Cari Artikel

Friday, July 24, 2015

40 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai #Disneyland


40 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Disneyland

40 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai #Disneyland sapa pernah ke Disneyland? Yang ada kat US tu bukan kat Hong Kong punya?

is pun belum pernah pegi sana lagi hahaha I wonder apa yang ada kat sana? Kalau lapaq ada ke makanan yang halal dijual disana? Kat situ lubuk segala macam rahsia Illuminati.

Sejak pembukaan besar-besaran pada 17 Julai 1955, Disneyland Resort di Anaheim, California, telah berkembang daripada sebuah taman kecil tunggal untuk destinasi keluarga ikonik dengan dua taman tema popular, tiga hotel dan daerah membeli-belah, tempat makan dan hiburan yang dikenali sebagai Downtown Disney .

Berikut adalah 40 fakta yang menyeronokkan yang anda mungkin tidak tahu tentang Disneyland:

1. Dalam 60 tahun pertama, Disneyland Resort mengalu-alukan lebih daripada 750 juta tetamu dari kira-kira 200 negara, hampir setiap negara di dunia.

2. Mickey Mouse topi telinga adalah yang paling popular Disneyland Resort cenderamata sepanjang masa, dengan lebih daripada 84 juta set Mickey telinga dijual dalam tempoh 60 tahun pertama. Baru "kristal" telinga dan reka bentuk yang lain untuk memulakan kerjaya Sambutan Diamond.

3. Disneyland Park dibuka dengan 18 tempat tarikan bertiket dan lima tarikan dan pameran percuma. Acara kemuncak perasmian hari termasuk Jungle Cruise, Autopia, Mad Tea Party dan Mark Twain Bot Sungai. Beberapa tarikan Disneyland klasik lain dibuka lewat tahun ini: TWA roket ke Bulan pada 22 Julai, Casey Jr Sarkas Keretapi pada 31 Julai, dan Dumbo Flying Gajah pada 16 Ogos.

4. Kereta api perbatuan cukup Disneyland Railroad terakru sepanjang 60 tahun pertama untuk pergi ke bulan dan kembali lebih daripada 250 kali.

5. Sehingga beliau meninggal dunia pada tahun 1966, Walt Disney kadang-kadang akan bermalam di sebuah apartmen kecil di atas Main Street Fire Dept, bersebelahan dengan Dewan Bandaraya Disneyland. Hari ini, lampu yang bersinar secara berterusan dalam tetingkap apartmen dalam penghormatan kepada semangat Walt Disney.

6. Apabila Disneyland dibuka tidak ada A, B, C, D dan E tiket. Para tetamu yang dibayar untuk taman kemasukan dan tiket tarikan dibeli di dalam. Buku-buku tiket pertama (A, B dan C tiket) muncul pada 11 Oktober, 1955. Tiket E pertama kali muncul pada tahun 1959 dan telah digunakan dengan tarikan yang baru dibuka, Matterhorn Bobsleds dan Voyage Kapal Selam.

7. Matterhorn Bobsleds adalah tiub keluli roller coaster pertama di dunia apabila ia dibuka pada tahun 1959. Ia menetapkan standard untuk reka bentuk moden roller-coaster.

8. Disneyland dicipta monorel operasi harian yang pertama di Hemisfera Barat. dibuka 14 Jun 1959. Sejak itu, Disneyland Monorel telah mengembara kira-kira 780 juta batu, cukup untuk lapan perjalanan pusingan ke planet Marikh. Semasa kenderaan Disneyland Monorail, model Mark VII, memulakan kerjaya pada tahun 2008 dan merupakan generasi kelima di Disneyland Resort. Dua model lain, Mark IV dan Mark VI, telah ditampilkan di Walt Disney World di Florida.

9. Apollo pendaratan di bulan pada tahun 1969 telah menunjukkan secara langsung di televisyen kepada tetamu Disneyland di Peringkat Tomorrowland.

10. Artis mahir dalam Studio Silhouette on Main Street, Amerika Syarikat, boleh membuat potret bayang dalam 60 saat atau kurang.

11. Disneyland Resort kini mempunyai beberapa 28,000 pelakon, menjadikannya tapak tunggal terbesar majikan di Orange County, California.

12. Tiga puluh lapan bahasa dituturkan di kalangan Disneyland Resort membuang ahli.

13. Lebih dari 50 penyelam skuba bekerja sepanjang tahun untuk mengekalkan tarikan Disneyland Resort, termasuk "Dunia Warna" di taman Disney California Adventure dan Finding Nemo Submarine Voyage di Disneyland Park.

14. Lebih daripada 800 spesies tumbuh-tumbuhan asli kepada 40 negara berkembang di Disneyland Resort, menjadikannya satu daripada tempat kejadian botani yang paling banyak dan pelbagai di barat Amerika Syarikat. Landskap termasuk bunga berwarna-warni, 22 haiwan dan watak-watak topiary, dan kira-kira 18,000 pokok.

15. diperkenalkan dalam akbar untuk Sambutan Diamond itu, "Cat Malam" berkilau dengan lebih daripada 1.5 juta lampu dikawal secara individu. Hampir semua orang-orang yang cekap tenaga, lampu LED.

16. Sebahagian daripada perkembangan baru-baru ini Disney California Adventure, "Dunia Warna" menggunakan platform tenggelam itu lebih besar daripada sebuah padang bola sepak, dengan lebih 20,000 titik kawalan dan pencahayaan revolusi yang menerapkan hampir 1,200 mata air dengan warna menjadikannya salah satu daripada sistem persembahan terbesar yang pernah dibina.

17. Carthay Circle ikonik Theatre Restaurant and Lounge dibuka pada 2012 di Buena Vista Street. Ia berdiri 79 kaki 6 inci tinggi, ke bahagian atas puncak menara cungkup, dan ia adalah lebih kurang 3: 4 skala dengan Teater Carthay Circle asal, tapak di mana klasik animasi Walt Disney, "Snow White dan Tujuh kerdil," ditayangkan di 1937.

18. Kereta-kereta daripada tarikan Red Kereta Trolley di Buena Vista Street mengangguk kepada kereta bersejarah sistem Keretapi Pasifik Electric, yang beroperasi di Selatan California dari 1901 melalui 1961.

19. Nama-nama dan gelaran-gelaran kedua-cerita kedai tingkap di sepanjang Main Street, Amerika Syarikat, memberikan penghormatan untuk membuang ahli dan lain-lain yang menyumbang kepada penciptaan dan pembangunan Disneyland. Kebanyakan nama-nama kedai menampilkan rujukan aneh kepada kepakaran profesional atau hobi individu dihormati.

20. Berbeza dengan Main Street, USA tingkap, tingkap kedua-cerita dalam Toontown Mickey adalah harta karun trivia untuk peminat animasi Disney. Mereka rujukan aksara seperti Scrooge McDuck dan Jiminy Cricket, bersama-sama dengan agak kabur era awal Disney aksara seperti Clara berketuk dan Toby Kura-kura.

21. Setelah kalah oleh NASA pada tahun 1969, yang Rocket Tomorrowland untuk tarikan Bulan yang telah bertukar menjadi Misi ke Marikh Mac 1975. roket itu mengambil penerbangan terakhir pada tahun 1992 dan lokasi yang akhirnya berubah kepada Pizza Port Redd Rockett ini.

22. Petualangan Snow White, Penerbangan Peter Pan dan Ride Wild Encik Toad yang telah dipamerkan sebagai Fantasyland "tunggangan gelap" sejak hari pembukaan di Disneyland. Alice in Wonderland menyertai barisan ini pada musim panas 1958.

23. Buku-buku di perpustakaan Toad Hall di Ride Wild Encik Toad mempunyai versi karut judul terkenal, termasuk: "Bagi siapa yang kodok berkuak-kuak" dan "A Berudu Tumbuh di Brooklyn."

24. Pirates tetamu-kegemaran tarikan Caribbean di New Orleans Square mempunyai lebih daripada 120 tokoh Audio-animatronics, dan tetamu sering menyanyi bersama-sama dengan yang menahan diri menarik: ". Yo-ho, yo-ho, kehidupan yang lanun kerana saya"

25. Versi pertama "Disneyland Main Street Parade Elektrik" muncul pada tahun 1972 dan seterusnya cuti selepas musim panas 1974. Sebuah generasi kedua "Main Street Parade Elektrik" ditayangkan pada tahun 1977 dan berlangsung selama 20 tahun, yang bersara pada tahun 1996. Ia muncul semula , sebagai "Parade Elektrik Disney" di Disney California Adventure Park 2001-2010.

26. Bermula pada tahun 1997, Disneyland mula meraikan cuti dengan bermusim semula theming-daripada "ia adalah satu dunia kecil" sebagai "ia adalah satu dunia kecil" Holiday. Ini diikuti dengan Haunted Mansion Holiday untuk Halloween dan Krismas musim bermula pada tahun 2001, Space Mountain Ghost Galaxy bermula pada Halloween musim 2009, dan Jingle Cruise untuk musim 2013 bercuti.

27. "ia sebuah dunia kecil" memulakan kerjaya di Fair 1964 New York Dunia. Tetamu penyelidikan menunjukkan bahawa satu daripada empat Disneyland tetamu-keluarga yang mempunyai kanak-kanak dan orang-orang yang membesar menunggang tarikan-mempertimbangkan "ia adalah satu dunia kecil" tradisi.

28. Daripada lima enjin di Railroad Disneyland, empat yang dinamakan sempena pengasas atau eksekutif Railroad Santa Fe. (Tarikan ini pada asalnya dikenali sebagai Santa Fe & Disneyland Railroad.) Enjin kelima, "Ward Kimball," dinamakan untuk Disney Legend, animator dan kereta api peminat Ward Kimball (1914-2002).

29. kenderaan pengangkutan tentera di pintu masuk ke tarikan Indiana Jones Adventure adalah kenderaan sebenar yang mengheret dan hampir berlari lebih Indiana Jones dalam salah satu urutan mendebarkan dari asal "Raiders Tabut Hilang."

30. Pada hari-hari awal Tom Sawyer Island, Sungai sekitar Amerika telah dipenuhi dengan ikan keli dan memancing dibenarkan di luar dok pulau itu.

31. Raja Arthur Carrousel di Fantasyland telah dipasang dari bahagian beberapa karusel abad ke-19 yang tulen. Kuda-kuda, ditunggang oleh ratusan tetamu setiap hari, berusia lebih daripada 100 tahun. Mereka dikembalikan sepenuhnya, satu baris pada satu masa, setiap tahun.

32.Guests boleh mencari lebih daripada 140 lokasi makanan dan minuman di Disneyland Resort, termasuk 26 restoran perkhidmatan penuh dan lounge bertema seperti Trader Sam Enchanted Tiki Bar di Disneyland Hotel.

33. Disneyland Resort menawarkan perkhidmatan kepada lebih 6,700 barangan makanan termasuk jeruk-diperap ayam belanda payudara di Flo itu V8 Café (Disney California Adventure), Hacienda Ayam Caesar Salad di Rancho del Zocalo (Disneyland) dan neraka Cracker Duck Wings di Carthay Circle Restaurant and Lounge ( Disney California Adventure).

34. Lebih 2,000 Dole Penggiat dan 2000 pretzel lembut Mickey berbentuk dihidangkan setiap hari di Disneyland.

35. Napa Rose, sebuah restoran yang memenangi anugerah di Grand Californian Hotel mempunyai bilik bawah tanah wain 17,000 botol dengan lebih daripada 1,000 label yang berbeza dan lebih daripada 30 sommeliers disahkan.

36. Disneyland Hotel dibuka pada bulan Oktober 1955 dengan 100 bilik. Hari ini menyediakan 975 bilik, kolam renang bertema, dua slaid air yang menjulang tinggi dan lima Tandatangan Suites, termasuk Mickey Mouse Penthouse dan Adventureland Suite.

37. Apabila Disney Grand Californian Hotel & Spa dibuka pada tahun 2001, ia adalah Disney hotel yang pertama dibina "dalam" taman tema, dengan pintu masuk tetamu eksklusif ke Disney California Adventure.

38. Bengkel Bina-A-Bear hanya lokasi dalam rantaian-A-Bear Bina untuk menjalankan eksklusif barangan dan haiwan Disney berjenama. Lokasi dicipta aksesori eksklusif untuk mereka yang memaparkan beruang Sambutan Diamond. Rata-rata, lebih daripada 3,000 baru "kawan" dibina di kedai setiap minggu.

39. tangki akuarium di Rainforest Café mengandungi lebih daripada 500 ikan dan kira-kira 60 spesies yang berbeza, termasuk sarang lebah empat kaki panjang belut Moray.

40. LEGO Simpan di Downtown Disney mempunyai tiga watak diilhamkan Disney patung-patung yang dibuat daripada batu bata LEGO. Keindahan dan model binatang itu dibina dengan 649.350 batu bata; Buzz dan Woody model diperbuat daripada 675,000 batu bata dan Sleeping Beauty Dragon diperlukan 2785950 batu bata.

#Khasiat Pokok Beka


#Khasiat Pokok Beka

#Khasiat Pokok Beka kali nie kita berkenalan dengan herba semulajadi yang terdapat di negara kita iaitu pokok beka.

Info dan Khasiat Pokok Beka

Khasiat Pokok Beka Buah beka juga dikenali sebagai bonglai dan Oroxylum Indicum. Juga dipanggil pokok ketua kampung di Grik kerana banyak kegunaannya Banyak orang belum pernah melihat atau mengetahui khasiat pokok dan buah ini.  Buah beko berbentuk leper dan panjangnya kira-kira 50 cm. Budak budak boleh main pedang dengan buah tuanya.   Buah beka biasanya

Khasiat Pokok Beka

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Khasiat Pokok Beka

Buah beka juga dikenali sebagai bonglai dan Oroxylum Indicum. Juga dipanggil pokok ketua kampung di Grik kerana banyak kegunaannya

Banyak orang belum pernah melihat atau mengetahui khasiat pokok dan buah ini.  Buah beko berbentuk leper dan panjangnya kira-kira 50 cm. Budak budak boleh main pedang dengan buah tuanya.Buah beka biasanya dijadikan kerabu dan ulam. Hanya Buah beka yang muda dipilih untuk dijadikan kerabu atau ulaman kerana apabila matang ia akan keras.Buah beka dibakar atas bara sebelum dijadikan kerabu atau ulaman. Proses membakar ini memudahkan urusan membuang kulit dan dapat mengurangkan rasa pahitnya.
 1. Ramasan daun bagi hilangkan demam Kanak kanak.
 2. Sekiranya badan anda bertoksik atau penyakit, dikatakan lumuran ramasan daun ke badan anda akan mengeluarkan lendir walaupun daun ini sendiri tidak berlendir!
 3. Diharapkan ada ahli ahli sains ethnobotany mengkajinya serta mengkongsikan ilmu anda dengan kami semua! Adalah tidak beretika sekiranya tuan menyembunyikan ilmu pengetahuan hanya untuk keuntungan diri sendiri dengan membiarkan manusia lain menderita mati sedangkan ubat dari sumber alami itu adalah hak ciptaan Allah. Allah tidak pernah minta hak patenship atau upah dari jutaan ciptaannya yang bermanfaat kepada sekalian manusia. Hanya apabila manusia bersyukur kepadaNya sudah amat disenangi Allah!!!


Kegunaan

BAGI mereka di pantai timur terutama di Kelantan dan Terengganu, buah BEKA sudah tidak asing lagi. Ia merupakan makanan popular sama ada sebagai ulam atau dijadikan kerabu.

Sepanjang bulan puasa misalnya, kerabu beka yang dijual di kebanyakan gerai makanan di pasar Ramadan di negeri itu adalah antara pilihan utama pengunjung.

Walaupun rasanya agak pahit tetapi kerabu beka menjadi hidangan pembuka selera dan kemestian ketika berbuka puasa.

Jika dijadikan ulam, peminat beka selalunya membakar buah muda tersebut terlebih dahulu bagi mengurangkan rasa pahitnya.

Beka atau nama saintifiknya Oroxylum indicum daripada keluarga tumbuhan bignoniaceae mempunyai pokok yang besar.

Batangnya pula lurus manakala daunnya hanya merimbun di bahagian hujung dahan.

Pokok ini turut mengeluarkan bunga berwarna keunguan sementara buahnya berbentuk nipis, lebar dan memanjang seperti parang.

Buah mudanya berwarna hijau tetapi bertukar kepada kehitaman apabila masak.

Selain dimakan sebagai ulam atau kerabu, beka juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri.

Menurut Pegawai Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Institut Biosains Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap, buah beka juga baik untuk kesihatan kerana ia boleh mencuci darah.

“Memakan buah beka juga boleh membantu menambahkan susu ibu terutama bagi mereka yang baru lepas bersalin.

 Tambah beliau, selain buahnya, rebusan daun beka jika diminum akan mengurangkan demam atau sakit kepala di samping boleh dijadikan mandian lepas bersalin.

“Untuk mendapatkan lebih kesegaran bagi ibu lepas bersalin, selain daun beka rebusan juga ditambah dengan campuran herba lain, termasuk serai wangi,” jelasnya.

Kata Tajuddin, manakala akar pokok beka pula boleh melegakan demam, sakit atau pening kepala dan juga selesema.

“Akar beka yang dicampur sedikit air perlu ditumbuk halus sebelum ia dipupuk di kepala.

Habitat

Pokok beka hidup liar di tepi sungai dan belukar tanah rendah hampir di seluruh Malaysia.Pokok beka sederhana besar,kira-kira 10m tinnginya.Batangnya tumbuh tegak tanpa cabang,kecuali apabila hujungnya dipangkas. Daun panjang dan lebar,berbentuk bujur ovat dan menpunyai anak daun yang banyak. Helai daun nipis,pangkal tidak simetri kecuali anak daun hujung. Bunga terdapat pada jambat  rasem yang panjang,iaitu 1-2m. Bunga kembang satu demi satu,tidak selerak.Warna bunga merah muda keperangan dan berbelang krim. Buah berbentuk  kapsul sepanjang 1 m dan kira-kira 8 cm lebar. Bijinya banyak,leper dan nipis. Buah yang panjang menyebabkan pokok ini mudah dicam dari jauh. Beka atau nama saintifiknya Oroxylum indicum daripada keluarga tumbuhan bignoniaceae menpunyai pokok yang sederhana besar.

#Khasiat Kunyit Putih


#Khasiat Kunyit Putih

#Khasiat Kunyit Putih kali nie kita berkenalan dengan herba semulajadi yang terdapat di negara kita iaitu kunyit putih.

Info dan Khasiat Kunyit Putih

PENGENALAN Dewasa ini rata-rata keperluan bahan seperti kunyit untuk industri kosmetik/jamu tradisional dan sebagainya di negara kita sangat tinggi. Tingkat keperluan pasar dari tahun ke tahun semakin meningkat dengan percentage peningkatan 10-25% per tahun. Keperluan lebih tinggi pada waktu menjelang hari-hari besar/hari raya. Permintaan keperluan industri di atas sebahagian besar berasal dari para petani. Melihat

Khasiat Kunyit Putih

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

PENGENALAN

Dewasa ini rata-rata keperluan bahan seperti kunyit untuk industri kosmetik/jamu tradisional dan sebagainya di negara kita sangat tinggi. Tingkat keperluan pasar dari tahun ke tahun semakin meningkat dengan percentage peningkatan 10-25% per tahun.

Keperluan lebih tinggi pada waktu menjelang hari-hari besar/hari raya. Permintaan keperluan industri di atas sebahagian besar berasal dari para petani. Melihat dari keperluan industri jamu dan kosmetik yang ada di dalam negeri, penawaran dan permintaan terhadap kunyit tidak seimbang, apalagi memenuhi permintaan pasar luar negeri. Sementara keperluan kunyit di pasaran dunia pada masa ini mencapai ratusan ribu tan/tahun. Sebahagian kecil dari jumlah tersebut dipenuhi oleh negara India, Haiti, Sri Lanka, Cina, dan negara-negara lainnya. Malaysia kini sudah sepatutnya mengusahakan tanaman ini secara komersial sehingga produksi yang dicapai lebih cepat dan tinggi, agar keperluan minimum dalam negeri terpenuhi secara optimal.

Nama Tempatan : Kunyit Putih

Nama Saintifik : Kaempferiae Rotundae Rhizoma

Nama Lain: Kunyit Putri , White Tumeric, Curcuma alba.

Family : Zingiberaceae

Habitat : Kawasan redup dan tersorok.

Isinya berwarna putih kekuningan.\

Jenis Tanaman

Jenis Curcuma domestica Val, C. domestica Rumph, C. longa Auct, u C. longa Linn, Amomum curcuma Murs. Ini merupakan jenis kunyit yang paling terkenal dari jenis kunyit lainnya.

KEGUNAAN & KHASIAT

Kunyit mengandungi zat yang sangat berkhasiat antaranya kurkumin, minyak asitri, lemak, protein, karbohidrat, Vitamin C dan zat besi. Secara umumnya, kunyit digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit dan luka. Ia bermanfaat sebagai antiseptik, antibakteria dan antioksida bagi mencegah kerosakan dan mutasi sel disebabkan radikal bebas. Masalah penyakit kulit dan diabetes boleh dimanfaatkan dengan pengambilan kunyit dengan kadar yang bersesuaian.

Tidak ramai yg mengetahui khasiat mahupun mengenali kunyit putih ini. Jika disebut “Kunyit” org kita hanya memfokuskan utk masakan. Dalam beberapa siri kajian saintifik & juga perubatan tradisional perbidanan kampung, kunyit putih amat bermanfaat untuk ibu-ibu lepas bersalin & juga melawan pertumbuhan sel-sel kanser.

Dalam bidang perbidanan kunyit putih berkhasiat bagi membersihkan organ-organ peranakan wanita selain dapat menyembuhkan luka dgn cepat & menghentikan pendarahan. Sifat antioksidan nya juga dapat menahan zat radikal bebas penyebab tumbuhnya sel kanser, anti inflamasi (keradangan) serta dapat meningkatkan sel darah merah.

Di masa ini agak sukar untuk mencari kunyit putih sebagai salah satu bahan perawatan bagi ibu2 bersalin, jadi rebutlah peluang ini kerana jamu bersalin keluaran JSD adalah antara jamu bersalin yg terbaik kerana mempunyai kandungan kunyit putih. Bukan sekadar menyihatkan rahim anda selepas kelahiran, malah dapat melawan pertumbuhan sel-sel kanser dan mencergaskan tubuh badan anda. Insya Allah..


 1. Buang angin dalam badan.
 2. Menyembuhkan sakit perut.
 3. Dikatakan berkhasiat untuk merawat kanser.
 4. Membantu menyembuhkan penyakit tumor.
 5. Mencegah kerosakan gen.
 6. Membantu mengurangkan berat badan, sesuai bagi yang sedang diet.
 7. Meningkatkan nafsu makan.
 8. Menyembuhkan asma dan sesak nafas.
 9. Mampu menghentikan pendarahan.
 10. Sebagai sumber antioksida.
 11. Membantu merangsang produksi sel darah merah.
 12. Menyegarkan kulit.
 13. Pembenihan Kunyit Putih


1) Persyaratan menyemai

Anak benih kunyit yang baik berasal dari pemecahan rimpang (batang pokok dalam tanah yang tumbuh mendatar dan bercabang-cabang), kerana lebih mudah tumbuh. Syarat penyemaian yang baik : berasal dari tanaman yang tumbuh subur, segar, sihat, berdaun banyak dan hijau, terhindar dari serangan penyakit; cukup umur/berasal dari rimpang yang telah berumur > 7-12 bulan; bentuk, ukuran, dan warna seragam; memiliki kadar air cukup; benih telah mengalami masa istirahat (dorman) cukup; terhindar dari bahan asing (biji tanaman lain, kulit, kerikil).

2) Pesiapan menyemai benih

Rimpang dipotong agar diperoleh ukuran dan dengan berat yang seragam serta untuk memperkirakan banyaknya mata tunas/rimpang. Bekas potongan ditutup dengan abu dapur/sekam atau merendam rimpang yang dipotong dengan larutan fungisida (benlate dan agrymicin) guna menghindari tumbuhnya jamur. Tiap potongan rimpang maksimum memiliki 1-3 mata tunas, dengan berat antara 20-30 gram dan panjang 3-7 cm.

3) Teknik Penyemaian Benih

Pertumbuhan tunas rimpang kunyit dapat dirangsang dengan cara: mengangin-anginkan rimpang di tempat teduh atau lembap selama 1-1,5 bulan, dengan penyiraman 2 kali sehari (pagi dan sore hari). Benih tumbuh baik bila disimpan dalam suhu kamar (25-28 oC). Selain itu menempatkan rimpang di antara jerami pada suhu udara sekitar 25-28 oC. dan merendam benih pada larutan ZPT (zat pengatur tumbuh) selama 3 jam. ZPT yang sering digunakan adalah larutan atonics (1 cc/1,5 liter air) dan larutan G-3 (500-700 ppm). Rimpang yang akan direndam larutan ZPT harus dikeringkan dahulu selama 42 jam pada suhu udara 35 oC. Jumlah anakan atau berat rimpang dapat ditingkatkan dengan jalan direndam pada larutan pakloburazol sebanyak 250 ppm.

4) Pemindahan Benih

Benih yang telah siap lalu ditempatkan pada persemaian, di mana rimpang akan muncul tunas telah tanaman berumur 1-1,5 bulan. Setelah tunas tumbuh 2-3 cm maka rimpang sudah dapat ditanam di lahan. Pemindahan benih yang telah bertunas harus dilakukan secara hati-hati guna menghindari agar tunas yang telah tumbuh tidak rosak. Bila ada tunas/akar benih yang saling terkait maka akar tersebut dipisahkan dengan hati-hati lalu letakkan benih dalam wadah tertentu untuk memudahkan pengangkutan benih ke lokasi lahan. Jika jarak antara tempat pembenihan dengan lahan jauh maka benih perlu dilindungi agar tetap lembap dan segar ketika tiba di lokasi. Selama pengangkutan, benih yang telah bertunas jangan ditumpuk.

Teknik Penanaman

1) Penentuan Pola Tanaman

Benih kunyit yang telah disiapkan kemudian ditanam ke dalam lubang berukuran 5-10 cm dengan arah mata tunas menghadap ke atas. Tanaman kunyit ditanam dengan dua pola, iaitu penanaman di awal musim hujan dengan penuaian di awal musim kemarau (7-8 bulan) atau penanaman di awal musim hujan dan penuaian dilakukan dengan dua kali musim kemarau (12-18 bulan). Kedua pola tersebut dilakukan pada masa tanam yang sama, iaitu pada awal musim penghujan. Perbezaannya hanya terletak pada masa tuainya.

2) Pembuatan Lubang Tanam

Lubang tanam dibuat di atas bedengan/petakan dengan ukuran lubang 30 x 30 cm dengan kedalaman 60 cm. Jarak antara lubang adalah 60 x 60 cm.

3) Cara Penanaman

Teknik penanaman dengan perlakuan stek rimpang dalam nitro aromatik sebanyak 1 ml/liter pada media yang diberi mulsa ternyata berpengaruh nyata terhadap pertumbuhan dan vegetatif kunyit, sedangkan penggunaan zat pengatur tumbuh IBA (indolebutyric acid) sebanyak 200 mg/liter pada media yang sama berpengaruh nyata terhadap pembentukan rimpang kunyit.

4) Period Tanam

Masa tanam kunyit iaitu pada awal musim hujan sama seperti tanaman rimpang-rimpangan lainnya. Hal ini dimungkinkan karena tanaman muda akan membutuhkan air cukup banyak untuk pertumbuhannya. Walaupun rimpang tanaman ini nantinya dituai muda iaitu 7 – 8 bulan tetapi penanaman selanjutnya tetap diusahakan awal musim hujan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan