Cari Artikel

Friday, November 8, 2013

Yuna bakal muncul dalam Jimmy Kimmel Live!


Yuna bakal muncul dalam Jimmy Kimmel Live!
Yuna tampil bersama band, Palawan di majlis pradengar Nocturnal, semalam. - Foto Zulfadhli Zaki

Yuna bakal muncul dalam Jimmy Kimmel Live!


Yuna bakal muncul dalam Jimmy Kimmel Live!
Yuna tampil bersama band, Palawan di majlis pradengar Nocturnal, semalam. - Foto Zulfadhli Zaki

PENYANYI terkenal Yunalis Zarai yang sedang melebarkan sayapnya ke Amerika Syarikat (AS) dikhabarkan bakal muncul dalam program bual bicara terkenal, Jimmy Kimmel Live!.

Perkara itu dikhabarkan Yuna sendiri ketika ditemui pada majlis Yuna-'Nocturnal' Listening Party yang berlangsung di Google Malaysia, semalam.

"Ada lah 'talk show'. Biasanya, apabila keluar album baru...ada lah dalam perancangan (untuk muncul) di Jimmy Kimmel, Januari ini.

"Dalam rangka promosi. Jadi, memang cara mereka di sana," katanya kepada media.

Album terbaru Yuna, Nocturnal baru saja dilancarkan di Malaysia selepas dilancarkan di AS.

Berkongsi sedikit tentang album tersebut, Yuna akui ianya istimewa.

"Istimewanya Nocturnal ini adalah pendengar dapat dengar kematangan dalam lagu ini berbanding album sebelum Nocturnal.

"Album ini berdasarkan pengalaman saya di AS dan saya banyak bertemu dengan orang yang memberi inspirasi," katanya.

Yuna berharap agar peminatnya dapat menikmati pengalamannya itu melalui album Nocturnal.

"Saya juga lihat banyak benda di luar sana yang saya nak kongsi dengan peminat-peminat menerusi lagu-lagu saya.

"Saya harap peminat dapat ‘enjoy’ semua itu (pengalaman) dalam lagu-lagu saya," katanya.

Majalah Islam - Pendekatan orang muda


Majalah Islam - Pendekatan orang muda

Majalah Islam - Pendekatan orang muda


SELAMA tiga tahun bersiaran, Majalah Islam musim baharu yang kini sudah memasuki musim kesembilan muncul dengan pengisian yang lebih segar, padat dan penuh berinformasi sejak Awal Muharram lalu. Disiarkan menerusi saluran TV AL Hijrah (saluran 114), Majalah Islam masih lagi bersiaran selama sejam pada setiap Rabu, jam 10 malam.

“Kali ini, penerbit (Fitri Musa) mahukan sesuatu yang berlainan. Pendekatannya adalah lebih kepada orang muda.

“Saya berkemungkinan dipilih untuk menjadi pengacara bagi musim ini adalah kerana kejayaan saya dalam membawa karakter  Lan & Li.

“Ia seterusnya membuatkan mereka melihat kebolehan saya dan cuba untuk menggilap lagi bakat saya itu,” katanya.

Malah, katanya, dia berani untuk menerima tawaran itu setelah penerbit menjelaskan hala tuju sebenar program itu.

“Ia akan bersifat lebih santai dengan wajah baharu yang diperkenalkan.

“Ia  sekali gus membuatkan saya berani untuk menggalas tanggungjawab itu,” katanya.

Bagaimanapun, dalam masa sama,  dia mengakui agak teruja mengemudikan sesuatu rancangan baharu yang bersifat lebih berat.

“Kupasan dalam Majalah Islam adalah berdasarkan pemerhatian daripada seorang wartawan penyiaran tetapi ia diterjemahkan melalui perspektif seorang pengacara.

“Pengalaman saya yang bermula dari bawah iaitu sebagai seorang wartawan membuatkan saya bersedia untuk menggalas isu-isu berat itu,” katanya.

Majalah Islam - Pendekatan orang muda

Lebih mudah, santai

Walaupun baharu saja bergelar pengacara, namun Fazlan tidak merasakan ia adalah satu bidang yang sukar buat dirinya.

Malah, program ini juga memerlukan pengalamannya sebagai wartawan penyiaran kerana untuk isu-isu tertentu dia sendiri akan turut ke lapangan.

“Selain menjadi pengacara, saya juga akan bertindak sebagai wartawan penyiaran dalam program ini.

“Saya masih lagi menjadi wartawan kerana ia  memudahkan saya untuk membuat kupasan berkenaan satu-satu topi yang dibawa.

“Ini akan  membuatkan saya lebih faham dengan topik yang saya bawa,” katanya.

Menurutnya, dia bukanlah pengacara yang hanya mendapat skrip dan menyampaikannya semata-mata sebaliknya dia juga akan mengkaji topik tersebut.

“Apabila saya sudah faham dengan topik itu, barulah saya boleh sampaikannya dalam cara yang mudah dan santai agar penonton mudah faham,” jelasnya.

Walaupun mengakui  sedikit gemuruh, namun Fazlan berkata, dia cuba mengatasinya.

“Gemuruh itu tetap ada. Lagi-lagi ini adalah benda yang  baru. Sesiapa pun jika buat benda baharu pasti akan rasa gemuruh.

“Walaupun ini adalah penampilan pertama saya yang lebih bersifat serius, namun saya akan mencubanya dengan sebaik mungkin.

“Fokus saya kini adalah untuk menarik perhatian orang muda agar lebih berminat untuk menonton rancangan ini,” jelasnya.

Ketika ditanya tentang Majalah Islam, Fazlan memberitahu bahawa program ini adalah sesuatu yang bagus dan sangat berinformasi.

“Saya bercakap bukan kerana saya bekerja untuknya. Tetapi saya bercakap dari pandangan seorang penonton.

“Majalah Islam cuba untuk memupuk rasa kesedaran dalam hati setiap penonton kerana itu adalah matlamat program ini supaya sedar dengan tanggungjawab masing-masing,” katanya yang juga bertindak sebagai Penolong Penerbit bagi program Assalamualaikum.

Tambahnya lagi, dia akan berusaha membawa program itu supaya lebih menarik berbanding yang dibawakan oleh pengacara-pengacara terdahulu.

“Agak menarik kerana saya ada ‘tenaga’ orang muda dan orang baharu.

“Walaupun orang baharu, saya ada mentor yang cukup berpengalaman dalam bidang ini dengan isu-isu yang cuba diketengahkan.

“Bagi saya ia adalah kombinasi terbaik dalam mewakili wajah baharu Majalah Islam,” katanya sambil memberitahu bahawa dia juga perlu menghadiri sesi  uji bakat yang dijalankan.

Majalah Islam - Pendekatan orang muda

Masih belajar

Jelas anak kedua dari lima beradik ini, walaupun dia mempunyai tiga ruang lingkup kerjaya yang berbeza, namun dia cuba memberikan yang terbaik untuk kesemuanya.

“Saya suka mencuba sebarang perkara asalkan ia baru dan saya rasa benda ni berlaku dengan sangat pantas. Bermula sebagai wartawan, menjadi penolong penerbit dan kini meluaskan lagi sayap dengan menceburkan diri dalam bidang pengacaraan.

“Saya rasa orang nampak peluang saya dan percaya untuk saya menggalas satu tanggungjawab yang besar dan saya terimanya dengan penuh kesyukuran,” katanya sambil memberitahu dia bersedia untuk menerima tawaran menjadi pengacara di produksi lain sekiranya tidak bertembung dengan jadualnya.

Namun begitu, dia berkata, semua ini adalah satu proses pembelajaran buat dirinya supaya lebih maju ke hadapan.

AF2013 - Siapa bakal mara ke final?


AF2013 - Siapa bakal mara ke final?

AF2013 - Siapa bakal mara ke final?


BUKAN mudah bagi pelajar AF2013 untuk mencapai ke tahap semi final tanpa dorongan Inspirer mereka Datuk Siti Nurhaliza dan tenaga pengajar yang lain.

Selepas menyaksikan penyingkiran enam peserta sebelum ini, hanya tinggal enam lagi pelajar yang akan bertanding dalam konsert separuh akhir AF2013, yang berlangsung Sabtu ini.

Selain satu-satunya duo yang masih bertahan, Azhael yang dianggotai Mohd Azhar dan Hal Husaini, lima lagi pelajar solo,  Faizul, Indah, Amira, Aishah serta Nabila, juga dijangka memberikan persaingan sengit untuk mara ke peringkat akhir.

Konsert kesembilan ini bakal menyaksikan kesemua pelajar menjalankan dua tugasan berbeza iaitu menyampaikan lagu rock dan persembahan secara solo.

Azhael (duo) bakal mendendangkan lagu Lelaki Ini nyanyian Anuar Zain dan Kembali Merindu dari Slam.

Manakala, lagu Tak mungkin Kerna Sayang dendangan penyanyi asal Alyah dan Opera Hidup nyanyian  Wings menjadi taruhan Amira.

Faizul pula mempertaruhkan lagu, Hilang Naluri nyanyian Once dan Bayangan Gurauan dendangan kumpulan Mega.

Tak terkecuali, Indah dengan lagu Fireworks (Katty Perry) dan Segalanya Kuterima (Ilusi)

Manakala, Aisyah lagu Matahariku (Agnes Monica) dan Suratan Takdir (Gersang) serta Nabila dengan lagu Tentang Rasa (Astrid) dan Permata Biru (Ella)

Jika berdasarkan kedudukan undi, kelebihan untuk terus mara ke peringkat akhir berpihak kepada Nabila (22 peratus), Faizul (21 peratus) dan Azhael (17 peratus)

Bagaimanapun, sistem penjurian yang berdasarkan 100 peratus kepada undian penonton melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), boleh merubah kedudukan mereka dalam sekelip mata.

Janji Azhael, Faizul

Menurut Azhael, mereka tidak terkejut dengan undian mereka yang menurun, sebaliknya, mereka hanya mahu menggalas tugasan dan cabaran supaya dapat dinilai sekali gus mendapat kenaikan undian untuk ke konsert akhir nanti.

“Kami akan memberikan persembahan all out untuk kekal di konsert final nanti.

“Apa saja genre lagu yang diberikan, kami anggap ia sebagai satu cabaran yang perlu digalas dan untuk minggu ini kami akan memberikan lebih karakter,” katanya.

Bagi Faizul pula, ini adalah cabaran terbesar apabila dia terpaksa membawakan lagu rock yang mempunyai stail penyanyi sendiri mengikut caranya.

“Saya akan berusaha lebih untuk menerapkan karakter dalam lagu dan persembahan, walaupun agak tertekan kerana tak cukup masa untuk berlatih,” katanya.

Pesona Aishah, Indah & Amira

Tiga lagi peserta yang dilihat akan memberikan persaingan sengit dalam AF 2013 ialah Aishah, Indah dan Amira yang rasa-ratanya mempunyai ‘tone’ dan ‘range’ suara yang tersendiri.

Menurut Aishah, atau nama sebenarnya, Nor Aishah Aziz, berkata, disebabkan mendapat kritikan pedas daripada juri pada konsert kelapan, kali ini dia akan berusaha untuk menyanyikan lagu dalam irama pop rock dengan lebih baik.

Selain itu, nama Amira atau nama sebenarnya Nadia Amira Othman  mendapat undian terendah iaitu 14 peratus diumumkan oleh Siti sebagai pelajar yang tersingkir pada konsert minggu lalu, bagaimanapun akan memberikan yang terbaik dalam persembahannya memandangkan pada minggu lalu, dia mempunyai masalah kesihatan dan tidak dapat menyampaikan lagu dengan baik.

Sementara itu, Nur Nabila Mohd Razali, 21, atau Nabila, yang dikritik hebat apabila setiap minggu dikatakan sebagai pelajar lemah dalam penyampaian dan mendapat undian tertinggi sejak konsert minggu kelima, bagaimanapun redha sekiranya tidak berjaya melangkah ke final.

“Saya yakin dapat memberikan yang terbaik pada minggu ini untuk melayakkan saya ke final nanti.

“Ternyata pengundi melihat bakat saya, walaupun saya sering menerima kritikan daripada juri,” katanya.

AF2013 mendapat tajaan utama dari Samsung dengan tiga program baharu, Galaxy AF, AF Buzz dan TGI AF yang dikenali sebagai Diari AF sehingga hari ini.

Nad Zainal enggan dilabel 'artis bermasalah'


Nad Zainal enggan dilabel 'artis bermasalah'
Nad Zainal

Nad Zainal enggan dilabel 'artis bermasalah'


LUMRAH bergelar anak seni, pastinya tidak dapat lari dari gosip dan kontroversi.

Pernah dituduh bersekedudukan dengan teman lelakinya itu, bintang Sunsilk Impian ini, juga dilabelkan sebagai artis yang sombong kerana kurang mesra melayani peminatnya.

Menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang dilemparkan itu, Farah Nadia Zainal Abidin, 23, atau lebih dikenali sebagai Nad Zainal, menegaskan dia bukanlah manusia yang mudah lupa diri, sementelah mahu bersikap sombong dengan peminat yang selama ini banyak memberi sokongan kepadanya.   

"Ini semua salah faham. Mungkin bila bersuara saya agak kasar dan lantang, tetapi tidak bermakna saya tidak menghormati peminat.

"Sejak belajar teater di Aswara (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan) lagi, saya dah biasa bercakap lantang dan itu normal bagi pelajar teater seperti saya.

"Saya minta maaf jika ada pihak yang kurang senang mengenai perkara tersebut, tambahan pula dengan rupa paras saya yang garang membuatkan ramai yang berfikir saya sukar didekati," kata Nad.

Enggan dilabel sebagai artis yang bermasalah, Kata Nad, dia sedaya upaya untuk menjauhi segala kontroversi. Namun sebagai manusia biasa, ada kalanya dia tidak mampu menepis semua dugaan yang datang.

"Memang kita tak boleh nak elak gosip yang datang. Apatah lagi untuk menghentikan mulut orang.

"Tetapi saya percaya 'diam' itu lebih baik dan saya akan lebih berhati-hati selepas ini," katanya.   


Bukan masa 'berdua'

Tidak pernah merahsiakan hubungan cinta yang terjalin, aktres yang semakin mencipta nama ini bagaimanapun masih belum sedia untuk melangkah ke alam perkahwinan.
Bukannya tidak serius bersama Azwan Kombos, sebaliknya dia menyerahkan urusan itu kepada Ilahi.

Malah, pelakon yang terkenal menerusi drama Kampung Girl ini, memberitahu dia tidak mahu terlalu memikirkan perkara itu (kahwin) buat masa ini.

“Saya selalu ditanya bila lagi nak kahwin? Sebagai hamba-Nya kita hanya merancang selebihnya ALLAH SWT menentukan.

"Tapi bagi saya buat masa ini saya dan dia belum terfikir untuk ke alam berumah tangga, lagi pun usia saya masih muda untuk memikirkan perkara tersebut.

"Bagi saya buat masa ini, karier lakonan menjadi fokus utama, kerana ia adalah impian saya sejak dari dulu," katanya.

Kata Nad lagi, dia bersyukur mempunyai teman lelaki yang begitu memahami dan sentiasa memberi galakkan untuknya bergerak aktif dalam bidang yang diminatinya kini.

Sharnaaz Ahmad sukar lupakan Shila?


Sharnaaz Ahmad sukar lupakan Shila?
Sharnaaz Ahmad

Sharnaaz Ahmad sukar lupakan Shila?


SEPERTI mana hebat lakonannya, seperti itu juga hebatnya kontroversi yang melanda jejaka ini.

Pernah menjadi tumpuan menerusi kisah cinta terhalangnya bersama penyanyi Patah Seribu, Shila Amzah, nama Sharnaaz Ahmad, sekali lagi menjadi perhatian apabila diheret sama dalam masalah percintaan Pekin dan Uqasha.

Meskipun isu itu sudah reda, namun hakikatnya pelakon Juvana ini tidak mahu terus dicop sebagai perampas kekasih sahabatnya sendiri.

Akui masih solo sehingga hari ini, kata Sharnaaz, belum ada wanita yang mampu bertakhta di hatinya selepas hubungannya berakhir dengan Shila.

"Ya, saya sunyi dan sepi tanpa wanita di sisi saya. Tetapi saya belum terdesak lagi sehingga sanggup merampas kekasih sahabat sendiri," katanya.   

Jika bekas kekasihnya itu dikatakan sudah berpunya, namun Sharnaz nampaknya masih belum menemui penggantinya. Ketika di tebak pertanyaan, apakah dia masih belum dapat melupakan anak dara ND Lala itu, Sharnaaz lantas memberikan senyuman.

"Walaupun pada mulanya sukar untuk lupakan dia (Shila), tapi saya tetap teruskan kehidupan seperti biasa, Jujur saya akui, cinta dan kerjaya tidak boleh seiring dalam hidup saya.

"Selepas berpisah dengan Shila, tawaran kerja datang tanpa putus. Alhamdulillah... mungkin ada hikmah di sebalik kejadian," katanya yang turut mendoakan hubungan yang terjalin antara Shila dan Johan Ashari.

Sambil berseloroh, Sharnaaz memberitahu, dia kini juga sedang mencari teman yang sesuai dengan dirinya.


Jatuh cinta dengan Siti Saleha

Pernah digandingkan dengan aktres jelita, Siti Saleha dalam cerekarama Ruby di slot Samarinda TV3 tahun lalu, Sharnaaz mengakui dia 'jatuh cinta' dengan wanita kacukan Inggeris-Melayu itu.

"Jujur saya akui telah 'jatuh cinta' dengan Saleha! Tapi jangan salah sangka pula. Saya sangat suka berlakon dengannya kerana Saleha wanita bijak dan tegas.

"Watak bercinta hanya ketika di set penggambaran sahaja untuk menghayati watak dengan baik," ujarnya.

Tegas Sharnaaz, kerjaya dan cinta harus diasingkan supaya tidak menjejaskan penggambaran drama atau filem dengan kisah peribadi.

"Saya suka ambil inisiatif rapat dengan heroin gandingan atas dasar kerja. Keserasian sangat penting untuk menghasilkan cerita yang bagus.

"Itu cara saya bekerja dan harap tiada orang pertikaikan cara saya!," katanya yang akan muncul dengan telemovie terbaru Astro, Dollah Superstar bersama Neelofa dan Awie.

Dalam pada itu, Sharnaaz turut menerima dua pencalonan, Pelakon Lelaki Terbaik Drama dan juga Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem menerusi drama Di Bawah Langit Mu dan filem Juvana, dalam Anugerah Skrin 2013 (ASK 2013), yang bakal berlangsung pada 26 November ini.

Yuna lancar Nocturnal di tanah air


Yuna lancar Nocturnal di tanah air
Yuna

Yuna lancar Nocturnal di tanah air


PENYANYI terkenal, Yunalis Zarai atau lebih dikenali sebagai Yuna akhirnya berpeluang melancarkan album terbarunya, Nocturnal, hari ini.

Album tersebut dirakam sepenuhnya di Los Angeles.

"Album kali ini ada perancangan yang teliti dan paling 'relax'.

"Saya rasa ada sedikit cabaran dari segi rakaman vokal. Saya nyanyi selama ini agak relax tapi kali ini produser 'push' saya untuk lagu Rescue," katanya kepada media ketika ditemui pada majlis Yuna-'Nocturnal' Listening Party yang berlangsung di Google Malaysia, sebentar tadi.

Yuna akui Rescue berada di luar kemampuan asal vokalnya.

"Rescue itu agak di luar 'vocal range' saya. Tapi sebab sebelum rakaman itu, saya ada ikuti 'tour' jadi, vokal saya agak sudah bersedia ketika itu," katanya.

Nocturnal menampilkan 14 lagu termasuk tiga lagu bonus, Hanging On, Bravest Everything dan Call Everyone.

Selain itu, Falling, Mountains, Rescue, Lights and Camera, Lovely Intermission, Someone Who Can, I Want You Back, Come Back, Colours, I Wanna Go dan Escape.

Mountain merupakan lagu kegemaran Yuna dalam album terbarunya itu.

Rahsia kecantikan Maya Karin


Rahsia kecantikan Maya Karin
Maya Karin

Rahsia kecantikan Maya Karin


Siapa tidak kenal dengan wanita berdarah kacukan Melayu-Jerman, Maya Karin.

Dilahirkan pada 29 Oktober 1979 di Bayreuth, Jerman, aktres jelita ini bukan sahaja berbakat besar dalam bidang lakonan, bahkan pemilik nama sebenar Maya Karin Roelcke ini boleh menyanyi dan mengacara.

Tidak hanya berbekalkan bakat semata-mata, Maya juga adalah antara selebriti wanita yang memiliki rupa paras cantik.

Malah dalam usia 34 tahun, Maya masih langsing dan mempunyai kulit  mulus persis seperti gadis di awal usia 20-an.

Justeru, tidak hairanlah Maya menjadi buruan banyak syarikat yang menginginkannya sebagai duta produk lantaran kecantikan aslinya itu.

Zass akhirnya berjaya mencungkil rahsia penjagaan kulit dan tubuh yang diamalkan Maya.


Sebagai selebriti yang menjadi idola peminat, apa pengertian cantik dan sihat bagi anda?

MAYA : Sihat bagi saya bila kita amal pemakanan sihat dan selalu bersenam. Kesihatan juga bukan dari luaran,malah dalaman itu amat penting. Oleh itu, apabila badan kita sihat dari dalaman, secara tidak langsung ia kelihatan pada tubuh dan muka. Wajah kita akan nampak berseri-seri dan cantik.

Tapi jika dalaman kita tidak sihat atau kurang sihat, ia akan nampak pada wajah kita. Contoh macam kita demam, kita nampak lesu sahaja. Kesihatan dalaman juga termasuk keceriaan dan kegembiraan yang kita lalui.


Dalam usia 34 tahun, anda masih kelihatan cantik, apa rahsianya?

MAYA : Saya akui amat menjaga kulit terutama muka dan kelangsingan badan. Untuk muka, saya sentiasa amalkan pakai pelembap, selepas mencuci muka dan sebelum tidur.


Rata-rata selebriti tidak kira tua atau muda kini gemar memilih suntikan bagi kecantikan kulit, adakah anda juga mengamalkan atau pernah terfikir untuk mengambil suntikan?

MAYA : Tentu sekali tidak. Walaupun doktor sendiri beri cadangan kata suntikan vitamin C bagus untuk kulit, saya tidak percaya. Jadi amat penting untuk kita bersyukur dengan apa yang kita ada.


Bagaimana pula dengan pengambilan suplemen untuk kulit?

MAYA : Juga tidak. Saya tidak ambil suplemen mahupun ubat untuk kulit atau langsing. Tapi saya gemar minum air buah dikisar sendiri, tanpa gula. Hanya itu saya amalkan.


Sekiranya tidak terlibat dengan sebarang majlis rasmi, adakah anda gemar bersolek apabila keluar rumah?

MAYA :Tidak. Jika tidak terlibat majlis melibatkan ramai orang atau media, saya tidak akan bersolek sebab kerja saya memerlukan saya untuk bersolek. Jadi bila ada peluang, saya suka muka dibiarkan asli sahaja.


Macam mana pula dengan penjagaan tubuh?

MAYA : Saya selalu bersenam dan banyak minum air suam, makan banyak sayur terutamanya ulam-ulaman.


Boleh kongsikan rutin pemakanan anda?

MAYA : Saya makan seperti biasa, tetapi ada hadnya. Jangan sesekali makan berlebihan dan saya juga tidak bersetuju dengan pemakanan tiga kali sehari (dengan menu sihat). Malah jika kita berpuasa pun, kita boleh makan kurang dari tiga kali sehari dan badan kita masih sihat. Sebab itu pentingnya minum banyak air suam kerana ia membantu badan kita merasa segar dan kenyang.


Selain menjaga pemakanan dan kulit, adakah anda gemar memanjakan diri di spa, salun dan sebagainya?

MAYA : Tentu sekali, tetapi tidaklah kerap. Macam saya sebulan sekali saya akan mengunjungi salun, atau spa. Paling penting saya akan berurut sebulan sekali kerana bila badan kita penat bekerja, kita perlu memanjakan diri kita sekali sekala.


Macam anda katakan tadi, jika kita gembira dan tidak tertekan ia secara tidak langsung akan dapat dilihat pada wajah. Sebagai selebriti terkenal, bagaimana cara anda menangani tekanan?

MAYA : Saya suka bersendirian dan mendengar muzik. Tetapi tidaklah menari. Hanya dengar muzik (ketawa).


Profil
Nama Penuh: Maya Karin Roelcke
Panggilan: Maya Karin
Tarikh Lahir : 29 Oktober 1979
Umur: 34 tahun
Tempat Lahir : Bayreuth, Bavaria, Jerman
Profesion : Pelakon, penyanyi, model, pengacara
Filem: No Problem, Pontianak Harum Sundal Malam, Pontianak Harum Sundal Malam II, Mr Cinderella 2, Tujuh Perhentian, Waris Jari Hantu, Anak Halal, 1957: Hati Malaya, Duyung, Punggok Rindukan Bulan, Pisau Cukur, Taming Sari, Cun!.
Album: Erti Cinta, Bukan Qalamaya
Program TV: Wavelength, Ratu Sehari Astro, Beauty Secrets From The East, Channel [V] dan Nona
Pencapaian: Artis Baru Popular Anugerah Bintang Popular 2001 (ABP2001); Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Asia-Pasifik Ke-49 di Fukuoka, Jepun (2004); Pelakon Terbaik Festival Filem Fantasi & Seram Estepona, Malaga, Sepanyol (2005); Pelakon Filem Wanita Popular ABP2005; Aktres Filem Pilihan Anugerah Oskar Ke-6; Pelakon Wanita Terbaik FFM21.

Umie Aida, Faizal Hussein terus bersaing


Umie Aida, Faizal Hussein terus bersaing
Umie Aida dan Faizal Hussein. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADHLI ZAKI

Umie Aida, Faizal Hussein terus bersaing


Biarpun berhadapan dengan lambakan muka baru yang kian membanjiri industri seni tanah air namun segelintir 'orang lama' masih lagi bertahan.

Antara nama besar industri yang mampu bertahan sehingga hari ini, Datin Umie Aida dan Faizal Hussein.

Menyingkap sejarah mereka dalam bidang seni, Umie mahupun Faizal terpaksa berjuang demi mempertahankan industri seni yang kian malap.

Suatu ketika dulu, mereka antara orang lama yang menaikkan dunia perfileman dan kini setelah sekian lama bergelumang sepak terajang industri mereka bangkit semula untuk menghidupkan kembali dunia seni.

Umie Aida, Faizal Hussein terus bersaing
Umie Aida berlakon dalam drama Aku Bukan Malaikat.
Bukan bersandar rupa- Umie

Menyingkap kembali sejarah pembabitan Umie dalam industri, dia mula melangkah dalam industri model komersial di bawah kelolaan model terkenal Azah Aziz ketika berusia 15 tahun pada 1989.

Pada 1990, dia menyertai Dewi Remaja dan berjaya mara ke final bersama rakan seangkatannya Jasmin Hamid, Kuza dan model Irene Santiago.

Bertitik tolak dari situ, nama Umie mula popular dalam kalangan penerbit dan menerima tawaran untuk berlakon drama TV pertama iaitu Maafkan Mama. Kemudian Umie muncul dalam filem debutnya, Memori arahan Datuk Rosnani Jamil.

"Saya bermula dengan kosong dalam industri ini  dan tidak mahu dikenali sebagai pelakon yang bersandarkan rupa semata-mata. Sebaliknya banyak bergantung kepada usaha sendiri untuk maju ke depan.

"Selain berlakon drama atau filem, saya juga terlibat dengan pementasan teater bagi memantapkan kemahiran lakonan," ujar Umie yang aktif teater pada penghujung 90-an.

Antara teater yang mengangkat namanya adalah Lantai T. Pinkie, Mencari Salina, Pelayaran Nur Atma dan Dejavu Seorang Perempuan.

Berpeluang berlakon di sisi nama besar perfileman seperti Jins Shamsuddin, Fauziah Ahmad Daud dan Normah Damanhuri, Umie berkata, dia tidak melepaskan peluang untuk menuntut ilmu dengan nama-nama hebat itu.

"Saya banyak menuntut dengan pelakon handalan supaya lakonan nampak lebih natural dan tidak kaku.

"Tidak cukup itu, pembelajaran melalui filem, CD, buku dan pengalaman sendiri juga membantu kita untuk memajukan diri," katanya.

Tambah Umie, ironinya seseorang pelakon harus melalui kehidupan berliku-liku dan penuh cabaran sebelum menjadi pelakon semula jadi.

Ujarnya, jika tidak, pelakon bukan sahaja tidak dapat menghayati emosi watak dengan baik bahkan kaku di hadapan kamera.


Cabaran 'Aku Bukan Malaikat'

Dalam pada itu, Umie mengatakan berhadapan dengan cabaran sepanjang berlakon dalam drama Aku Bukan Malaikat.

"Saya terpaksa berlakon dengan mereka yang tidak pernah berlakon dan tiada pengalaman langsung dalam lakonan.

"Ia merupakan cabaran terbesar saya kerana mereka bukan pelakon sebenar dan kurang pengetahuan dalam bidang ini," katanya yang tercalon Pelakon Wanita Terbaik Drama dalam Anugerah Skrin (ASK) 2013.

Tambahnya, pelakon tambahan tersebut merupakan pelajar yang tiada asas lakonan dan diambil untuk mengisi watak sampingan dalam drama itu.

"Mereka tidak tahu apa-apa mengenai 'cut atau repeat',  sedangkan ia asas dalam lakonan.

"Ini menyebabkan saya terpaksa bekerja dua kali ganda dan mengajar mereka mengenai cara berlakon.

"Alhamdullilah... semua berjalan lancar selepas masing-masing diberi tunjuk ajar biarpun agak lambat," katanya.


Tuah sisi antagonis - Faizal

Sementara itu, Faizal, anak kepada seniman Allahyarham Hussein Abu Hassan nampaknya tidak sia-sia mengikut jejak bapanya terjun dalam bidang lakonan.

Pengarah, pelakon, dan juga penulis skrip itu mula menyerlah melalui filem arahan bapanya, Gila-Gila Remaja (GGR) dengan memegang watak sebagai Roy.

Sedikit mengenai sejarah pembabitannya, Faizal memulakan langkah di pentas lakonan sejak menerusi filem Senja Merah (1982).

Namun, namanya melonjak naik selepas membintangi filem GGR (1986) dan ia memberi impak besar untuk Faizal membuktikan darah seni diwarisi.

Selepas itu, beliau sering menjadi buruan produser dan membintangi beberapa filem yang menampilkannya sebagai watak jahat atau antagonis.

Tetapi, selepas filem lakonannya Sate (1997) kurang mendapat sambutan Faizal berehat sementara dari dunia lakonan dan muncul kembali dalam Leftenan Adnan (2000) dengan membawa watak jahat.

Ternyata percubaannya berhasil, yang mana ia telah membuka ruang untuknya dan ditawarkan pelbagai watak hitam dalam filem, mahupun drama.

Filem Gerak Khas The Movie 3 (2005) merupakan filem terakhir Faizal selepas dia dikatakan merajuk dengan industri tempatan dan membawa diri ke luar negara selama empat tahun.

Faizal turut membintangi beberapa filem lain seperti Jalang (2009), 2 Alam (2010), Abuya, Datin Ghairah (2011), Azura dan Bunohan (2012).

Namun filem Bunohan berjaya menaikkan namanya semula hingga dia berjaya meraih lapan anugerah di Festival Filem Malaysia 25, tahun lalu.

Menurut Faizal, walaupun banyak melakonkan watak jahat namun dia tetap gembira dengan penerimaan peminat setia terhadap kerjayanya.

"Saya memang tidak sangka ramai peminat menyukai saya membawa watak antagonis berbanding watak baik.

"Secara jujurnya, saya bukan jenis yang cerewet memilih watak kerana setiap tawaran yang diberikan adalah rezeki dari Ilahi," kata suami kepada pelakon Suhaila Sulaiman dan bapa kepada dua orang anak ini.

Anak jati Kuala Lumpur itu berkata, dia melihat dari sudut berbeza bagi setiap tawaran yang diterima dan tidak menolak apa jua watak yang akan dilakonkan.

"Setiap watak yang pernah saya jayakan mempunyai pengajaran tersendiri dan menjadi tanggungjawab saya untuk menyampaikan kepada peminat sebaik mungkin," ujar Faizal.


Pelakon Lelaki Terbaik Drama?

Tercalon dalam ASK 2013 bagi drama Fatihah Untuk Abah merupakan satu momen berharga baginya. Biarpun beberapa kali tercalon dalam ASK namun dia tetap bersyukur walaupun tidak memenangi anugerah tersebut.

"Bagi saya, keputusan juri adalah muktamad dan mereka lebih berpengalaman untuk menilai kemampuan kita.

"Menang atau kalah, saya terima dengan lapang dada," katanya yang tercalon bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik Drama.

Tambahnya, bekerja di bawah arahan pengarah berkaliber seperti Azma Aizal Yusoof yang memahami,  membuatnya selesa untuk berlakon.

"Saya 'enjoy' dan seronok berlakon dengan pelakon berbakat besar seperti Sharifah Amani, Shafie Naswip, Azhan Rani dan Amyza Adnan.

"Bila kita tiada masalah dengan perjalanan kerja maka hasilnya lebih baik dan berkualiti. Kami juga serasi bekerjasama antara satu sama lain," katanya yang kini sibuk dengan penggambaran drama Jiwa arahan Kabir Bahtiar sebanyak 15 episod.

Pak Guard Azman jadi pelakon...


Pak Guard Azman jadi pelakon...

Pak Guard Azman jadi pelakon...


PENGAWAL keselamatan, Azman Md Nayan sekali lagi menjadi bualan ramai di alam maya apabila fotonya bersama aktres jelita, Izara Aishah dan pelakon meningkat naik, Dazrin Kamarudin di kawasan parkir di sebuah lapangan terbang tersebar luas.

Difahamkan, mereka sedang menjalani penggambaran untuk drama TV9, Cinta Pandang Ke-2 arahan pengarah berbakat besar M Nazir Juhan atau Jet Lee.

Penampilan pengawal keselamatan itu yang sebelum ini terlibat kontroversi kerana insiden maki hamun oleh isteri kepada pemain bola sepak terkenal negara ternyata mengundang pelbagai reaksi daripada orang ramai.

Selain ada yang memuji, ada juga menyifatkan bahawa produksi drama tersebut sengaja mencari publisiti di atas kontroversi yang melanda pengawal keselamatan itu.

Bagaimanapun, pengarah drama berkenaan, Jet Lee memberitahu, penglibatan Azman dalam drama arahannya itu hanya satu kebetulan.

"Ketika itu, kami sedang buat penggambaran di kawasan parkir, sebuah lapangan terbang.

"Oleh kerana melibatkan tempat parkir, kami memerlukan seseorang yang beruniform, jadi pengurus produksi panggil Azman untuk menjadi pelakon tambahan sebagai pengawal keselamatan yang juga memang tugasnya.

"Kebetulan pula, waktu itu dia sedang berehat makan tengah hari," katanya pada Zass.

Mengulas mengenai babak berkenaan yang dikatakan sama seperti pernah dialami oleh pengawal keselamatan itu, kata Jet Lee, dia tidak berniat untuk menyindir apatah lagi menyinggung perasaan orang lain dengan watak yang diberikan kepada Azman itu.

"Dia bawa watak sebenar, jadi saya hanya suruh dia berkelakuan seperti dia sedang bekerja.

"Jadi, sebagai seorang pengawal keselamatan di kawasan parkir dia berhak untuk menegur apa yang betul atau tidak," katanya sambil memberitahu babak lakonan Azman hanya mengambil masa selama dua minit.

Pak Guard Azman jadi pelakon...

Drama adaptasi novel Karangkraf

Bercerita lebih lanjut mengenai drama rantaian terbarunya, Cinta Pandang Ke-2, Jet Lee berkata ia adalah drama adaptasi novel berjudul sama karya Laila Kamilia yang diterbitkan oleh Kumpulan Media Karangkraf.

Drama 13 episod ini diterbitkan oleh ZK Creative Production Sdn. Bhd dan akan ditayangkan di slot Aurora di TV9 dan bakal menemui penonton Disember nanti.

"Selain Izara dan Dazrin, drama bersiri ini turut dibintangi Maria Farida, Ridzuan Hashim, Norman Hakim, Erynne Erynna, Along Eyzendy, Amira Rosli, Abby Nour dan ramai lagi," katanya.

Ketika ditanya mengenai cabarannya, Jet Lee menjelaskan dugaan utamanya adalah faktor cuaca yang kini tidak menentu menyebabkan terdapat sedikit gangguan perubahan jadual.

Drama bersiri Cinta Pandang Ke-2 berkisar mengenai seorang rakan lama Zairul lakonan Dazrin dan Ainnur Azleen (Izara) yang tidak pernah sebulu walaupun mereka berdua sekelas.

Tindakan Zairul yang sering menyakitkan hati Ainnur menyebabkan wanita itu berasa hati lalu bertukar sekolah. Mereka terpisah bertahun lamanya sehingga dipertemukan semula di tempat kerja sehingga membuatkan Zairul jatuh cinta dengannya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan