Cari Artikel

Thursday, October 15, 2015

UMNO tidak terjejas tanpa Saifuddin – Syed Ali


UMNO tidak terjejas tanpa Saifuddin – Syed Ali
Saifuddin dikatakann hanya inginkan jawatan di dalam PKR selain berhasrat untuk menjadi calon pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

Tindakan bekas Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah yang menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak merugikan UMNO malah tidak memberi kesan langsung kepada parti itu.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, tindakan bekas Ahli Parlimen Temerloh itu tidak mengejutkan kerana sebelum ini sudah menampakkan tanda-tanda awal akan meninggalkan parti itu.

“Dah boleh tahu dia (Saifuddin) akan keluar, awal-awal kita dah nampak gerak geri yang dia akan pergi ke pihak pembangkang.

“Semasa dia menjadi Timbalan Menteri Pengajian Tinggi pun kita sudah nampak. Bagi saya UMNO tidak kehilangan apa-apa kerana dia tidak pernah menyumbang apa-apa untuk kita,” ujarnya.

Sewaktu dihubungi Free Malaysia Today, Syed Ali mendakwa tindakan Saifuddin yang keluar dari UMNO dan menyertai PKR hanyalah kerana beliau inginkan jawatan di dalam PKR selain berhasrat untuk menjadi calon pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

“Beliau beranggapan BN akan kalah pada PRU14, sebab itu dia nak lompat jadi ahli PKR, nak jadi calon. Kerana dia tahu jika bersama UMNO, beliau tidak akan dapat. Ini orang yang gilakan jawatan,” katanya.

Sebelum ini, Saifuddin berkata, PKR menjadi pilihannya kerana parti itu bersifat pelbagai kaum, sederhana dan terbuka.

Beliau juga berkata akan meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) sebaik sahaja pengerusinya, Tan Sri Razali Ismail kembali dari luar negara.

Pakatan Harapan: PKR terus tagih simpati Pas


Pakatan Harapan: PKR terus tagih simpati Pas
PKR memaklumkan mereka belum menerima keputusan secara rasmi dari Pas berhubung penolakan parti itu untuk sertai Pakatan Harapan.

PKR terus menagih simpati Pas untuk menyertai Pakatan Harapan walaupun parti Islam itu bertegas tidak akan menjalinkan kerjasama dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) di bawah satu gabungan.

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berkata, parti itu masih belum menerima sebarang keputusan rasmi daripada Pas berhubung penolakan tersebut.

“Kita belum dimaklumkan secara rasmi (Pas tidak akan menyertai Pakatan Harapan), setakat ini perbincangan (dengan Pas) masih berjalan seperti biasa.

“Kita sentiasa bersikap terbuka untuk bekerjasama dengan semua parti politik (pembangkang) dan individu yang berpegang kepada prinsip untuk membawa perubahan,” katanya ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat PKR pada Khamis.

Terdahulu, Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pas serik dengan permainan politik DAP dan menegaskan tidak akan menyertai Pakatan Harapan walaupun PKR masih mengharapkan parti itu akan menyertai pakatan pembangkang berkenaan.

Katanya,Pas tiada masa untuk melayan kerenah bekas rakan komponennya dalam Pakatan Rakyat, DAP yang kerap menjadikan Pas sasaran serangan.

Kerajaan diminta henti ugut rakyat guna SOSMA


Kerajaan diminta henti ugut rakyat guna SOSMA
Kerajaan dituduh menyalahgunakan SOSMA bagi menyekat suara pembangkang.

Kerajaan diminta supaya berhenti daripada mengugut rakyat dengan menyalahguna Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau SOSMA.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad mendakwa, kerajaan dilihat telah menggunakan akta berkenaan bagi mengelak pihak tertentu daripada diambil tindakan kehakiman.

“Jelas terdapat corak penyalahgunaan undang-undang apabila integriti pihak berkuasa dipersoal dan ini boleh dibuktikan dengan penggunaan SOSMA ke atas individu padahal niat pembentukan undang-undang itu adalah untuk menyekat aktiviti keganasan,” katanya menerusi kenyataan pada Khamis.

Menurut Nik Nazmi lagi, penggunaan Akta Hasutan yang semakin menjadi-jadi pada masa ini untuk menyekat suara pembangkang.

Katanya, langkah yang diambil oleh kerajaan itu dalam melakukan perkara berkenaan dengan tujuan politik dianggap sebagai satu tindakan kolot.

Jelasnya, apa yang berlaku itu sememangnya bertentangan dengan hak asasi rakyat seperti mana yang telah ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri telah berjanji untuk memansuhkan tetapi tidak menepatinya apabila mendapati kedudukan beliau sudah tidak selamat,” katanya.

Nik Nazmi turut mengambil contoh terhadap apa yang berlaku kepada aktivis Khalid Ismath apabila dia dikatakan telah dipaksa mengaku bersalah di atas dakwaan tertentu.

Katanya, apa yang berlaku itu merupakan ugutan dan ia telah melanggar hak pihak yang tertuduh.

Laporan nahas MH17 berat sebelah -Duta Rusia


Laporan nahas MH17 berat sebelah -Duta Rusia
Rusia turut menafikan bahawa pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH17 ditembak oleh peluru berpandu BUK buatan Rusia.

Rusia kecewa dengan laporan Lembaga Keselamatan Belanda berhubung nahas MH17, yang disifatkannya sebagai berat sebelah.

Kekesalan itu disuarakan dutanya ke Kuala Lumpur, Valery N Yermolov.

Beliau menegaskkan peluru berpandu BUK yang dikatakan buatan republik itu tidak lagi digunakan Rusia dan ia telah dimusnahkan sejak 2011.

“Laporan Lembaga Keselamatan Belanda menyatakan peluru berpandu BUK dicipta pada tahun 1986 semasa perang saudara dengan pihak Kesatuan Soviet dan selepas pengisytiharan kemerdekaan, ia mempunyai jaminan selama 25 tahun.

“Peluru berpandu BUK telah dihapuskan oleh tentera Rusia, tetapi, pihak kami mendapat tahu bahawa (tentera) Ukraine masih memiliki 520 biji peluru berpandu jenis itu dan masih digunakan hingga kini,” katanya dalam satu sidang media di Kedutaan Rusia pada Khamis.

Menerusi laporan pasukan penyiasat yang diterajui oleh negara Belanda, peluru yang menembak jatuh pesawat MH17 yang mengorbankan 298 nyawa anak kapal dan penumpang di atas ruang utara Ukraine merupakan peluru berpandu jenis 9N314M.

Mengulas lanjut, Yermalov turut menyatakan negara bekas Republik Kesatuan Soviet termasuk negara perikatan NATO seperti Greece turut memiliki peluru berpandu BUK.

“Ini bermakna peluru berpandu BUK itu bukan sahaja dimiliki oleh Rusia tetapi turut dimiliki oleh negara bekas Kesatuan Soviet yang lain,” ujarnya.

Valery juga mengesahkan peluru berpandu milik Rusia tidak akan menyebabkan serpihan letupan paten kupu-kupu seperti yang dijumpai pada badan pesawat MH17.

“Peluru berpandu kita hanya mengandungi serpihan melintang dan serpihan dijumpai di badan pesawat MH17 pula sejenis peluru digunakan dengan meluas oleh puak pemisah yang lain,” katanya.

Belanjawan Alternatif 2016 fokus Sabah dan Sarawak


Belanjawan Alternatif 2016 fokus Sabah dan Sarawak
Pendekatan itu diambil bagi mengurangkan jurang pendapatannya dengan Semenanjung Malaysia

Pakatan Harapan akan membentangkan Belanjawan Alternatif 2016 dengan memberi tumpuan kepada pembangunan Sabah dan Sarawak.

Pendekatan itu diambil bagi mengurangkan jurang pendapatannya dengan Semenanjung Malaysia.
Perinciannya akan dibuat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu.

Ahli Parllimen Petaling Jaya Utara (PJU) Tony Pua berkata, belanjawan alternatif itu memperbanyakkan peluang pelaburan di Sabah dan Sarawak sebagai usaha untuk meingkatkan taraf hidup penduduk di sana.

“Kita tengok mereka terpinggir dari segi peluang pekerjaan dan ekonomi. Kita mahu lebih banyak pelaburan ke sana untuk meningkatkan taraf hidup rakyat,” katanya.

Mengulas perkara yang sama, Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen pula menyatakan bahawa Pakatan Harapan mencadangkan pendekatan berdisiplin bagi belanjawan negara dan secara umumnya tidak mencadangkan agar pakej ransangan digunakan pada tahun hadapan.

“Fokus kami juga untuk mengurangkan ketirisan dan aktiviti rasuah.

Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor, Dr Fahmi Ngah pula berkata belanjawan alternatif pembangkang turut menyentuh mengenai keupayaan dan ketidaktentuan ekonomi yang melanda negara ekoran kelesuan ekonomi China.

“Langkah-langkah untuk menangani masalah tersebut adalah kita harus berbelanja lebih baik dan menumpukan usaha bidang ekonomi baru selain membina ketahanan yang lebih baik,” katanya.

Perbentangan belanjawan itu juga dua hari lebih awal daripada yang akan dibentangkan oleh kerajaan.

Saifuddin kecewa dengan UMNO


Saifuddin kecewa dengan UMNO
Bekas Ahli Parlimen Temerloh itu menyertai PKR selepas tidak lagi serasi dengan UMNO serta BN walaupun telah lama berada dalam parti itu.

Bekas Ahli Parlimen Temerloh yang juga bekas Timbalan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah sah menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Pengumuman rasminya dibuat oleh Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ibrahim, di ibu pejabat parti itu,di Petaling Jaya.

Mengulas mengenainya, Saifuddin berkata, PKR menjadi pilihan kerana bersifat pelbagai kaum, sederhana dan terbuka.

“ Namun begitu saya telah sekian lama dalam UMNO dan Barisan Nasional, saya tidak dapat ia dilakukan secara konklusif dan subtensif menyebabkan saya tidak serasi dengan UMNO,” katanya.

Beliau juga berkata akan meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) sebaik sahaja pengerusinya, Tan Sri Razali Ismail kembali dari luar negara.

Saifuddin sebelum ini menerima surat tunjuk sebab oleh UMNO kerana menghadiri persidangan meja bulat pihak pembangkang pada 21 September lalu.

Guna dana RM2.6 bilion untuk tampung kenaikan tol


Guna dana RM2.6 bilion untuk tampung kenaikan tol
Dana yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri jauh daripada mencukupi untuk menampung kesan kenaikan kadar tol.

Dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak boleh digunakan untuk menampung kenaikan kos.

Cadangan itu dibuat Timbalan Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Muhammad Faiz Fadzil yang perbandangan, jumlah berkenaan jauh melebihi kos yang terpaksa ditanggung kerajaan kepada pemegang konsesi lebuhraya.

“Pagi tadi Datuk Wahid berkata bahawa kerajaan perlu membayar RM510 juta kalau tak menaikkan harga tol dan jika dibandingkan dengan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Perdana Menteri, RM510 juta itu dapat ditampung.

“Kami mendesak agar kenaikan harga tol ini dikaji semula dan segala perjanjian dengan konsesi lebuh raya dikaji semula demi kebajikan dan kepentingan rakyat,” katanya dalam sidang media di luar perkarangan Istana Negara.

Jelasnya lagi, kadar baru yang berkuatkuasa hari ini menambahkan lagi beban sedia ada yang ditanggung rakyat.

“Saya percaya kutipan tol ini amat tinggi dan tiada keperluan untuk kenaikan dibuat walaupun ada perjanjian dimeterai antara kerajaan dengan konsesi . Social duty perlu dibuat oleh konsesi, mereka telah dapat keuntungan yang banyak dan ia adalah facilities untuk rakyat dan kerajaan perlu ambil peduli hal ini,” jelasnya dengan nada kesal.

Amanah desak kerajaan tubuh RCI siasat 1MDB


Amanah desak kerajaan tubuh RCI siasat 1MDB
Penubuhan Suruhanjaya Diraja itu penting kerana siasatan yang dibuat oleh pihak berkuasa sebelum ini tidak mendatangkan sebarang hasil.

Kerajaan didesak supaya menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyiasat skandal syarikat milik negara, 1MDB.

Timbalan Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Muhammad Faiz Fadzil mendakwa cadangan itu dibuat selepas siasatan yang dilakukan oleh pihak berkuasa sebelum ini tidak mendatangkan sebarang hasil.

Menurutnya lagi, dengan adanya RCI itu nanti, siasatan terhadap skandal yang mendapat perhatian masyarakat dunia itu akan menjadi telus.

“Kami percaya penubuhan RCI ini amat penting untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap negara.

“Kami juga memohon pertimbangan Majlis Raja-Raja Melayu untuk menasihatkan Perdana Menteri supaya meletakkan jawatan dengan segera,” katanya.

Muhammad Faiz berkata demikian kepada pemberita selepas menghantar memorandum (MOU) kepada Pegawai Tadbir Kanan Istana Negara, Zainaldin Mohd Noor.

Dalam pada itu dia berkata, desakan supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan jawatan dibuat agar siasatan itu turut dapat dijalankan dengan bebas.

“Ini kerana beliau (Najib) terlibat secara langsung sebagai Menteri Kewangan dan Pengerusi 1MDB. Saya percaya peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri amat penting.

Lanun cuba tawan kapal tangki di Selat Melaka


Lanun cuba tawan kapal tangki di Selat Melaka
Kapal MT Almi Spirit yang didaftar di Liberia menjadi mangsa terbaru serangan lanun di berhampiran Singapura

Sekumpulan lanun dilaporkan telah berjaya menaiki sebuah kapal tangki, MT Almi Spirit ketika ia melepasi Selat Singapura pada Khamis.

Bagaimanapun percubaan itu berjaya dipatahkan.

Kejadian itu disahkan Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar menerusi catatan akaun twitter beliau.

“Almi Spirit dinaiki 6 perompak di Selat Singapura 7am tadi, dipintas KM Rawa dan Bot Kilat APMM di Tanjung Pelepas Johor,” tulisnya yang kemudian dilapor Bernama.

Kadar tol sedia ada bebani kerajaan - Abdul Wahid


Kadar tol sedia ada bebani kerajaan - Abdul Wahid
Bagi tempoh Januari hingga Oktober, kerajaan telah membayar RM510 juta susulan keputusan menangguhkan langkah itu yang sepatutnya dilaksana pada Januari lalu

Kerajaan tidak perlu menanggung pampasan tinggi untuk membayar kepada syarikat konsesi lebuh raya sebagai usaha mengekang kenaikan kadar tol.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, bagi tempoh Januari hingga Oktober, kerajaan telah membayar RM510 juta susulan keputusan menangguhkan langkah itu yang sepatutnya dilaksana pada awal tahun ini.

Jelasnya, jumlah itu lebih tinggi berbanding RM403 juta pampasan yang dibayar kepada syarikat konsesi pada tahun lepas.

“Kerana itulah kita membenarkan syarikat konsesi menaikkan kadar tol,” katanya sambil menambah kenaikan itu dilakukan mengikut perjanjian konsesi yang dimeterai sebelum ini.

Beliau berkata, kenaikan itu hanya melibatkan lebuh raya dalam bandar dengan kadar kenaikan maksimum RM1.

Menurut Abdul Wahid, langkah itu membolehkan kerajaan membelanjakan sumber kewangannya untuk kepentingan rakyat seperti menyediakan kemudahan seperti sekolah dan klinik.

Dalam perkembangan lain, Abdul Wahid yakin usaha kerajaan untuk memantapkan ekonomi dan kewangan negara akan mengembalikan ringgit ke paras yang sepatutnya.

Bagaimanapun katanya, beliau tidak mahu membuat sebarang spekulasi mengenai paras mata wang negara seperti menyatakan bila ia sepatutnya berlaku.

Malaysia terima manfaat daripada TPPA – Abdul Wahid


Malaysia terima manfaat daripada TPPA – Abdul Wahid
Penyertaan Malaysia sebagai negara awal membolehkannya meningkatkan profil negara serta daya tarikannya terhadap pelabur asing.

Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dijangka akan memberi lebih banyak peluang kepada syarikat tempatan untuk mengembangkan lagi aktiviti perniagaan mereka di luar negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, perjanjian itu jika ditandatangani oleh Malaysia akan membawa kepada kebaikan ekonomi.

Beliau yang menyangkal pendapat sesetengah pihak yang mendakwa Malaysia adalah Pak Turut’ Amerika Syarikat sekiranya bersetuju menandatangani perjanjian tersebut berkata, penyertaan Malaysia sebagai negara awal membolehkannya meningkatkan profil negara serta daya tarikannya terhadap pelabur asing.

“Selain itu, antara kelebihan menjadi antara negara terawal dalam TPPA ialah membolehkan kita merundingkan terma yang sesuai dan terbaik untuk negara termasuklah mengambil kira eksklusiviti dan dasar Bumiputera serta perusahaan kecil dan sederhana,” katanya dalam Rancangan Soal Jawab terbitan TV3 berkaitan topik, ‘Ekonomi Negara’.

Sebagai contoh beliau merujuk kepada sektor elektrik dan elektronik (E&E), yang akan mendapat kelebihan berikutan jumlah eksport yang tinggi dicatatkan iaitu sekitar 35 peratus hingga 36 peratus.

“Jika kita lihat daripada jumlah eksport iaitu sebanyak 35 peratus hingga 36 peratus, adalah daripada produk E&E dan ini disebabkan terdapat banyak syarikat tempatan melabur di negara luar antaranya Amerika Syarikat.

“Sekiranya Malaysia tidak termasuk dalam perjanjian ini, dominasi kita dalam industri ini akan terjejas dan memberi kesan kepada ekonomi negara,” katanya yang dipetik daripada Bernama.

Terdapat 12 negara TPPA iaitu lima negara daripada benua Amerika; Amerika Syarikat, Kanada, Mexico, Peru dan Chile, empat negara ASEAN; Malaysia, Singapura, Brunei dan Vietnam dan tiga negara lain iaitu Jepun, Australia dan New Zealand yang menyumbang kepada 40 peratus kepada ekonomi dunia.

Ditetak selepas menegur lelaki mabuk


Ditetak selepas menegur lelaki mabuk
Sekumpulan lelaki mabuk yang berang selepas perbuatan mereka ditegur bertindak membelasah dan menetak mangsa.

Seorang lelaki mengalami kecederaan selepas menegur sekumpulan lelaki yang sedang mabuk.
Kejadian dikatakan berlaku di di sebuah flat kos murah di Kepong, Kuala Lumpur.

Detik-detik mangsa ditetak berjaya dirakam oleh seorang saksi dan kemudian dikongsi di Facebook.
“Geng mabuk kena tegur, org yg tegur kena tetak. Intan Baiduri, Kepong,” tulis Memerang Desa.

Bagaimanapun berdasarkan maklumat yang dikongsi di Facebook Friends of PDRM, ia tidak memberi penjelasan lanjut mengenai keadaan mangsa.PAS - Kadar baru tol hadiah buat rakyat Terengganu


PAS - Kadar baru tol hadiah buat rakyat Terengganu
Fasa kedua kutipan tol bagi LPT2 akan bermula selepas September.

Rakyat Terengganu bakal menerima hadiah baru apabila apabila Kutipan tol bagi Lebuhraya Pantai Timur (LPT2) akan bermula selepas September menjadi hadiah baru kepada rakyat Terengganu.

Sindiran itu dibuat Ketua Penerangan Pas Terengganu, Mohd Nor Hamzah dalam reaksinya terhadap kenaikan tol yang bermula pada hari ini.

Jelasnya lagi, pengumuman yang dibuat pada awal minggu ini adalah siri pengingkaran janji Barisan Nasional (BN) terhadap ikrar yang dibuatnya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang lalu.

Katanya lagi, apa yang berlaku menambahkan lagi beban yang ditanggung rakyat yang telah berdepan dengan pelbagai kesulitan ekoran kenaikan harga minyak dan bahan api.

“Apatah lagi kenyataan Menteri Besar (Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman) dalam Sidang Dun, Mei lalu, yang memaklumkan kutipan tol LPT2 akan bermula selepas September. Saya yakin rakyat Terengganu akan dihadiahkan dengan kadar tol baru.

“Ia menambah lagi keperitan rakyat kerana baru minggu lepas, kerajaan umum kenaikan harga minyak, walaupun harga minyak di pasaran dunia hanya berlegar di bawah USD50 sebarrel,” katanya yang dipetik Sinar Harian.

Jelasnya lagi, kerajaan menaikkan harga bahan api mengikut harga pasaran semasa harga minyak dunia tinggi, namun ketika harga minyak dunia turun, kerajaan menggunakan alasan nilai ringgit pula jatuh.

“Persoalan sekarang, kenapa RM jatuh? Apa penyebab utama? Mungkin faktor kenaikan harga

Masalah 1MDB selesai hujung tahun


Masalah 1MDB selesai hujung tahun
Kerajaan mengambil langkah proaktif apabila mahu menjual aset 1MDB bagi membayar hutang.

Kemelut berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan diselesaikan sebelum akhir tahun.
Janji itu diberikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) telah memberi kenyataan bahawa isu 1MDB akan diselesaikan dalam masa enam bulan bermakna sebelum hujung tahun ini,” katanya.

Ia diberi penekanan lagi apabila kerajaan mengambil langkah proaktif antaranya menjual aset 1MDB dan menggunakan hasilnya untuk membayar dan mengurangkan hutang.

“Proses ini akan dijalankan secara mesra pasaran dan telus,” katanya ketika ditemu bual dalam Rancangan Soal Jawab TV3 berkaitan topik, ‘Ekonomi Negara’.

Baru-baru ini, 1MDB mengumumkan bahawa paras hutangnya akan dikurangkan kepada kira-kira RM16 bilion daripada paras hutang syarikat.

Ini menunjukkan kejayaan pelan rasionalisasi 1MDB, yang turut mencerminkan minat pelabur antarabangsa dan domestik yang kukuh dalam Edra Energy dan Bandar Malaysia.

-BERNAMA

Saifuddin Abdullah sertai PKR?


Saifuddin Abdullah sertai PKR?
PKR akan mengumumkan penyertaan pemimpin UMNO ke dalam parti itu pada Khamis.

Bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang juga bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah didakwa bakal menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau didakwa akan mengumumkan menyertai PKR pada Khamis.

Dakwaan kemasukkan bekas Ahli Parlimen Temerloh itu ke dalam PKR tersebar meluas di laman sosial dan applikasi WhatsApps.

Bagaimanapun terdapat percanggahan maklumat dalam mesej yang disebarkan itu sekaligus membuktikan dakwaan berita itu meragukan.

Mengikut jemputan yang dihantar kepada media, PKR mengadakan sidang akhbar bagi mengumumkan penyertai bekas pemimpin UMNO ke dalam parti itu di Ibu Pejabat PKR di Tropicana.

Manakala maklumat yang disebarkan menerusi WhatsApps pula mendakwa pengumuman penyertaan Saifuddin ke dalam PKR akan diadakan di Bangunan Manulife Damansara Height.

Safiuddin bagaimanapun telah menafikan akan menyertai PKR.

“Tidak, saya tidak (menyertai PKR). Terima Kasih.” tulis Saifuddin menerusi WhatsApps seperti dilaporkan Astro Awani.

Saifuddin baru-baru ini diberi surat tunjuk oleh UMNO kerana menghadiri Sidang Meja Bulat anjuran pembangkang bagi membincangkan penubuhan Pakatan Harapan.

Beliau mempertahankan kehadirannya kerana mewakili pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Akademi Belia bukan atas kapasiti politik.

Saifuddin sering membuat kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti dan pemerhati politik menjangkakan hayatnya bersama UMNO tidak kekal lama.

Sementara itu, pengumuman penyertaan bekas pemimpin UMNO ke dalam PKR akan dihadiri Presiden, PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali pada jam 12 tengahari.

Pas rugi enggan kerjasama dengan Perkasa


Pas rugi enggan kerjasama dengan Perkasa
Pas bakal hilang sokongan pengundi Melayu pada PRU14 termasuk undi ahli Perkasa.

Keengganan Pas menjalin sebarang bentuk kerjasama dengan Perkasa bakal merugikan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke14 (PRU14).

Yang Dipertua Perkasa Selangor, Abu Bakar Yahya berkata, kenyataan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Samad bahawa Pas enggan bekerjasama kerana Perkasa membawa sentimen perkauman telah menyinggung perasan pengundi Melayu.

Katanya, kenyataan Iskandar itu bakal memberi kesan kepada Pas apabila pengundi Melayu tidak menyokong parti itu pada pilihan raya akan datang.

Ini kerana, katanya, ahli-ahli Perkasa bebas memilh mana-mana calon sama ada parti kerajaan atau pembangkang pada pilihan raya.

“Iskandar adalah pemimpin sebuah parti di Selangor. Parti ini sepatutnya menjaga perasaaan orang lain terutamanya perasaan pengundi kerana Pas akan bertanding dalam pilihan raya.

“Kenyataan dia (Iskandar) yang menyatakan bahawa Perkasa membawa sentimen perkauman menunjukkan sebenarnya dia tak pernah mendampingi Perkasa, tidak mendalami perjuangan Perkasa, tidak pernah tahupun tentang Perkasa,” katanya kepada FMT.

Abu Bakar berkata, perjuangan yang dibawa Perkasa adalah melibatkan perkara-perkara yang temaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Iskandar membuat kenyataan itu kerana mendakwa media tersilap lapor bahawa Pas dan Perkasa setuju untuk menjalinkan kerjasama membabitkan isu nasional tetapi tidak melibatkan kerjasama politik.

Persetujuan itu dicapai selepas Perkasa diketuai Datuk Ibrahim Ali melakukan kunjungan hormat kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Selasa.

Abu Bakar berkata, Naib Presiden Pas itu sepatutnya tidak boleh menafikan laporan yang dibuat kerana media berada di tempat pertemuan itu.

“Dia tidak boleh nafikan kenyataan media kerana media berada bersama Presiden Perkasa dan Presiden Pas membuat kenyataan akhbar . Dia tidak boleh menafikan. Wartawan ada kat sana,” katanya.

Ahli UMNO perlu bangkit menentang penyelewengan – Muhyiddin


Ahli UMNO perlu bangkit menentang penyelewengan – Muhyiddin
Beliau tidak mahu ahli UMNO berdiam diri dan bersekongkol dengan petualang negara.

Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyeru ahli parti itu supaya tidak membiarkan jiwa perjuangan yang mengalir dalam darah dibeli dengan harga murah.

Beliau berkata, setiap pejuang UMNO bertanggungjawab untuk bangkit menentang penyelewengan dan perompakan harta negara oleh pihak-pihak tertentu.

“(Menentang penyelewengan harta negara) Barulah UMNO akan disegani dan dihormati oleh rakyat seluruhnya dan diberkati perjuangannya oleh Allah S.W.T,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau merujuk kepada tindakan kerajaan menahan dan mendakwa bekas Naib Ketua UMNO, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya Matthias Chang yang didakwa di mahkamah kerana cuba mensabotaj ekonomi negara.

Muhyiddin berkata, adakah 1MDB terlalu kebal sehingga pihak yang mengkritik dan membuat laporan terhadapnya didakwa di mahkamah.

“Seorang yang berfikiran waras pastinya akan bertanya siapakah yang sebenarnya mensabotaj sistem perbankan dan perkhidmatan kewangan negara?

“Orang yang membuat laporan kepada pihak berkuasa supaya menyiasat dakwaan salah laku 1MDB atau orang yang mengakibatkan berbillion Ringgit wang rakyat dalam 1MDB lesap?

“Apakah pemimpin UMNO harus berdiam diri dalam hal ini dan bersekongkol dengan para petualang?,” soalnya.

Dalam masa sama, bekas Timbalan Perdana Menteri itu mempertahankan pendirian yang dibuatnya bahawa Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) telah disalahgunakan terhadap Khairuddin dan Matthias.

Beliau berkata, tindakan yang dibuat oleh kedua-dua individu tersebut yang membuat laporan berkenaan dakwaan salah laku 1MDB kepada pihak-pihak berkuasa dalam dan luar negara bukan merupakan satu tindakan sabotaj di bawah Seksyen 124L Kanun Keseksaan yang membolehkan penggunaan SOSMA.

“Bukankah mereka sekadar melaksanakan tanggungjawab sebagai warganegara yang prihatin? Pendirian saya ini adalah selari dengan jaminan kerajaan ketika akta ini digubal bahawa ia tidak akan disalah gunakan untuk tujuan-tujuan lain.

“Terutamanya yang bermotifkan politik termasuk mendiamkan pengkritik dan menyekat kebebasan rakyat untuk bersuara dan memberikan pandangan. Jaminan ini adalah selaras dengan langkah transformasi politik yang diambil oleh kerajaan,” katanya.

Selangor bantah kenaikan tol


Selangor bantah kenaikan tol
PKNS dan KPS yang mempunyai saham minoriti dalam KESAS dan LDP akan dipanggil menghadiri MTES pada Khamis untuk memberi maklum balas kepada kerajaan negeri.

Kerajaan Selangor membantah kenaikan kadat tol di 12 lebuh raya bermula Khamis ini kerana ia membebankan rakyat, kata Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Katanya, dasar kerajaan negeri adalah membantah kenaikan tol yang membebankan rakyat.

Sehubungan itu, beliau telah meminta Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Kumpulan Perangsang Selangor (KPS) untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES) pada Khamis.

PKNS dan KPS mempunyai kepentingan minoriti dalam Lebuhraya Klang Shah Alam (KESAS) dan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP).

“MTES akan meneliti maklumbalas dari PKNS dan KPS. Dasar Kerajaan Negeri adalah jelas membantah sebarang kenaikan tol yang membebankan Rakyat,” tulisnya di akaun Facebook.
Kenaikan kadar tol yang diumumkan baru-baru ini melibatkan lebuh raya antara bandar.

Persatuan Syarikat-syarikat Konsesi Lebuh Raya Malaysia (PSKLM) menafikan dakwaan bahawa penyelarasan kadar tol baharu yang diumumkan akan memberi keuntungan besar kepada pemegang konsesi.

PSKLM dalam kenyataan pada Rabu sebaliknya menegaskan, penyelarasan kadar tol itu bagi membolehkan anggota syarikat konsesi terus menyediakan perkhidmatan dan kemudahan yang selamat dan selesa kepada pengguna lebuh raya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan