Cari Artikel

Friday, July 19, 2013

Dayana Kecewa Dengan Perbuatan Ashraf Muslim?


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Dayana, Kecewa, Dengan, Perbuatan, Ashraf Muslim


Nampaknya isu poligami yang melibatkan pelakon, Ashraf Muslim bersama dua orang isterinya iaitu Noor Dayana Lokman, 26 dan Wan Sakinah Ahmad Saburi, 29 masih menjadi tatapan umum dan sudah masuk hari kedua trending menerusi laman Twitter.

Setelah pelbagai laporan yang dikeluarkan oleh pihak media, akhirnya isteri pertama Ashraf Muslim, Dayana dipercayai telah meluahkan perasaan kecewanya melalui sebuah nukilan puisi yang ditulis menerusi laman akaun Facebook miliknya petang semalam.

Bait-bait puisi tersebut seolah-olah menggambarkan tentang perasaan kecewa dan sedih Dayana terhadap perbuatan suaminya.

Apa pun, sebagai orang luar kita hanya mampu doakan yang terbaik buat mereka bertiga dan di sini iskandarX Society sertakan nukilan puisi tersebut :

Tak usah bicara tentang payung emasKeranaAku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriatKeranaAku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

Tak usah bicara tentang setiaKeranaAku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjawabKeranaAku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaanKeranaAku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang diaKeranaAku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di MakkahHebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan AllahKerana satu dunia tahuHanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan




Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Dayana, Kecewa, Dengan, Perbuatan, Ashraf Muslim
Wan Sakinah, isteri kedua Ashraf Muslim

Untuk makluman, Ashraf Muslim telah bernikah dengan Noor Dayana Lokman pada 30 Ogos 2011 di Makkah, sementara dengan Wan Sakinah Ahmad Saburi pula mereka disahkan bernikah di Thailand pada 7 Juali lalu.

Keletah Comel Anak Nabila Huda


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Keletah, Comel, Anak, Nabila Huda


Kalau sebut sahaja nama Nabila Huda, orang pasti akan mengaitkannya dengan kontroversi dan isu-isu panas dari dulu hinggalah sekarang.

Tetapi sebenarnya, tak ramai yang mengetahui pelakon ini mempunyai sifat keibuan yang cukup lemah lembut dan penyayang terhadap anak perempuannya, Keisha.

Beberapa jam yang lepas, Abil ada berkongsi sebuah video di akaun Keek miliknya menunjukkan gelagat dia dan anaknya yang cukup comel.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Keletah, Comel, Anak, Nabila Huda
Terserlah kasih antara ibu dengan anaknya

Menerusi video yang berjudul ‘Home Sweet Home :)‘ itu, dapat dilihat keterujaan dan kepetahan Keisha berbicara sewaktu menyambut kepulangan Abil.

Memang betul sifat penyayang seorang ibu adalah semulajadi dan tidak boleh dipertikaikan, tetapi rasanya setakat ini Abil berjaya melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik.

Walaupun bergelar ibu tunggal dan sering dihimpit kontroversi dengan kehidupannya yang dilihat agak sosial, Abil masih mampu mendidik anaknya dengan tutur kata yang cukup sopan dan lemah lembut.

Untuk pengetahuan anda, Keisha yang kini berusia tiga tahun adalah anak tunggal hasil perkahwinan Abil dengan bekas suaminya, Zaidi Zailani sebelum mereka bercerai pada bulan Ogos 2011.

Kalau nak tahu apa yang dibualkan oleh anak beranak ni, jom layan video comel mereka di bawah.


<

Aqasha Respon Isu Poligami Ashraf Muslim?


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aqasha, Respon, Isu, Poligami, Ashraf Muslim


Sejak berita mengenai perkahwinan kali kedua Ashraf Muslim bersama bekas kru produksi televisyen, Wan Sakinah Ahmad Saburi di Thailand tersebar di media, ramai pihak yang cuba menyatakan pendapat serta memberi respon berhubung isu tersebut. Mungkin ada yang memandang perkara berkenaan ke arah sudut yang positif dan ada juga sebaliknya.

Namun begitu, menerusi laman Twitter milik Aqasha, pelakon drama Dejavu Di Kinabalu itu turut memberi respon mengenai isu poligami dengan memuat naik status berbunyi :


Orang bercerai ada yang bising, orang tambah isteri pun ada juga yang bising. Inilah hakikat, yang patut ada 1 tu tuhan je. Hehehe.
Status Aqasha itu bagaimanapun mendapat perhatian seorang peminat dan menerusi respon berbalas yang diberikan oleh individu terbabit, Aqasha telah menegur dengan menyatakan bahawa, jangan bercakap mengenai isu rumahtangga jika anda belum berkahwin.


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aqasha, Respon, Isu, Poligami, Ashraf Muslim

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aqasha, Respon, Isu, Poligami, Ashraf Muslim
Aqasha sewaktu bernikah dengan isteri tercinta, Noor Baizura

Dalam pada itu, Aqasha turut menegaskan bahawa tidak salah untuk berkahwin di Siam dan melihat perkara tersebut sebagai satu isu yang positif.


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aqasha, Respon, Isu, Poligami, Ashraf Muslim


Bagaimanapun isu poligami ini hanya boleh dijawab oleh mereka yang arif sahaja dan sebagai orang luar, lebih elok sekiranya isu seperti itu tidak diulas dengan lebih lanjut kerana dikhuatiri akan mengguris hati pihak tertentu.

Untuk makluman, Aqasha atau nama sebenarnya Firdee Aqasha Rosli telah bernikah dengan wanita pilihannya, Noor Baizura pada tanggal 10 Oktober 2010 dan mereka telah dikurniakan dua orang cahaya mata.

Qi Razali Beli Cincin Untuk Nelydia Senrose? Versi Video


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Qi Razali, Beli, Cincin, Untuk, Nelydia Senrose, Versi, Video


Menerusi laman sosial Twitter dan Instagram milik Qi Razali, pelakon drama Friday I’m In Love ini difahamkan sedang dalam perjalanan untuk ke Argentina bagi menjalani sesi penggambaran program Art Attack.

Pelakon lelaki ini dikatakan akan berada di negara tersebut selama dua bulan dan ini bermakna dia akan pulang semula ke Malaysia pada September depan.

Meskipun baru sebentar berjauhan dengan Nelydia Senrose, pelakon ini sudah mula melahirkan rasa rindu terhadap kekasih hatinya itu dan perasaan tersebut turut dilahirkan menerusi status yang dimuat naik di laman mikro Twitternya beberapa jam yang lalu.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Qi Razali, Beli, Cincin, Untuk, Nelydia Senrose, Versi, Video

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Qi Razali, Beli, Cincin, Untuk, Nelydia Senrose, Versi, Video
Qi Razali menunjukkan sebentuk cincin untuk orang tersayang


Dalam pada itu, pelakon lelaki ini turut memuat naik sebuah video melalui laman Instagramnya, di mana menerusi video tersebut Qi telah menunjukkan sebentuk cincin dan menyatakan bahawa cincin berkenaan adalah untuk orang yang tersayang.

Wah, adakah cincin tersebut sebagai tanda cinta atau adakah mereka akan jalinkan hubungan ke tahap yang lebih serius? Apa pun, hanya mereka sahaja yang tahu.

Bagaimanapun, di sini iskandarX Society kongikan dua buah video yang telah dimuat naik oleh Qi menerusi laman Instagramnya untuk tatapan anda semua. Jom layan.




Dayana Tidak Redha Ashraf Muslim Kahwin Dua


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Dayana, Tidak, Redha, Ashraf Muslim, Kahwin, Dua


Desas desus yang didengar mengenai Ashraf Muslim akan berkahwin kali kedua akhirnya terjawab apabila selebriti itu sendiri mengaku telah bernikah di Thailand pada 7 Julai yang lepas.

Jika sebelum ini media melaporkan yang isteri pertama Ashraf, Noor Dayana redha jika suaminya mahu bekahwin lain, tetapi ternyata ianya tidak benar apabila bapa mertua Ashraf menyangkal dakwaan itu.

Daripada mula pun anak saya tidak rela atau redha. Apa yang dikata seperti dalam surat khabar yang anak saya redha, itu bukan dari anak saya. Itu satu penipuan yang besar. – Harian Metro

Selain dari itu, Kosmo! Online pula melaporkan yang Hj Lokman kecewa kerana menantunya seolah-olah tidak sabar mahu menikahi wanita yang bernama Wan Sakinah Ahmad Saburi tanpa menunggu keputusan mahkamah berkenaan permohonan kebenaran poligami.

Kami sebenarnya menyesal kerana dia tidak maklumkan pada kami termasuk isterinya sendiri. Kalau mahkamah beri keizinan berpoligami, kami redha dan terima keputusan. Ini belum lagi mahkamah buat keputusan, dia telah bernikah di Thailand.

Untuk pengetahuan umum, Ashraf telah bernikah dengan isteri pertamanya pada 24 September 2011 di Makkah dan difahamkan masalah rumahtangga mereka berpunca kerana belum dikurniakan zuriat sepanjang dua tahun berkahwin.

Elfira Loy Bonceng Zain Naik Motor


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Elfira Loy, Bonceng, Zain, Naik, Motor


Dua hari lepas, Elfira Loy telah memuat naik sebuah video menerusi laman akaun Keek-nya, di mana menerusi video tersebut pelakon drama Demi Dia ini diminta untuk membonceng Zain Saidin menaiki motor yang ditungang olehnya.

Apa yang menarik mengenai video ini adalah, Zain telah melahirkan rasa takut kerana dia terpaksa membonceng motorsikal yang ditunggang oleh Elfira, sedangkan pelakon genit itu langsung tidak pandai membawa motor tersebut.

Saya sebenarnya takut sebab nyawa saya mungkin melayang. Saya akan naik motor dengan Elfira Loy yang tak reti bawa motor.

Dalam pada itu, ketika diminta untuk meninggalkan pesanan buat kekasih hati, pelakon lelaki ini telah meminta agar Che Ta terus menyanyangi dirinya meskipun kakinya patah.

Sayang, kalau I patah kaki, love me still OK.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Elfira Loy, Bonceng, Zain, Naik, Motor


Telatah Zain dan Elfira bagaimanapun berjaya mencuit hati peminat dan ramai antara mereka memuji sikap comel serta kelakar yang terdapat pada kedua-dua pelakon itu.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Elfira Loy, Bonceng, Zain, Naik, Motor


Bagaimanapun, untuk semua peminat Elfira dan Zain, jom layan video Keek mereka selepas ini. Semoga terhibur!




Kunjungi Baby & Raya Expo 2013 Bersama Selebriti Pilihan Anda!


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Kunjungi, Baby & Raya Expo 2013, Bersama, Selebriti, Pilihan, Anda

Bagi mereka yang masih tercari-cari keperluan bayi dan barangan apakah yang sesuai sempena Hari Raya Aidilfitri nanti? Usah risau, ini kerana pihak Fab Event Resources dengan kerjasama Sinaborta de Event Management serta Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dengan bangganya bakal menganjurkan Baby & Raya Expo 2013 pada 27 dan 28 Julai ini bertempat di Dewan Tun Razak 3, PWTC, Kuala Lumpur.

Terdapat pelbagai barangan bayi yang boleh anda dapati melalui expo ini, antaranya adalah pakaian, botol susu, lampin pakai buang dan aksesori keperluan bayi.

Dalam pada itu, expo ini turut menawarkan pelbagai barangan istimewa sempena Hari Raya antaranya adalah pakaian raya untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak, aksesori, kasut, beg tangan, biskut raya serta barangan dekorasi rumah.

Menerusi Baby & Raya Expo 2013, anda bukan sekadar berpeluang membeli-belah, malah anda turut dihiburkan dengan pelbagai aktiviti-aktivit menarik bersama barisan selebriti pilihan yang hadir.

Antara aktiviti-aktiviti yang bakal diadakan adalah Sembang Santai bersama Irma Hasmie, Pertandingan Catwalk Ibu dan Anak bersama Butik DNA yang dikendalikan oleh Dynas Mokhtar, Tutorial Hijab bersama Suci By Yatt Hamzah, Mini Pertunjukan Fesyen serta pertandingan (TBC) daripada Cosry Purple Label, Promosi Unequein dan Persembahan Muzik daripada pasangan Mawi dan Ekin serta persembahan istimewa daripada Siti Nurdiana.

Sekiranya anda membeli barangan bernilai RM100 ke atas dalam satu resit, anda juga layak menyertai cabutan bertuah dan mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan menarik sepanjang expo ini berlangsung.

Barisan selebriti yang terlibat dalam menjayakan Baby & Raya Expo 2013

Selain mengadakan booth jualan barangan bayi dan hari raya, expo ini turut membuka peluang untuk vendor yang berminat untuk menyewa booth jualan, di mana pada hari tersebut pihak penganjur akan menyediakan sebanyak 250 booth untuk disewa.

Menerusi acara ini, para vendor atau penyewa akan turut berpeluang mempromosikan booth mereka menerusi laman sosial Facebook selebriti yang terpilih seperti Diana Amir, Heliza Helmi, Dynas Mokhtar, Yatt Hamzah, Lan Kristal, Syura Masterchef, Siti Nordiana, Mawi Ekin, Saujana, Ashraf Muslim, Vanidah Imran, Rashidee Ishak dan Ray Era.

10 vendor bertuah yang mendaftar dengan mana-mana selebriti pilihan akan turut berpeluang untuk menyertai Majlis Makan Malam Amal Iftar dan berpeluang untuk duduk semeja dengan selebriti tersebut.

Penampilan istimewa Irma Hasmie & Siti Nurdiana

Jadi, apa tunggu lagi? Bagi anda yang berminat, sila layari website rasmi Baby & Raya 2013 di www.fabevent.com.my atau lawati laman facebook mereka di www.facebook.com/BabyRayaExpo2013.

Anda juga boleh mengantar penyertaan menerusi alamat email di babyrayaexpo@gmail.com atau hubungi pihak penganjurnya, Cik Ed di talian 0176254665 serta Cik Nisa - 019 2892082.

Selain itu, untuk para pengikut Facebook Baby & Raya 2013, jangan lepaskan peluang untuk Like, Share dan menangi hadiah-hadiah menarik berupa :

  • 10 x hamper berupa produk bayi bernilai RM100
  • 20 x bekalan lampin bayi selama 2 bulan
  • 300 x baucer produk Hari Raya bernilai RM20
  • 20 x hamper Hari Raya bernilai RM100 dan banyak lagi.
Ayuh penuhi hari minggu anda dengan pelbagai aktiviti menarik menerusi Baby & Raya Expo 2013. Masuk adalah Percuma!

Berikut antara beberapa foto menarik sepanjang sidang media majlis pelancaran Baby & Raya Expo 2013 yang diadakan baru-baru ini :










Aaron Aziz Maki Hamun Peminat Di Instagram


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aaron Aziz, Maki, Hamun, Peminat, Di, Instagram


Jika sekadar melihat daripada kebanyakan watak romantik dan penyayang yang dibawakan oleh Aaron Aziz, mesti ada yang tak menyangka pelakon ini boleh tahan garang rupanya.

Hakikatnya, Aaron Aziz cukup pantang sekali apabila ada orang yang menganggu atau cuba menegur urusan yang berkaitan dengan keluarganya.

Perkara ini berlaku apabila Aaron berkongsi sekeping gambar anak-anaknya sedang menanti waktu berbuka di laman Instagram.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aaron Aziz, Maki, Hamun, Peminat, Di, Instagram


Dan secara kebetulan, ada pula pengikut Aaron di laman sosial tersebut yang menegur cara duduk anak perempuan Aaron yang dilihat agak tidak sopan.

Dari apa yang difahamkan, mereka berpendapat bahawa Aaron sepatutnya mengajar anak-anaknya duduk dengan cara yang betul daripada kecil supaya akan diingati hingga dewasa.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Aaron Aziz, Maki, Hamun, Peminat, Di, Instagram


Bagaimanapun, Aaron membalas komen tersebut dengan kata-kata yang agak kasar dan menyatakan dia tidak perlukan nasihat yang tak munasabah seperti itu.

Dan mungkin kerana terlampau bengang, Aaron telah bertindak memadam komen dan ‘block’ pengikut berkenaan dari laman Instagramnya. Mungkin begini cara seorang bapa melindungi anak-anak dan keluarganya.

Abby Abadi sudah bernikah


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Abby Abadi, sudah, bernikah
Abby Abadi dan suaminya - Foto Ihsan Instagram Abby Abadi

SHAH ALAM - Pelakon dan penyanyi, Abby Abadi hari ini telah mengesahkan bahawa beliau telah melangsungkan perkahwinan lebih seminggu lalu.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Abby Abadi, sudah, bernikah
Twitter Abby Abadi

“Ya memang betul saya sudah berkahwin,” jawapnya ringkas ketika dihubungi Sinar Harian Online, sebentar tadi.

Abby atau nama sebenarnya,  Arbaiyah Abdul Manan sebelum ini pernah mendirikan rumahtangga bersama pelakon, Norman Hakim pada 2002 tetapi bercerai pada 2008.

Mereka dikurniakan tiga orang cahaya mata.

Ketika diminta mengulas lanjut mengenai berita pernikahannya itu, Abby enggan mengulas lanjut.

“Pasal perkahwinan itu, saya tidak boleh ulas lanjut lagi.

"Nanti saya beritahu perkembangan kerana saya sedang memandu ke Kuala Besut,” katanya lagi.

Sementara itu, melalui laman mikro Twitternya, Abby berkata, beliau telah sah menjadi isteri.

“Dipendekkan cerita, sebenarnya sudah 12 hari dia sah menjadi suami saya.

"Maaf sebab maklumkan lambat,” katanya.

Percaturan baru 6ixth Sense


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Percaturan, baru, 6ixth Sense
6ixth Sense

SEMPENA Ramadan, 6ixth Sense muncul dengan single terbaru mereka, Bukan Milik Kita ciptaan sepenuh oleh vokalisnya, Adi.

Mula mendapat tempat di corong-corong radio serta di Youtube, Adi berkata, lagu tersebut membawa pendengar menghayati mesej keikhlasan dan kebenaran yang dilalui setiap insan.

"Lagu ini lebih ke arah Islamik dan diinspirasi berdasarkan kehidupan yang kita lalui seharian.

"Ia juga merupakan kelainan yang ingin kami tonjolkan. Sekali gus membuktikan 6ixth Sense bukan saja band yang mendendangkan lagu-lagu pop atau rock, sebaliknya juga lagu ketuhanan," katanya.

Dalam masa sama, 6ixth Sense yang turut dianggotai Gjie, Wan, Ayoy dan Athan, kini sedang giat mempromosikan album The Best 6ixth Sense, ke Indonesia.

"Ia merupakan kompilasi lagu-lagu terbaik kami dari album pertama hingga ketiga dilancarkan di sana.

"Pilihan lagu pula berdasarkan sambutan yang diterima oleh peminat terhadap lagu kami," katanya.

Ditebak mengenai sambutan peminat Indonesia terhadap album tersebut, Adi berkata, mereka masih baru di sana walaupun sudah ditubuhkan sejak 2005 lagi.

"Kami masih baru di sana. Sebelum ini pernah masuk ke pasaran Indonesia, tetapi tidak pernah membuat promosi dalam skala lebih besar.

"Kalau ditanya mengenai peminat, kami belum tahu lagi. Tapi penerimaan lagu kami setakat ini menerima maklum balas positif," katanya.

Dalam perkembangan lain, Adi berkata, 6ixth Sense akan memperkenalkan artis sulung di bawah syarikat produksi mereka, Puteh Enterprise tidak lama lagi.

"Kumpulan Sakura yang dianggotai lima anak muda ini akan diperkenalkan secara rasmi pada masa akan datang.

"Mereka merupakan percubaan pertama kami dalam bidang ini.

"Ia sebagai test market dan mereka akan membawa muzik genre pop nanti," katanya.

Noniswara nekad mula hidup baru


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Noniswara, nekad, mula, hidup, baru
Noniswara

SETELAH tiga kali kes ditangguh, dramatis Noniswara Baharuddin, 44, akhirnya sah bercerai menerusi lafaz taklik dengan Datuk Rosman Ridzwan, 56, di Mahkamah Rendah Syariah, Jalan Duta pada jam 10 pagi semalam.

Menurut Noniswara, biarpun sedih dan sebak dengan penceraian itu, namun dalam masa yang sama dia berasa lega kerana segalanya telah selesai dan tidak perlu lagi turun naik mahkamah bagi menguruskan hal penceraiannya itu.

“Setelah hampir setahun hidup sendiri, saya reda dengan penceraian ini dan saya terpaksa memilih untuk bercerai kerana sudah tiada jalan pendamaian lagi antara kami.

“Bila dah selesai, saya rasa lega sangat, namun dalam masa yang sama tetap merasa sebak dan sedih dengan pengakhiran perkahwinan kami,” ujarnya kepada Zass.

Noniswara berkata, dia kini boleh memulakan hidup baru bersama anak-anak dan tidak mahu memikirkan soal pengganti buat masa ini.

“Sebelum ini pun memang saya sudah tinggal sendiri. Sekarang ini saya cuma ingin mencari damai dan bebas tanpa ikatan

“Saya mahu hidup berdikari selain memberi keutamaan kepada anak-anak dan kerjaya seninya. Hal-hal lain saya tak mahu lagi fikirkan,” katanya.

Lafaz taklik yang dilakukan di hadapan Hakim Syarie Umamuddin Yunus berserta Noniswara dan juga peguamnya, Datuk Amly Embong tanpa wakil dari pihak lelaki telah diminta untuk membayar RM10.

Permohonan cerai taklik itu difailkan pada 9 Mei lalu mengikut Seksyen 50 Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Tindakan Noniswara memohonkan penceraian adalah kerana suaminya meninggalkan rumah kelamin sejak 5 September 2012 selain tidak memberi nafkah adalah selari dengan lafaz taklik yang dibacakan defendan pada hari pernikahan mereka pada 31 Julai 2009.

Pelakon berasal dari Pasir Mas, Kelantan ini mempunyai tiga anak hasil perkahwinan pertamanya sementara Rosman pula yang sebelum itu berstatus duda memiliki lima anak daripada perkahwinan terdahulu.

Eira Syazira curi masa demi buah hati


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Eira Syazira, curi, masa, demi, buah, hati


KEHADIRAN cahaya mata dalam rumah tangga memberi momen indah.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Eira Syazira, curi, masa, demi, buah, hati
Eira Syazira bersama anaknya Amarra Sofea Rose


Malah, tahun ini juga merupakan tahun pertama pelakon popular, Eira Syazira dan suaminya, Azad Jazmin menyambut kedatangan Ramadan dan Syawal bersama puteri kesayangan mereka, Amarra Sofea Rose, 6 bulan.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Eira Syazira, curi, masa, demi, buah, hati
Eira Syazira dan suaminya, Azad Jazmin


Walaupun ramai beranggapan kehadiran si kecil mungkin merumitkan masa untuk berbuka dan bersahur, namun bagi Eira, 29, Ramadan yang ditunggu tetap berjalan lancar.

"Saya bersyukur kerana dikurniakan anak yang baik seperti Amarra. Dia memang tak banyak karenah bila perut dia kenyang.

"Sejak lahir lagi, saya dah praktik Amarra untuk minum susu setiap empat jam. Jadi, kami akan bersiap sedia untuk menyediakan susu setiap waktu itu. Jadi, waktu bersahur kami tidak terganggu.

"Di usia ini, saya sudah biasakan Amarra untuk menerima makanan lain seperti bubur nasi, kentang lenyek dan sayur-sayuran. Alhamdulillah, saya puas hati dengan perkembangan tumbesarannya.

"Sejak saya mula bekerja, saya biasakan Amarra untuk menerima susu formula dan sekarang saya dah tidak menyusu badan lagi," katanya.

Udang goreng kunyit Azad

Sepanjang Ramadan ini, baik Eira mahupun Azad, mereka masing-masing sibuk dengan penggambaran.

Namun, tidak bermakna Eira boleh lepas tangan dalam menyediakan hidangan untuk suami tersayang.

Menurut Eira, Azad tidak cerewet dalam memilih makanan, malah waktu bersahur sangat penting untuknya dalam menahan seharian berpuasa.

"Waktu berbuka, kami akan berbuka di luar. Kalau ada masa, barulah saya masak. Namun, Azad memang tak suka makanan yang dibeli. Bulan puasa ni, dia lebih gemar makan masakan udang goreng kunyit dan telur dadar.

"Malah, kalau saya buat menu itu, dia akan dua tiga kali tambah walaupun ketika bersahur. Azad lebih pentingkan nasi daripada kuih muih kerana dia bukan penggemar kuih. Kalau makan pun, dia suka seri muka je.

"Saya pula, memang tak makan waktu sahur. Jadi, saya hanya masak untuk Azad sahaja. Dia tak suka makan makanan yang dipanaskan semula, jadi saya akan bangun masak.

"Kalau saya bekerja, saya akan masak awal-awal. Namun, ada ketika, ibu mertua saya akan datang tolong masak," katanya yang kini masih menjalani penggambaran drama slot Samarinda, Ramadan Yang Hilang.

Jelas Eira, walau sesibuk mana pun, dia tetap utamakan anaknya dan lebih selesa membiarkan suami menguruskan anak ketika dia keluar bekerja.

"Kami memang susah nak tinggal anak kat orang. Kami akan bergilir-gilir jaga. Kalau Azad kerja, saya akan jaga dan begitulah sebaliknya.

"Kadang-kadang, kalau jadual kami bertembung, saya akan bawa Amarra ke lokasi. Namun, saya akan pastikan lokasi itu sesuai dengan Amarra dan pembantu saya akan jagakannya ketika saya kerja.

"Namun, saya akan sentiasa pastikan kehadiran anak saya tidak mengganggu penggambaran saya. Selain itu, saya juga kena pastikan tanggungjawab saya sebagai isteri dan ibu bukanlah alasan untuk saya tidak berdisiplin
dalam bekerja," katanya yang pernah dikritik tidak berdisiplin sejak akhir-akhir ini.

Beraya di Penang

Hampir dua bulan pemergian arwah ibu tercinta, Che Ruhani Che Hassan, akibat barah payudara sejak tiga tahun lalu, Eira tetap akur ketentuan Ilahi.

Walaupun rindu pada arwah tetap menebal, namun Eira akui bukan mudah untuk melalui perjalanan hidup tanpa ibu di sisi.

Malah, kehadiran Aidilfitri yang bakal disambut kurang sebulan lagi itu mungkin meninggalkan kesan mendalam buat Eira.

"Sejak dua tahun lalu, ibu saya mula menderita sakit. Selama itulah, saya akan berada bersamanya dan Azad banyak berkorban dari segi pembahagian masa.

"Azad memahami keadaan saya dan tidak mempunyai masalah untuk beraya bersama keluarga saya. Kami juga beraya di rumah saya dua tahun berturut-turut.

"Bila ibu dah tiada, giliran kami beraya di kampung halaman Azad pula. Tahun ini merupakan tahun pertama saya dan Amarra beraya di Pulau Pinang," katanya yang bakal muncul dalam beberapa telemovie sempena Aidilfitri ini.

Opick: 'Minta izin dulu!'


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Opick 'Minta izin dulu!'
Opick - Foto Sinar Harian oleh FARID MAD NOH

KELUNAKAN suaranya dalam menyampaikan lagu-lagu ketuhanan tidak dinafikan, malah kehadiran penyanyi dari Indonesia ini diakui semakin mendapat tempat di hati masyarakat di Malaysia.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Opick 'Minta izin dulu!'
Opick - Foto Sinar Harian oleh FARID MAD NOH
Selain mendapat sambutan menggalakkan, lagu-lagunya juga sering menjadi pilihan sebagai tema sesebuah filem mahupun drama tempatan.

Sedar kebanyakan lagunya sering menjadi pilihan pengarah dan penerbit di negara sendiri mahupun di sini, Opick berharap pihak yang bertanggungjawab meminta keizinannya terlebih dahulu.

"Sebagai pencipta lagu, saya harap mereka minta izin dari saya terlebih dahulu. Setakat ini masih belum ada sesiapa yang berbuat sedemikian. Tapi mungkin sudah ada yang minta kebenaran namun ianya tidak sampai pada saya.

"Selagi ia belum menimbulkan sebarang kesalahan, itu tidak menjadi masalah buat saya setakat ini," katanya.

Kembali dengan Ya Maulana

Selepas setahun melancarkan album kelapan, Salam Ya Rosulullah, kini Opick atau nama sebenarnya Aunur Rofiq Lik Firdaus, 39, kembali dengan album terbaru berjudul Ya Maulana.

Menurut Opick atau nama sebenarnya Aunur Rofiq Lik Firdaus, 39, dia gembira lagu-lagu keagamaan ciptaannya diterima sepenuhnya peminat muzik di sini.

"Saya gembira dan bersyukur dengan sambutan lagu-lagu saya di sini. Sudah tentu ia amat bermakna buat saya.

"Saya anggap perkara ini sebagai satu bonus buat saya kerana memberi inspirasi kepada orang lain dalam memuji keagungan ALLAH," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran album Ya Maulana, baru-baru ini.

Selain itu, Opick memberitahu, walaupun masalah cetak rompak di kedua-dua negara kini semakin berleluasa, namun itu bukan penghalang buat dirinya untuk terus berkarya.

"Setiap tahun saya akan tampil dengan sebuah album. Masalah cetak rompak tidak menghalang saya untuk hasilkan sepuluh hingga 12 lagu untuk album akan datang," ujarnya.

Album edaran Inteam Record ini mengandungi 10 lagu antaranya Ya Maulana, Ku Tak Pernah Layak, Berapa Jarak, Ajari aku, Ya Robbana, Tenang, Tanpa Dirimu, Terima Kasih Ayah dan sebagainya.

Luahan hati Dayana tersebar?


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Luahan, hati, Dayana, tersebar
Asyraf Muslim, Dayana


KONTROVERSI kisah rumah tangga pelakon Ashraf Muslim akhirnya sampai ke kemuncak apabila dia mengaku telah pun bernikah secara rahsia bersama kekasihnya di Bangkok, Thailand.

Sehubungan itu, Mahkamah Tinggi Syariah, membenarkan Ashraf, 32, menarik balik permohonan berpoligami kerana dia telah bernikah bersama bekas kru televisyen, Wan Sakinah Ahmad Saburi di Thailand, 7 Julai lalu.

Hakim Syarie, Muhamad Abdul Karim Wahab mengarahkan Ashraf membayar kos mahkamah RM8,000 kepada isteri pertama, Noor Dayana Lokman, 26.

Kisah poligami Ashraf semakin rancak menjadi bualan dan terkini, kehadiran nukilan puisi yang didakwa milik Dayana turut tersebar di blog-blog tempatan.

Bait-bait nukilan itu menunjukkan kekecewaan Dayana, sekali gus mengundang simpati orang ramai, terutamanya golongan wanita.

Sejauh mana kesahihan nukilan itu datangnya dari Dayana masih belum dapat disahkan lagi kerana usaha untuk mendapatkan Dayana mahupun Ashraf gagal.

Bagaimanapun, menerusi sumber di sebuah blog tempatan, pemilik akaun Facebook Melissa Norsaily Zakaria menegaskan, nukilan itu bukanlah hasil tulisan Dayana, sebaliknya daripada rakan Facebook Dayana, Ana Hawana.

Betty yakin suami suka laksa Johor


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Betty, yakin, suami, suka, laksa, Johor
Betty dan suami menanti kehadiran cahaya mata pertama Disember ini. - Foto Sinar Harian oleh Zulfadhli Zaki

SEMPENA hari raya Aidilfitri yang bakal tiba, pasti semua orang sudah merancang percutian untuk pulang ke kampung masing-masing.

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Betty, yakin, suami, suka, laksa, Johor
Betty dan Bruce bakal sambut raya pertama sebagai suami isteri. - Foto Sinar Harian oleh Zulfadhli Zaki

Tidak ketinggalan, penyanyi dan pelakon, Betty Benafe yang bakal pulang ke kampung halaman di Johor pada hari raya ini.

Tahun ini merupakan tahun pertama Betty bakal beraya dengan suaminya, Bruce Darghous.

Apa yang istimewa, tahun ini Betty beraya dengan kandungan yang sudah berusia empat bulan.

“Sudah tentu tahun ini kami beraya di kampung saya di Johor. Tahun lalu, saya juga telah membawa Bruce ke kampung saya untuk merayakan Hari Raya Aidilfitri.

“Sebenarnya dia sudah tahu hari raya itu bagaimana dan boleh jangka apa yang berlaku pada pagi raya. Sebelum ini dia melihat pagi raya, ramai orang berkunjung ke rumah dan beri duit raya kepada kanak-kanak,” katanya kepada Sinar Harian Online ketika ditemui pada sesi fotografi raya di Butik Omar Ali, baru-baru ini.

Berdasarkan pengalaman beraya bersama keluarga Betty tahun lalu, Bruce akui menantikan saat kanak-kanak mengumpul duit raya.

“Saya menantikan hari raya untuk bersama keluarga besar dan melihat kanak-kanak ke sana dan ke sini dengan gembira untuk mengumpul duit raya. Ia agak comel pada saya,” katanya.

Ketika ditanya tentang menu wajib di pagi raya, Betty menjawab, “menu wajib di pagi raya sudah pasti laksa Johor.

"Saya memang nantikan laksa Johor dan ketupat. Ketupat itu makan pula dengan kuah kacang,”ujarnya lagi.

Betty juga bakal memperkenalkan makanan kegemarannya itu kepada Bruce pada pagi raya kelak.

“Saya akan ajar dia makan laksa Johor dan yakin dia akan suka sebab laksa macam spageti, tak jauh beza,” katanya.

Meskipun tidak dapat beraya lama seperti sebelum-sebelum ini, Betty akur dengan situasi suaminya yang bekerja.

“Saya ada keluarga di Singapura, jadi, kami selalunya berkunjung ke sana untuk silaturahim pada hari raya," katanya.

Tuntutan nafkah: Rita nafi tipu


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Tuntut, Nafkah, Rita, Nafi, Tiou
Rita Rudaini Mokhtar

PETALING JAYA - Pelakon Rita Rudaini tidak bersetuju dengan kenyataan bahawa dia berbohong berhubung tuntutan nafkah dua anaknya yang diterima daripada suami, Mohd Aidil Zafuan Abd Radzak, di Mahkamah Rendah Syariah, semalam.

Rita, 37, menafikan perkara itu ketika disoal balas oleh peguam syarie, Roshdan Sujak Rafie, yang mewakili Mohd Aidil, dalam prosiding perbicaraan tersebut semalam.

Roshdan, sebelum itu, mencadangkan kepada Rita bahawa keterangannya berhubung anak guamnya tidak memberi nafkah adalah tidak benar.

Bagaimanapun, Rita memaklumkan keterangannya yang diberikan itu berdasarkan perkara yang berlaku selepas Mohd Aidil keluar dari rumah kelamin mereka di Kota Damansara di sini, Januari tahun lalu.

Roshdan kemudian mengemukakan slip pembayaran RM3,000 dan RM2,000 bagi Jun dan Julai 2012 yang dimasukkan ke dalam akaun bank Rita oleh anak guamnya.

Rita turut menyatakan dia tidak perasan jika suaminya ada memasukkan wang kerana tidak dimaklumkan kepadanya.

"Saya tidak perasan duit yang dia masukkan. Kadang-kadang dia beritahu, kadang-kadang tidak beritahu.

"Akaun Maybank saya juga banyak duit lain yang masuk, termasuk duit bayaran penggambaran drama," katanya.

Menurutnya, suaminya ada beri nafkah, tetapi tidak cukup dan tidak konsisten.

Kepada cadangan Roshdan bahawa Mohd Aidil tidak pernah gagal memberi nafkah sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan pada 2013, Rita bersetuju.

Menyentuh dakwaan Rita bahawa gaji suaminya lebih RM50,000 sebulan, Roshdan mencadangkan gaji Mohd Aidil sebenarnya RM10,000 tetapi Rita tidak bersetuju.

Bagaimanapun, Rita mengakui dakwaan berhubung gaji Mohd Aidil dibuat tanpa mengemukakan dokumen sokongan.

Roshdan turut bertanyakan secara terperinci berhubung keperluan tuntutan wang RM5,390 yang diminta oleh Rita untuk kedua-dua anak mereka.

Hakim Syarie Abd Halim Abu Samah menetapkan 11 September depan untuk perbicaraan semula.

Bapa mertua Ashraf: Dayana tak rela dimadukan


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Bapa mertua, Ashraf,  Dayana, tak, rela, dimadukan


BAPA mertua pelakon Ashraf Muslim, Lokman Abdul Hamid mengesahkan menantunya itu telah berkahwin buat kali kedua.

Menurut Lokman, Ashraf telah pun bernikah dengan seorang wanita yang dikenalinya yang sebelum ini bertugas sebagai krew penerbitan rancangan TV9 di Thailand, dua minggu lalu, tanpa pengetahuan anaknya, Noordayana Lokman.

Ditanya sama ada anaknya itu pasrah jika Ashraf berkahwin lain, Lokman, yang juga Pengarah Urusan Pusat Rawatan Islam Al Hidayah, berkata, Dayana tidak pernah bersetuju untuk dimadukan.

“Jika Dayana setuju, masakan Ashraf memfailkan permohonan berpoligami di mahkamah,” katanya.

Menurutnya, Dayana mengetahui suaminya berkahwin lain hanya selepas hampir seminggu Ashraf bernikah apabila menemui tiket kapal terbang dalam beg pakaian Ashraf.

Menurutnya, dia tahu hubungan Ashraf dengan seorang wanita lain, apabila Ashraf membuat pengakuan di depan Kaabah sewaktu mereka menunaikan umrah, sembilan bulan selepas Ashraf dan Dayana bernikah.

"Selepas apa yang berlaku, Dayana setia dan hormat Ashraf sebagai suami serta masih tinggal bersama,” katanya.

Semalam, Ashraf menarik balik permohonan berpoligami dan tindakan itu dibuat selepas mahkamah tinggi dimaklumkan, Ashraf telah bernikah dengan Wan Sakinah Ahmad Saburi di Thailand, minggu lalu.

Hakim Muhamad Abdul Karim Wahab mengarahkan Ashraf membayar kos RM8,000 kepada isteri pertamanya,  Dayana sebagai kos.

Peguam Syarie, Zukifli Che Yong, yang mewakili Dayana memaklumkan, Ashraf, 32, pada 9 April lalu memfailkan permohonan berpoligami.

Artis popular dalam Ketuk-Ketuk Ramadan


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Artis, popular, dalam, Ketuk-Ketuk Ramadan

KETUK-Ketuk Ramadan yang menampilkan artis kesayangan ramai berkongsi resipi kini kembali untuk musim ke-6.

Bersiaran setiap hari mulai jam 12.30 tengah hari di TV1, program kegemaran ramai ini masih mengekalkan Sheila Rusly sebagai hos.

Menariknya, kali ini penonton berpeluang menyaksikan artis kesayangan mereka memasak dan menghidangkan makanan yang istimewa sajian berbuka puasa. Artis undangan yang dijemput memasak dengan resipi pilihan mereka sendiri, turut berkongsi kisah perkembangan terbaru mereka di samping persiapan sambutan menjelangnya Aidilfitri tahun ini.

Artis terlibat termasuklah Hafiz AF, Jihan Raja Lawak, Adira AF, Farah Fauzana, Wilma, Hazama, Memey Suhaiza, Roy Azman, Puteri Mardiana, Nor Albaniah, Ilya Senario, Ropie Cecupak, Najwa Latiff, Siti Saleha, Fizz Fairuz, Zila Bakarin, Yus Waisar, Eira Syazira, Ahmad Idham, Sherry Ibrahim, Nadia Nissa, Ajak Shiro, Mahmood Ali Bashah, Bob Yusof, Acong Sweet Child, Rem, Aidil Aziz, Nealofa, Zalif Sidek, Heliza Helmi, Emma Maembong dan Syamsul Ghau Ghau.

Mengekalkan konsep santai, beberapa lokasi menarik di Sarawak, Melaka, Perak, Pulau Pinang, Perlis, Kedah dan Terengganu menjadi pilihan “Ketuk-Ketuk Ramadan” kali ini.

Program terbitan JS Pictures ini turut mendapat tajaan Delima Oil, anak syarikat Felda Holdings Sdn Bhd dan pihak Fama sepanjang sesi penggambaran di jalankan.

'Jangan sindir agama lain'


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Jangan, Sindir, Agama, Lain
Soo Wincci


"SEBAGAI rakyat yang berbilang kaum, kita tidak sepatutnya menyindir agama lain dan belajar untuk saling menghormati. Kalau pun berniat bergurau, biarlah bertempat," ujar penyanyi dan juga pelakon, Soo Wincci berhubung kontroversi yang melibatkan pasangan Alvin Tan dan kekasihnya Vivian Lee yang didakwa biadab kerana menghina bulan Ramadan.

Mengakui terkejut tatkala mendengar mengenai berita berkenaan beberapa hari lalu, namun bekas ratu cantik Malaysia Dunia 2008/2009 itu berpendapat tindakan Alvin dan Vivian itu tetap satu tindakan yang melampau meskipun niat pasangan itu hanyalah mahu bergurau.

“Mungkin tindakan mereka hanya untuk bergurau, bagaimanapun gurauan itu sangat melampau dan mereka juga tidak berfikir panjang. Sebagai rakyat Malaysia, kita tak sepatutnya sesuka hati menyentuh sensitiviti agama lain, biarpun hanya dengan gurauan.

"Bagaimanapun dalam bulan yang mulia ini, saya harap pasangan ini akan dimaafkan dan perkara ini akan dijadikan pengajaran kepada semua orang di Malaysia,” ujarnya yang ditemui ketika majlis berbuka puasa anjuran TV9 di Kelab Golf Kuala Lumpur, Bukit Kiara, semalam.

Pada Jumaat lalu, pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee telah memuat naik sekeping gambar berbuka puasa dengan Bak Kut Teh (makanan berasaskan sup herba dan khinzir).

Tindakan pasangan yang sebelum ini menimbulkan kontroversi dengan blog yang memaparkan gambar dan video seksual mereka, telah menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia yang tidak bersetuju dengan tindakan mereka.

Kesal dimarahi peminat

Dalam pada itu, Wincci sempat berkongsi keterujaannya berpuasa bersama-sama umat Islam tahun ini.

Menurut Wincci, tahun ini merupakan tahun keduanya selepas percubaannya berpuasa penuh tahun lalu berjaya.

"Memandangkan saya ramai peminat di kalangan masyarakat Melayu dan tentunya beragama Islam, jadi saya mahu sama-sama berpuasa dan bersahur.

"Begitu juga dengan pengurus saya juga turut bersahur dan berpuasa. Malah, ada peminat saya yang berbangsa Cina turut sama cuba untuk berpuasa tahun ini," ujarnya.

Bagaimanapun dalam keterujaan dan sokongan moral dari peminat, Wincci berkata, dia tidak terlepas dari melalui ujian apabila dimarahi beberapa peminat yang tidak bersetuju dengan tindakannya.

"Bagi saya tahun ini saya merasai erti berpuasa yang sebenarnya kerana bukan sahaja perlu menahan lapar dan dahaga, bahkan saya juga terpaksa menahan hati dan minda apabila dimarahi peminat yang merasakan saya melebih-lebih kerana turut sama bersahur dan berpuasa.

“Pada saya, sebagai rakyat Malaysia dan kita hidup 1Malaysia, saya hanya nak sama-sama merasai apa yang dirasai oleh umat Islam. Kalau boleh tiap-tiap tahun saya nak berpuasa.

"Malah saya juga turut memakai pakaian yang lebih menutup aurat dan kerap berbaju kurung dan serta berselendang sebagai menghormati bulan yang mulia ini," jelasnya.

Biarpun berpuasa, Wincci berkata, jadual seninya masih padat dan dia kini dalam sesi latihan tarian tiang untuk persembahannya di satu konsert anjuran sebuah stesen radio. Konsert tersebut akan berlangsung pada 17 Ogos depan di Bukit Jalil.

“Saya hanya ada kurang sebulan untuk berlatih tarian itu. Saya memang berlatih betul-betul bulan ini walaupun saya berpuasa. Semalam sewaktu latihan, ada juga saya rasa macam nak pengsan sebab saya terlalu banyak berlatih aksi berpusing. Tapi nak buat macam mana, saya tiada pilihan dan saya tetap kuatkan diri.

“Oleh kerana itu kalau bersahur, saya makan oat dan kurma. Kalau dulu saya tak bersahur sangat. Tapi tahun ni saya bangun sahur untuk pastikan saya cukup tenaga sepanjang hari," katanya.

Selain itu, buat pertama kalinya lagu raya ciptaannya sendiri berjudul Salam Aidilfitri bakal diputarkan di stesen-stesen radio tidak lama lagi.

Pada hari raya keenam nanti, Wincci akan muncul dalam program realiti yang diadaptasi melalui program Fear Factor berjudul Ada Bran yang akan ditayangkan pada jam 8.30 malam di TV9.

iskandarX: Agama Islam adalah agama Persekutuan dan bukan agama Rasmi yang boleh di mansuh dan di persendakan, Islam adalah satu agama yang satu2 didalam dunia ini dan jangan sesekali ada yang mempersendakan agama kami!!!

Sami Yusuf bawa lagu ke Eropah


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Sami Yusuf, bawa, lagu, ke, Eropah
Sami Yusuf

NAMA Sami Yusuf tidak perlu diperkenal lagi. Tersohor dengan lagu-lagu ketuhanan, penyanyi kelahiran Tehran ini optimis mengembangkan karier seninya di Eropah.

Baru melancarkan album keempatnya, Salaam di United Kingdom (UK) 8 Julai lalu, ianya masih belum terlewat buat jejaka yang berusia 33 tahun ini memperkenalkan karyanya di sana.

Meskipun sudah memasuki pasaran Asia Tenggara sejak tahun lalu, Sami tetap yakin minoriti Islam di Eropah tetap menyambut baik karyanya itu. Malah akui Sami, itulah caranya untuk terus berdakwah.

"Saya menganggap ia sebagai cabaran buat saya. Biarpun sesukar mana jalan yang kita tempuhi, tetapi jika niatnya di jalan benar, Insya-ALLAH... ada hikmahnya.

"Harapan saya agar album ini diterima masyarakat Eropah seperti mana ia diterima di Asia Tenggara," ujarnya.

Memuatkan 16 lagu dalam bahasa Inggeris dan Arab, Salaam menerima sambutan positif di negara Asia dan Timur Tengah.

Malah Sami turut menerima beberapa anugerah, termasuk jualan tertinggi di MENA.

Bertitik tolak dari itu, Sami yakin ia turut akan mendapat sambutan yang baik di Eropah.

Sementelah lagi, lagu-lagunya itu pernah mendapat maklum balas positif oleh minoriti Islam di sana.

Selain album tersebut Sami turut melancarkan single terbarunya di UK iaitu Wherever You Are khas untuk peminatnya di sana.

Bakat luar biasa

Menyingkap sejarah, pelantun Mother ini, Sami memulakan kerjaya muziknya dalam usia yang sangat muda sebagai penyanyi, penulis lagu, komposer dan penerbit.

Dia juga berjaya melancarkan album pertamanya, Al-Mu`allim dalam usia 23 tahun dan berjaya menjual album tersebut sehingga melebihi dua juta unit.

Jika dilihat latar belakang muziknya, Sami dianggap sangat bertuah kerana dikurniakan kelebihan dalam bidang tersebut.

Sebelum menyertai dunia seni, dia mempelajari dan mengkaji muzik dengan beberapa komposer terkenal dari sebuah institusi muzik paling berprestij di dunia, Royal Academy Of Music di London.

Di akademi tersebut, Sami belajar untuk bermain beberapa alat muzik termasuk piano, biola, tar, tombak, santour, daf, tabla dan oud.

Selain berbakat bermain alat muzik, dia juga mempunyai kebolehan untuk menulis lagu dengan baik dalam kesemua album yang diterbitkannya itu.

Malah album pertamanya itu dihasilkan sepenuhnya sendiri, tanpa bantuan orang lain. Ia sekali gus membuktikan Sami seorang pemuzik yang luar biasa.

Kehebatan Sami terus menjadi sebutan di beberapa negara Timur Tengah seperti Mesir dan Turki, bahkan di Afrika Utara serta Asia Tenggara.

Tak serik ke Malaysia

Walaupun berhadapan dengan kontroversi apabila konsert sulungnya di Malaysia tahun lalu dibatalkan secara mengejut di saat-saat akhir, Sami menyatakan dia tidak serik untuk mengadakan persembahan di negara ini.

Jelasnya, pembatalan tersebut berlaku di atas sebab-sebab teknikal dan tidak dapat dielakkan.

Namun, alasan sebenar penyanyi muzik ketuhanan masih lagi kabur selepas membatalkan konsert di Stadium Malawati Shah Alam, Selangor.

Meskipun sudah menyatakan maaf atas insiden tersebut menerusi laman sosial, Sami tidak kisah mengulangi permohonan itu atas dasar rasa tanggungjawab terhadap perkara tersebut.

Akui penyanyi itu, dia tidak mahu mengecewakan peminatnya di sini walaupun kesalahan itu didakwa bukan berpunca darinya.

"Sepatutnya bukan kesalahan saya, namun saya tetap ingin memohon maaf kepada peminat di atas segala kesulitan yang berlaku.

"Tidak mudah untuk saya membuat keputusan ini, tetapi ia disebabkan soal kontrak yang serius, saya harus akur dan terpaksa berbuat demikian," katanya.

Elak facial Nellydia teliti jaga wajah


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Elak, facial, Nellydia, teliti, jaga, wajah
Nellydia

Elak facial Nellydia teliti jaga wajah


GADIS cantik ini semakin mendapat tempat di arena seni tempatan.

Meskipun masih hijau, namun dia sebenarnya mula melibatkan diri dalam bidang lakonan sejak berusia 13 tahun lagi menerusi drama bersiri Spa Q.

Tidak lari dari pelbagai gosip dan kontroversi, pelakon berusia 19 tahun ini sememangnya tidak mudah melatah.

Meskipun kisah cintanya bersama seorang pelakon popular sering menjadi perhatian, namun gadis kacukan Melayu-Siam ini tidak kisah, sebaliknya terbuka dengan hubungan tersebut.

Pun begitu, selain kisah karier dan cintanya, empunya nama Nellydia Senrose ini pernah berhadapan dengan kritikan gara-gara bentuk tubuhnya yang agak berisi.

Dek kerana itu, pelakon yang terkenal dengan drama Setia Hujung Nyawa ini nekad menurunkan berat badan.

Pengertian cantik bagi anda?

Bagi saya, apa yang penting adalah kecantikan dalaman, memang bunyinya klise, namun jika dalaman kita cantik dan bersih, secara semula jadi, luaran kita akan nampak cantik.

Adakah anda pernah mengalami masalah berat badan?

Memang pernah, saya seorang yang 'plum', bagaimanapun, kini saya sedang berusaha menurunkan berat badan saya.

Boleh kongsi rutin pemakanan anda?

Oleh kerana saya mengalami masalah berat badan, saya perlu mengawal jumlah makanan yang diambil. Biasanya, pagi saya akan sarapan seperti biasa, untuk tengah hari pula saya cuma ambil makanan yang boleh mengenyangkan dalam kuantiti yang sedikit. Tetapi, malam saya tidak akan makan cuma akan buah sahaja. Dalam pada itu, saya juga akan minum air masak sebanyak mungkin. Percayalah, dengan minum air dengan kuantiti yang banyak, saya berjaya menurunkan berat badan.

Adakah anda seorang yang gemar mengambil buah-buahan?

Ya, sudah tentu, bagi saya buah adalah sangat penting untuk kesihatan tubuh kerana ia kaya dengan pelbagai vitamin.

Bagaimana pula dengan senaman?

Saya juga seorang yang sering melakukan senaman, lebih-lebih lagi kini saya sedang giat menurunkan berat badan. Jika tidak berkesempatan ke gim, saya akan melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh di rumah.

Dari segi kebersihan wajah pula bagaimana?

Saya mengamalkan mencuci wajah menggunakan air mineral. Biasanya selepas penggambaran sudah tentu wajah dicuci dengan sebersih mungkin kerana tidak elok meninggalkan kesan solekan pada wajah. Pun begitu, saya elakkan melakukan facial kerana ia hanya membuka pori wajah.

Untuk rambut pula?

Biasalah kalau shooting, rambut akan diset, dispray dan sebagainya. Ia sedikit sebanyak akan membuat rambut kita rosak, jadi saya akan selalu melakukan rawatan untuk rambut.


Apakah anda gemar ke spa?

Itu antara aktiviti kegemaran saya, lagipun bila badan dah penat, saya rasa selesa sekali apabila ia diurut.

Aktiviti di masa lapang?

Saya bukanlah jenis yang suka keluar suka-suka, jadi bila free tu, memang saya akan duduk di rumah menonton movie sahaja. Biasanya, saya akan beli apa-apa DVD yang saya suka dan duduk di depan televisyen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan