Cari Artikel

Thursday, May 12, 2016

AMALAN SEMASA PINDAH RUMAH BARU


AMALAN SEMASA PINDAH RUMAH BARU, samada rumah sewa yg dh lama di tinggalkan kosong atau rumah baru siap. Moga sharing ini memberi manafaat.


AMALAN SEMASA PINDAH RUMAH BARU, samada rumah sewa yg dh lama di tinggalkan kosong atau rumah baru siap. Moga sharing ini memberi manafaat.


1. Azan
Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah
Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah." Selalunya bila masuk rumah baru kita hanya membaca Yaasiin sahaja. Sepatutnya Surah Al-Baqarah yang menjadi pilihan untuk dibaca apabila memasuki rumah baru.

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran
Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas
Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam
Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah.

Ikut panduan berikut: 
Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam.


Kuala Lumpur dilanda banjir kilat


Kuala Lumpur dilanda banjir kilat, Hujan lebat sejak 6 petang tadi menyebabkan beberapa kawasan di Bangsar, Jalan Semantan dan Jalan Pudu, di sini, mengalami banjir kilat.

Penolong Pengarah Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata, banjir kilat dilaporkan berlaku pada 7.30 malam.

"Seramai 28 petugas berada dalam keadaan bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan.

"Hujan lebat melanda beberapa kawasan antaranya di sekitar Pusat Bandar, Jalan Kinabalu, Jalan Kuching, Jalan Tuanku Abdul Halim, Lebuh Raya Sultan Iskandar, Jalan Semantan, Brickfields, Bangsar, Jalan Pahang, Jalan Sentul, Jalan Tun Razak dan di beberapa kawasan lain.

"Sehingga kini tiada kejadian lain seperti pokok tumbang dilaporkan berlaku," katanya.

Kuala Lumpur dilanda banjir kilat


7 Pesanan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Kepada Para Usahawan Muslim


7 Pesanan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Kepada Para Usahawan Muslim ini adalah antara 7 pesanan dan amanat oleh beliau untuk dimanfaatkan oleh kita.

7 Pesanan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Kepada Para Usahawan Muslim ini adalah antara 7 pesanan dan amanat oleh beliau untuk dimanfaatkan oleh kita.


#1 – Fokus Sebelum Pelbagaikan Perniagaan

Beliau nasihatkan agar para usahawan fokus kepada satu perniagaan terlebih dahulu sehingga stabil dan menguntungkan sebelum mempelbagaikan perniagaan. Beliau mempelbagaikan perniagaan setelah perniagaan pertama beliau telah stabil dan menguntungkan.

Perniagaan pertama perlu kukuh sebelum anda mempelbagaikan perniagaan supaya jika perniagaan yang baru kita ceburi tidak maju, maka kita boleh kembali kepada perniagaan pertama yang kita usahakan.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Saya sendiri kalau apa-apa terjadi terhadap perniagaan saya sekarang, saya akan balik buat perniagaan yang mula-mula saya usahakan dulu. Perniagaan pertama saya masih beroperasi, lori dan kedai masih ada lagi di Kedah” tambah beliau dengan nada cukup rendah diri.

#2 – Kejayaan Perlukan Masa

Beliau juga nasihatkan agar usahawan muda jangan cepat nak berjaya. Setiap usaha sememangnya perlu melalui fasa kesusahan, cabaran dan sebagainya.

Beliau mengambil contoh diri beliau sendiri yang bermula dari bawah dengan membantu ayahnya menjual lembu dan kerbau di kampung sebelum mencapai tahap sekarang.

Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita akan menghargai dan menemui jalan senang.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
Biasanya apabila memperolehi kejayaan yang singkat, mudah jugalah untuk perniagaan yang kita usahakan itu jatuh. “Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita akan menghargai dan menemui jalan senang” jelas beliau ringkas.

#3 – Jangan Putus Asa

Ini adalah frasa yang kerap keluar dari mulut beliau. Beliau menjelaskan setiap perniagaan sama ada kecil ataupun besar akan mempunyai masalah, cabaran dan karenah yang tersendiri. Oleh itu, para usahawan tidak boleh mudah berputus asa dan tunduk dengan masalah.

Saya ni tiada apa-apa, tiada apa yang istimewa tentang diri saya. Tetapi apa yang membezakan saya ialah bagaimana saya menghadapi setiap cabaran dan masalah di dalam perniagaan.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Saya ni tiada apa-apa, tiada apa yang istimewa tentang diri saya. Tetapi apa yang membezakan saya ialah bagaimana saya menghadapi setiap cabaran dan masalah di dalam perniagaan” jelas beliau sekali lagi dengan nada rendah diri.

Beliau ada berkongsi susah payah mengenai perniagaan pertama yang beliau usahakan bersama rakan kongsi bukan bumiputera.

Bagaimana rakan kongsi tersebut menekan beliau sehingga terpaksa menggadaikan dua lot tanah milik keluarga untuk dijadikan modal tambahan bagi mengekalkan penguasaan share majoriti di dalam syarikat Bukhary Rice Sdn. Bhd.

“Kalau apa-apa terjadi terhadap perniagaan saya masa tu, maka kami sekeluarga boleh kehilangan tempat tinggal” jelas beliau.

#4 – Jangan Sekadar Mengharap Dibantu

Beliau sering mengingatkan bahawa beliau hanyalah orang biasa yang diberi peluang oleh kerajaan. Apabila diberi peluang, beliau akan berusaha bersungguh-sungguh terhadap peluang tersebut.

Oleh itu, beliau berpesan kepada semua usahawan agar bukan sekadar berharap untuk dibantu tetapi bersedia dari segi fizikal dan mental untuk dibantu.

Ramai orang Melayu apabila kerajaan anugerahkan projek, mereka lebih cenderung untuk berikan projek tersebut kepada syarikat lain untuk usahakan kerana mengejar keuntungan jangka masa pendek. Majoriti syarikat Melayu akan memberikan projek kepada syarikat bukan bumiputera untuk mengusahakannya sebagai sub-company.

Tak mengapa biar saya usaha sendiri untuk beli lori tambahan bila dah untung nanti.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Saya diberikan 3 permit lori untuk membawa beras dan saya apply loan MARA untuk membeli lori. MARA berikan saya cukup-cukup RM110,000 untuk belikan sebuah lori. Ada usahawan Cina datang nak beli atau sewa dua lagi permit saya, tetapi saya tak bagi. Tak mengapa biar saya usaha sendiri untuk beli lori tambahan bila dah untung nanti” kata beliau.

#5 – Yakin Dengan Diri Sendiri

Beliau juga mengharapkan agar para usahawan yakin dengan diri sendiri dan apa yang sedang diusahakan. Ramai usahawan bumiputera tidak boleh berjaya bukan kerana idea mereka tidak bagus, tetapi kerana tidak yakin dengan diri mereka.

Allah kata kalau nak kenal Dia maka kena kenal diri sendiri dulu. Yakin dengan diri sendiri adalah salah satu tanda orang itu kenal dirinya sendiri. Insyallah bila yakin Allah akan permudahkan urusan kita.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Allah kata kalau nak kenal Dia maka kena kenal diri sendiri dulu. Yakin dengan diri sendiri adalah salah satu tanda orang itu kenal dirinya sendiri. Insyallah bila yakin Allah akan permudahkan urusan kita” jelas beliau.

#6 – Berniaga Bukan Untuk Diri Sendiri

Beliau terkenal sebagai seorang usahawan yang banyak memberi kembali kepada masyarakat. Malah beliau mempunyai lebih kurang 260,000 pekerja yang berkait secara langsung ataupun tidak dengan semua syarikat milik beliau. 80% diperuntukkan untuk golongan bumiputera.

Apa yang lebih menarik, beliau tidak menjual perniagaan beliau kerana memikirkan nasib golongan yang bergantung kepada syarikat beliau untuk mendapatkan sumber rezeki.

Jika saya jual satu lori maka secara tidak langsung tiga keluarga Islam Melayu telah hilang sumber pendapatan.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Kedai dan lori-lori untuk perniagaan pertama saya masih lagi ada di Kedah. Perniagaan itu masih berjalan seperti biasa. Setiap lori akan ada tiga orang pemandu, jika saya jual satu lori maka secara tidak langsung tiga keluarga Islam Melayu telah hilang sumber pendapatan” jelas beliau.

#7 – Usahawan Islam Ada Akhirat

Beliau juga berpesan bahawa setiap usahawan Islam tidak sama dengan usahawan bukan Islam. Usahawan Islam berniaga untuk mendapat manafaat di dunia akhirat tetapi usahawan bukan Islam berniaga untuk dunia sahaja.

Kita sebagai usahawan Islam kalau berjaya syukur dan kalau tak berjaya pun kita syukur. Paling penting kita terus berusaha.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Jadi jangan risau kalau kita tengok kenapa bangsa lain yang bukan Islam lebih berjaya di dalam perniagaan kerana Allah dah janjikan dunia buat mereka. Kita sebagai usahawan Islam kalau berjaya syukur dan kalau tak berjaya pun kita syukur. Paling penting kita terus berusaha” jelas beliau mengingatkan semua hadirin.

Rumusan

Itulah sedikit sebanyak mutiara kata yang sempat saya catat untuk dikongsikan dengan semua pembaca blog ini. Pada pendapat saya, beliau selayaknya dijadikan sebagai ikon usahawan Islam Melayu bumiputera yang paling berjaya.

Walaupun ada segelintir pihak melontarkan pelbagai andaian sinis terhadap kekayaan beliau, tetapi setelah mendengar sendiri ucapan beliau saya rasa beliau bukan seperti yang mereka gambarkan.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary tidak suka kepada publisiti. Majlis makan malam ini pun beliau tidak mahu ada pihak media. Saya dapat jangkakan beliau pun tidak suka artikel yang saya hasilkan sebegini kerana terlalu memuji beliau.

Jadi banyak kebaikkan dan kebajikkan yang beliau lakukan kepada masyarakat tidak dihighlight oleh media massa seperti Yayasan Al-Bukhary, Universiti al-Bukhary dan sebagainya. Semoga bermanafaat buat semua!Fakta Ringkas Lain Mengenai Beliau

1. Beliau seorang yang tidak suka publisiti dan amat sukar untuk diakses oleh media. Ini kali pertama beliau berkongsi pengalaman beliau dikhalayak ramai.

2. Beliau sentiasa melawat ibu bapa beliau di Kedah, ketika ucapan pun beliau maklumkan baru sahaja pulang dari melawat ibu beliau.

3. Jika kita membaca buku Biografi mengenai beliau, setiap keputusan bisnes beliau akan melibatkan kedua ibupanya untuk mendapat restu.

4. Beliau hanya menaiki kereta Proton Perdana nombor plat 9.

5. Ayah beliau juga bercakap dalam loghat kelantan sehingga akhir hayatnya kerana masuk ke Malaysia melalui Selatan Thailand & Kelantan.

6. Apabila berborak sepanjang tempoh makan malam, beliau sentiasa mencatat sesuatu yang penting di dalam buku nota kecil.

7. Walaupun sukar di akses oleh mana-mana pihak, tetapi beliau seorang yang sangat mesra dan merendah diri apabila bersua muka.

8. Beliau mempunyai anak belajar di Universiti Teknologi Petronas, ketika anak orang kaya lain memandu kereta sport, anak beliau memandu kereta Proton Saga sahaja.

Pendapatan Pasif Yang Hakiki


Pendapatan Pasif  Yang Hakiki, ya is nak bicara sikit pasal gaya hidup zaman kini yang dimana hidup kita banyak memerlukan pendapatan yang banyak lagi pasif.

Saya membaca hampir semua buku nukilan Robert Kiyosaki. Salah satu karya beliau yang paling popular ialah Rich Dad Poor Dad yang diterjemah dalam banyak bahasa di seluruh dunia. Di antara pengajaran di dalam buku tersebut ialah kita perlu berusaha untuk keluar dari cengkaman kewangan yang menjerat kita.

Pendapatan Pasif  Yang Hakiki, ya is nak bicara sikit pasal gaya hidup zaman kini yang dimana hidup kita banyak memerlukan pendapatan yang banyak lagi pasif.


Kita kena pastikan agar pendapatan pasif kita dapat menampung segala perbelanjaan bulanan kita. Pendapatan pasif ini sangat ditekankan oleh beliau kerana ia adalah salah satu bentuk pendapatan yang berterusan tanpa kita perlu berpenat lelah, hanya perlu kerja sekali tetapi pendapatan yang kita perolehi adalah berkali-kali.

Pendapatan Pasif  Yang Hakiki, ya is nak bicara sikit pasal gaya hidup zaman kini yang dimana hidup kita banyak memerlukan pendapatan yang banyak lagi pasif.


Contohnya jika kita menulis buku dan menjual buku tersebut, maka kita akan mendapat royalti selagimana buku tersebut masih mampu dijual. Walaupun kita telah meninggal dunia! Sedangkan kita hanya menulis buku itu hanya sekali sahaja. Penerangan beliau sungguh membuka mata dan minda ramai pembaca siri buku beliau.

Bagaimana Pendapatan Pasif Yang Hakiki?

Agama Islam mengajar kita melihat pendapatan pasif lebih daripada itu. Sebagai seorang muslim, kehidupan selepas mati itu lebih penting kerana ia adalah kekal abadi.

Apabila mati anak Adam, maka telah terputuslah amalannya melainkan tiga perkara; Sedekah Jariah, Ilmu yang bermanfaat, Anak soleh yang mendoakan keatasnya

Hadith diriwayatkan oleh Muslim & al-Bukhari
Islam telah menggariskan tiga pendapatan pasif di dalam kadar matawang pahala yang kita boleh usahakan agar kita akan dapat hasilnya secara berterusan walaupun kita sudah tidak berada di dunia lagi.

Jika di dunia ini kita bermatlamat untuk membina paip pendapatan pasif seperti yang dinyatakan tersebut, Insyallah hidup kita akan lebih bermakna dan mudah-mudahan kita mampu ‘goyang kaki’ di sana kelak.

Usaha Yang Mempunyai Kesan Berantai

Ini kerana semua ketiga-tiga pendapatan pasif yang digariskan oleh Islam sebenarnya satu bentuk pembangunan masyarakat yang sangat baik. Ini kerana kesan pembangunan pendapatan pasif akhirat ini mempunyai kesan berantai. Oleh kerana itu ia sangat sukar untuk dilaksanakan, perlukan pengorbanan, semangat istiqamah dan kesungguhan yang tinggi.

Pendapatan Pasif  Yang Hakiki, ya is nak bicara sikit pasal gaya hidup zaman kini yang dimana hidup kita banyak memerlukan pendapatan yang banyak lagi pasif.


Contohnya, diri saya sendiri. Saya telah selesa untuk hidup dengan hasil pendapatan perniagaan yang telah saya usahakan. Atas dasar apa lagi saya perlu berkongsi pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang saya ada ini kepada orang lain?

Jika tidak kerana agama Islam menutut penganutnya membina pendapatan pasif agar berjaya di dunia dan akhirat, sudah tentu tiada keperluan untuk saya berkongsi pengetahuan, kemahiran dan pengalaman saya dengan orang ramai.

Itulah agama Islam, satu agama anutan yang sentiasa mendidik jiwa manusia agar sedar apa yang dimiliki oleh kita sebenarnya bukan milik kita. Semuanya sekadar dipinjamkan sahaja sebagai satu ujian dari Tuhan kepada hambanya.

Namun, masih ramai lagi usahawan yang menjana pendapatan 7-8 angka sebulan lebih selesa menyimpan ilmu dan kemahiran mereka sendirian kerana tidak sedar kepentingan membina pendapatan pasif yang hakiki. Saya doakan agar mereka terbuka hati untuk membina paip pendapatan pasif.

Tuhan Itu Maha Pemurah Terhadap Hambanya

Jika kita memahami salah satu sifat Tuhan iaitu Yang Maha Pemurah, maka kita semua akan lagi bersungguh-sungguh untuk membina pendapatan pasif ini. Manakan tidak, dengan sifat pemurah Tuhan, setiap sedekah atau ilmu yang kita berikan kepada orang lain akan memberikan pulangan berganda kepada kita.

Apabila orang lain membuat sebarang kebaikkan di atas asbab dan musabab kita bersedekah atau mengajarkan ilmu kepada mereka, maka kita akan mendapat pahala penuh seolah-olah kita sendiri mengerjakan perbuatan baik tersebut! Subhanallah.

Pendapatan Pasif  Yang Hakiki, ya is nak bicara sikit pasal gaya hidup zaman kini yang dimana hidup kita banyak memerlukan pendapatan yang banyak lagi pasif.


Contohnya ketika ada sahabat kita berputus asa dengan kehidupan mereka, kita mengambil insiatif untuk berikan galakkan dan dorongan untuk kembali bangkit. Terinspirasi dengan pendekatan kita, beliau kembali bangkit. Maka setiap apa perkara baik yang beliau usahakan dan setiap amal kebajikkan yang beliau lakukan akan turut memberikan saham untuk kita.

Itulah pendapatan pasif yang hakiki. Sesungguhnya kita semua mampu mencipta pendapatan pasif kita sendiri berdasarkan kemampuan masing-masing. Kita masih punyai waktu dan ketika untuk membina pendapatan pasif agar ia terus berkekalan walaupun kita sudah tiada di dunia ini kelak.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat


Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Asas utama Solat Taubat:

1. Menyesal di atas segala perbuatan dosa yang dilakukan.

2. Menyucikan diri daripada perbuatan dosa dan berhenti daripada melakukan maksiat serta meminta ampun di atas apa yang telah dilakukan daripada Allah SWT, memohon maaf kepada manusia terhadap dosa yang berkaitan dengan harta benda, maruah dan jiwa. Mengqadhakan segala apa yang telah terluput seperti amalan-amalan sembahyang, puasa dan lain-lain sekadar yang termampu.

3. Berazam tidak akan melakukan lagi segala perbuatan tersebut serta menjauhkannya.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Cara Untuk Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Taubat? Pernah buat? Jika tak pernah, jom baca sedikit panduan mudah, moga kehadiran Ramadhan akan datang akan menjadikan kita lebih baik dari ramadhan sebelum ini.

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang


Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang telah dibuka 'soft opening' kpd umum pada 2 Mei lalu selepas selesai projek pembangunan semula bernilai RM50 juta.

Diuruskan oleh Butterfly House Penang Sdn Bhd bakal menjadi taman hidupan bagi rama-rama, sibur-sibur dan kelip-kelip pertama di dunia. Taman tersebut ditutup untuk kerja-kerja pembangunan semula sejak 8 Mac tahun lepas.

Kawasannya diperluas daripada kira-kira 30,000 kaki persegi asalnya kepada lebih 100,000 kaki persegi sekarang untuk menempatkan lebih 15,000 jenis rama-rama daripada kira-kira 100 spesies.

Selepas pembukaan baru-baru ini, fasa kedua akan diteruskan pada 2019 yang secara keseluruhan bakal memiliki kemudahan kira-kira 140,000 kaki persegi.

Semasa pelancaran awal, tiket berharga RM39 bagi orang dewasa dan RM23 bagi kanak-kanak bawah 12 tahun akan dikenakan. Pelancaran rasmi dijangka akan diadakan pada 8 Julai dengan tiket berharga RM49 bagi orang dewasa, RM29 bagi kanak-kanak dan warga emas berumur 60 tahun ke atas sementara bagi golongan orang kurang upaya adalah percuma.

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Entopia yang dahulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Pulau Pinang di Teluk Bahang

Ramadhan starter pack


Ramadhan starter pack, hmm Ramadhan dah nak dekat dah nie maka benda2 nie semua akan wajib ada dipasaran secara meluas menjelang bulan puasa.

Ni starter pack beginner nanati is share starter pack advance punya lagi gempak.

Ramadhan starter pack

Ramadhan starter pack

Ramadhan starter pack

Ramadhan starter pack

Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa


Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa. kiki, 50sen semuanya..

Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa

Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa

Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa

Tudia.. duit syiling abam ni, satu tong besaaq nohhh. agak2 berapa ni haa

Tahukah anda Obesiti adalah punca kebanyakkan penyakit


Tahukah anda Obesiti adalah punca kebanyakkan penyakit. Obesiti terjadi apabila kita menjadikan makanan segera(FastFood) sebagai menu mingguan kita.

Obesiti sangat menguntungkan Ahli Jemaah Dajjal kerana pelbagai penyakit akan wujud dan Syarikat Farmaseutikal akan dapat menjual ubat ubatan ciptaan mereka dan mendapat keuntungan yang lumayan dari nafsu makanan kita..

Kesilapan manusia itu sendiri mengakibatkan kita terperangkap dalam rancangan mereka kerana tabiat dan nafsu pemakanan kita yang tamak juga membolehkan kita dikawal oleh Ahli Jemaah Dajjal ini..Saya berharap mulai hari ini umat Islam dapat mengambi berat dan tanggungjawab terhadap pemakanan kamu,seperti bagaimana ia dihasilkan dan dari mana asalnya..janganlah terpedaya dengan illusi Iklan dan strategi pemasaran mereka..

Individu harus digalakkan untuk membuat keputusan ke atas keselamatan makanan yang mereka pilih berdasarkan bukti saintifik dan pilihan peribadi dan bukan dengan emosi,nafsu atau pendapat peribadi orang lain,kerana keselamatan anda bergantung kepada pilihan yang anda lakukan dizaman yang penuh tipudaya ini..Sekian Wassalam.

Tahukah anda Obesiti adalah punca kebanyakkan penyakit

KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM


KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM Sejak perang salib Ahli Jemaah Dajjal telah mempunyai hasrat untuk mendapatkan negara Palestin agar dapat menjadikan pusat pemerintahan Nabi mereka iaitu Dajjal laknatullah dan yang menjadi tembok penghalang kepada rancangan mereka ini adalah umat Islam dan kerajaan Khalifah..mereka mula melaksanakan pelbagai rancangan agar dapat merampas Palestin dari kerajaan Islam dan peluang itu tiba pada kurun ke 19.

Ahli jemaah Dajjal yg mnguasai Afrika ketika itu mendapatkan berlian dan getah utk sumber kewangan dan menaja negara2 Eropah utk berperang sesama sendri.Kerajaan Uthmaniyah juga ditarik ke kanca peperangan itu.

Keluarga Rothschild telah berjaya memujuk Khalifah Uthmaniyah untuk menyokong German dalam peperanganya menentang pakatan Britain,Rusia dan Perancis..ini merupakan satu kesilapan yang akan ditanggung oleh ke semua umat Islam sehingga ke hari ini kerana kesilapan Khalifah terakhir ini yang telah mengakibatkan perpecahan umat Islam yang begitu menyedihkan..

Selepas kekalahan itu,Kerajaan Uthmaniyah terlepas Jazira Arab kepada Britain dan Perancis..Maka bermulalah perpecahan Islam dgn sgt ketara.Selepas itu Jemaah Dajjal melantik Mustafa Kemal Artatuk sehingga Kerajaan Islam hanya tinggal sejarah.

KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM

Tahukah anda asal mula Gereja Setan didirikan oleh Anton Szandor La Vey


Tahukah anda asal mula Gereja Setan didirikan oleh Anton Szandor La Vey tanggal 30 April 1966, dan GS ini secara terang-terangan diorganisasikan di San Francisco.

Sebagai buku panduan umatnya, La Vey menulis sebuah kitab The Satanic Bible tahun 1969.

Kita semua tahu penyembahan setan bermula zaman Nabi Sulaiman dan Nabi Musa oleh manusia yg bernama Samiri.Tetapi tidak ada seorang yg berani mngaku secara terbuka sehingga La Vey mengumumkan Setanisme.

Anton Szandor LaVey yang menyatakan dirinya sebagai pendeta tinggi. Dikenal sebagai Paus Hitam, LaVey menulis buku-buku tempat dia merumuskan pandangan-pandangannya mengenai Gereja Setan. Judul buku-buku itu menakutkan: “Kitab Suci Setan, Upacara Setanis, Penyihir Setanis, Buku Catatan Setan dan Setan Berbicara”.

LaVey meninggal di tahun 1997. Dinyatakan bahwa Gereja Setan memiliki sekitar 10 ribu anggota di Amerika Utara, dan meskipun banyak menerima tuntutan hukum, kegiatan dan upacaranya terus berjalan.

Tahukah anda asal mula Gereja Setan didirikan oleh Anton Szandor La Vey tanggal 30 April 1966, dan GS ini secara terang-terangan diorganisasikan di San Francisco.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli.


Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Shampoo Tiruan Thailand. Berhati2 membeli. Dah banyak kejadian pembeli terbeli hampoo berjenama tiruan yang dibuat dari bahan-bahan kimia yang merbahaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan