Cari Artikel

Friday, May 13, 2016

Peti sejuk yg pertama


Peti sejuk yg pertama digunakan secara meluas dalam tahun 1927 berjenama GE (general electric)...lebih sejuta unit dihasilkan.

Peti sejuk yg pertama digunakan secara meluas dalam tahun 1927 berjenama GE (general electric)...lebih sejuta unit dihasilkan.

Peti sejuk yg pertama digunakan secara meluas dalam tahun 1927 berjenama GE (general electric)...lebih sejuta unit dihasilkan.




Aksi nakal si comel


Aksi nakal si comel 













Pastikan tayar kereta anda tidak meghidap penyakit bisul ketika memandu...


Pastikan tayar kereta anda tidak meghidap penyakit bisul ketika memandu...





Motosikal Back From The Future


Motosikal Back From The Future, penuh moto dia lekat jam memang owner moto nie seorang yg selalu menepati masa ataupun adakah dia adalah seorang perentas masa?

Motosikal Back From The Future, penuh moto dia lekat jam memang owner moto nie seorang yg selalu menepati masa ataupun adakah dia adalah seorang perentas masa?

Motosikal Back From The Future, penuh moto dia lekat jam memang owner moto nie seorang yg selalu menepati masa ataupun adakah dia adalah seorang perentas masa?

TV Retro Zaman 70an-80an


TV Retro Zaman 70an-80an, television lama tahun 70an 80an malah masa is kecik dulu kat umah mengasuh is ada lagi TV nie tu tahun 1990. Siapa pernah ada?

TV Retro Zaman 70an-80an, television lama tahun 70an 80an malah masa is kecik dulu kat umah mengasuh is ada lagi TV nie tu tahun 1990. Siapa pernah ada?

TV Retro Zaman 70an-80an, television lama tahun 70an 80an malah masa is kecik dulu kat umah mengasuh is ada lagi TV nie tu tahun 1990. Siapa pernah ada?

TV Retro Zaman 70an-80an, television lama tahun 70an 80an malah masa is kecik dulu kat umah mengasuh is ada lagi TV nie tu tahun 1990. Siapa pernah ada?

PENGLIHATAN BAYI


PENGLIHATAN BAYI, Anak anda sudah boleh melihat dari saat dia dilahirkan – kecuali jika dia ada masalah penglihatan. 

Sambil membesar, dia akan menggunakan matanya untuk menyerap seberapa banyak maklumat yang boleh tentang dunia di sekelilingnya.

Kesemua maklumat ini akan merangsang perkembangan otak dan menjurus kepada pencapaian fizikal seperti duduk, meniarap, merangkak dan berjalan.

Bila ia berkembang..?

Sepanjang beberapa bulan yang pertama, penglihatan bayi anda akan menjadi semakin tajam, dan apabila usianya mencecah kira-kira enam hingga lapan bulan dia akan mula melihat dunia dengan keupayaan yang hampir serupa dengan orang dewasa.

Bagaimana ia berkembang..?

Penglihatan bayi anda berkembang secara beransur-ansur, tidak seperti kebolehan mendengar, yang matang sepenuhnya pada hujung bulan pertama.

Semasa dilahirkan, penglihatannya agak kabur, tetapi dia boleh mengecam cahaya, bentuk dan pergerakan.

Dia hanya boleh melihat objek pada jarak antara lapan hingga 15 inci / 20 hingga 30.5 sentimeter – hanya cukup jauh untuk mengenal wajah orang yang mendukungnya.

Itu memang sesuai untuknya sebab wajah anda adalah perkara yang paling menarik pada bayi anda semasa usia ini, diikuti objek berkontras tinggi seperti corak hitam dan putih pada papan catur, jadi luangkanlah lebih banyak masa menatap wajah masing-masing.

Penglihatan bayi anda akan bertambah baik secara beransur-ansur, dan apabila mencapai usia lapan bulan dia akan boleh melihat sebaik anda.

PENGLIHATAN BAYI, Anak anda sudah boleh melihat dari saat dia dilahirkan – kecuali jika dia ada masalah penglihatan.

Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa


Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa. Kalau boleh janagn lalu tepi2 sangat yang banyak daun atau sampah.

Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa. Kalau boleh janagn lalu tepi2 sangat yang banyak daun atau sampah.

Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa. Kalau boleh janagn lalu tepi2 sangat yang banyak daun atau sampah.

Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa. Kalau boleh janagn lalu tepi2 sangat yang banyak daun atau sampah.

Awas dan berhati2, taktik penjenayah mendapatkan mangsa. Kalau boleh janagn lalu tepi2 sangat yang banyak daun atau sampah.

Masa tidak menunggu kita.


Masa tidak menunggu kita. Manfaatkan lah ia sebaik-baiknya. Penuhi dengan segala ilmu dan amal yang akan menjadi teman untuk kita akhirat nanti.

Masa tidak menunggu kita. Manfaatkan lah ia sebaik-baiknya. Penuhi dengan segala ilmu dan amal yang akan menjadi teman untuk kita akhirat nanti.


Malam tadi mimpi lagi bertemu ayahnda ...


Malam tadi mimpi lagi bertemu ayahnda ... dah dua tiga hari rasa tak sedap hati jiwa rasa kosong ..

Maka pagi ni terus pecut ke pulau melaka ziarah makam ayahnda ... rasa sebak tak boleh tahan air mata mengalir tiba2 bila melihat makam ayahnda yang serba sederhana tapi bersih seolah baru je meninggal ... persis kehidupan ayahnda yg serba sederhana dulu ...

SEMASA ayahnda jadi menteri besar kelantan dulu, bila masuk bulan Ramadhan beliau akan lakukan tadarus Al-Quran di setiap jajahan (daerah) negeri kelantan. Bila menteri besar turun semua kena turun sekali la. Sekali dgn jkkk dan ketua2 kampung turun.

Ayahnda pernah kata dlm satu majlis tadarus, "Hok mana boleh baca Quran, baca Quran. Hok tak pandai baca Quran blajar sungguh². Kita terima surat dari orang kita boleh baca, kita terima surat bahasa melayu kita boleh baca, kita terima surat bahasa omputih kita boleh baca, tapi bila kita terima surat (Quran) dari Allah Taala kita tak boleh baca.

Sedangkan kita menumpang di bumi Dia, berteduh di bawah langit Dia, makan rezeki Dia, tiba2 surat (Quran) daripada Dia kita tak boleh baca. Hinanya kita hidup atas muka bumi ni..."Menangis ketua kampung dan jkkk yg mendengar kata-kata TGNA itu.

Inilah cara ayahnda mendidik kita semasa beliau memerintah dulu.

Di mana letaknya Al-Quran di hati kita?

Al fatihah utk ayahnda tok guru.

Ku sambung perjuanganmu seperti yang kau amanahkan dan pesan padaku di saat akhir kepergianmu dulu insyaAllah.

Al fatihah utk ayahnda tok guru.

Dipetik dari fb Raja Shamri





Serba sikit tentang Antonov AN225 ni.


Serba sikit tentang Antonov AN225 ni, The Antonov An-225 Mriya adalah pesawat cargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980. 

Mriya bermaksud “Inspirasi” dalam Bahasa Ukrain. AN225 dilengkapi dengan 6 buah enjin turbofan dan merupakan pesawat terbesar dan terpanjang pernah dibina oleh manusia.

Pesawat ini hanya siap dibangunkan pada tahun 1988 dan merupakan satu-satunya pesawat AN225 yang ada. So penerbangan pertamanya dari Kiev pada 21 December 1988 (ke mana, saya tak pasti). Pesawat AN225 kedua pula pernah dibina separuh jalan tapi terhenti disebabkan masalah kewangan dan permintaan.

Selepas melaksanakan tugasnya di dalam angkatan tentera Rusia, AN225 telah terbiar selama 8 tahun yang kemudiannya telah di baiki dan mendapat lesen terbang semula pada bulan Mei 2001 sebagai pesawat komersial (bukannya military).

Penerbangan komersial pertamanya adalah dari Stuttgart, Germany pada 3 Januari 2002, terbang ke Thumrait, Oman dengan 216,000 packet makanan siap untuk tentera Amerika di Timur Tengah / Teluk. US dan Canada adalah dua negara yang mengikat kontrak dengan syarikat yang mengendalikan AN225, Antonov Airlines untuk pengangkutan keperluan ketenteraan di Timur Tengah. Kemudiannya, banyak lagi negara lain menggunakan AN225 sebagai tranporter untuk kargo kargo oversized dan terlalu berat untuk dibawa oleh pesawat lain.

Sementara tu, nama Antonov ni berasal daripada org yang membina pesawat-pesawat Antonov ni, iaitu Oleg Konstantinovich Antonov. Pesawat pertama yang dia bangunkan adalah AN-2, pesawat kecik satu enjin untuk tujuan pertanian yang first time terbang pada 31 Ogos 1947, 10 tahun sebelum kita merdeka..

Sementara tu, AN225 ini juga pernah digunakan untuk membawa dan melancarkan kapal angkasa Buran Rusia. Ya, kapal angkasa kat atas badan dia dan terbang sebelum melepaskan kapal angkasa tu utk meneruskan penerbangan ke angkasa.

So lebih kurang mcm tulah. Cedok sikit sikit sana sini dari Wikipedia dan Antonov site.

Serba sikit tentang Antonov AN225 ni, The Antonov An-225 Mriya adalah pesawat cargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980.

Serba sikit tentang Antonov AN225 ni, The Antonov An-225 Mriya adalah pesawat cargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980.

Serba sikit tentang Antonov AN225 ni, The Antonov An-225 Mriya adalah pesawat cargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980.

Serba sikit tentang Antonov AN225 ni, The Antonov An-225 Mriya adalah pesawat cargo udara dibina oleh Rusia bermula tahun 1980.

Lebih dari 12 orang telah syahid akibat bom yang dilepaskan oleh tentera rejim di Maarat Masreen di Idlib


Lebih dari 12 orang telah syahid akibat bom yang dilepaskan oleh tentera rejim di Maarat Masreen di Idlib. 

Ramai lagi telah tercedera akibat serangan tentera Russia ke atas Markaz Bulan Sabit Merah Syria dan Pusat Bersalin di Ariha.

Hasbunallahu wa ni'mal wakeel.

Kanak-kanak menjadi mangsa dan masih ada yang berpihak kepada tindakan Bashaar!

Berita terkini.
Idlib.
13 Mei 2016.


Lebih dari 12 orang telah syahid akibat bom yang dilepaskan oleh tentera rejim di Maarat Masreen di Idlib.

Lebih dari 12 orang telah syahid akibat bom yang dilepaskan oleh tentera rejim di Maarat Masreen di Idlib.

Lebih dari 12 orang telah syahid akibat bom yang dilepaskan oleh tentera rejim di Maarat Masreen di Idlib.

Setiap rakyat malaysia akan MENANGGUNG HUTANG at least 3 kerajaan


Setiap rakyat malaysia akan MENANGGUNG HUTANG at least 3 kerajaan. Kerajaan yg pertama adalah KERAJAAN TEMPATAN atau PBT (Pihak Berkuasa Tempatan)(Local Authorities).

Contoh PBT, Majlis Daerah, Majlis Perbandaran, Majlis Bandaraya, Dewan Bandaraya. Nak parking kereta kena bayar, nak meniaga kena bayar lesen, nak letak sign board kat kedai sendiri pun kena cukai.

Cukai harta. Selain cukai dlm bentuk lesen, rakyat juga menangggung hutang PBT dlm bentuk kompaun, saman.

Tak bayar duit parking Rm0.60 sejam kena saman RM30 sekiranya dibayar dalam tempoh tertentu, kalau gagal saman jadi RM100 atau lebih. Kalau meniaga takde lesen boleh kena sita & denda.

Kos perbelanjaan rumah DO, ADO, VIP rakyat yg kena tanggung dalam bentuk cukai. DO sedap la tukang belanja duit pinjaman & menggunakan kuasa yg diberi untuk mengutip cukai untuk bayar hutang. Hutang pada siapa??? Siapa yg kerja kat PBT boleh dedahkan?

PBT/kerajaan negeri, pusat korup. kuat mark up, SUKA MENCURI DALAM TENDER. asal nilai projek RM100k, kena mark up smpi 500K ke sejuta. siapa yg menanggung pemborosan kerajaan??? kenapa kerajaan tak kisah boros?

Sbb ahli poliitk tau bukan duit dia yg bayar balik hutang akibat pemborosan.. dan ahli poliitk "tau" mcm mana nak over ride the system..

Kerajaan yg kedua adalah Kerajaan Negeri/State Government.
Rakyat kena bayar CUKAI TANAH & CUKAI PINTU.

Majlis Agama negeri pun mengamalkan Riba’. Ramai mengadu sebelum diizinkan berkahwin oleh Majlis Agama Islam Johor, kena BELI BORANG. Ada beberapa keping borang kena beli. Dah lepas nikah kalau nak buat kad perakuan nikah pun dalam RM30. Ada borang dijual pada harga RM5, RM10 sekeping.

Sebenarnya berapa kos sekeping borang tu??? Rasanya dalam beberapa sen je kan sekeping? Kenapa kena mark up sampai RM5 RM10 sekeping????

Kerajaan yg ketiga adalah Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Pusat/Federal Government. Rakyat kena tanggung hutang kerajaan pusat dalam bentuk CUKAI PENDAPATAN/PERNIAGAAN, GST, CUKAI JALAN, CUKAI JUALAN, CUKAI IMPORT/CUKAI HIBURAN/CUKAI ARAK/CUKAI TEMBAKAU dan lain lain cukai yang tidak diketahui secara umum.

Inilah dia SISTEM PERHAMBAAN MODEN....

=============================================================================================================================

YOU ARE ONLY A BATTERY TO THEM...

'Sistem Perhambaan' ini mengingatkan pada scene filem “The Matrix” tahun 1999.

The Matrix – Morpheus Quotes

Here Morpheus describes the history that led up to the construction of the Matrix. This little quote also seeds the (popular) conception that the flaws of mankind are ultimately to blame as a whole for the ills that beset the earth:

Morpheus: We don’t know who struck first, us or them. But we do know it was us that scorched the sky. At the time, they were dependent on solar power. It was believed they would be unable to survive without an energy source as abundant as the sun.

Morpheus, this time on the nature of reality vs perceptions:

Morpheus: If real is what you can feel, smell, taste and see, then ‘real’ is simply electrical signals interpreted by your brain.

Morpheus: Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream, Neo? How would you know the difference between the dream world and the real world?

Morpheus: I imagine that right now, you’re feeling a bit like Alice. Hmm? Tumbling down the rabbit hole?

Neo: You could say that.

Morpheus: I see it in your eyes. You have the look of a man who accepts what he sees because he is expecting to wake up. Ironically, that’s not far from the truth. Do you believe in fate, Neo?

Neo: No.
Morpheus: Why not?
Neo: Because I don’t like the idea that I’m not in control of my life.

Morpheus: I know *exactly* what you mean. Let me tell you why you’re here. You’re here because you know something. What you know you can’t explain, but you feel it. You’ve felt it your entire life, that there’s something wrong with the world. You don’t know what it is, but it’s there, like a splinter in your mind, driving you mad. It is this feeling that has brought you to me. Do you know what I’m talking about?

Neo: The Matrix.
Morpheus: Do you want to know what it is?

Neo: Yes.
Morpheus: The Matrix is everywhere. It is all around us. Even now, in this very room. You can see it when you look out your window or when you turn on your television. You can feel it when you go to work… when you go to church… when you pay your taxes. It is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth.

Neo: What truth?

Morpheus: That you are a slave, Neo. Like everyone else you were born into bondage. Into a prison that you cannot taste or see or touch. A prison for your mind.

Morpheus lets slip a subtle hint of ‘thought reform’ us-or-them absolutism, in the vein of Bush’s “You’re either with us or you’re against us”:

Morpheus: The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy. But when you’re inside, you look around, what do you see? Businessmen, teachers, lawyers, carpenters.

The very minds of the people we are trying to save. But until we do, these people are still a part of that system and that makes them our enemy. You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.

[Neo's eyes suddenly wander towards a woman in a red dress]

Morpheus: Were you listening to me, Neo? Or were you looking at the woman in the red dress?
Neo: I was…
Morpheus: [gestures with one hand] Look again.
[the woman in the red dress is now Agent Smith, pointing a gun at Neo's head; Neo ducks]
Morpheus: Freeze it.
[Everybody and everything besides Neo and Morpheus freezes in time]
Neo: This… this isn’t the Matrix?
Morpheus: No. It is another training program designed to teach you one thing: if you are not one of us, you are one of them.
It’s all or nothing time for Neo:
Morpheus: This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.
Morpheus exposes mankind’s fate, the predicament of their position in the food chain, in line with certain vogue new age teachings (such as Castaneda):
Morpheus: What is the Matrix? Control. The Matrix is a computer-generated dream world built to keep us under control in order to change a human being into this.
[holds up a Duracell battery]
Neo: No, I don’t believe it. It’s not possible.
Morpheus: I didn’t say it would be easy, Neo. I just said it would be the truth

https://www.youtube.com/watch?v=goFxos6tz-o

======================================================================================================================

You are only a battery to them - MATRIX

Apa maksudnya “The Matrix is a computer-generated dream world built to keep us under control in order to change a human being into this”. Kenapa bateri Duracell??? Kenapa tak bateri biasa? Bateri Duracell lebih tahan lama berbanding bateri biasa. Dengan kuasa./tenaga yang tersimpan dlm bateri digunakan untuk lampu suluh, remote control. Bezanya Duracell lebih tahan lama berbanding bateri biasa. Bila kuasa/tenaga dah habis, kita buang bateri tu. Tapi kita bukan bicara pasal bateri. Apa maksud “to keep us under control in order to change a human being into this?''

Bila bateri dah habis digunakan bateri akan dibuang/dilupuskan.

Sedarlah bahawa sistem perhambaan ni berterusan walaupun anda sudah pencen atau bersara. Sistem ni hanya akan tamat apabila seseorang tu meninggal dunia. Tapi ingat nak kebumi seseorang manusia pun “sistem” tu masih mengambil kesempatan, GST.

Sebab tu Filem The Matrix guna bateri Duracell. Seseorang hamba bekerja keras siang mlm utk bayar hutang riba pada Rothschild yg berlipat kali ganda, dan pelbagai cukai2.. Bateri dah habis guna, buang. Manusia dah meninggal, tanam…

Setiap rakyat malaysia akan MENANGGUNG HUTANG at least 3 kerajaan. Kerajaan yg pertama adalah KERAJAAN TEMPATAN atau PBT (Pihak Berkuasa Tempatan)(Local Authorities).

Setiap rakyat malaysia akan MENANGGUNG HUTANG at least 3 kerajaan. Kerajaan yg pertama adalah KERAJAAN TEMPATAN atau PBT (Pihak Berkuasa Tempatan)(Local Authorities).

Setiap rakyat malaysia akan MENANGGUNG HUTANG at least 3 kerajaan. Kerajaan yg pertama adalah KERAJAAN TEMPATAN atau PBT (Pihak Berkuasa Tempatan)(Local Authorities).


Luar biasa jersi baru pasukan Deportivo Palencia


Luar biasa jersi baru pasukan Deportivo Palencia, jersi nie bukan nampak sado dah nie terlebih sado sampai pecah habis kulit nampak true muscle dah nie.

Luar biasa jersi baru pasukan Deportivo Palencia






FAHAMI PELABURAN ZENITHGOLD


FAHAMI PELABURAN ZENITHGOLD



Apabila suatu pelaburan mempunyai jaminan modal, ia akan bertukar menjadi konsep pinjaman, konsep pinjaman akan menjerumus anda ke kancah riba. Jaminan modal tidak lupus tidak dibenarkan oleh syarak, oleh itu jika anda merasa modal anda terjamin di zenithgolds sila baca perenggan seterusnya...

Di Zenith Gold tidak meminjam wang, anda melabur dengan syarikat dengan modal seminima 100USD. Modal anda telah digunakan seawal hari pertama iaitu 75% untuk bayar FEE dan caj yang dikenakan di luar negara termasuk CIA, PBB dan pelabagai entiti antarabangsa lain, hanya 25% untuk dilaburkan. 25% itu pula dikompaun selama 400 hari dimana jika sekiranya anda mengeluarkan profit pada hari ke 101, berkemungkinan anda tidak dapat pun jumlah modal anda, ia tidak cukup, tetapi jika lengkap 400 hari anggaran 7x ganda modal boleh dijanakan.

Jika anda faham berkenaan ini kaedah compounding tidak memberi pulangan yang tetap setiap hari. Oleh itu, ia terlepas dari sebarang riba berdasarkan hukum syarak.

Tidak ada keraguan di dalam Zenith Gold melainkan keraguan yang ditimbulkan atas sebab kurang faham. Zenith Gold juga tidak mempunyai unsur 'gharar' kerana pelaburannya jelas, emas nya juga ada dan boleh diuji dimana-mana makmal ujian untuk memastikan ketulinannya.Lagi satu, Zenith Gold Company global, dia tidak tertakluk dibawah pentadbiran negara kita, sebagai contoh kena daftar SSM, kena lantik penasihat syariah, patuh syariah dan lain-lain. Tetapi kerajaan Malaysia tidak melarang rakyat nya berniaga/berdagang dengan orang luar atau syarikat luar.

#Zenithgold
#TheBestTheRestTheRare
#LambatTinggalBeb

WELCOME TO ZENITHGOLD FAMILIES.
https://www.zenithgolds.com/

DAFTAR SEKARANG
WHATSAPP 019-5527632

#buatduitdarirumah #buatduitonline #duitonline #makemoneyonline #duitemas #emasfizikal #perlaburanemas #zenithgolds #makemoneyfromhome #onlinemoney
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan