Cari Artikel

Thursday, July 2, 2015

Ramadhan 1436 Hari Kelimabelas


Ramadhan 1436 Hari Kelimabelas

Ramadhan 1436 Hari Kelimabelas yeay dah masuk hari ke lima belas dah kita semua menjalani ibadah puasa dengan cemerlangnya.

Rugi la pada yang tak suka berpuasa tu kan, nanti bila raya tak terasa meriahnya. Tapi bagi yang uzur tu tak per lah nanti ganti balik puasa atau bayar fidyah yer? Rujuk balik kat pejabat agama.

So dah masuk setengah bulan kita berpuasa, yang menyusul sehaluan dan sebelum menjelang Syawal ada kewajipan yang lain yang perlu kita tunaikan juga berserta dengan ibadah puasa nie.

Ramadhan 1436 Hari Kelimabelas


Ya zakat fitrah ler apa lagi kan? Eh eh eh tak pernah bayar zakat fitrah?? adeesss. Sedih, takkan dah tua tua pun nak mak ayah yang bayarkan? Dah akil Baligh dah ada duit sendiri leh bayar zakat fitrah tu, bayar dua tiga kali pun tak apa janji naiwaitu kita hanya kerana Allah Ta'ala jea.

Nak cakap ikhlas hanya Allah Ta'ala yang leh ukur ikhlas tu apa, kita hanya niat kerana Allah Ta'ala mudah-mudahan zakat kita diterima Allah S.W.T. Kalau tak silap is Jabatan Kemajuan Islam dah lancarkan Zakat Drive Thru pulak lanie kan?

Ramadhan 1436 Hari Kelimabelas


Punya malas nak pi Masjid nak bayar leh ke Pejabat Urus Zakat, xder masa nak parking atau parking lot penuh, cuti sehari je seminggu tu pun cover ot, so is saran pi bayaq kat Kaunter Drive Thru tu lah senang, akad Zakat kat situ jugak, habis cerita tak payah turun kereta, tak payah turun motor pun.

Hulur zakat, lepas tu akad zakat then doa, perghh senng banyak manusia zaman sekarang nie kan? Tak per lah janji kewajipan ditunaikan dengan sempurna. Ok lah is pun nak kena siap2 nak bayar zakat gak, tapi is suka pi Masjid bagi duit dan beras lebih afdal, insyaallah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan