 6-4, 6-4
Florian Mayer (GER x31) klk Jerzy Janowicz (POL) 7-6 (7/5), 3-6, 2-6, 6-3, 7-5
Roger Federer (SWI x3) klk Julien Benneteau (FRA x29) 4-6, 6-7 (3/7), 6-2, 7-6 (8/6), 6-1
Xavier Malisse (BEL) klk Fernando Verdasco (ESP x17) 1-6, 7-6 (7/5), 6-1, 4-6, 6-3
Denis Istomin (UZB) klk Alejandro Falla (COL) 6-3, 6-4, 3-6, 7-6 (7/5)
Mikhail Youzhny (RUS x26) klk Janko Tipsarevic (SRB x8) 6-3, 6-4, 3-6, 6-3.

Wanita:
Pusingan kedua:
Jana Cepelová (SVK) klk Anabel Medina Garrigues (ESP x26) 6-7 (7/9), 7-6 (7/5), 6-3

Pusingan ketiga:
Maria Sharapova (RUS x1) klk Hsieh Su-Wei (TPE) 6-1, 6-4
Sabine Lisicki (GER x15) klk Sloane Stephens (USA) 7-6 (7/5), 1-6, 6-2
Kim Clijsters (BEL) klk Vera Zvonareva (RUS x12) 6-3, 4-3.
Angelique Kerber (GER x8) klk Christina McHale (USA x28) 6-2, 6-3
Agnieszka Radwanska (POL x3) klk Heather Watson (GBR) 6-0, 6-2
Camila Giorgi (ITA) klk Nadia Petrova (RUS x20) 6-3, 7-6 (8/6)
Maria Kirilenko (RUS x17) klk Sorana Cirstea (ROM) 6-3, 6-1
Peng Shuai (CHN x30) klk Arantxa Rus (NED) 6-1, 6-2. - AFP

Aku pun tak paham apa yang ditulis iatas nie sebab aku tak pernah tengok tenis, hehehehehe.

Friday, June 29, 2012

Chong Wei punya cukup untuk kembali kompetitif




KUALA LUMPUR: Tempoh dua minggu sebelum Datuk Lee Chong Wei beraksi di Olimpik London adalah masa paling kritikal yang bakal menentukan prestasi semasa atlet itu, kata Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN), Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz. 






Beliau berkata, dalam tempoh itu, pemain perseorangan badminton negara itu perlu memastikan dirinya bebas sepenuhnya daripada kecederaan selain tidak dibelenggu sebarang masalah peribadi untuk fokus kepada temasya tersebut.
"Tempoh Chong Wei mengalami kecederaan pada kejohanan Piala Thomas pada Mei sehingga beraksi di Olimpik pada Julai, lebih kurang 64 hari. Proses pemulihan kecederaannya adalah enam minggu atau 42 hari.
"Secara matematik sains sukan, dari hari pertama beliau mengalami kecederaan, ditolak tempoh pemulihannya sebelum beraksi di London, Chong Wei mempunyai 22 hari untuk kembali ke tahap permainan sebenarnya. 


"Masa sebenar yang diperlukan hanya 14 hari. Jadi, tempoh 22 hari sudah cukup bagi pemain itu untuk kembali kompetitif," katanya di sini, hari ini. 


Dr Ramlan berkata, walaupun Chong Wei yang kini berada di ranking kedua dunia masih belum diuji fizikalnya melalui kejohanan kompetitif namun pemain itu komited mengikuti semua latihan yang disediakan ISN. 


"Sebagai contoh, dalam tempoh minggu kedua dan ketiga proses pemulihan kecederaannya, beliau agak fobia untuk berjoging. Jadi, ISN sediakan latihan alternatif seperti berbasikal dan berlari dalam air bagi mengekalkan tahap ketahanan fizikalnya," katanya. 
Chong Wei yang meraih pingat perak perseorangan lelaki ketika temasya Olimpik Beijing, China, pada 2008, akan menyertai latihan fasa terakhir skuad badminton negara di Bath University, United Kingdom (UK) pada 12 Julai. 


Skuad itu akan berkampung selama 13 hari di Bath University yang terletak di Somerset, 156 kilometer dari London sebelum dijangka berlepas ke ibu kota UK pada 25 Julai. 


Temasya Olimpik London akan berlangsung dari 27 Julai hingga 12 Ogos. - BERNAMA


Pastikan lah lepas nie Chong Wei bagi harum nama Negara dimuka dunia, dan bukannya memperhabiskan duit negara semata-mata.

RM49 juta naik taraf makmal sekolah dengan kelengkapan F1




MELAKA: Kementerian Pelajaran membelanjakan RM49 juta untuk menaik taraf kemudahan makmal reka cipta di 114 sekolah menengah di seluruh negara.





Kelengkapan perkakasan Formula Satu (F1) itu diimport khas dari United Kingdom sebagai memperkasa kemahiran reka cipta di kalangan pelajar.


Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, pada tahun ini sahaja RM500,000 diperuntukkan bagi keperluan penyelenggaraan dan pembaikan kecil perkakasan F1 yang rosak dan usang.


"Sejumlah RM1.66 juta juga diperuntukkan bagi membiayai kos pembelian bahan habis guna F1 di sekolah-sekolah pada tahun ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan kem 'F1 in Schools' peringkat kebangsaan di sini, hari ini.


Beliau berkata, bahan habis guna akan diagihkan ke sekolah terbabit sebelum pertandingan 'F1 in Schools' peringkat kebangsaan yang berlangsung di Pulau Pinang pada Oktober depan. 


Katanya, pertandingan itu mencatatkan peningkatan penyertaan daripada 54 pasukan pada 2011 kepada 147 pasukan, termasuk satu penyertaan daripada Permata Pintar pada tahun ini.


Mohd Puad berkata, program F1 yang dimulakan secara rintis pada 2005 di 14 sekolah menengah kawasan Lembah Klang itu banyak membantu dalam memberi kemahiran reka cipta, berkomunikasi dan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) kepada pelajar sekolah. 
Beliau berkata, peserta yang pernah mewakili negara dalam kejohanan F1 peringkat antarabangsa juga berjaya melanjutkan pelajaran di universiti terkemuka seperti Massachusets Institute of Technology, Amerika Syarikat dan Imperial College London, England dalam bidang kejuruteraan sains dan teknologi.


Dalam perkembangan lain, Mohd Puad berkata, Kementerian Pelajaran dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang masih menjalankan siasatan berhubung dakwaan seorang khatib jemputan yang juga guru sebuah sekolah rendah yang menyelitkan doa agar kerajaan sedia ada digulingkan ketika membaca khutbah Jumaat di sebuah masjid di Pulau Pinang baru-baru ini.


"Majlis Agama Islam Pulau Pinang akan melihat sama ada dia (khatib) mempunyai tauliah atau tidak (untuk membaca khutbah)," katanya.


Katanya, pihaknya akan mengambil tindakan termasuk memecat guru berkenaan sekiranya didapati bersalah atas tuduhan itu. - BERNAMA


Perghh RM 49 juta wooo naik taraf guna F1 teknologi pulak tu, kenapalah masa aku sekolah kerajaan punya lah kedekut nak naik taraf makmal rekacipta nie? Kalu tidak dah lama aku buat Ironman sendiri.

Perbicaraan kes Shamsubahrin bermula 10 September




KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan tiga hari bermula 10 Sept depan untuk perbicaraan kes ahli perniagaan, Datuk Shamsubahrin Ismail yang menghadapi lima pertuduhan menipu bekas pengarah Perbadanan Fidlot Nasional (NFC), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail membabitkan RM1.755 juta. 






Hakim Rozilah Salleh turut menetapkan tarikh yang sama untuk perbicaraan kes Shamsubahrin, yang menghadapi 17 pertuduhan melibatkan diri dalam pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.


Rozilah membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Ketua Unit Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Abdul Razak Musa supaya kedua-dua kes itu dibicarakan bersama dan ia turut dipersetujui peguam Zarina Ismail serta Kamarul Hisham Kamaruddin, yang mewakili Shamsubahrin.


Bagi pertuduhan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan, Shamsubahrin, 45, didakwa menipu Mohamad Salleh, iaitu dengan sengaja menjanjikan suatu perkhidmatan rundingan dan nasihat bertujuan memperdaya sehingga mendorong Mohamad Salleh bersetuju membayar wang perkhidmatan kepadanya di sebuah restoran di Bukit Tunku di sini pada 6 petang 20 November tahun lalu. 


Dia juga menghadapi empat pertuduhan lain iaitu menipu Mohamad Salleh, yang kini merupakan pengerusi NFC, dengan memperdaya beliau (Mohamad Salleh) supaya menyerahkan empat cek yang kesemuanya berjumlah RM1.755 juta kepadanya untuk mempercayai kononnya sebahagian daripada wang itu diberikan kepada pegawai polis di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Bukit Perdana, bagi menutup kes yang sedang disiasat pihak polis berkaitan NFC. 


Shamsubahrin dituduh melakukan kesemua kesalahan itu di premis CIMB Bank cawangan Taman Tun Dr Ismail, Maybank cawangan Kuala Lumpur City Center (KLCC) dan Maybank cawangan utama Petaling Jaya, antara 25 November hingga 5 Disember tahun lepas dan didakwa mengikut Seksyen 420, yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan dengan sebat serta denda, jika sabit kesalahan. 


Bagi 17 pertuduhan melibatkan diri dalam pengubahan wang haram berjumlah RM1.755 juta, Shamsubahrin didakwa terhadap dua pertuduhan mengeluarkan wang milik NFC dan miliknya serta enam pertuduhan mendepositkan wang tunai miliknya dan dua lagi syarikat ke dalam akaun isterinya melibatkan jumlah yang sama. 


Shamsubahrin, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Resources Sdn Bhd juga didakwa terhadap enam pertuduhan memindahkan wang miliknya ke dalam akaun isterinya dan syarikatnya serta tiga pertuduhan menggunakan cek bank bagi tujuan pembelian tiga kereta. 


Semua kesalahan itu dilakukan di CIMB Bank Jalan Burhanuddin Helmi, Taman Tun Dr Ismail, RHB Bank First Avenue Bandar Utama, Petaling Jaya, Maybank Desa Sri Hartamas, RHB Bank Kuala Lumpur Comercial Center, Maybank Kuala Lumpur Comercial Center, Maybank Petaling Jaya antara 25 Nov 2011 dan 13 Disember 2011. 


Bagi semua pertuduhan itu, Shamsubahrin didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 yang membawa hukuman denda sehingga RM5 juta atau penjara lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. - BERNAMA


Lain kali nak menipu pun, menipu biar jumlah tu berbaloi sikit, takkat 1.7j saja buat apa tipu terus 10 billion kan senang. 5 billion tu simpan dalam Swiss Bank, lepas bicara kes dan hukuman selesai terus jadi orang terkejut. Amacam?

Mahkamah Sesyen tangguh keputusan kes rasuah penolong penguasa SPRM




KAJANG: Mahkamah Sesyen di sini, hari ini menangguhkan keputusan kes penolong penguasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor, yang didakwa terhadap tiga pertuduhan rasuah berhubung siasatan kes rasuah seorang suspek. 






Hakim Azhaniz Teh Azman Teh (menetapkan 6 Julai depan untuk memberi keputusan kes itu terhadap M.Mohan.


Pada prosiding hari ini, mahkamah sepatutnya mendengar hujahan balas pihak pendakwaan dan pembelaan dan juga untuk keputusan tetapi kedua-dua pihak tidak mempunyai hujahan balas. Bagi pertuduhan pertama, Mohan, 39, didakwa meminta bagi dirinya suapan wang
tunai RM250,000 daripada A.Sinnaiah, sebagai dorongan untuk tidak meneruskan siasatan ke atas Sinnaiah yang disyaki memberi rasuah kepada pihak Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Imigresen.


Bagi pertuduhan kedua, Mohan didakwa secara rasuah bersetuju menerima suapan wang tunai RM200,000 daripada Sinnaiah sebagai dorongan untuk melakukan perkara yang sama.


Kedua-dua pertuduhan itu didakwa dilakukan di pejabat SPRM Negeri Selangor, di Plaza Masalam, Shah Alam, antara 11 pagi dan 1 tengah hari pada 22 Oktober 2009.


Mohan juga menghadapi satu lagi pertuduhan iaitu memperoleh untuk dirinya suapan wang tunai RM5,000 daripada orang sama sebagai dorongan untuk melakukan perkara sama di di Restoran Sri Paandi Corner, Pandan Indah di Ampang, Selangor, antara 11 pagi dan 12 tengah hari, 25 Oktober 2009.


Jika sabit kesalahan, Mohan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.


Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari SPRM Nik Azrin Zairin Nik Abdullah manakala Mohan diwakili peguam R. Ratha Krishnan. - BERNAMA


Dah nama pun kerja dengan jabatan pencegahan rasuah tapi dok ambik rasuah jugak, memang bodoh tak sekolah, dulu mesti sekolah mengaji kuih nie. Sapa lah yang tarik dia bagi kerja kat dalam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor tu dulu ha?? mesti makan rasuah jugak.

2 rakyat Malaysia maut nahas di Mandailing




JAKARTA: Perjalanan dua bersaudara warganegara Malaysia ke tanah nenek moyang di Mandailing Natal, Sumatera Utara, untuk menemui keluarga yang lama terpisah, berakhir tragedi apabila bas mini yang mereka naiki dalam perjalanan pulang ke Medan, jatuh ke dalam sebuah jurang sedalam 150 meter di tepi Danau Toba pagi semalam. 






Zaidun Basir, 68, dari Cheras, Kuala Lumpur dan adiknya Zulkifli Mohd Basir, 64, dari Johor Baharu, adalah antara lapan orang termasuk pemandu bas mini itu yang maut dalam nahas di Batu Gantung, Simalungun, pada 5 pagi itu.


Mereka sebelum itu menemui anggota keluarga yang dicari di Natal, daerah Mandailing Natal dan mengumpul maklumat tentang salasilah keluarga untuk dibukukan sebagai rujukan anak cucu.
Kedua-dua beradik berketurunan Mandailing dan berasal dari Chikus, Teluk Intan, Perak, dikatakan sudah menziarahi makam nenek moyang mereka di situ sebelum berlepas dengan sebuah bas mini menuju Medan untuk pulang ke Malaysia dengan pesawat dari sana semalam. 


Anak Zaidun, Rohaizat, 43, yang dihubungi di Medan, berkata selain bertujuan menemui anggota keluarga di Natal, kepergian bapanya ke tanah nenek moyang mereka itu juga untuk melengkapkan maklumat tentang salasilah keluarga yang sedang dikumpulkan sejak sekian lama untuk dibukukan. 


Beliau yang baru tiba di Medan, Sumatera Utara pagi ini, berkata turut terkorban dalam kemalangan itu bersama bapa dan bapa saudaranya dalam kemalangan itu ialah dua anggota keluarga mereka dari Natal, namun beliau belum mendapat maklumat lanjut mengenai butir pengenalan diri mereka. 


Rohaizat tiba di Medan bersama sepupunya Hazlan, 39, iaitu anak Zulkifli, untuk menguruskan penghantaran pulang jenazah bapa mereka pada hari ini, untuk dikebumikan di tempat keluarga masing-masing iaitu di Cheras dan di Johor. 
Zaidun ialah seorang pesara Askar Wataniah yang kini mengusahakan sendiri perkhidmatan teksi manakala Zulkifli pula ialah seorang pesara tentera. 


Akhbar tempatan memetik jurucakap polis trafik Simalungun sebagai berkata berdasarkan maklumat, empat lagi penumpang bas mini itu terselamat. 


Sebelum kemalangan berlaku, penumpang dan pemandu bas berhenti rehat di Balige dan menonton satu perlawanan separuh akhir bola sepak Euro 2012. 


Selesai perlawanan bola sepak itu, mereka meneruskan perjalanan namun apabila bas mini yang dipandu laju itu sampai di satu selekoh di Batu Gantung, pemandunya gagal mengawal kenderaan itu menyebabkannya terbabas dan jatuh ke dalam jurang di situ. - BERNAMA


Itulah bahananya tengok bola dengan-dengan driver bas sekali mengantuk ker dok mabuk bola dok gol gol gol terus terjun gaum isk isk isk.

93 sekolah di Sarawak terjejas akibat kemarau




KUCHING: Sebanyak 93 sekolah termasuk lima sekolah menengah di kawasan pedalaman dan pesisir pantai Sarawak terjejas akibat musim kemarau yang melanda seluruh negeri itu sekarang. 






Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Mohamad Morshidi Ghani, bagaimanapun berkata keadaan tersebut tidak menjejaskan sesi persekolahan harian atau sekolah terbabit perlu ditutup sementara waktu.
"Jawatankuasa Pengurusan Bantuan Bencana Negeri (JPBBN) sedang memantau keadaan di beberapa sekolah yang terjejas dan setakat ini tiada sekolah yang ditutup atau pun pelajar diarah pulang pada hujung minggu dan keputusan itu adalah di bawah bidang kuasa Jabatan Pelajaran Negeri," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Anugerah Lima Bintang dan Ngiling Tikai (penutup perayaan Gawai) Jabatan Ketua Menteri di sini hari ini. 


Mohamad Morshidi yang juga Timbalan Pengerusi JPBBN berkata, setakat ini 24,743 penduduk membabitkan 3,669 keluarga turut terjejas akibat kemarau sejak beberapa minggu lalu. 


Katanya, sejak 25 Jun lalu, Jabatan Kerja Raya dengan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat serta Pejabat Residen Bahagian sudah menghantar 626,541 liter air bersih ke kawasan terjejas akibat kemarau menggunakan lori selain membekalkan air botol minuman. - BERNAMA


Cepat-cepat lah sikit kerja-kerja pembaikan tu, kesian kat budk-budak nak skolah pun susah.

Thursday, June 28, 2012

Memang Dah Sah Konsert Lady Gaga Di Jakarta Batal




JAKARTA 28 MEI 2012: Setelah pelbagai spekulasi yang tidak elok didengar mengenai Lady Gaga, akhirnya sah mengatakan bahawa konsert mega star yang sepatutnya diadakan di Jakarta pada 3 Jun ini telah dibatalkan atas desakan ramai pihak.






Lady Gaga sendiri dilaporkan sangat kecewa dengan keputusan yang terpaksa diterimanya itu.


Khabarnya, polis di Indonesia telah menolak untuk mengeluarkan permit konsert yang menampilkan penyanyi yang mempunyai pengikut tertinggi di Twitter iaitu lebih 25 juta orang.


Ramai pihak di negara seberang, telah menyelar penyanyi popular itu dengan menyifatkannya terlalu vulgar (seksi).


Sebagai negara yang mempunyai masyarakat Islam teramai di dunia, perkara ini dipandang serius oleh Front Pembela Islam (FPI).


FPI dikatakan telah mengugut untuk menghalang Lady Gaga daripada menjejakkan kaki ke bumi Indonesia.


Lebih 50,000 tiket telah dijual dan pihak penganjur khabarnya akan memulangkan semula wang kepada pembeli.


Pihak polis telah memberi kata dua kepada penyanyi itu, iaitu jika Lady Gaga masih mahu mengadakan konsert di negara itu terdapat beberapa peraturan yang perlu dipatuhi.


Dia harus mengurangkan perkara yang akan menimbulkan kontroversi ketika konsertnya berlangsung.


Namun begitu, perkara itu menjadi semakin buruk apabila campur tangan pihak berkuasa dan pemimpin agama yang menentang kehadiran diva pop itu ke negara mereka.


Pihak penganjur Big Daddy, juga mengatakan bahawa mereka terpaksa membatalkan demi keselamatan orang yang akan pergi menonton bukan hanya Lady Gaga sendiri.


Selain itu pihak tertentu telah menyifatkan Lady Gaga sebagai 'pesuruh syaitan' dengan hanya melakukan persembahan memakai pakaian dalam.


Pembatalan itu juga dikatakan satu berita baik buat masyarakat Islam di negara itu.


Sementara itu, FPI juga mengatakan, Indonesia akan terlindung daripada dosa yang dibawakan oleh 'Mother Monster' atau makhluk yang menghancurkan moral manusia.


Mereka juga berharap peminat tidak terus menentang keputusan itu dan bertaubat daripada menyembah Lady Gaga yang disifatkan sebagai syaitan di dunia.


Memang dah diketahui ramai Lady Gaga tu tali barut Illuminati so apa lagi mau kecoh dan kenapa masih orang asyik memuja dan meminati artis ini? Lagu2 dia pun semua berkisarkan Illuminati kalau korang perasan la. Tapi sungguhpun Lady Gaga tali barut Illuminati, bukan semua orang ambil kira bahaya atau kesannya, dok asikkk jugak dengan Gaga ulaa laaa laa jugak.

Lady Gaga Geram Dengan Dakwaan Madonna




LOS ANGELES, 12 JUN 2012: Penyanyi Lady Gaga telah mendiamkan diri selepas didakwa Madonna berhubung single terbarunya Born This Way yang mempunyai persamaan dengan lagu Diva Pop itu, Express Yourself baru-baru ini.











Tetapi sekarang Lady Gaga nampaknya tidak dapat lagi berdiam diri selepas penyanyi berusia 53 tahun itu membuat keputusan untuk menyanyikan dua buah lagu tersebut ketika raptai konsert jelajah MDNA.


Menurut laporan Huffington Post, Gaga, 26, telah meluahkan sesuatu semasa konsertnya minggu lepas di Auckland, New Zealand yang seolah-oleh ditujukan kepada Madonna.


"Ia kadang-kadang membuat orang merasa lebih baik tentang diri mereka selepas cuba menjatuhkan orang lain dan mungkin menyeronokkan jika dapat menghina kerja mereka.


"Dan itu tidak menyenangkan saya langsung. Malah membuatkan saya rasa yang saya bukan manusia yang baik.


"Saya tidak mahu untuk melawan balik kerana ia adalah lebih penting kepada saya untuk terus menulis muzik. Kerana tulah yang yang saya pentingkan ketika ini," katanya ketika di tengah-tengah persembahan.


Walaupun bintang itu tidak menyebut Madonna orang yang dimaksudkan, namun kenyataan yang dibuat seolah-olah akan diarahkan pada bintang yang mula-mula menjadi terkenal pada tahun 1983.


Sebelum ini Gaga turut berdepan kecaman hebat daripada pengkritik dan peminat selepas kemunculan beberapa lagu single album tersebut yang didakwa mempunyai persamaan dengan lagu klasik penyanyi lagenda , Madonna.


Sememangnya lagu akan ada persamaan dari segi irama dan lagu, macam kata Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Ibarat irama dan lagu, ianya tidak dapat dipisahkan. Jika dipisahkan antara keduanya, rosaklah lagu, pincanglah irama. Lainkata laa kalau Lady Gaga tu orang planet pluto, dan Madonna tu orang planet Marikh mesti bunyi dia lain tapi masalahnya kan dua-duanya dari planet Bumi?

Penyanyi K-Pop, Lee Hyori Berbogel Lagi




SEOUL, 20JUN 2012: Penyanyi dari Korea Selatan yang sebelum ini pernah menyertai kumpulan Fin KL, Lee Hyori sekali lagi membuat kejutan dengan beraninya bergambar separuh bogel untuk satu sesi fotografi.






Sungguhpun penyanyi itu sudah mempunyai teman lelaki, ia sama sekali tidak menghalang untuk dirinya membuktikan bahawa dia masih lagi seksi dan menawan.


Malah, keberanian melakukan aksi berkenaan hanyalah untuk memberitahu bahawa dia masih belum hilang sentuhan untuk menawan hati lelaki dengan badan seksi dan menghairahkan.


Apa yang pasti, aksi panas ini dirakamkan dalam sesi fotografi sebuah majalah popular iaitu Hommes Official.


Sesi fotografi berkenaan dilaksanakan untuk Calvin Klein Jeans & Underwear.


Dalam gambar berkenaan, penyanyi yang lahir pada 10 Mei 1979 itu beraksi bersama model lelaki bernama Matthew Terry.


Walaupun ada sumber mengatakan itu adalah pertama kali Lee Hyori bergandingan bersama Matthew, namun model lelaki yang sudah masak dengan dunia fesyen ini mengakui Lee Hyori sangat profesional.


Malah, Matthew merasakan sepanjang sesi fotografi berkenaan, banyak chemistry sehingga sesi fotografi berkenaan mudah dijalankan.


Walau apapun, Lee Hyori berjaya membuktikan sekali lagi bahawa dia adalah ratu seksi!


Seksi ker seksa ker tengok boleh tiru jangan ok? Kalau ikutkan tengok pun tak boleh berdosa bro.

Ella Nikah Juruterbang 7 Julai Ini




KUALA LUMPUR, 28 JUN 2012: Setelah sekian lama hidup bersendirian, ratu rock negara, Ella mengambil keputusan untuk menamatkan zaman solo pada 7 Julai ini.






Menurut ahli keluarga Ella atau nama sebenarnya Norzila Aminudin, 46, penyanyi yang baru saja memenangi pertandingan Mentor ini bakal menjadi isteri kepada seorang jejaka yang berasal dari Muar, Johor.


Difahamkan jejaka berkenaan bertugas sebagai juruterbang dan mereka bakal dinikahkan di kediaman keluarga Ella di Klang, Selangor.


Sebelum menerima khabar gembira ini, Ella telah dikesan menghadiri kursus perkahwinan pada 3 hingga 4 Mac lalu.


Dari sinilah munculnya spekulasi Ella bakal mendirikan rumahtangga pada tahun ini.


Bagaimanapun, ketika itu, Ella enggan mengulas lanjut mengenai hal berkenaan dan lebih banyak mendiamkan diri.


Ternyata tatkala itu, Ella mahu fokus mendidik Puteri Caroline Mohd Kamel, 20, yang baru saja dinobatkan sebagai juara Mentor pada 10 Jun lepas.


Tahniah diucapkan pada kak Ella, sebab tak sia-sia kak Ella menyanyikan lagu Rama-rama, so lepas nie kak Ella boleh terbang naik kapal terbang dan tak payah susah-susah bertukar menjadi rama-rama lagi :p

Stacy Tetap Jadi Pilihan Akim




KUALA LUMPUR, 28 JUN 2012: Meskipun bintang Akademi Fantasia 7 (AF7), Akim Ahmad tidak pernah mengaku dirinya sedang dilamun cinta bersama penyanyi, Stacy, namun mereka tetap menjadi pilihan untuk bekerjasama.











Terbaru, menerusi album sulungnya yang berjudul Akim Ahmad turut memuatkan sebuah lagu duet dengan Stacy berjudul Kembali.


Kali kedua berkolobarasi dengan Stacy, Akim Ahmad akui selesa digandingkan apatah lagi bekerjasama di dalam lagu yang begitu istimewa buatnya.


"Saya akui selesa dan mudah apabila bekerjasama dengan Stacy kerana dia memahami apa yang yang saya mahu dan suka.


"Lagipun sebelum ini kami pernah berkolaborasi. Tetapi ketika itu kami membawakan lagu rancak dan semua sedia maklum lagu rancak dah jadi identiti Stacy.


"Kini saya cuba dengan lagu balada. Apabila saya beritahu mengenai lagu ini dia terus berminat dan bersetuju untuk berduet bersama," katanya selepas pelancaran album Akim Ahmad di Restoran No Black Tie, petang semalam.


Selain Kembali, Akim turut mengembangkan bakatnya dalam penulisan lagu untuk mencipta sebuah lagi lagu berjudul Menunggu.


Album Akim Ahmad mengandungi sepuluh buah lagu yang terdiri daripada tujuh buah lagu baru.


Manakal tiga buah lagu lagi merupakan single popularnya yang dibawakan kembali dalam bentuk akustik.


Mengulas lanjut mengenai lagu ciptaanya, Kembali, Akim akui dia langsung tidak terbayangkan Stacy.


Sebaliknya menulis mengikut kisah rumah tangga orang lain yang pernah didengar.


"Lagu ini merupakan lagu tambahan yang diminta oleh produser album saya.


"Kiranya lagu Kembali adalah lagu yang saya cipta dalam saat-saat akhir.


"Nasib baik juga, Stacy sudi berduet dalam lagu yang dimuatkan untuk album saya ini," jelasnya lagi.


Selain Stacy, Akim turut memilih Fiq Mentor untuk berduet sebuah lagu berjudul Mesti Ada Cinta.


Sementara itu, Akim yang akui dirinya masih solo berkata hidupnya masih muda untuk memikirkan sola cinta dan hanya berhasrat untuk berkahwin ketika usianya mencecah 25 tahun.


"Saya tidak terfikir soal cinta sekarang ini. Lagipun saya masih muda dan sebagai lelaki pelbagai impian ingin saya realisasikan terlebih dahulu seperti memiliki kereta, rumah dan aset lain untuk masa hadapan saya dan bakal isteri kelak.


"Tambahan pula, kerjaya nyanyian saya baru stabil dan saya ingin memberi fokus terhadap perkara itu terlebih dahulu,"tambahnya lagi..


Dok takmo mengaku tu kenapa? Nak bagi diri tu hot ker??? Karang ada VIP ker VVIP yang melamar si Stacy gagap tu baru hang tau Akim oiii.

Sakit Tak Halang Ifa Jual Kuih Raya




KUALA LUMPUR, 28 JUN 2012: Sungguhpun penyanyi Ifa Raziah sedang menderita sakit akibat buatan orang, namun ianya tidak menghalang untuk penyanyi itu untuk terus mencari rezeki.







Malah, ketika ditemui baru-baru ini di Festival City Mall, Ifa yang ditemani suaminya masih lagi mampu tersenyum dalam menahan sakit.


"Saya terpaksa menggagahkan diri untuk mencari rezeki.


"Ini adalah periuk nasi saya. Saya kena tetap kuat dan berharap cepat sembuh dari penyakit ini.


"Kalau boleh saya tidak mahu tahu siapa yang sanggup menghantar penyakit ini kepada saya.


"Saya hanya mahu sembuh dan orang berkenaan biarlah saja.


"Itu antara dia dengan Tuhan. Saya hanya perlu bersabar dan menghadapi dugaan ini," ujarnya.


Dalam pada itu, Ifa memberitahu, setiap kali menjelang Ramadan dia tetap menjalankan perniagaan menjual biskut raya untuk menambahkan sumber pendapatan.


"Tahun ini, Ifa masih lagi menjual kuih Tart Nanas.


"Ifa juga ada menjual kuih baru iaitu tart buah-buahan. Harganya hanya RM60 saja.


"Sekiranya sesiapa berminat boleh menghubungi pembantu saya atau layari laman Twitter dan Facebook milik saya.


"InsyaAllah, saya sendiri yang akan menghantarnya dan sekarang ini pun saya sedang sibuk menghantar dan mengambil tempahan," katanya.


Sementara itu, Ifa bersama sahabat baiknya, Roslan Shah bakal mengadakan sesi bersama peminat di Janda Baik.


Program berkenaan akan diadakan pada 14 dan 15 Julai depan.


Sekiranya berminat untuk menyertai program ini, anda boleh melusuri laman Facebook milik kedua-dua selebriti ini.


Hahaha kepada sesiapa yang belum tempah kuih raya, tak payah pening-pening kepala, hubungi terus Ifa, beli dengan dia support sikit orang Melayu punya perniagaan, tak gitu Ifa?

Jalani Sidek Nafi Wujud Orang Ketiga




KUALA LUMPUR, 28 JUN 2012: Bekas jaguh badminton negara, Jalani Sidek, 49, menafikan perceraian yang berlaku antara dia dan isterinya, produser terkenal Raja Azmi, adalah disebabkan orang ketiga.









Menerusi laporan akhbar Harian Metro, Jalani yang ditemui di luar Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur petang semalam, telah menyifatkan perceraian itu sebagai keputusan terbaik yang boleh memberi keadilan kepada bekas isterinya itu.


Pasangan ini secara sah telah bercerai talak satu apabila Jalani melafazkan lafaz cerai di hadapan Hakim Syarie Shaiful Azli Jamaludin selepas mahkamah membenarkan permohonan cerai difailkan Raja Azmi petang kelmarin.


Jalani berkata dia bersetuju bercerai dengan Raja Azmi kerana perlu bersikap adil padanya yang cukup tertekan dengan apa yang berlaku selama ini.


"Kami juga sudah tidak bahagia. Jadi, buat apa kami terus hidup bersama dan inilah takdirnya," katanya lagi.


Menurut Jalani lagi, pelbagai konflik dan fitnah melanda rumah tangga mereka terutama kebelakangan ini termasuk dia dituduh sebagai suami dayus.


Dia dan Raja Azmi juga perlu menyelesaikan masalah yang dihadapi sebaik mungkin kerana tidak mahu anak bongsu mereka, Megat Deli, 18, yang kini sedang melanjutkan pelajaran di universiti terganggu.


Sementara itu, Raja Azmi berkata apa yang berlaku ke atas rumah tangganya adalah akibat tohmahan dan fitnah yang dilemparkan kepada mereka.


Dia juga menerima penceraian ini dengan redha dan menganggapnya sebagai ketentuan Tuhan.


Menurut Raja Azmi lagi, biarpun dia dan Jalani sudah tidak lagi tinggal sebumbung, hubungan baik mereka tetap akan diteruskan demi anak-anak.


Ikatan perkahwinan mereka selama 28 tahun berakhir selepas mereka diijabkabulkan di Taiping, Perak pada 23 Disember 1984.


Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan tiga anak iaitu Puteri Suraya, 27, Puteri Suaida, 23, dan Megat Deli, 18.


Aku cukup minat kartun Anak-anak sidek yang dulu TV1 tayang tu, terutamanya watak Jalani nie lah. Berjambul kat depan.

Sabhi Pilih Anzalna, Leuniey atau Izara Aishah?




KL, 28 JUN 2012: Nampaknya hubungan penyanyi Sabhi Saddi bersama penyanyi dari Indonesia, Viena sudah pun berakhir apabila Murai Batu mendapat tahu Sabhi sudah pun mengumumkan secara rasmi bahawa dia sudah tidak lagi mempunyai hubungan dengan Viena.







Malah, ia dibuktikan lagi apabila penyanyi ini sudah tidak lagi kerap ke Indonesia. Yelah, kalau dulu sedang bercinta, Murai Batu selalu saja dengar Sabhi pergi ke Jakarta untuk berjumpa Viena dan keluarganya.


Memandangkan Sabhi yang mesra dengan panggilan Boy sudah pun solo, Sabhi dikatakan sedang mengintai pelakon Anzalna untuk menggantikan tempat Viena yang selama ini menceriakan hati Sabhi.


Wah! Betul kah? Walaupun begitu, ia bukanlah sebagai pengganti sebenar Viena sebaliknya hanya ingin Anzalna mendampinginya dalam muzik video lagu terbaru Sabhi berjudul Waktu.


Apa sekalipun, ia masih belum muktamad lagi oleh sebab Anzalna semakin sibuk jadualnya selepas meletup dengan kisah kontroversi bersama Neelofa.


Selain Anzalna, Sabhi juga berminat seandainya Izara Aishah untuk muncul dalam muzik video berkenaan.


Apa yang penting, Murai Batu diberitahu, gadis cantik yang menjadi model dalam iklan TV Simply Siti iaitu Leuniey juga menarik minat Sabhi untuk ajak berlakon bersama dalam muzik video tersebut.


Mengikut firasat Murai Batu, Leuniey sememangnya sesuai bersama Sabhi daripada Anzalna dan Izzara Aishah. Kerana kedua-dua mereka putih gebu.


Apapun, Sabhi hanya menantikan siapakah sebenar yang bakal muncul bersamanya dalam muzik video itu.


Menurut sumber, muzik video berkenaan ada kesinambungan cerita yang ditampilkan dalam muzik video Nadiku yang menampilkan pengacara Muaz, Saleha, Ajieb Rosdi dan pelakon Dayana Anak Wayang sebagai pelakon.


Takpa Viena, kalau Sabhi Saddi dah taknak saya ada kat sini contact aja saya disini hehehehe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan