Cari Artikel

Tuesday, April 14, 2015

Google Malaysia HackeD dengan Bangla




Hahahaha korang perasan tak Goofle Malaysia punya server kena hack hari nie? Mostly browser Google Chrome lah yg kena nie.

Bila is Switch Mozilla ok je kalau nak guna. Dia downkan search by text bila korang highlight text dan klik seach with Google search engine page resault akan error.

Sebab mmng dia downpun kena hantam dengan Bangla. Wakakakaka   lawak nie.

Kenapa Kita Perlu Intel Compute Stick?


Kenapa Kita Perlu Intel Compute Stick?


Apa yang anda lakukan dengan PC pada sebatang kayu? Saya tidak tahu, tetapi saya fikir kita akan mengetahui benar-benar tidak lama lagi.

Intel Compute Stick menyala pra-perintah hari ini, menyampaikan PC Windows 8.1-serasi sepenuhnya pada kayu HDMI untuk $ 150. Ia mempunyai pemproses Intel, 32GB penyimpanan, Bluetooth, Wi-Fi, dan port USB, dan ia hanya boleh dimasukkan ke dalam mana-mana skrin dan mengubahnya menjadi PC. Sejuk, kan? Ia adalah sebahagian daripada revolusi baru dalam pengkomputeran yang bakal menukarkan setiap skrin ke dalam komputer. Kami mudah tidak pasti mengapa.

The pengiraan Stick menjadi hak yang ada selepas Google mengumumkan Chromebit, yang melakukan perkara yang sama tetapi dengan Chrome OS. Dan menggelegak di bawah produk pengguna jas hujan, untuk seketika, telah menjadi seluruh dunia separa berfungsi batang Android-powered, biasanya dengan pemproses Rockchip murah.

Kategori keseluruhan adalah sedikit kesan sampingan, yang kalah daripada perkembangan teknologi telefon pintar. Semua bahagian di sini adalah bahagian telefon pintar. Syarikat-syarikat yang baru sahaja dikeluarkan radio selular, dan mereka dengan keperluan untuk menangani menjengkelkan, menguasai syarikat-syarikat telefon mudah alih dan pengawal selia persekutuan.

Kami Pertempuran Undang-undang yang ...
Cabaran yang paling jelas bahawa produk-produk ini cuba untuk menyelesaikan adalah orang yang mahu kandungan Internet lanjut mengenai TV mereka. Kami ingin strim semua itu barangan yang kita tahu di luar sana, dan dengan itu dapat membebaskan diri dari terlalu mahal berkas TV kabel. Antara muka TV pintar adalah seksa yang besar, dan banyak kandungan dihadkan dari streaming di TV kerana sekatan pelesenan tidak boleh difahami bahawa tiada maknanya untuk manusia normal. Jadi kayu PC, intitially, akan menjadi cara untuk orang ramai untuk menonton apa yang mereka mahu menonton di TV.

Ada satu kelebihan untuk mempunyai PC penuh walaupun ada, dengan cara itu. Roku, Amazon, dan macam mereka semua masih mendaftar untuk jejaring sengsara perjanjian pelesenan, yang bermakna bahawa anda boleh menonton perkara pada komputer riba anda tetapi kadang-kadang tidak pada PC. Hooking sehingga PC ke TV anda membolehkan anda mendapatkan sekitar semua karut itu.

Malangnya, sebaik sahaja anda mula cuba untuk menyelesaikan masalah itu, anda mendapat sedikit musuh yang kuat. Studio-studio TV, syarikat kabel, dan pemilik kandungan tidak mahu anda melanggar undang-undang mereka, tidak masuk akal kerana mereka mungkin kelihatan. Individu biasanya boleh hidup di kawasan-kawasan kelabu streaming apa yang tidak dibenarkan secara rasmi, tetapi tidak secara rasmi dilarang, tetapi mana-mana syarikat sebenar yang cuba untuk meningkatkan akses kepada kandungan tanpa memotong pemain sedia ada dalam akan mendapatkan menampar ke bawah.

Yang membawa kepada masalah yang kedua. PC teater rumah dan kayu TV Android-powered telah wujud selama bertahun-tahun, tetapi mereka tidak pernah rosak melalui arus perdana kerana persediaan dan antara muka mereka hanya tidak cukup mudah untuk pengguna bukan teknikal. Ini kerana pemaju profesional malu untuk bekerja pada masalah ini kerana takut mendapat disaman oleh syarikat kandungan. Yang meninggalkan pembangunan untuk penggodam individu dan projek-projek sumber terbuka, yang tidak diketahui untuk mewujudkan antara muka yang bukan teknikal benar-benar boleh menikmati.

A PC pada setiap Billboard
Jadi mari kita lihat kegunaan lain. Kayu boleh melakukan kerja yang menakjubkan sebagai tanda digital untuk perniagaan, tetapi itu tidak akan mendapatkan darah pengguna mengalir. Dell dan lain-lain telah memasang kayu sebagai penyelesaian nipis-pelanggan untuk syarikat, tetapi mereka tidak mengambil kira secara besar-besaran. Sebagai komputer utama, saya tidak melihat kelebihan kayu ini lebih komputer riba murah, terutamanya selepas anda perlu membayar untuk monitor, papan kekunci, dan tetikus.



Saya suka inovasi. Tetapi selepas menonton kayu Android-powered meraba-raba untuk beberapa tahun kebelakangan ini dengan kekurangan perisian dengan mudah boleh digunakan, masalah ini adalah jelas kepada saya. Ini kayu memerlukan aplikasi pembunuh. Jika over-the-top kandungan video akan terus terikat oleh perjanjian pelesenan abad ke-20 kabel TV industri, kita akan memerlukan beberapa pemikiran benar-benar segar.

Mengapa saya Jangan sekali-kali akan Beli Apple Watch


Mengapa saya Jangan sekali-kali akan Beli Apple Watch


Great googly moogly! Pertama ulasan Apple Jam Tangan berada di luar, dan mereka benar-benar mengingatkan pada iPhone dan iPad ulasan pertama.

Apple Watch adalah jenis yang belum selesai, dan pengulas masih tidak dapat memikirkan jika mereka mahu. Tetapi ia "hanya bekerja" dengan cara yang banyak smartwatches lain tidak, dan versi dua mungkin akan bekerja keluar banyak bug yang dibantu oleh aplikasi infrastruktur pihak ketiga bertenaga yang juga tidak cukup wujud lagi.

Saya boleh melihat mengapa saya mahu smartwatch, dan bukan hanya kerana saya seorang geek. Saya ingin dapat menguruskan isyarat saya tanpa menarik telefon saya keluar dari poket saya, terutama dengan cara yang menjengkelkan Android Lollipop adalah menyusun pemberitahuan pada masa kini. Saya telah mencuba Android Wear, dan saya ingin alternatif, sebagai Android Wear seolah-olah kedua-duanya tidak boleh dipercayai dan tidak dapat diramalkan. Tetapi di dalamnya terletak sapu, sudah tentu, dan mengapa saya tidak akan membeli Apple Watch. Tujuan Apple Watch adalah benar-benar untuk menjual iPhone, dan saya tidak melihat yang sentiasa berubah.

Ia Membeli Dua Apple Perkara
Perniagaan keseluruhan Apple adalah kira-kira akhir-ke-hujung pengalaman. Apple Jam Tangan berfungsi seperti mana ia kerana ia adalah sistem tertutup di mana Apple mengawal jam tangan, telefon, dan perkhidmatan awan. Itu juga benar tentang Samsung dan jam tangan, tetapi Apple hanya pemaju perisian jauh lebih baik daripada Samsung.

Pembelian Apple membesarkan satu sama lain dengan cara yang saya telah merayu untuk Microsoft lakukan selama bertahun-tahun. Malah pada zaman iPod, iTunes untuk Mac OS adalah lebih lancar, lebih cepat, dan lebih stabil daripada iTunes untuk Windows. Kini, ia bukan hanya bahawa Mac, iPad, iPhone dan menyambungkan melalui iCloud dan berkongsi banyak aplikasi. Ekosistem walaupun turun untuk aksesori seperti router AirPort Extreme dan bagaimana ia berfungsi dengan AirPlay untuk aliran muzik dari telefon Apple. Sebaik sahaja anda membeli satu produk Apple, ia menjadi lebih menarik untuk membeli yang lain.

Terdapat juga fesyen dan gaya hidup unsur kepada produk Apple, sudah tentu. Jangan menafikan ia, dan tidak memperkecilkan itu. Angela Ahrendts, pengarah baru Apple runcit, tahu ini lebih baik daripada kebanyakan orang, dan dia cuba untuk bergerak Apple daripada menjadi kultus berteknologi wujud satu jenama fesyen mewah (supaya penjelasan daripada garis panjang Geeks dari di hadapan Kedai Apple pada hari pelancaran menjadi kunci.) The Watch akan produk Apple yang paling ketara. Anda menyimpan telefon anda di dalam poket anda, tetapi Jam Tangan sentiasa di luar sana.

Oleh itu, Watch menunjukkan bahawa anda mempunyai iPhone. Ia menunjukkan, secara umum, bahawa sama ada anda mempunyai wang atau rekod kredit yang baik (kerana iPhone tidak datang murah) dan bahawa anda boleh mendapatkan orang-orang buih iMessage biru. Ia menandakan bahawa anda boleh mengambil bahagian dalam iOS sahaja pengalaman budaya yang ditutup kepada pengguna Android, seperti Periscope dan Meerkat. Paparkan iklan secara umum dipakai untuk ekosistem Apple keseluruhan.



Apple Maklum Balas Positif

Demikianlah kita mempunyai gelung dua hala maklum balas positif. Orang yang suka iPhone mereka akan tertarik dengan Apple Watch kerana ia jam tangan yang paling sesuai dengan iPhone, dan kerana ia membantu menunjukkan keahlian mereka di kelab iOS. Dan orang-orang di atas pagar di antara iPhone dan satu lagi, telefon mewah yang sangat baik seperti Samsung Galaxy S6 akan ditolak ke arah iPhone jika mereka suka Apple Watch.

Google, Microsoft, Samsung dan semua telah cuba untuk menolak pelbagai produk kepada kekuatan integrasi mereka. Tetapi tiada satu pun yang berjaya seperti Apple.

Apple Jam Tangan akan menjadi ujian yang menarik bagaimana melekit Android adalah. Jika ia matang menjadi ada smartwatch yang paling boleh guna dan fesyen penanda kuat, ia akan dipotong menjadi Galaxy S6 dan HTC Satu M9 jualan secara mendadak. Saya tahu untuk diri saya sendiri, saya melabur cukup dengan cara yang Android bekerja bahawa saya tidak melihat ia menarik saya ke sebelah iPhone.

Kami tidak mempunyai Apple Watch kajian lagi. Tetapi kita akan. Saya ingin tahu untuk melihat apa yang PCMag, Alex Colon difikirkan daripadanya. Dia melihat banyak smartwatches.

Kejutan besar: Comcast Astroturfing untuk TWC Penggabungan


Kejutan besar: Comcast Astroturfing untuk TWC Penggabungan

Comcast mengambil halaman dari AT & T dalam buku bala membunuh kumpulan komuniti akan memberi subsidi untuk menyokong penggabungannya dengan Time Warner Cable. Tetapi mari kita ingat: apabila AT & T lakukan ini untuk cuba pam sehingga penggabungannya dengan T-Mobile, ia gagal.

Jadi di sini datang 'turfers. Sebagai New York Times melaporkan Ahad, sesuatu yang dinamakan "Buah Pala Big Brothers" kata "Comcast telah penyokong kuat agensi kami dan kerja-kerja yang kita lakukan" manakala Dan Marino Yayasan mengatakan "Comcast menonjol dalam komitmennya untuk membantu mereka dengan keperluan khas. " Perhatikan bahawa mereka tidak mengatakan bahawa Comcast akan menawarkan TV yang lebih baik atau Internet perkhidmatan hanya bahawa ia mengedarkan pemberian amal yang bebas.

Comcast kini berjuang sesuatu yang lebih kuat daripada hujah yang jelas terhadap AT & T / T-Mobile, iaitu kira-kira membunuh pesaing dalam pasaran yang kompetitif sopan. Kabel Internet dan pasaran sudah jadi tidak kompetitif bahawa penggabungan Comcast dengan Time Warner Cable tidak akan menyebabkan ramai individu kehilangan pilihan. Tetapi Amerika hanya bosan dengan penyatuan. Kami bosan dengan semua syarikat penerbangan kami bergabung menjadi empat behemoths supaya mereka tidak menurunkan kadar tambang apabila harga minyak turun. Kami mendapat bosan dengan Verizon dan AT & T gobbling sehingga syarikat pembawa tanpa wayar yang lebih kecil, jadi kita menarik garis di T-Mobile. Kami mahu lebih ramai peserta, tidak kurang.

Yang paling baru-baru ini 200 komen dalam pangkalan data FCC, 52 daripada mereka kelihatan datang daripada individu manusia sebenar. Hanya satu daripada orang-orang 52 adalah pro-penggabungan, dan itu daripada seorang lelaki yang sedih kerana Comcast dan Time Warner Cable telah bersetuju untuk tidak bertanding di kawasan metro dan supaya dia tidak boleh mendapatkan akses internet kelajuan tinggi.

Apa yang lebih menakjubkan di sini adalah bahawa bandar-bandar, negeri, dan kumpulan-kumpulan masyarakat yang anda akan berfikir akan menjadi teliti Astroturfed-dan ialah, oleh AT & T-ragu-ragu di sini, terlalu. New York City dihantar dalam satu surat dengan "kebimbangan yang serius." Santa Cruz memohon syarat mengenai penggabungan itu. Kebangsaan Yayasan Hispanic Seni, salah satu organisasi di mana anda berfikir, "mengapa engkau opining pada penggabungan telekom?" juga mempunyai kebimbangan yang serius (kebanyakannya sekitar Comcast menolak Telemundo lebih bersaing penawaran kandungan.)

Mari kita mendengar orang yang bercakap kepada FCC. Marc Freshley: "Membenarkan penggabungan antara kedua-dua syarikat akan berbuat apa-apa untuk pengguna tetapi menaikkan harga kami dan membenarkan gergasi untuk mempunyai lebih banyak kuasa ke atas pengguna." Richard Moore: ".. Ia telah pengalaman saya bahawa apabila syarikat-syarikat media terlalu besar, perkhidmatan mengalami Lihat sahaja behemoths dalam perniagaan penyiaran radio" Laura Yingling: "Lebih banyak suara-suara tidak kurang."

Lebih banyak suara-suara tidak kurang. Itulah apa yang kita mahu. Lebih banyak suara, lebih banyak pilihan.

Kita Perlu Pertandingan. Penggabungan ini Tidak Bawa Ia.
Jika pasaran yang kompetitif telah benar-benar bekerja, tidak akan ada gelombang besar ini terhadap penggabungan ini. Tetapi sebagai Gizmodo melaporkan beberapa bulan yang lalu, Verizon mengungguli keluar pada yang meliputi 12 peratus daripada jumlah penduduk dengan FiOS. Ya, Google sedang membina serat, tetapi perlahan-lahan.

Dengar, saya rasa ia juga. Seperti yang saya telah menceritakan sebelum ini, saya hanya mempunyai satu pilihan untuk internet kelajuan tinggi di rumah saya: Time Warner Cable. Baru-baru ini, kabel saya sudah memotong setiap dua minggu atau lebih untuk dua bulan lepas. Ia flickered dalam dan di luar malam tadi. Setiap kali, Time Warner Cable telah entah bagaimana tetap ia dari jauh, dan kemudian ia berlaku sekali lagi. Dalam pasaran sebenar, saya cuba pembekal lain untuk melihat jika ia ditawarkan perkhidmatan yang lebih baik. Tetapi tidak ada pembekal lain yang menawarkan kelajuan yang setanding dan jumlah data. Tiada persaingan. Tidak ada alternatif.

Salah satu berbayar untuk turfers Comcast ', Greater Philadelphia Hispanic Dewan Perniagaan, terserempak justifikasi bahawa kekalahan itu sendiri. "Syarikat ini adalah pembekal jalur lebar yang tahu pelanggan akan meninggalkan jika syarikat itu disekat atau akses kepada kandungan dalam talian yang dikawal," ia berkata. Untuk mana, betul-betul? DSL lebih perlahan? Betul-betul dihadkan LTE? Hadapi itu, syarikat-syarikat kabel Amerika mempunyai lebih setong, dan orang sakit itu. Menurut Times, Greater Philadelphia Hispanic Dewan Perniagaan "menerima $ 95,000 dari Comcast dalam tempoh tiga tahun yang lalu."

Mungkin ada sebuah dunia di mana penggabungan Comcast / TWC akan masuk akal. Itu akan menjadi dunia di mana kebanyakan rakyat Amerika mempunyai akses kepada beberapa pilihan berpuasa Internet, di mana ada pasaran yang kompetitif vibrantly pergi ke rumah-rumah, dan di mana Comcast dan Time Warner Cable perlu bersatu untuk menghadapi pesaing yang sukar mereka. Kita tidak hidup dalam dunia itu. Dan mudah-mudahan, FCC akan melihat masa lalu pembimbing sorak subsidi Comcast dan melihat bahawa.

Sony Mendedahkan Slim Cyber-shot kamera HX90V Superzoom


Sony Mendedahkan Slim Cyber-shot kamera HX90V Superzoom


Ia adalah kira-kira dua tahun sejak Sony mengumumkan Superzoom kompak premium yang terakhir, yang HX50V. Itulah masa yang lama dalam pasaran kamera kompak, yang masih melihat menyegarkan tahunan bagi kebanyakan model.

Tetapi ia kelihatan seperti perkara-perkara yang baik hanya akan datang kepada orang-orang yang menunggu, sebagai HX90V yang baru diumumkan mempunyai senarai yang kukuh spesifikasi.

Sony mengatakan bahawa itu kamera slimmest yang anda boleh mendapatkan dengan kanta 30x, tetapi kemenangan yang turun kepada beberapa persepuluh inci-pesaing seperti Panasonic ZS50 $ 397,99 di Buydig.com dan Canon SX710 HS £ 299,99 di PC World mudah slaid ke dalam poket, dan HX90V yang akan juga.

Seperti ZS50 itu, Sony baru termasuk pop-up OLED EVF. Ia adalah sama dalam bentuk dan fungsi dengan yang digunakan oleh premium Sony RX100 III $ 798,00 di Amazon, tetapi ia sedikit lebih kecil. Ia harus menjadi agak tajam, walaupun, terima kasih kepada 638k dot resolusi-we'll pasti apabila kita mendapatkan satu dalam untuk semakan.

Sensor imej adalah saiz 1 / 2.3-inci standard yang anda dapati dalam kebanyakan kompak, dan ia benar-benar mempunyai resolusi yang sedikit kurang daripada sensor 20 megapiksel digunakan dalam HX50V. Sony menggunakan 18.2 megapiksel cip Exmor R CMOS kali ini.

Kanta 30x mempunyai penjenamaan-Zeiss Vario yang Sonnar-T * merangkumi 24-720mm (sepenuh kerangka setara) jarak zoom dengan pembolehubah f / 3,5-6,4 bukaan. Kanta ini stabil menggunakan sistem 5-paksi, yang akan membantu anda mendapatkan gambar yang tajam pada telefoto panjang fokus.

Kualiti video mendahului keluar di 1080p60, tetapi boleh dirakam dalam format bitrate XAVC S yang tinggi jika anda menggunakan kad memori pantas; AVCHD dan MP4 juga disokong. The HX90V hanya menyokong format JPG untuk pegun-tidak ada sokongan menembak mentah, yang menjadi lebih biasa di kompak. Paparan belakang adalah LCD 921k-dot yang lambungan ke hadapan untuk selfies, dan Wi-Fi dan GPS dibina di supaya anda boleh memindahkan imej ke telefon anda dan secara automatik merekodkan koordinat lokasi dari mana gambar ditangkap.

Masters 2015: Kejohanan laman web maya 'uncrashable' ujar IBM


Masters 2015: Kejohanan laman web maya 'uncrashable' ujar IBM


2015 kejohanan Masters adalah dalam ayunan penuh pada hujung minggu ini dan seperti mana-mana pertandingan sukan, peminat akan menggunakan laman web rasmi untuk mengesan markah.

Maksudnya infrastruktur digital ditubuhkan di padang golf Augusta National perlu dibentuk untuk menahan berjuta-juta pelawat dari seluruh dunia. Dan juga ancaman yang sentiasa wujud dari bakal penggodam.

Tetapi IBM, syarikat itu yang menjadi tuan rumah laman web, yakin ia boleh menahan pengambilan yang besar lalu lintas web yang dijangka pada hujung minggu ini.

"Secara teori, laman web ini adalah uncrashable," John Kent, pengurus pemasaran penajaan IBM kepada tapak berteknologi ZDNet.

"Laman web ini direka untuk operasi yang berterusan, jadi kami perlu menyimpan mata pada permintaan."

Syarikat ini menggunakan alat yang dipanggil SoftLayer, yang menjalankan laman web dan secara berterusan memantau peristiwa di padang golf.

Tidak kira berapa ramai orang yang menggunakan laman web Masters hujung minggu ini, ia tidak boleh terhempas
2015 kejohanan Masters adalah dalam ayunan penuh pada hujung minggu ini dan seperti mana-mana pertandingan sukan, peminat akan menggunakan laman web rasmi untuk mengesan markah.

Maksudnya infrastruktur digital ditubuhkan di padang golf Augusta National perlu dibentuk untuk menahan berjuta-juta pelawat dari seluruh dunia. Dan juga ancaman yang sentiasa wujud dari bakal penggodam.

Masters 2015: Kejohanan laman web maya 'uncrashable' ujar IBM


Tetapi IBM, syarikat itu yang menjadi tuan rumah laman web, yakin ia boleh menahan pengambilan yang besar lalu lintas web yang dijangka pada hujung minggu ini.

"Secara teori, laman web ini adalah uncrashable," John Kent, pengurus pemasaran penajaan IBM kepada tapak berteknologi ZDNet.

"Laman web ini direka untuk operasi yang berterusan, jadi kami perlu menyimpan mata pada permintaan."

Syarikat ini menggunakan alat yang dipanggil SoftLayer, yang menjalankan laman web dan secara berterusan memantau peristiwa di padang golf.

GettySpectators menonton permainan pada lubang kedua dalam pusingan pertama 2015 Kejohanan Masters di Augusta National Golf Club pada 9 April 2015 di Augusta, GeorgiaSpectators menonton permainan pada lubang kedua dalam pusingan pertama 2015 Kejohanan Masters di Augusta National Golf Club pada 9 April 2015 di Augusta, Georgia
Tetapi di mana ia akan benar-benar pandai adalah dengan meramalkan apabila trafik tertinggi mungkin berlaku dan beralih sumber dengan sewajarnya.

Ia tidak hanya bergantung kepada pengunjung ke laman web atau pemain golf itu sendiri, tetapi juga menyimpan mata digital kepada data sosial dari Twitter untuk mengesan apa yang orang katakan.

Perisian ramalan juga digunakan untuk pelbagai tajuk permainan berbilang pemain dan rangkaian sosial seperti Tumblr. Belum lagi sukan lain pertandingan seperti pertandingan tenis Terbuka Perancis.

Walau bagaimanapun, sesetengah pakar keselamatan percaya tuntutan IBM daripada laman uncrashable boleh dilihat sebagai satu cabaran.

"Ia adalah satu kenyataan yang berani untuk IBM untuk membuat apabila mereka berkata Masters laman web kejohanan golf tidak boleh menjadi 'terhempas'," kata Dr. Martin Wright, pengarah akademik Global Institut Cyber, Perisikan dan Keselamatan (GICIS).

"Tidak kurang kerana cabaran yang jelas ia akan menimbulkan kepada individu dan kumpulan yang dianjurkan untuk mencapai hanya itu perkara yang sangat tetapi juga kerana sejarah yang berkaitan dengan sukan & pertaruhan web-laman web dan sistem secara keseluruhan," katanya kepada Mirror Online.

"Adakah pengguna, sebagai contoh, berpuas hati jika pengeluar barangan sukan terpaksa mendakwa produk mereka bukan sahaja 'selamat' tetapi bahawa kenyataan seperti itu telah dipenuhi dengan pujian-pujian itu?

"Walaupun ia adalah untuk berharap iman IBM dalam sistem mereka akan tidak akan ditemui mahu, terdapat set yang lebih luas pertimbangan bermain.

"Mengambil contoh kompromi platform Sony sewaktu Krismas, ia adalah juga individu yang mempunyai nilai mempersoalkan mengapa tidak ada kumpulan lain produk 'pengguna' agak begitu 'tidak selamat'."

Call of Duty Black Ops III teaser trailer mendedahkan pemasangan seterusnya akan datang segera


Call of Duty Black Ops III teaser trailer mendedahkan pemasangan seterusnya akan datang segera


Setiap kali Call Of Duty mendapat mengumumkan, sudah tiba masanya untuk peminat permainan video untuk mula mendapat sangat teruja.

Dan penerbit Activision baru sahaja mendedahkan teaser trailer pertama untuk pemasangan seterusnya dalam francais blockbuster penembak.

Call of Duty: Black Ops III mungkin akan menjalankan mana yang terakhir berhenti tetapi, sedih, treler itu memberikan sedikit dari sini.

Semua kita tahu pasti adalah bahawa syarikat itu sedang merancang satu "dunia mendedahkan" permainan pada 26 April.


Intel CEO mengawal tentera robot labah-labah menggunakan bahagian manset lengan kemeja


Intel CEO mengawal tentera robot labah-labah menggunakan bahagian manset lengan kemeja


Intel telah memberi gambaran tentang aplikasi gaya penjahat Bond masa depan untuk smartwatches: menggunakan mereka untuk mengawal tentera robot labah-labah dengan gelombang tangan anda.

Ketua Pegawai Eksekutif Intel Brian Krzanich telah menunjukkan kuasa mikrocip 'Curie' yang baru, yang lebih kecil daripada sesen pun tetapi mempunyai semua teknologi yang dimasukkan ke dalam ia untuk membolehkan kawalan isyarat dan pengiktirafan gerakan.

Adakah ini bermakna bahawa anda hanya perlu bergerak pergelangan tangan anda untuk mengawal sekumpulan spiderbot, jumlah muzik anda, TV anda - cukup banyak apa-apa.

Jika anda tidak mencari prospek robot labah-labah menakutkan, anda mungkin ingin mencuba membuat anda sendiri dengan sistem Quirkbot ini.

Atau anda boleh melihat haiwan ini diilhamkan lain binatang peliharaan robot sebaliknya.


Enjin carian popular


Enjin carian popular
ANTARA enjin carian yang dimuat turun. - Foto itpro


Mengakses Internet melalui telefon pintar seperti sudah menjadi gaya hidup masyarakat kini. Semuanya seolah-olah berada di hujung jari, hanya dengan satu sentuhan, segala maklumat dapat diperoleh. Tetapi untuk maklumat sebegini, enjin carian apakah yang paling menjadi pilihan?

Antara nama besar dalam enjin carian sudah tentu Google Chrome, yang mendominasi keseluruhan enjin carian tetapi masih banyak lagi enjin carian lain yang popular dan sering digunakan oleh pengguna.

Google Chrome, aplikasi carian milik Google dimuat turun 500 juta hingga 1 bilion pengguna. Mengekori rapat adalah UC Browser, aplikasi yang dikembangkan oleh UCWeb Inc, yang dimuat turun 500 juta pengguna. Selain Google Chrome dan UC Browser, enjin carian popular yang turut menjadi pilihan adalah seperti berikut:

Firefox

Carian menerusi Firefox mungkin tidak sehebat Google dan UC Browser tetapi ia masih menjadi pilihan dengan dimuat turun sebanyak 100 juta kali.

Opera

Aplikasi enjin carian ini memiliki data yang lebih kecil dibanding dengan beberapa aplikasi sebelumnya iaitu 18.6 Megabait (MB) saja. Namun, ia menerima jumlah muat turun yang agak banyak iaitu sekitar 100 juta.

Dolphin

Aplikasi dari Dolphin Browser ini memiliki jumlah muat turun yang sama dengan Opera iaitu 100 juta kali.

CM Broser

CM browser adalah aplikasi yang dikembangkan oleh Cheetah Mobile Inc. Aplikasi ini memiliki data yang tidak terlalu besar iaitu 1.9 MB.

Baidu Browser

Aplikasi carian internet yang terkenal sebagai Google Chrome dari China ini, dimuat turun sebanyak 50 juta kali.

Maxton

Maxton Browser, namanya memang tidak popular tetapi ia berpotensi untuk berada di kedudukan tiga enjin carian terbaik walaupun setakat ini, ia hanya dimuat turun sebanyak 50 juta kali.

Boat Browser

Boat Browser dimuat turun 10 juta kali.


Color, ciri terbaru muat naik gambar di Instagram


Color, ciri terbaru muat naik gambar di Instagram
INSTAGRAM memperkenalkan ciri-ciri baru seperti 'Fade' dan 'Color'. - Foto DailyMirror


INSTAGRAM hari ini memperkenalkan ciri terbaru bagi memberikan lebih kepuasan kepada pengguna untuk mengubah gambar sebelum dipaparkan di dalam akaun Instagram masing-masing,

Sudah menjadi aliran baru pengguna media sosial kini memuat naik gambar mereka menggunakan aplikasi Instagram yang kini menjadi aplikasi media sosial nombor satu paling banyak digunakan dan popularitinya mengatasi Facebook.

Jika sebelum ini Instagram memperkenalkan ciri kolaj, kini diperkenalkan pula ciri 'Fade' dan 'Color'.

Fade membolehkan pengguna melembutkan warna gambar bagi memberi kesan khas seperti gambar lama atau vintage.

Manakala ciri Color pula memberikan lebih pilihan kepada pengguna untuk menentukan warna gambar mereka menjadi lebih terang atau gelap.

Terdapat lapan pilihan ciri Color untuk dipilih iaitu kuning, oren, merah, merah jambu, ungu, biru, hijau dan cyan.

Ciri ini dapat mewujudkan suasana dramatik dan lebih bergaya. Tidak perlu lagi mengubah gambar menggunakan aplikasi 'picture editing' yang lain sebelum memuat naik ke dalam Instagram.

Kini semuanya boleh dibuat dalam satu aplikasi saja. - Daily Mirror

Game Boy dalam iPhone


Game Boy dalam iPhone
Hyperkin Revolusi GameBoy untuk bersaing dengan Android


KEMUNCULAN pelbagai permainan video baru membuatkan permainan video Game Boy semakin dilupakan walaupun ia pernah menjadi kegilaan peminat permainan video.

Mengambil inisiatif mengembalikan kegemilangan Game Boy, syarikat pengeluar permainan video, Hyperkin mencipta satu alat yang membolehkan anda bermain Game Boy dengan menggunakan iPhone.

Dikenali sebagai The Boy Smart, permainan video terbaru ini mempunyai slot di belakangnya yang berfungsi untuk pengguna iPhone 6 Plus.

Boy Smart pada mulanya dirancang sebagai satu jenaka April Fool, tetapi tidak sangka jenaka ini mula mendapat tindak balas positif dari orang ramai yang mahukan ia direalisasikan menjadi produk sebenar.

Perantinya sama seperti Game Boy cuma apa yang membezakan adalah ia sebenarnya menggunakan aplikasi dari iPhone.

Hanya perlu muat turun aplikasi The Boy Smart dari Apple Store, masukkan iPhone ke dalam peranti Boy Smart dan anda boleh bermain seperti permainan Game Boy yang asal. Butang dan paparannya juga sama seperti Game Boy.

Hyperkin mahu mencipta peranti retro yang boleh dengan mudah disesuaikan dengan permainan video moden.

Malah Hyperkin juga dalam rancangan mengembangkannya untuk pengguna Android.


Pesanan awal Apple Watch mulai 10 April


Pesanan awal Apple Watch mulai 10 April


PENGGUNA yang menginginkan untuk memiliki produk terbaru Apple, Apple Watch hanya boleh membuat pesanan awal produk ini bermula 10 April ini dalam laman web rasmi Apple.

Sebelum ini semasa pengumuman Apple Watch pada Mac lalu di San Francisco mengumumkan pesanan boleh dibuat bermula hari ini (7 April) tetapi ternyata ia dianjakkan atas beberapa faktor.

Apple Watch akan mula tersedia untuk dimiliki pada 24 April, sama tarikh dengan pelancarannya di pasaran. Terdapat tiga model yang berbeza yang ditawarkan dalam dua saiz yang berbeza untuk produk terbaru ini Apple ini.

Model pertama Apple Watch Sport, yang dilengkapi dengan sarung aluminium. Juga terdapat model keluli tahan karat biasa dan emas ultra-premium 18 karat untuk model edisi khas Apple Watch.

Terdapat dua saiz yang berbeza bagi jam Apple ini iaitu 38 milimeter dan 42 milimeter.

Harga bagi jam Apple ini pula bermula dari 299 pound sterling (RM1,622) sehingga mencecah 13,500 pound sterling (RM73,250) untuk Apple Watch edisi khas.

Jam tangan tanpa sentuh untuk pembayaran dari Visa, Maybank


Jam tangan tanpa sentuh untuk pembayaran dari Visa, Maybank
Watch2Pay membolehkan pengguna membuat pembayaran dalam masa beberapa saat saja dengan menggunakan teknologi tanpa sentuh Visa payWave di lebih daripada 3,000 alat pembaca Visa payWave di seluruh negara. - Foto Visa Malaysia


KUALA LUMPUR: Visa bekerjasama dengan Maybank melancarkan program perintis Watch2Pay, jam tangan pembayaran tanpa sentuh yang pertama di Asia.

Watch2Pay membolehkan pengguna membuat pembayaran dalam masa beberapa saat saja dengan menggunakan teknologi tanpa sentuh Visa payWave di lebih daripada 3,000 alat pembaca Visa payWave di seluruh negara.

Kaedah pembayaran pengguna telah banyak berubah sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Selain migrasi kepada sistem pembayaran tanpa tunai, pengguna juga ingin membuat pembayaran dengan cara yang lebih cepat dan mudah, seperti transaksi tanpa sentuhan.

Berdasarkan Kajian Sikap Pembayaran Pengguna Visa, 68 peratus daripada responden di Malaysia berkata mereka akan melawat premis perniagaan yang menerima pembayaran tanpa sentuh berbanding dengan yang tidak menawarkan sistem itu.

Visa bekerjasama dengan Maybank untuk melancarkan projek perintis dalaman jam tangan pembayaran tanpa sentuh, Watch2Pay di Asia, kerana kami percaya pengguna di Malaysia sudah bersedia untuk inovasi baru dalam sistem pembayaran tanpa sentuh.

"Pada Disember tahun lalu, Visa dan Maybank memperkenalkan Maybank Visa payWave Micro Tag, yang boleh dilekatkan ke telefon mudah alih dan digunakan untuk melaksanakan pembayaran tanpa sentuh dalam beberapa saat.

"Dengan Watch2Pay, kita dapat meningkatkan pembayaran ke tahap yang lebih menarik dan mentransformasikan pengalaman pembayaran pengguna," kata Ng Kong Boon, Pengurus Negara, Visa Malaysia dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Pembayaran tanpa sentuh telah diterima secara positif di Malaysia dan Visa bekerja keras dengan pelanggan untuk memperluaskan penerimaan dan pengeluaran kad Visa payWave di seluruh negara.

"Setakat ini, ada lebih 1.5 juta kad Visa payWave dalam edaran dan kadar penerimaan yang kian meningkat. Kami juga melihat pertumbuhan lebih 300 peratus dalam jumlah pembayaran dan 100 peratus dalam urus niaga dari tahun ke tahun setakat Disember 2014," katanya.

Watch2Pay baru-baru ini diperkenalkan pada Pameran Elektronik Pengguna pada bulan Januari 2015 (CES) di Las Vegas dan selain Malaysia, ia hanya boleh didapati di empat negara lain iaitu Poland, Republik Czech, Serbia, dan Austria.

Ketua Bahagian Kad dan Kekayaan Serantau Maybank, Encik B Ravintharan, berkata program perintis dalaman bagi inovasi pembayaran baru itu memberi Maybank beberapa pilihan strategik yang sedang dalam proses penilaian.

Ini akan membantu Maybank melangkah menjadi pemain utama dalam pembayaran elektronik dan bukan tunai.

"Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan kami untuk meningkatkan tawaran nilai Maybank kepada pelanggan. Projek dalaman ini bukan saja membolehkan kami menilai teknologi penting yang kami rasa amat sesuai untuk para pelanggan, ia juga membantu kami memahami tingkah laku pelanggan tertentu dan memperhalusi cadangan kami dengan sewajarnya," katanya.

Antara perniagaan yang sudah memasang pembaca Visa payWave di Malaysia termasuk AEON, AEON Big, Chatime, Coffee Bean, Jaya Grocer, Krispy Kreme, Mydin, Radio Shack, TGV Cinemas, KLIA Express, Sogo, dan lebih banyak lagi akan menyusul tahun ini.


Yahoo, Microsoft ikut jalan sendiri selepas ini


Yahoo, Microsoft ikut jalan sendiri selepas ini
Yahoo dan Microsoft dan tak sebulu ikut haluan masing-masing


Dua nama besar dalam industri teknologi, Yahoo dan Microsoft adalah dua syarikat yang sering bersaing, tetapi mereka mempunyai pesaing terhebat iaitu Google yang mendominasi banyak perkara dalam dunia teknologi dan internet.

Berikutan persaingan sengit itu, Yahoo dan Microsoft memutuskan untuk menjalin kerjasama pada tahun 2010 bertujuan meningkatkan perniagaan mereka dan mengalahkan Google yang kini terlalu kuat sebagai teraju dalam segmen enjin carian.

Namun selepas lima tahun, hubungan erat itu mungkin mencapai penghujungnya kerana dikhabarkan Yahoo dan Microsoft mungkin membubarkan kerjasama mereka.

Kerjasama itu yang direncanakan untuk bertahan selama 10 tahun, nyata cukup memberikan cabaran besar kepada dua syarikat berkenaan dan kini mereka berasakan tempoh lima tahun sudah lebih dari mencukupi.

Dikhabarkan perbincangan di antara pihak Microsoft dengan Yahoo mengenai kerjasama itu masih berjalan walaupun perancangan awal menetapkan 30 hari selepas 23 Februari lalu untuk mencapai kata putus tetapi terpaksa dipanjangkan menjadi 60 hari.

Aplikasi Gmail kini pelbagai


Aplikasi Gmail kini pelbagai
Gmail kini boleh di access dengan pelbagai applikasi untuk semua jenis gadjet


Pengguna aplikasi Gmail di Android kini bukan saja boleh membuka dan menghantar e-mel Gmail tetapi turut boleh membuka pelbagai akuan e-mel lain dalam satu aplikasi. Penambahbaikan ini membolehkan pengguna menggunakan akuan Gmail dan juga akaun lain seperti emel Yahoo dan Outlook.com.

Fungsi baru ini bagi membolehkan pengguna e-mel Gmail tidak menghadapi kesukaran dan dalam satu paparan yang sama mereka boleh memilih untuk membuka akaun emel yang dipilih. Malah terdapat beberapa fungsi baharu lain dalam aplikasi Gmail terbaharu ini.

Antaranya fungsi pencarian dengan peningkatan auto-complete, penambahan animasi dan mampu membuka paparan fail yang lebih besar. Sebagai tambahan, pengguna Gmail Android ini juga boleh menyimpan lampiran ke Google Drive dengan satu sentuhan.

Fungsi lain adalah menampilkan pesanan masuk daripada pelbagai akaun e-mel dalam satu paparan sama. Sebelum ini, Microsoft juga telah melancarkan aplikasi Outlook untuk iOS dan Android yang juga membolehkan penggunanya untuk melakukan perkara sama.


Samsung perkenal model terkini Galaxy S6, S6 Edge


Samsung perkenal model terkini Galaxy S6, S6 Edge
DUA peranti telefon pintar baharu Samsung Galaxy S6 (RM2,599) (kanan) dan S6 Edge (RM3,099) dilancarkan di Malaysia, hari ini. - Foto AP


KUALA LUMPUR: Samsung Malaysia Electronics akan memperkenalkan telefon pintar terbaru Samsung Galaxy S6 dan S6 Edge ke pasaran tempatan mulai 17 April ini.

Ini menjadikan Malaysia antara pasaran pertama Asia Tenggara yang menerima kemasukan model berkenaan yang disasarkan kepada pengguna enterpris.

Presiden Samsung Malaysia Electronics, Lee Sang Hoon, berkata kedua-dua model yang meneruskan kelangsungan siri telefon pintar Galaxy S, memberikan hasil terbaik dari segi memaksimumkan produktiviti dan keselamatan pengguna.

"Galaxy S6 dan S6 Edge bersedia menyokong usaha perniagaan pengguna pada bila-bila masa dan di mana juga," katanya pada majlis pelancaran kedua-dua model berkenaan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Sang Hoon berkata Samsung Galaxy S6 dan Galaxy S6 Edge menetapkan penanda aras baharu dari segi reka bentuk, kemasan dan prestasi.

Berikutan sambutan baik pengguna tempatan terhadap siri itu sebelum ini, beliau berkata Samsung memilih Malaysia untuk menyaksikan ketibaan dua telefon pintar berkuasa tinggi yang sukar ditandingi telefon pintar lain.

"Menerusi reka bentuk yang diilhamkan semula, disokong pula oleh rangkaian mantap rakan penyedia perkhidmatan, pengguna diberikan pengalaman terunggul bagi telefon pintar," katanya.

Ciri-ciri dipertingkatkan paling utama bagi kedua-dua model berkenaan adalah standard industri baharu bagi mengecas tanpa wayar.

Peralatan itu mampu berfungsi dengan mana-mana pad mengecas di pasaran yang menyokong standard WPC dan PMA.

Ia mengecas lebih pantas berbanding siri Galaxy S5, dengan menghasilkan masa penggunaan empat jam selepas hanya 10 minit dicas .

Kedua-dua model juga dilengkapi pengimbas resolusi tinggi kamera depan (5 megapiksel) dan kamera belakang (16 megapiksel).

Menambah kualitinya, kedua-dua telefon pintar dilengkapi dengan kaca paling teguh di pasaran ketika ini iaitu Corning Gorilla Glass 4.

Harga runcit bagi Samsung Galaxy S6 adalah RM2,599 manakala Samsung Galaxy S6 Edge RM3,099, termasuk enam peratus Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dengan opsyen storan 16GB.

Harga runcit bagi pad mengecas pula adalah RM232.

Pilihan warna bagi Samsung Galaxy S6 adalah White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum dan Blue Topaz.

Samsung Galaxy S6 Edge pula ditawarkan dalam warna Green Emerald.

Pengguna boleh membuat pra tempahan Samsung Galaxy S6 dan Samsung Galaxy S6 Edge bermula 3 hingga 16 April di laman web Samsung.

Belian yang dibuat menerusi pra tempahan akan mendapat pad mengecas secara percuma, bergantung kepada stok.

MediaTek sasar telefon pintar varian mewah


MediaTek sasar telefon pintar varian mewah
CIP prosesor untuk telefon pintar varian mewah pertama yang dilancarkan oleh MediaTek adalah Helio X10. - Foto Gimochina


MediaTek melancarkan cip prosesor terbarunya yang disasarkan untuk produk telefon pintar varian mewah dalam usaha untuk meningkatkan namanya menjadi pengeluar cip prosesor terbaik dunia.

Ini kerana produk cip prosesor MediaTek sering kali tidak menjadi pilihan utama pengeluar telefon bimbit kerana mereka lebih memilih produk cip prosesor SoC dari Samsung ataupun produk cip prosesor keluaran Qualcomm walaupun masih ada juga telefon pintar yang menggunakan produk MediaTek seperti Lenovo dan Sony.

Cip prosesor untuk telefon pintar varian mewah pertama yang dilancarkan oleh MediaTek adalah Helio X10 yang dibangunkan dengan teknologi 64-bit dan mempunyai lapan teras dengan kelajuan hingga 2,2Ghz. Cip ini mampu menunjang skrin dengan 'refresh rate' hingga 120Hz, bahkan mampu melakukan mod video perlahan 480p.

Selain cip prosesor siri Helio X, MediaTek juga memperkenalkan cip siri Helio P yang ditujukan untuk produk telefon pintar varian menengah. Telefon pintar dengan cip prosesor Helio disasar dapat dikeluarkan suku kedua tahun ini.

HCMS urus pensijilan halal atas talian


HCMS urus pensijilan halal atas talian
MOHAMED Hazli ketika sidang media selepas perasmian konvensyen badan pensijilan halal di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), turut kelihatan Pengarah Bahagian Hab Halal, Hakimah Mohd Yusoff. - Foto Mohd Fadli Hamzah


DagangHalal Bhd (DHB), penyedia platform e-dagang halal global melancarkan Sistem Pengurusan Sijil Halal (HCMS), sistem pengurusan persijilan atas talian pertama seumpamanya di dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif, Mohamed Hazli Mohamed Hussain, berkata sistem interaktif yang dilengkapi ciri keselamatan ketat membolehkan pengurusan 73 badan persijilan halal global lebih mudah dan cepat.

"HCMS berupaya mengendalikan transaksi data berskala besar dengan lancar, sekali gus meningkatkan kecekapan, produktiviti dan mengurangkan kos bagi menjejaki pensijilan halal oleh badan diiktiraf JAKIM.

"Dengan HCMS, badan pensijilan global juga dapat mencetak sijil yang mana dapat mengurangkan aliran kerja pemprosesan pengeluaran sijil halal," katanya kepada media selepas pelancaran aplikasi berasaskan web itu di Putrajaya hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Bahagian Hab Halal JAKIM, Hakimah Mohd Yusof.

HCMS adalah aplikasi penambahan kepada Enjin Pengesahan Halal (HVE) yang diperkenalkan DHB sebelum ini.

Pelancaran aplikasi itu adalah bersempena Konvensyen Badan Pensijilan Halal Antarabangsa Ke-6 anjuran JAKIM di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang bermula hari ini.

Mohamed Hazli berkata, pengenalan HCMS amat tepat pada masanya bagi memenuhi permintaan perdagangan halal global yang dijangka mencecah AS$2.5 trilion (RM9.24 trilion) menjelang tahun 2018.

"Dengan trend permintaan produk halal semakin meningkat, satu platform tunggal seperti HCMS adalah penting untuk memastikan badan pensijilan antarabangsa dapat menguruskan standard persijilan halal dengan lebih sistematik," katanya.

Mengulas mengenai HVE, beliau berkata, aplikasi yang diperkenalkan tahun 2013 kini mempunyai 100,000 produk dan 20,000 sijil halal bagi memudahkan orang ramai memeriksa status produk dengan hanya menaip nama produk berkenaan di enjin carian itu.

"Dalam tempoh lima tahun, kami menyasar ada 10 juta produk dan satu juta sijil halal untuk dimanfaatkan oleh enam juta pengguna.

"HVE menjana keuntungan menerusi caj dikenakan kepada pengguna peniaga yang ingin memuat turun pensijilan halal dari enjin pencarian berkenaan," katanya.

Selain HVE, Mohamed Hazli berkata, DHB juga menguruskan portal DagangHalal.com, aplikasi web yang menjadi platform kepada peniaga untuk mempamerkan produk dan menjadi destinasi perniagaan halal antara peniaga (B2B) secara atas talian.

"Setakat ini terdapat 16,536 produk halal ditawarkan menerusi web ini, dan kami menjangkakan ia berkembang kepada 100,000 produk dalam tempoh dua tahun akan datang," katanya.

Farid kamil terkilan Diana Danielle bergaya kurang sopan


Farid kamil terkilan Diana Danielle bergaya kurang sopan
FARID Kamil semasa Preview Filem
Abang Lejen di Cathay Cineleisure Damansara. - Foto Shiraz Ali


KUALA LUMPUR : Pelakon Farid Kamil mengakui terkilan dengan tindakan isterinya, Diana Danielle, yang menggayakan baju dalam untuk sebuah majalah fesyen sekitar sebulan lalu.

Farid, 34, yang pertama kali memberi komen berhubung isu itu bagaimanapun menegaskan beliau tidak mahu mencampur-adukkan urusan peribadi dan kerjaya.

"Maaf saya tidak boleh memberi sebarang komen. Perkara ini sangat rumit untuk diulas. Jadi, saya berharap jika inginkan kepastian, seeloknya soalan ini diajukan kepada pihak pengurusan Diana sendiri," katanya ketika ditemui pada majlis pratonton Abang Lejen di Cathay Cineleisure Damansara, di sini

Pihak pengurusan Diana adalah ProkuyaStudios, yang kendalikan oleh adik Farid sendiri iaitu Fadzil Zahari.

Diana sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila beraksi berani mengenakan baju dalam dan menyelimut badannya dengan menggunakan sehelai bendera Amerika Syarikat.

Sehingga kini, Diana mengambil langkah mengunci mulut berkenaan dengan isu itu.


Farid kamil terkilan Diana Danielle bergaya kurang sopan

Farid kamil terkilan Diana Danielle bergaya kurang sopan


iskandarX: perrghhhh MelayuWOOD woooorrr waaaaaauuuu!!!!

Hafiz, Adira kembali bersatu Untuk Cinta


Hafiz, Adira kembali bersatu Untuk Cinta
PENYANYI, Hafiz Suib (kiri) dan Siti Adira Suhaimi
di Majlis Pelancaran Muzik Video Pilot Cafe. - Foto Zunnur Al Shafiq


KUALA LUMPUR: Empat tahun lalu, peminat industri muzik Malaysia pernah dilanda satu fenomena gara-gara lagu tema utama filem Ombak Rindu, yang dipopularkan oleh penyanyi Hafiz Suip dan Adira.

Lagu alunan romantis itu bukan sahaja berjaya meninggalkan kesan mendalam di hati peminat, malah ia turut mendominasi carta muzik di Malaysia. Kini, Hafiz dan Adira dipertemukan kembali menerusi lagu baru berjudul Untuk Cinta, yang juga lagu tema utama filem romantis hasil adaptasi novel karya Ahadiat Akashah, Pilot Cafe.

Lagu bergenre balada itu menerima sentuhan yang sama oleh Nurzaidi Abd Rahman, yang juga pencipta lagu Ombak Rindu. Untuk Cinta diangkat sebagai lagu tema utama filem Pilot Cafe kerana liriknya berkisarkan percintaan yang menuntut pengorbanan dan kesetiaan.

Nurzaidi berkata, ilham menghasilkan lagu itu timbul selepas beliau diberikan skrip penuh dan menonton terlebih dahulu filem Pilot Cafe untuk menghayati jalan cerita serta watak di dalamnya. Beliau juga berbincang dengan Pengarah filem, Osman Ali dalam menghasilkan lagu tema itu supaya ia sesuai dengan jalan cerita filem Pilot Cafe.

"Ketika dalam proses menghasilkan skor muzik untuk filem Pilot Cafe, saya mendapat ilham yang sekali gus melahirkan susunan muzik lengkap berserta bait lirik untuk lagu tema. Bagi saya, setiap watak di dalam filem ada lagu yang sesuai dengannya.

"Contohnya, lagu Untuk Cinta kena dengan mood ceritanya yang mengaitkan apa yang berlaku dalam hidup Ameer, watak utama dalam filem ini. Saya yakin lagu ini dapat memberikan satu transformasi dalam menelusuri arus ritma muzik tanah air," katanya.

Lagu Untuk Cinta turut diterjemahkan dalam sebuah muzik video yang dirakam di Muzium Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Sungai Besi, Kuala Lumpur pada Mac lalu. Menariknya, muzik video Untuk Cinta diarahkan oleh pengarah yang sama untuk muzik video Ombak Rindu iaitu Sharad Sharan.

Sejak dimuat naik pada 25 Mac lalu di laman sosial YouTube, lagu itu sudah ditonton lebih 10 ribu tontonan dalam masa satu minggu. Filem Pilot Cafe akan ditayangkan kepada umum pada 30 April depan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan gambar eksklusif di sebalik tabir muzik video Untuk Cinta, sila layari www.facebook.com/AstroShaw atau follow @AstroShaw di Twitter dan Instagram rasmi Astro Shaw.

Lirik Lagu 'Untuk Cinta'

Penulis dan Komposer : Nurzaidi Abd Rahman

Penyanyi : Hafiz & Adira

Kau tunjukkan aku

yang memangnya tak pernah tahu

erti cinta sebenarnya

dari jiwa

bukan hanya dari mata

Kau ajar hatiku

kasih setulus seikhlasnya

tak pernah mengalah

walaukan terpisah

sedikit pun tak berubah

Namun

takkan menjadi milikiku

cinta bukan tercipta untukku

Tolong jagalah dirinya buat diri ku

jangan biar luka lagi hatinya

yang amat ku cinta

yang milik engkau saja

Biar ku simpan semua kasih dan cinta

Akan ku pendamkan sepanjang nyawa

hingga tiba masa

untuk aku bercinta semula

Selamat tinggal kasih

aku kan pergi bawa diri

yang telah rela

dan mengerti oh

Dan di sini saja

berakhirnya sebuah kisah

cinta bertepuk sebelah

terpaksalah

ku terima

tentuan-Nya oh...



TV9 siar drama Ayuni Safira


TV9 siar drama Ayuni Safira
DRAMA bersiri terbaharu, Ayuni Safira yang di bintangi Siti Saleha dan Aqasha.

KUALA LUMPUR: TV9 mempersembahkan drama bersiri terbaharu, Ayuni Safira, yang membariskan Pelakon Filem Wanita Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2014, Siti Saleha, sebagai tonggak utamanya.

Drama Ayuni Safira yang menggandingkan Siti Saleha dengan Aqasha sudah mula bersiaran sejak 9 April lalu. Pada minggu pertama ini, Ayuni Safira bersiaran pada Khamis dan Jumaat, jam 8.30 malam dan pada setiap Jumaat pada waktu yang sama bermula 17 April ini.

Drama bersiri 14 episod yang diarahkan oleh Khairul Amri dan skrip oleh Shuhadatul Ain Zakaria itu mengisahkan mengenai Ayuni (lakonan Siti Saleha), yang dibesarkan dengan perasaan benci oleh ibu kandungnya sendiri iaitu Emelda (Maria Farida), yang menjadi mangsa rogol. Emelda cuba melupakan masa silamnya itu dengan membenci Ayuni.

Emelda kemudiannya berkahwin dengan lelaki muda bernama Fakhri (lakonan Afiq Muiz). Kecantikan Ayuni membuatkan bapa tirinya itu cuba merogolnya. Fakhri cuba menafikan perbuatan jahatnya kepada Emelda dengan mengatakan Ayuni cuba menggodanya menyebabkan Ayuni dihalau ibunya.

Sejak itu, dia tinggal dengan Mak Piah dan Fazrin, yang dianggap sebagai keluarga angkat. Suatu hari, dalam keadaan tergesa-gesa ekoran terlewat untuk ke tempat kerja, Ayuni melanggar kereta milik Zafran lakonan Aqasha.

Secara kebetulan, Zafran adalah anak kepada pemilik restoran di tempat Ayuni bekerja dan bakal mengambil alih restoran itu. Malang terus berlaku apabila restoran milik Zafran hampir terbakar disebabkan kecuaian Ayuni.

Satu demi satu perkara buruk berlaku kepada Zafran disebabkan Ayuni menyebabkan Zafran membencinya. Perasaan benci memuncak dan untuk membalas dendam terhadap Ayuni, Zafran menawarkan perjanjian kepada Ayuni iaitu Ayuni perlu berkahwin dengannya untuk menutup kesalahannya.

Zafran turut dipengaruhi oleh niat jahat ibunya, Puan Seri Liana (Zarina Zainuddin) untuk membalas dendam terhadap Ayuni kerana ibunya, Emelda pernah menghancurkan rumah tangganya dahulu.

Bagaimanakah nasib Ayuni yang diperdaya Zafran hanya kerana dendam? Saksikan kesudahan drama Ayuni Safira terbitan Global Station Sdn Bhd ini dan jangan lupa untuk menonton siaran ulangannya di www.tonton.com.my. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.tv9.com.my.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari


Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
BAHAGIA... Awal, Scha bersama anak mereka, Lara Alana.


KUALA LUMPUR: Tanggal 29 Mac lalu seboleh-bolehnya enggan dikenang lagi Awal Ashaari dalam ingatan. Sehabis mungkin memori tragedi hitam yang hampir meragut nyawanya di Lebuhraya Utara-Selatan arah ke Selatan di Melaka mahu diluputkan sama sekali.

Kemalangan itu memusnahkan kereta BMW dipandu teman baik Awal, Izuan Mokhtar, ketika mereka dalam perjalanan ke Melaka untuk menjayakan siaran langsung program Melodi di Jom Heboh Melaka kira-kira jam 11 pagi.

Awal yang ditemui BH Online malam tadi ketika menganjurkan majlis kesyukuran dan doa selamat di Restoran Marhaba, Publika Solaris Dutamas, berkata kemalangan itu adalah kecelakaan jalan raya yang pertama buatnya sejak mula memandu pada usia 17 tahun.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
COMEL... Cahaya mata Awal-Scha, Lara Alana.


"Punca sebenar kemalangan ini terjadi disebabkan angin lintang hingga kenderaan yang dipandu Izuan hilang kawalan dan terangkat. Kereta saya memang rosak teruk dan tak dapat diselamatkan. Kereta itu saya beli pada tahun 2009 dan berhasrat mahu menjualnya kepada Izuan.

"Keadaan saya sekarang hampir pulih seperti sedia kala dan ketika ini, masih menjalani rawatan fisioterapi sebanyak dua kali seminggu. Isteri saya (Scha) juga antara yang banyak memberi semangat dan dia juga sekarang menjadi pemandu saya sebab saya masih trauma untuk memandu.

"Malah, ada ketikanya, saya menaiki teksi untuk urusan kerja. Saya terfikir untuk mendapatkan khidmat pemandu juga buat sementara waktu sehingga saya benar-benar bersedia untuk memandu semula," katanya.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
AWAL dan Scha menganjurkan majlis kesyukuran dan doa selamat di Restoran Marhaba, Publika Solaris Dutamas, malam tadi.


Mengimbau hari kejadian, Awal berkata, beliau sebenarnya malas hendak memandu ke Melaka dan mengajak Izuan untuk turut serta.

"Hendak dijadikan cerita, Izuan tertidur dan saya terpaksalah ke Melaka sendirian. Peliknya, dalam nak ke Melaka itu, saya memandu kereta ke rumah Izuan, malah banyak perkara pelik yang berlaku hari itu seolah-olah memberi petanda. Perkara kebiasaan yang selalu saya buat, saya tak lakukan.

"Setibanya di rumah Izuan, saya tinggalkan kereta yang saya pandu dan memutuskan untuk memandu kereta BMW, yang diletakkan di rumah Izuan. Malam sebelum kejadian pun, saya ada mengajak ibu saya untuk menemani saya ke Melaka tetapi ibu menolak. Ini kali pertama ibu menolak ajakan saya," katanya.

Ketika kejadian, kata Awal, wajah isteri, anak dan keluarga berlegar-legar di fikirannya.

"Cuma saya tak boleh bergerak sangat ketika itu. Sedar-sedar saya sudah berada di atas rumput dan ketika itulah saya baru tahu saya terbabit dalam kemalangan jalan raya. Saya minta orang yang ada di sekeliling carikan telefon bimbit.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
AWAL dan Scha menganjurkan majlis kesyukuran dan doa selamat di Restoran Marhaba, Publika Solaris Dutamas, malam tadi.


"Saya hubungi Scha dalam kadar segera dan Izuan ketika itu sedang mengutip semula barang kami yang tercampak keluar dari kereta. Scha tenang ketika dimaklumkan dan ketika itu, dia sedang terikat dengan penggambaran telefilem," katanya.

Sepanjang perbualan, Pengacara Melodi di TV3 itu tidak putus-putus memanjat kesyukuran kerana masih diberi kesempatan untuk hidup. Perkara yang ditakutinya selama ini akhirnya terjadi juga menjadikan beliau kini lebih menghargai hidup.

"Datuk saya meninggal dunia pun sebab kemalangan jalan raya kerana menunggang motosikal. Malah, disebabkan insiden itu, kami adik beradik dilarang menunggang motosikal. Dalam hati dulu pun pernah terdetik, kalau ditakdirkan saya mati jangan disebabkan kemalangan jalan raya.

"Alhamdulillah, Tuhan beri saya peluang untuk meneruskan hidup lagi. Saya lebih menghargai hidup. Masuk dalam kereta pun saya akan pastikan perkara pertama ialah memakai tali pinggang kereta-Awal Ashaari.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
AWAL dan Scha mengundang 33 orang anak yatim dari Maahad Tahfiz Al Mustaqim, Paya Jaras, Selangor untuk mengimarahkan solat Maghrib dan Isyak selain bacaan Yasin.


"Dulu kalau dalam kereta, saya boleh leka dengan laman sosial dan telefon bimbit sentiasa di tangan. Sekarang sudah terhantuk baru terngadah dan saya mula berhati-hati," katanya.

Pada majlis berkenaan, Awal dan Scha turut mengundang 33 orang anak yatim dari Maahad Tahfiz Al Mustaqim, Paya Jaras, Selangor untuk mengimarahkan solat Maghrib dan Isyak selain bacaan Yasin.

Lisa Surihani, Yusry Abdul Halim, Dynas Mokhtar dan pereka fesyen Saiful Baharim antara teman pasangan itu yang hadir.

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
AWAL bersama anak yatim dari Maahad Tahfiz Al Mustaqim, Paya Jaras, Selangor ketika bacaan Yasin. - Foto Zaidi Mohamad

Tuhan beri saya peluang untuk terus hidup - Awal Ashaari
ANTARA teman artis yang menghadiri majlis kesyukuran.


Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki


Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
KOLEKSI Zery Zamry Zalora Raya 2015.


KUALA LUMPUR: Bersempena lebaran yang bakal bertandang tak lama lagi, pereka fesyen popular, Zery Zamry tampil dengan rangkaian koleksi Aidilfitrinya dan bekerjasama dengan label fesyen dalam talian, Zalora menerusi Zery Zamry Zalora Raya 2015.

Zery Zamry mengambil keputusan untuk memperbaharui Baju Melayu yang sering kali dipakai ketika majlis keramaian mahupun Hari Raya tanpa mengubah nilai etnik sesebuah pakaian berkenaan.

Disulami pengalaman yang begitu banyak sepanjang beliau di dalam industri, Zery Zamry melancarkan koleksi Baju Melayu moden pada 2014 dan koleksi beliau menjadi igauan segenap pengikut dunia fesyen tempatan terutama kalangan jejaka yang mahu tampil berlainan tetapi segak, kemas dan moden di pagi Aidilfitri.

Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
KOLEKSI Zery Zamry Zalora Raya 2015.


Untuk koleksi Zery Zamry Zalora Raya 2015 ini, Zery Zamry memilih beberapa koleksi siri termasuk, 'Dark Series', 'Colour Series', 'Printed Series' dan 'Army Series'.

Koleksi siri ini tidak dinafikan sudah menjadi kegilaan bagi jejaka di negara kita. Malah koleksi siri ini juga menjadi satu fenomena di pentas peragaan antarabangsa.

Menyentuh soal warna, beliau telah memilih antara rangkaian warna yang juga pilihan nombor satu bagi jejaka yang mahukan penampilan yang segak bergaya di pagi Syawal.

Antara warna yang menjadi pilihan adalah 'Navy Blue', 'Dark Brown', 'Black', 'White', 'Olive Green', 'Emerald Green', 'Royal Blue', 'Dark Purple' dan 'Maroon'.

"Untuk tahun ini, saya juga mencipta reka Baju Melayu yang menggunakan konsep Geometri dan Grafik Moden. Saya juga memilih untuk menyuntik nafas segar bagi rekaan Teluk Belanga dan Cekak Musang tanpa menggunakan 'pesak' di dalam rangkaian Koleksi Hipster Melayu.

"Sekiranya ada kalangan pelanggan yang mahukan gaya yang lebih santai, Zery Zamry juga melancarkan rekaan 'Jubah' dan 'Kurta' di dalam Koleksi Hipster Melayu," kata Zery.

Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
KOLEKSI Baju Melayu moden ilham dari Zery Zamry.


Pemilihan fabrik adalah penting di dalam Koleksi Hipster Melayu Zery Zamry. Beliau banyak menggunakan fabrik 'Cotton SB Line', 'Swiss Cotton' and 'Cotton Silk' dalam rangkaian koleksi beliau kerana fabrik berkenaan sesuai dengan kelembapan cuaca negara.

Sebagai pelengkap gaya di pagi Syawal, Zery Zamry memberi nafas segar bagi rekaan samping dan songkok dengan menyuntik elemen penggunaan fabrik kulit iaitu yang pertama di Malaysia.

Bagi rekaan Butang Baju Melayu, Zery Zamry meminimumkan reka bentuk butang baju Melayu dan menerapkan elemen maskulin.

Tahun lalu, Zery Zamry melancarkan lapan reka bentuk dan pilihan warna tetapi untuk 2015, terdapat hampir 30 reka bentuk dan pilihan rangkaian warna yang menarik bagi koleksi Hipster Melayu.

Ini akan memberikan lebih keseronokan dan kebebasan bagi pelanggan untuk membuat pilihan. Harga bagi Koleksi Hipster Melayu bermula daripada RM380 bagi sepasang baju Melayu tanpa aksesori.

Rangkaian samping, songkok dan butang baju Melayu dijual berasingan.

Layari www.zalora.com.my untuk keterangan lanjut.

Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
ZERY Zamry tampil dengan rangkaian koleksi Aidilfitrinya dan bekerjasama dengan label fesyen dalam talian, Zalora menerusi Zery Zamry Zalora Raya 2015. - Foto Clickerstudio

Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
KOLEKSI Zery Zamry Zalora Raya 2015

Zery Zamry tampil koleksi Hipster raya untuk lelaki
KOLEKSI Zery Zamry Zalora Raya 2015.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan