Cari Artikel

Thursday, March 27, 2014

Adly Syairi Hasilkan Lego Wajah Yuna, Anuar Zain


Adly Syairi Hasilkan Lego Wajah Yuna, Anuar Zain

Adly Syairi Hasilkan Lego Wajah Yuna, Anuar Zain


Watak Lego versi artis antarabangsa yang telah dihasilkan oleh Adly Syairi Ramly,38, mula menjadi sebutan ramai bermula hari ini. Watak Lego versi artis antarabangsa yang dihasilkan antaranya The Ramones, The Beatles, Pearl Jam, Led Zappelin, Tupac, N’Sync, Michael Jackson dan ramai lagi.

Adly secara eksklusif juga turut berkongsi foto-foto artis tempatan dalam bentuk Lego dengan Astro AWANI. Antara selebriti yang menjadi perhatian termasuk Yuna, Butterfingers, Awi Rafael, Altimet serta Ustaz Azhar Idrus.

Selaku perekanya, Adly Syairi mula menyusun dan membuat karekter Lego mengikut artis kegemarannya secara suka-suka sejak 2011.Kemudian, karekter-karekter tersebut dirakam dan dimuatnaik menggunakan iPhone 5 di laman Instagramnya di @adlysyairi.

“Saya bermula dengan hobi, setiap malam saya akan susun koleksi Lego, ambil gambar dan muat naik di Instagram.Salah satu kumpulan antarabangsa yang saya buat dari Lego telah mendapat perhatian editor portal antarabangsa terkenal Highsnobiety.com” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Hari ini, hasil rekaan Adly mendapat liputan luas dan gambar-gambar koleksinya turut dimuatkan di beberapa laman web antarabangsa seperti Rolling Stone ( Itali dan Jerman), Spin Magazine, Entertainment Weekly, Complex.com, HuffingtonPost, NME Magazine, Mashable dan CNET.

Karekter-karekter yang direka Adly tidak terhad hanya kepada artis malah turut dibuat mengikut sketsa isu semasa.

“Saya akan ambil wajah orang Lego yang hampir sama dengan wajah artis yang ingin saya buat, dan mencantumkan beberapa bahagian Lego seperti kepala, kaki dan badan mengikut karekter sebenar artis tersebut.

“Selain itu, teknik ‘super impose’ juga digunakan untuk menambah tudung pada Yuna dan tengkolok pada Loque” jelas Adly yang mempunyai lebih 700 koleksi Lego. Adly merancang untuk mengadakan pameran koleksi Legonya di 17A Snackfood & The Off Day di Bangsar dalam bulan Ogos tahun ini.

Buat masa ini, Adly tidak berhasrat untuk menjual koleksi Legonya.

iskandarX: Bagus ramai artis dah dijadikan tokong, memang terbaik!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan