Cari Artikel

Monday, August 10, 2015

Salah Siapa Remaja Merokok?


Salah Siapa Remaja Merokok?

Salah Siapa Remaja Merokok? Ya soalan yang asyik is pikir sejak dahulu lagi, last is dapat jawapan lepas is berhenti merokok.

Ada banyak underage yg is jumpa, Tanya awat hang isap rokok? Dia jawab saja try, dah try ketagih pulak. is tanya dia balik, kalau macam tu try la berenti merokok, underage xelok merokok kamu tu muda lagi. dia jawab susah nak berhenti ketagih teruk sangat.

Dalam hati is berbisik, memang la susah nak berhenti, sebabnya apa? Sebab mak bapak dier la, sayang terlebih sangat bagi duit belanja banyak yg bukan2, yg merosakkan akhlak remaja zaman sekarang nie bukan org lain ibubapa sendiri yg bersalah, salah dalam manjakan anak, salah dalam mencaturkan perbelanjaan anak, salah bagi bujet,

is pernah pegang underage umur 13tahun boleh beli Dunhill wooo RM16 tu is pun masa merokok isap Surya jer RM3.50 tu pun seludup mali, dahsyat zaman sekarang dan remeja sekarang telah dizalimi oleh mak bapa diorang sendiri.

is highlight kan kesalahan ibubapa sekarang, yang asyik pikir cari duit then ada duit kasi anak2, duit tu is nak habaq bagi kat hang bukan lah rezeki seperti mana yg Allah Ta'ala bagi tau dalam Al-Quaran duit tu perantaraan, bila kita keluar kerja then dapat duit pegi beli makanan, dan beri pada anak2 bukan bagi duit.

Ini tidak bagi duit, bagi makanan bagi hiburan, last2 anak terjebak dengan masalah social, selfie bogel dengan marka masing2, buat video lucah msing2 tayang kat umum. Yang paling worst bila anak2 termengandung, anak2 diburu kaki pukul sebab buntingkan anak perempuan orang Masa tu baru kamu nak menyesal? Baru nak marah? Sudah terlambat punca gejala social remaja kini adalah ibubapa.

Berbalik kepada rokok, tabiat merokok nie bukan anak2 saja2 nak merokok kecuali apabila duit ada banyak, pengaruh hiburan, tv internet tab android apa yellow semua mempengaruhi minda si remaja. Gejala merokok nie pun disebabkan ibubapa, sebab terlebih manjakan anak terlebih malas menguruskan anak. So hati2lah bila membela anak. Jangan lagi 18tahun nanti keluar surat khabar tajuk anak tendang mak bapa keluar umah, anak hantar ibubapa ke rumah orang tua2.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan