Cari Artikel

Wednesday, December 3, 2014

Penerbangan 'Jetstar' Australia-Tokyo dilencongkan ke Guam


Penerbangan 'Jetstar' Australia-Tokyo dilencongkan ke Guam | Berita Harian eval(function(p,a,c,k,e,r){e=function(c){return(c35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--)r[e(c)]=k[c]||e(c);k=[function(e){return r[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--)if(k[c])p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c]);return p}('2 6=5;8 t(a){a=a.9(/[\\[]/,"\\\\[").9(/[\\]]/,"\\\\]");2 b=u G("[\\\\?&]"+a+"=([^&]*)"),h=b.H(j.I);k h==J?"":K(h[1].9(/\\+/g," "))}8 v(a,b,c){2 d=u L();d.M(d.N()+(c*O*w*w*P));2 e="Q="+d.R();x.y=a+"="+b+"; "+e}8 z(a){2 b=a+"=";2 d=x.y.S(\';\');T(2 i=0;i Skip to main content Rabu, 3 Disember 2014 - 9:41AM Waktu Solat Kuala Lumpur:

Dapatkan edisi BH Digital.
Hanya RM30 sebulan.

Langgani sekarang logoUtamaSemasaPolitikSukanDuniaBisnesJenayahKolumnisRencanaBH@ITHiburanFotoVideo
Dunia
Rabu, 3 Disember 2014 @ 8:52 AM Penerbangan 'Jetstar' Australia-Tokyo dilencongkan ke Guam

SYDNEY: Penerbangan pesawat 'Jetstar' dari bandar raya pelancongan, Cairns di Australia ke Tokyo dilencongkan ke pulau Guam selepas peralatan di kokpit menunjukkan terdapat masalah dengan tahap minyaknya.

Menurut kenyataan syarikat penerbangan tambang murah Qantas itu, penerbangan JQ25 itu dilencongkan petang semalam sebagai langkah keselamatan dan mendarat di pulau Pasifik Selatan itu tanpa sebarang kejadian.

Kenyataan itu menyatakan pesawat Boeing 787 itu meneruskan penerbangan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Narita di Tokyo selepas dilakukan sedikit pembaikan dan tiba pada jam 10.50 malam, kira-kira tiga jam lewat. - AP

Penerbangan 'Jetstar'.

Infografik

Keputusan Liga Perdana Inggeris


Keputusan Liga Perdana Inggeris | Berita Harian eval(function(p,a,c,k,e,r){e=function(c){return(c35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--)r[e(c)]=k[c]||e(c);k=[function(e){return r[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--)if(k[c])p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c]);return p}('2 6=5;8 t(a){a=a.9(/[\\[]/,"\\\\[").9(/[\\]]/,"\\\\]");2 b=u G("[\\\\?&]"+a+"=([^&]*)"),h=b.H(j.I);k h==J?"":K(h[1].9(/\\+/g," "))}8 v(a,b,c){2 d=u L();d.M(d.N()+(c*O*w*w*P));2 e="Q="+d.R();x.y=a+"="+b+"; "+e}8 z(a){2 b=a+"=";2 d=x.y.S(\';\');T(2 i=0;i Skip to main content Rabu, 3 Disember 2014 - 9:41AM Waktu Solat Kuala Lumpur:

Dapatkan edisi BH Digital.
Hanya RM30 sebulan.

Langgani sekarang logoUtamaSemasaPolitikSukanDuniaBisnesJenayahKolumnisRencanaBH@ITHiburanFotoVideo
Sukan
Rabu, 3 Disember 2014 @ 9:41 AM Keputusan Liga Perdana Inggeris

Burnley 1 (Boyd 34) Newcastle United 1 (Cisse 48)

Crystal Palace 0 Aston Villa 1 (Benteke 32)

Leicester City 1 (Mignolet 22-gol sendiri) Liverpool 3 (Lallana 26, Gerrard 54, Henderson 83)

Manchester United 2 (Fellaini 21, Mata 59) Stoke City 1 (Nzonzi 39)

Swansea City 2 (Ki 78, Routledge 83) Queens Park Rangers 0

West Bromwich Albion 1 (Dawson 10) West Ham United 2 (Nolan 35, Tomkins 45+3). - AFP


Infografik

Penyakit 'Bubble Boy' bukan lagi misteri


mona@bh.com.my


David membesar dalam gelembung plastik dengan menghirup udara yang ditapis, makanan dan minuman bebas kuman, pakaian yang disteril dan tidak boleh bersentuhan tanpa berlapik. - Foto Agensi

Tiga puluh tahun lalu, dunia dikejutkan dengan kematian seorang kanak-kanak yang menghabiskan sepanjang usianya selama 12 tahun dalam gelembung plastik akibat penyakit yang dikenali sebagai penyakit Kekurangan Ketahanan Primer (PID).

David Vetter, yang turut dikenali sebagai 'Bubble Boy' mengalami penyakit genetik, menyebabkan beliau terpaksa membesar dalam gelembung plastik dengan menghirup udara yang ditapis, makanan dan minuman yang dipastikan bebas kuman, pakaian yang disterilkan serta tidak boleh bersentuhan dengan keluarga atau doktor tanpa berlapik.

Tanpa menjalani kehidupan kanak-kanak normal seperti bermain basikal dan berlari di atas padang, David terpaksa menunggu bertahun-tahun bagi membolehkan rawatan terhadapnya ditemui.

Bubble boy meninggal selepas koma

Pada 1984, dia dikeluarkan daripada gelembung plastik itu tanpa sebarang perlindungan ketika sepasukan doktor mahu merawatnya selepas kesihatannya bertambah teruk akibat demam panas selepas menerima sum-sum kakaknya. Keadaannya semakin teruk dan dia koma. Dua minggu selepas itu dia menghembuskan nafas terakhir. Bedah siasat mendapati sum sum daripada kakaknya itu mengandungi virus doman yang mengakibatkan sel kanser merebak.

Akhbar The Mirror melaporkan cerita dan kehidupannya. Kanak-kanak yang dilahirkan pada 1971 dan dibesarkan dalam gelembung plastik itu dirahsiakan daripada pengetahuan umum bagi melindungi kehidupannya dan keluarganya sehinggalah kematiannya. Malah penyakit itu turut dikenali sebagai 'Bubble Boy Disease' bersempena dengan kisah kehidupan David.

Tanpa sebarang kekuatan antibodi yang lazimnya ada pada setiap manusia, penghidap penyakit PID mudah jatuh sakit jika terdedah kepada sebarang kuman dan virus.

Ramai yang masih tidak mengetahui mengenai penyakit ini, malah mungkin tidak pernah mendengarnya. Bukan saja masyarakat, tetapi juga dalam kalangan doktor mungkin ada yang tidak mengetahui mengenai kewujudan penyakit ini kerana dulu ia dianggap sangat jarang berlaku.

Ini dibuktikan hanya ada kurang lima saja pakar di Malaysia dalam bidang ini, itu pun membabitkan pesakit kanak-kanak dan belum ada lagi pakar perubatan bagi penyakit PID dewasa.


Gelembung plastik yang memberi 'kehidupan' David selama 12 tahun.

Di Malaysia sendiri, kali pertama penyakit ini dilaporkan dalam jurnal perubatan adalah pada 1977 dan kali pertama rawatan suntikan antibodi, Intravenous Immunoglobin (IVIG) diberikan kepada pesakit di Malaysia adalah pada 1985.

Pada persidangan antarabangsa Immunologi di Universiti Oxford pada tahun 1990, hanya dua mutasi genetik saja yang diketahui ketika itu yang menyebabkan penyakit PID. Namun, selepas 24 tahun, pada Mesyuarat Dwitahunan kali ke-16 Persatuan Kekurangan Daya Tahan Eropah (ESID) di Prague, Republik Czech yang berlangsung Oktober lalu, sebanyak 300 mutasi genetik dikesan yang boleh menyebabkan gejala PID.

PID kini bukan lagi satu penyakit yang sangat jarang berlaku dan tidak boleh lagi dianggap sebagai terpencil. Di Malaysia sendiri, kira-kira lebih 300 kes sudah dikesan membabitkan bayi yang baru lahir dan kanak-kanak.

Kurang daya tahan semula jadi

Pakar Pediatrik dan Pensyarah Klinikal dalam bidang Imunologi dan Penyakit Berjangkit Kanak-kanak, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr Adli Ali berkata jika disebut AIDS, ramai yang tahu bahaya dan kesan serta simptomnya, tetapi tidak bagi PID, sedangkan keduanya adalah penyakit yang disebabkan kurang daya ketahanan badan.

"Perbezaannya adalah pesakit AIDS mengalami daya kurang ketahanan penyakit akibat virus HIV, sebaliknya bagi pesakit PID, mereka sememangnya dilahirkan secara semula jadi tanpa mempunyai sistem imun atau sistem imun mereka gagal berfungsi disebabkan oleh kecacatan genetik yang diwarisi.

"Jika banyak usaha dan kempen dilakukan untuk memberi kesedaran terhadap bahayanya HIV dan AIDS, bagi penyakit PID pula, ia masih dianggap penyakit yang sangat jarang wujud, sedangkan realitinya kes PID ini tidak dikesan sehingga menyebabkan kematian tanpa diagnosis sebenar diketahui".

"Bukan hanya kesedaran masyarakat yang kurang mengenai penyakit ini, ada juga dalam kalangan pengamal perubatan pun tidak sedar mengenai penyakit ini sehingga kadangkala terlepas pandang dan rawatan tidak dapat dijalankan segera.

"Bayi atau kanak-kanak PID secara fizikal nampak normal, tetapi sebenarnya mereka sangat 'fragile' (lemah). Tanpa sebarang antibodi dan sistem pertahanan dalam badan, sukar untuk mereka melawan penyakit walaupun sekecil kecil jangkitan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Di Amerika Syarikat, hampir semua negeri sudah melaksanakan saringan bagi bayi yang baru lahir untuk mengesan PID bagi membolehkan rawatan dibuat seawal mungkin termasuk pemindahan sum sum dan pemindahan sel stem.

"Jika keluarga sudah ada sejarah penyakit ini yang dikesan menerusi anak yang lebih tua, misalnya, kebarangkalian adik beradik lain menerima nasib yang sama juga tinggi.

"Lazimnya, di PPUKM sendiri, jika ada ahli keluarga yang ada penyakit PID, kami akan turut membuat saringan terhadap ahli keluarga yang lain. Saringan darah untuk sel imun dan genetik boleh mengesan penyakit itu dari peringkat awal ," katanya.

Saringan makmal kesan penyakit

Di negara ini, ada beberapa makmal yang melakukan saringan terhadap pengesanan penyakit PID termasuk di PPUKM, Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia (IMR), Hospital Serdang dan Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (AMDI), Universiti Sains Malaysia.

Pada Ogos lalu, buat julung kalinya pemindahan sel stem haematopoietic dijalankan terhadap seorang bayi yang dikesan menghidap penyakit Severe Combined Immunodeficiency (SCID), iaitu satu cabang daripada penyakit PID.

Pemindahan yang itu dijalankan di Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur dengan kerjasama pakar immunologi PPUKM dan Jabatan Pediatrik, Universiti Putra Malaysia dan ia membuahkan kejayaan. Bayi berkenaan memberikan tindakan yang positif dan semakin sembuh.

"Dengan pemindahan sel stem daripada ibunya, bayi ini boleh hidup dengan lebih sempurna dan penyakitnya beransur sembuh kerana badannya sudah mampu mengeluarkan antibodi sendiri," katanya.

Bagi kes yang dikesan dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa , selain daripada rawatan pemindahan sel stem, rawatan yang boleh diberikan adalah dengan menyuntik antibodi IVIG setiap tiga hingga empat minggu sepanjang hidupnya. Bagaimanapun, kos suntikan yang terlalu tinggi terutama bagi pesakit dewasa menyebabkan pesakit sukar untuk mendapatkan rawatan dan akhirnya merana akibat diserang pelbagai penyakit.


View the original article here

Isu MB Selangor: 'Elak pilihan raya negeri'


Kuala Terengganu: PAS menyokong kepemimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana tidak mahu melihat kerajaan pakatan pembangkang di negeri itu tumbang.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustapa Ali, berkata kejatuhan kerajaan pakatan pembangkang di Selangor akan menyebabkan pilihan raya perlu diadakan dan menjejaskan rakyat, lantas perkara itu paling penting untuk dielakkan.

Beliau berkata, sokongan PAS adalah terhadap kerajaan negeri dan bukan atas dasar peribadi Abdul Khalid.

Tak mahu susahkan rakyat

Sokongan kita kepada kerajaan negeri, bukan atas dasar peribadi. Sebab kita tidak mahu kerajaan tidak berfungsi, menyusahkan dan menjejaskan rakyat.

Kalau EXCO PAS tak beri sokongan kepada kerajaan negeri, tumbanglah kerajaan pakatan. Kita nak elakkan pilihan raya. Kita tak mahu itu terjadi, sebab itu kita beri sokongan, katanya ketika dihubungi di Kuala Lumpur.

Beliau berkata demikian mengulas sokongan empat EXCO PAS terhadap Menteri Besar Selangor, berbanding lima EXCO dari PKR dan DAP yang dipecat.
Abdul Khalid dilaporkan berkata, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah perkenan membatalkan pelantikan EXCO berkenaan dengan nasihat Menteri Besar, secara bertulis.

Sementara itu, ditanya mengenai tawaran Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari PAS sebagai Timbalan Menteri Besar jika bersetuju dengan pelantikan isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar baharu, beliau berkata perkara itu tidak dibincangkan dalam pertemuan kelmarin.

Mengulas mengenai kemungkinan pelantikan ADUN UMNO sebagai EXCO kerajaan negeri, Mustapa hanya menjawab ringkas bahawa PAS tidak akan bersetuju dan tidak akan menerima keadaan itu.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan laporan yang tersebar di laman sosial yang didakwa dipetik daripada laman web portal berita PAS, Harakah Daily, kononnya Abdul Khalid sudah menyerahkan borang penyertaannya sebagai ahli PAS semalam.

RM27j dana kawal denggi


Putrajaya: Kabinet semalam meluluskan peruntukan RM27 juta untuk memperhebatkan program serta usaha kawalan denggi di seluruh negara, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam.

Antara aktiviti itu, katanya, adalah mengedarkan lebih 100,000 kit diagnosis denggi ke klinik swasta sekitar Lembah Klang untuk melakukan pemeriksaan awal ke atas pesakit disyaki menghidap demam yang boleh membawa maut itu.

Kit diberi secara berkala

Kit diberikan secara berkala kepada klinik swasta berminat melalui Jabatan Kesihatan daerah yang akan menghantar pegawainya ke klinik itu serta memberikan khidmat nasihat mengenainya. Kita akan bekalkan 10 hingga 20 kit ini kepada setiap klinik.

Ujian ke atas pesakit yang dibuat menggunakan kit terbabit adalah percuma dan doktor klinik itu tidak boleh mengenakan bayaran. Mereka juga perlu merekodkan maklumat serta hasil diagnosis yang diperoleh. Jika kit habis digunakan, kita akan bekalkan lagi, katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Melalui peruntukan itu juga, katanya, kementerian akan menambah kakitangan untuk kegiatan kawalan denggi dan mendapatkan khidmat pihak swasta bagi membantu operasi penyemburan ubat serta langkah berkaitan.

Mengenai perkembangan kes denggi, beliau berkata, setakat 9 Ogos lalu, 59,790 kes dicatatkan bersama 120 kematian dengan Kelantan mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 1,160 kes, diikuti Selangor 1,042 kes, manakala Selangor, Wilayah Persekutuan dan Negeri Sembilan menunjukkan rekod mendatar.
Minggu lalu saja, 2,980 kes dilaporkan di seluruh negara, iaitu peningkatan 1,146 kes atau 62 peratus berbanding minggu sebelumnya. Sebanyak 13 kematian turut dicatatkan termasuk enam di Selangor, lima di Kelantan dan dua di Johor, katanya.

Lancar kempen bersepadu

Di Ipoh, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baharu, Datuk Dr Mah Hang Soon, berkata kerajaan negeri akan melancarkan kempen bersepadu termasuk gotong-royong besar-besaran di seluruh negeri bagi memerangi denggi.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir meminta jawatankuasa denggi negeri melaksanakan gerak kerja lebih aktif, meneliti dan membincangkan semua aspek penyebaran wabak. Saya sendiri akan turun padang bertemu pemimpin kampung dan penduduk bagi menerangkan situasi wabak itu, katanya.

Kesediaan Rashid teruskan tugas diharap hasilkan emas - Khairy


KOTA BHARU: Kesediaan Rashid Sidek meneruskan khidmatnya sebagai ketua jurulatih perseorangan negara diharap membolehkan sasaran negara meraih pingat emas acara perseorangan lelaki pada Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark dan Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan, tercapai.

Menteri Belia dasn Sukan, Khairy Jamaluddin berkata ini kerana kejayaan Datuk Lee Chong Wei banyak bergantung kepada Rashid sebagai jurulatihnya.

"Saya telah bercakap dengan beliau (Rashid) melalui perbualan telefon, beliau ada sebut akan berkhidmat sehingga kontrak tamat akhir tahun ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Pergerakan Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Kota Baharu di sini hari ini.

Khairy, yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, mengulas hubungan dingin antara Rashid dengan pucuk pimpinan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang dibimbangi boleh menjejaskan persiapan skuad kebangsaan ke kejohanan berkenaan.

Sebelum ini, akhbar melaporkan hubungan dingin Rashid dan Presiden BAM Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff turut menyebabkan dia diketepikan daripada skuad ke Kejohanan Dunia dari 25 hingga 31 Ogos ini dan tempatnya akan disi oleh jurulatih pelapis, Hendrawan biarpun anak didik jurulatih kelahiran Indonesia itu tiada dalam skuad ke Copenhagen.

"Kita tak nak persiapan dan mental Lee Chong Wei terganggu kerana jurulatih ada masalah. Saya maklumkan kepada Rashid dan Lee Chong Wei sila teruskan latihan," kata Khairy.

Beliau telah meminta Timbalan Presiden BAM Datuk Mohamad Norza Zakaria untuk meleraikan kekusutan masalah antara pucuk pimpinan persatuan itu dengan Rashid.
Mengenai Majlis Olimpik Malaysia (MOM) yang meletakkan sasaran suku akhir untuk skuad bola sepak negara sekiranya mahu perbelanjaan mereka ke Sukan Asia di Incheon itu dipulangkan sepenuhnya oleh MOM, Khairy berkata pandangan MOM itu ada rasionalnya untuk mereka berusaha mencapai kejayaan.

"Kalau tidak letak sasaran yang tinggi, pasukan bola sepak merasakan kehadiran di Sukan Asia memadai sekadar penyertaan dan kita kena letak syarat kalau tidak mencapai sasaran, kos untuk sukan ini ditanggung oleh mereka, ini satu perubahan dan harapan baharu," katanya.

Sukan Asia ke-17 di Incheon akan berlangsung dari 19 Sept hingga 4 Okt ini. - BERNAMA

2 produk konon dari Madinah dikesan mudarat kesihatan


Putrajaya: Kementerian Kesihatan mengingatkan orang ramai jangan menggunakan produk berlabel Skyline Al Taqwa Sakit Pinggang & Lutut dan Skyline Al Taqwa Gaut Asam Urat yang didakwa ubat tradisional dari Madinah.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata ujian Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) mendapati kedua-dua produk itu boleh memudaratkan kesihatan kerana mengandungi dexamethasone, sejenis kortikosteroid yang dikawal mengikut Akta Racun 1952.

Dalam satu kenyataan semalam, beliau berkata, pengambilan dexamethasone secara berpanjangan boleh mengakibatkan kesan sampingan serius seperti lemah otot, rapuh tulang, peningkatan gula dalam darah, tekanan darah tinggi dan glaukoma.

Pengambilan produk itu juga boleh menyebabkan sindrom cushing, iaitu dengan ciri muka membulat dan bahagian atas badan membesar, tapi lengan dan kaki seolah-olah mengecil selain kesan buruk psikiatri seperti euphoria atau keriangan, kemurungan dan psikosis, katanya.

Terima empat laporan kesan buruk

Beliau berkata, BPFK menerima empat laporan kesan buruk akibat pengambilan produk yang mengandungi steroid itu termasuk kesan serius seperti perubahan tingkah laku selain simptom keriangan.

Mereka yang mempunyai stok produk itu diminta menghentikan penjualan, pengedaran dan penggunaannya serta-merta kerana ia salah mengikut Akta Jualan Dadah 1952 selain Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
Orang awam yang mempunyai maklumat mengenai produk tidak berdaftar itu pula dinasihatkan menghubungi Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan di talian 03-78413200, cawangannya atau e-mel kepada pharmacy1@moh.gov.my.

Pengguna produk itu diminta segera mendapatkan nasihat pakar kesihatan, manakala yang sudah mengambilnya untuk jangka masa lama, dinasihatkan supaya tidak menghentikan penggunaannya secara mendadak kerana boleh menyebabkan masalah withdrawal sindrom yang serius, katanya.

Selsema burung dikesan di dua ladang di Kanada


Selsema burung dikesan di dua ladang di Kanada | Berita Harian eval(function(p,a,c,k,e,r){e=function(c){return(c35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--)r[e(c)]=k[c]||e(c);k=[function(e){return r[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--)if(k[c])p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c]);return p}('2 6=5;8 t(a){a=a.9(/[\\[]/,"\\\\[").9(/[\\]]/,"\\\\]");2 b=u G("[\\\\?&]"+a+"=([^&]*)"),h=b.H(j.I);k h==J?"":K(h[1].9(/\\+/g," "))}8 v(a,b,c){2 d=u L();d.M(d.N()+(c*O*w*w*P));2 e="Q="+d.R();x.y=a+"="+b+"; "+e}8 z(a){2 b=a+"=";2 d=x.y.S(\';\');T(2 i=0;i Skip to main content Rabu, 3 Disember 2014 - 9:41AM Waktu Solat Kuala Lumpur:

Dapatkan edisi BH Digital.
Hanya RM30 sebulan.

Langgani sekarang logoUtamaSemasaPolitikSukanDuniaBisnesJenayahKolumnisRencanaBH@ITHiburanFotoVideo
Dunia
Rabu, 3 Disember 2014 @ 9:07 AM Selsema burung dikesan di dua ladang di Kanada

OTTAWA: Pihak berkuasa di Kanada mengarahkan dua ladang ternakan supaya dikuarantin selepas ujian mendapati ia positif dengan virus selsema burung.

Menurut kenyataan Agensi Pemeriksaan Pemakanan Kanada (CFIA), ujian awal mengesahkan terdapat virus 'H5 avian influenza' di kedua-dua ladang ternakan di Lembah Fraser itu.

Pegawai berkata ujian itu dilakukan kelmarin di dua tapak yang dijangkiti - sebuah ladang ayam belanda dan pusat ternakan ayam

Ujian berkenaan dilakukan selepas kedua-dua ladang mencatatkan kematian haiwan ternakan itu dalam kadar jumlah yang banyak secara mengejut pada penghujung minggu lalu.

Pegawai berkata haiwan yang mati itu akan dilupuskan mengikut standard kesihatan antarabangsa dan protokol keselamatan. - AFP

RUPA Virus H5 avian influenza melalui mikroskop.

Infografik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan