Cari Artikel

Sunday, July 14, 2013

Ramadan Yang Hilang papar konflik dua beradik


MARINA SAHABUDIN, FOTO: IHSAN TV3

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Ramadan Yang Hilang, papar, konflik, dua, beradik

SETIAP tahun, produksi terkenal, Radius One Production, pasti menghidangkan drama-drama khas sempena Ramadan.

Jika sebelum ini drama Syurgamu Ramadan, Tujuh Ramadan dan Ramadan Terakhir berjaya memikat hati penonton, kali ini, satu lagi drama hebat iaitu Ramadan Yang Hilang menemui penonton bermula 26 Jun lalu setiap Isnin hingga Rabu, jam 10 hingga 11 malam, menerusi slot Samarinda di TV3.

Masih mendapat sentuhan pengarah berbakat, Shahrulezad Mohammaden, Ramadan Yang Hilang mengangkat konflik dua beradik yang sebenarnya bukan saudara kandung.

Ditanya bagaimana ilham dan idea untuk mengangkat kisah dua beradik ini timbul, akui Shahrulezad, dia sudah biasa menghasilkan drama yang mencetuskan konflik antara ibu dan anak sebelum ini.

"Adakala saya buntu dan kering idea kerana pelbagai drama yang memaparkan kisah kekeluargaan telah ditayangkan.

"Memang ramai yang bagi cadangan kepada saya, tetapi rata-ratanya klise dengan drama yang pernah dihasilkan," katanya.

Bicaranya, kisah dua beradik ini diangkat kerana dia tidak pernah menghasilkan karya seumpama itu.

"Saya tidak pernah buat drama yang melibatkan konflik antara adik-beradik, lebih-lebih lagi mereka bukan adik-beradik kandung.

"Bukan tidak mahu menggilap idea lain, namun untuk puasa, drama dihasilkan bukan sekadar hiburan semata-mata, sebaliknya punya mesej yang boleh diguna pakai.

"Jadi, kisah dua beradik ini punya kelainan yang mana saya garap untuk memberi impak kepada penonton," katanya masih mengekalkan genre kasih sayang dan keluarga untuk drama ini.

Katanya, dia juga perlu menghasilkan drama yang menepati selera masyarakat.

"Saya tidak mahu drama ini menjadi tontonan segelintir golongan sahaja, sebaliknya sesuai untuk semua," katanya.

Arah drama, tulis skrip


Dalam pada itu, selain menjadi pengarah, Shahrulezad juga merupakan penulis skrip bagi drama 18 episod ini.

"Sebenarnya, sebelum ini ada penulis skripnya sendiri, namun kerana skrip ditulis kurang sesuai, jadi saya terpaksa olahnya kembali," katanya berhadapan dengan kekangan masa untuk menghasilkan skrip dan menjadi pengarah dalam masa yang sama.

Tambahnya, memang cabaran besar kerana terpaksa bekerja dalam keadaan yang agak terburu-buru.

"Saya mendapat slot ini dalam masa 10 hari sahaja, jadi idea, skrip, arahan dan suntingan agak kelam kabut.

"Malah, sekarang jika tiada babak yang berat, saya serahkan kepada pembantu sahaja kerana perlu fokus pada skrip yang masih belum siap," katanya penggambaran masih dijalankan dan masih tinggal 10 episod untuk dirakam.

Eira Syazira jadi pilihan


Sementara itu, bercakap mengenai pemilihan pelakon pula, Shahrulezad berkata, dia sememangnya menggemari hasil kerja Eira Syazira.

"Memang ada ura-ura yang mengatakan saya selalu memilih dia, tetapi rasanya baru dua drama saya tampilkan lakonan dia.

"Namun untuk drama ini, watak Zafirah memang dicipta khas untuk Eira, dari awal saya sudah gambarkan dia dalam diri Zafirah.

"Lagipun, Eira cukup sempurna untuk memegang peranan ini dan saya sentiasa berpuasa hati dengan mutu lakonannya," katanya.

Bagi pemilihan Syatilla Melvin, katanya, sebagai pendatang baru, masih banyak yang perlu diberi tunjuk ajar kepadanya.

"Bagaimanapun, dalam kekangan masa yang dihadapi saya tiada pilihan, hendak memilih pelakon lain, ada yang sudah mempunyai komitmen, tetapi saya tetap berpuas hati dengan Syatilla kerana dia sentiasa dengar cakap dan berusaha untuk melakukan yang terbaik," katanya drama ini turut dibintangi Zamarul Hisham, Zila Bakarin, Norhayati Taib, Alis Mariya, Melly Amalin, Arja Lee dan Sherrie Merlis.

Syahadah terokai perkembangan Islam di Eropah


WARTAWAN SINAR HARIAN

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Syahadah, terokai, perkembangan, Islam, di, Eropah

PROGRAM dokumentari Syahadah yang diterbitkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) berjaya mencatat jumlah tontonan memberangsangkan pada musim-musim sebelumnya dan ia mendorong siri dokumentari ini diteruskan lagi.

Dengan kerjasama Yayasan Islam Terengganu, Program Syahadah 2013 ini menyingkap dan menerokai perkembangan Islam di negara Eropah dan United Kingdom. Penggambaran di Belanda, Jerman, Scotland, Ireland dan England memberi fokus kepada sosio budaya dan perkembangan ekonomi masyarakat Islam setempat.

Kebangkitan Islam di Eropah, United Kingdom dan Ireland diperlihatkan dalam penglibatan golongan profesional Islam menerajui bidang kepakaran masing-masing dan penerimaan Islam sebagai cara hidup masyarakat setempat.

Ini tergambar dalam penerimaan makanan halal, ukhuwah antara komponen masyarakat yang bertoleransi tinggi dan saling menghormati walaupun berbeza warna kulit dan fahaman.

Bertemakan Satu Lafaz Berbeza Resam, paparan setiap episod menjanjikan satu kelainan yang menonjolkan bagaimana Islam menjadi teras kehidupan walaupun berbeza budaya dan warna kulit.

Jangan lepaskan peluang menyaksikan Syahadah setiap hari di TV1, mulai 9 Julai, jam 6.30 petang. Sementara siaran bahasa Inggeris, akan bersiaran mulai 11 Julai, jam 4.35 petang di TV2.

Air Tangan Ibu, segmen baru WHI sempena Ramadan


AKMALIAH RAZAK, FOTO: ZULFADHLI ZAKI

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Air, Tangan, Ibu,, segmen, baru, WHI, sempena, Ramadan
Ifa bersama ibu mertuanya dalam menyediakan Nasi Goreng Planta

UMUM mengakui, masakan paling sedap ialah masakan ibu sendiri. Malah, setiap anak akan sentiasa merindui masakan ibu sekiranya terpisah lama.

Disebabkan gaya hidup terlalu sibuk, ibu yang berkerjaya tidak mempunyai masa terluang untuk bersama keluarga.

Malah, ibu-ibu juga menghadapi kesukaran dan kekangan masa untuk menyediakan hidangan.

Menyedari hakikat itu, Planta dengan kerjasama rancangan wanita popular, Wanita Hari Ini (WHI), memperkenalkan segmen Air Tangan Ibu, yang bertujuan memberi kesedaran kepada golongan ibu.

Segmen  ini juga turut menekankan kepentingan masakan di rumah dan menggalakkan masyarakat meluangkan lebih masa bersama keluarga.

Menurut Pengurus Jenama, Kategori Makanan dan Minuman Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd, Victor Leow, segmen itu dibawakan secara istimewa sempena Ramadan.

"Pada Ramadan, ahli keluarga biasanya berkumpul dan berbuka puasa bersama. Ia peluang bagi golongan ibu untuk memasak dan menjamu hidangan bersama keluarga tersayang.

"Selain itu, ia juga membolehkan keluarga mencipta detik-detik manis sambil mengeratkan hubungan silaturahim sesama keluarga.

"Dengan cara inilah ibu dapat memikat hati anak-anak untuk terus menikmati hidangan dari air tangan ibu sendiri," katanya.

Untuk berkongsi pengalaman dan tips masakan, WHI juga turut menjemput dua selebriti iaitu Chef Anis Nabilah Umaruddin dan ibunya, Sharifah Bibi Md Ismail serta pelakon cantik, Ifa Raziah bersama ibu mertuanya, Khizan Zain.

Tambah Leow, planta bukan sekadar kandungan penting di dapur, malah ia juga membantu kaum ibu menyediakan makanan yang lazat dan berkhasiat.

"Tiada masakan dapat menandingi kualiti masakan ibu yang dilimpahkan dengan perisa cinta dalam setiap hidangan.

"Dengan adanya planta, masakan ibu lebih sedap dan tidak memerlukan masa yang lama untuk menyediakannya.

"Ini antara usaha kami  membantu golongan ibu yang menghadapi kekangan masa untuk memasak di rumah," katanya.

Dalam rancangan itu juga, Ifa Raziah dan ibu mertuanya turut menyediakan menu kegemaran keluarga mereka iaitu Nasi Goreng Planta.

Pengikat kasih sayang


Kolaborasi ini juga turut melambangkan persamaan nilai yang dikongsi Planta dan WHI iaitu menyerlahkan lagi kesucian kasih sayang ibu dan menerapkan nilai kekeluargaan.

Menurut Penerbit Eksekutif Wanita Hari Ini, Siti Hatija Yusoff, TV3 terutamanya di WHI sentiasa mengetengahkan kepentingan kekuatan perhubungan antara keluarga.

"Dalam segmen Air Tangan Ibu ini, ia bukan sekadar  'pengikat' kasih sayang anak dan ibu, malah suami dan isteri.

"Segmen ini juga turut berkongsi resipi istimewa selebriti bersama ibu mereka termasuk Tasha Shilla dan Nabil untuk berbuka dan sahur," katanya.

Bermula 8 Julai hingga 6 Ogos, penonton WHI dapat menikmati segmen ini di TV3, pada setiap Isnin hingga Jumaat, jam 12 tengah hari.

Segmen ini juga akan terus dipaparkan dalam sembilan episod WHI. Setiap episod, WHI akan menjemput seorang selebriti untuk berkongsi pengalaman air tangan ibu.

Maher Zain tak henti berkarya


NOR ATIEYAH YUSOFF

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Maher Zain, tak, henti, berkarya

SIAPA tidak mengenali penyanyi antarabangsa, Maher Zain, yang cukup popular dengan lagu-lagu ketuhanannya? Sehingga kini kelunakan suaranya masih menambat hati pendengar apatah lagi lirik lagu dipenuhi dengan puji-pujian kepada sang pencipta.

Pernah ke negara ini bagi mempromosikan albumnya, Thank You Allah, beberapa tahun lalu, penyanyi kelahiran Lubnan ini  kembali dengan single terbarunya berjudul Ramadan. Turut dihasilkan menerusi empat bahasa seperti Inggeris, Arab, Melayu dan Turkish, Maher Zain berharap lagu tersebut dapat memberi pengisian rohani terhadap peminatnya di bulan suci ini.

"Lagu ini saya cipta khas sempena Ramadan yang sangat dinantikan umat Islam saban tahun.

"Saya juga berharap lagu ini dapat mengubati kerinduan peminat terhadap karya saya, selain menjadi semangat untuk mereka menunaikan ibadah puasa," ujarnya.

Pelantun yang popular dengan lagu Insya-Allah dan Thank You Allah, ini turut memuatkan muzik video lagunya itu di di laman Youtube lagu. Lebih membanggakan, ia mendapat sambutan yang menggalakkan apabila jumlah tontonan mencapai hampir 1 juta hingga semalam, meskipun baru seminggu dimuat naik.

Bersyukur di atas sambutan itu, Maher menyifatkan ia satu pencapaian yang menakjubkan dan ternyata lagu-lagunya masih mendapat perhatian peminat di seluruh dunia.

Turut teruja dengan kehadiran Ramadan tahun ini, Maher berkata, saban tahun dia tidak sabar menantikan bulan Ramadan. Malah kesempatannya bertemu dengan bulan suci ini akan dimanfaatkan sebaik mungkin dengan segala amalan untuk ALLAH SWT.

Maher berkata, dia masih menerima tawaran nyanyian. Namun di masa lapangnya akan digunakan sebaik mungkin untuk menyempurnakan ibadah puasa.

"Saya berazam untuk khatam al-Quran sekurang-kurangnya sekali dalam bulan Ramadan. Insya-ALLAH...dan sesiapa pun boleh turut serta dengan saya membaca al-Quran," katanya.

InsyaALLAH... Ada Jalan


Selain sibuk memenuhi tawaran nyanyian, Maher turut meluaskan kariernya sebagai pelakon di Indonesia. Sinetron InsyaALLAH... Ada Jalan bersama vokalis kumpulan Padi, Fadli, menjadi titik permulaannya dalam dunia lakonan.

Menampilkan Maher sebagai pelakon utama dan Fadli sebagai penterjemah, sinetron ini sarat dengan mesej yang berguna. Ditayangkan serentak di Indonesia-Malaysia, sinetron ini akan mula ke udara mulai jam 5.30 petang di Astro Oasis setiap hari sepanjang Ramadan.

Lebih menarik, ia mengetengahkan kesemua lagu-lagu nyanyian, Maher, seperti One Big Family, Muhammad,  Forgive Me dan banyak lagi.

Menurut pengarah sinetron ini, Eddy Prass, sinetron ini digarap khas untuk tatapan penonton sempena Ramadan.

“Terdapat ciri-ciri keislaman menerusi lagu dan karakter Maher digandingkan dengan lakonan Fadly dalam setiap episod.

"Kami sendiri belum pernah melakukan penggambaran seperti ini dengan menggabungkan penyanyi luar dengan vokalis dari Indonesia," katanya yang turut memuji sikap Maher yang amat disenangi seluruh kru produksi.

Tinggal dunia jurutera


Mengimbau penglibatan seninya, jejaka berusia 32 tahun ini, terlebih dahului berkecimpung sebagai penyanyi R&B, penulis lagu dan penerbit.

Jika dilihat dari latar belakang pendidikannya, dia sebenarnya pernah menuntut dalam bidang ijazah kejuruteraan Aeronautikal.

"Demi minat saya terpaksa melupakan hasrat keluarga melihat saya bergelar sebagai jurutera.

"Bagaimanapun, keluarga memahami dan dapat menerima obsesi saya dalam bidang muzik," katanya yang berhijrah ke Sweeden seawal usia 8 tahun.

Setelah tamat pelajaran, Maher nekad menyertai dunia seni dan bernaung di bawah syarikat rakaman RedOne di negara itu. Tuah mula menyebelahinya apabila album pertamanya, Thank You Allah, mendapat sambutan di seluruh dunia.

Berjaya mencipta fenomena tersendiri, album tersebut turut menerima pelbagai anugerah termasuk anugerah platinum dari Warner Music Malaysia dan Sony Music Indonesia ekoran jualan yang sangat memberangsangkan.

Malah dia turut berkolaborasi dengan komposer tempatan, Mohd Fizarahman Zainal menerusi lagu Insha ALLAH dan Ramadan dalam versi bahasa Melayu.

Selain itu, lagu Insha Allah pernah tercalon dalam Anugerah Industri Muzik ke-18 sebagai Top 5 bagi kategori Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang dinyanyikan artis luar negara.

Ramadan

Lagu: Maher Zain
Lirik: Frizdan

Ku menantimu
Saban waktu
Bangkit jiwaku

Kau suluh hatiku
Dengan sinar
Kudus kasihmu

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Rahmat melimpah
Damainya ku rasakan

Ramadan bulan al-Quran
Mendidik jiwaku
Menyuburkan iman

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Sememangnya kau ku nantikan
Hadirmu hidupkan suram di jiwaku
Dan ku berjanji
Akan ku teruskan
Semangatmu itu
Sepanjang hidupku
Oh Ramadan

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Pelihara hati antara rahsia kecantikan Heliza


KELOLAAN: MARINA SAHABUDIN

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Pelihara, Hati, Antara, Rahsia, Kecantikan, Heliza
Nur Heliza Helmi

MELIHAT raut wajahnya yang manis dan tenang sudah cukup membuatkan insan di sekelilingnya tertarik.

Malah, personalitinya yang lembut dan terkawal juga menjadikan dia selebriti yang sangat dihormati.

Berusia 27 tahun, gadis kelahiran Terengganu ini bukanlah asing dalam industri seni tempatan.

Bahkan, bakatnya tidak tertumpu dalam bidang seni suara sahaja, tetapi juga lakonan dan pengacara.

Pun begitu, penyanyi yang lahir dari program realiti Akademi Fantasia ini agak suram sejak kebelakangan ini.

Mengakui agak sibuk dengan komitmen terhadap bidang perniagaan dan sebagai penceramah bebas, empunya nama Heliza Helmi ini bagaimanapun tidak pernah melupakan bidang seni.

Malah, dia kini dalam proses menyiapkan album terbarunya.

Dalam kesibukan bekerja juga, dia tidak lupa untuk menjaga kesihatan dan kecantikan yang dikurniakan kepadanya.

Pun begitu, bagi Heliza, dia hanya bersederhana, tidak terlalu obses terhadap kecantikan dimiliki.

Pengertian cantik bagi anda?


Ada satu hadis mengatakan ALLAH itu cantik dan sukakan kecantikan, bagi saya, sebagai hambanya, kecantikan yang dianugerahkan perlu dipelihara, namun paling utama ia haruslah dibina dari dalam hati. Ini kerana, kita akan kelihatan cantik jika hati kita cantik.

Boleh kongsi rahsia anda kekal langsing seperti hari ini?


Sebenarnya, tiada rahsia, bentuk badan saya kecil dan kurus ini rasanya kerana faktor genetik. Dari dulupun, badan saya memang tidak pernah naik sedangkan saya sudah makan bermacam-macam untuk menambahkan berat badan.

Adakah kerana kesibukan kerja membuatkan berat badan anda sukar bertambah?


Mungkin juga, tetapi saya bukanlah seorang yang meninggalkan makanan jika sibuk terhadap kerja, saya akan makan walau sesibuk mana pun.

Bagaimana pula dengan rutin pemakanan anda, adakah anda mengawalnya?


Seperti yang saya katakan, saya memang kuat makan dan ingin menambah berat badan, jadi setiap pagi ibu akan bekalkan makanan untuk saya, tengah hari pula jika sibuk, saya akan makan sebelah petang, manakala malam, saya akan mengambil makanan berat seperti nasi atau roti.


Ada petua yang anda amalkan untuk kesihatan tubuh?


Saya tidak amalkan sebarang petua, tapi saya ada tip untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Misalnya, apabila hendak makan, digalakkan makan lebih kerap dalam sehari, tetapi dalam kuantiti sedikit.

Apakah anda rajin bersenam?


Saya memang jarang bersenam, biasanya saya hanya bersenam apabila ke kuliah sahaja, iaitu dengan turun dan naik tangga, jika dahulu adalah juga saya main badminton dengan rakan-rakan, tetapi sekarang kerana kesibukan kerja, kami jarang berkesempatan melakukannya lagi. Apa pun, saya tetap melakukan senaman ringan untuk mengeluarkan peluh di rumah.

Adakah anda mengamalkan suplemen atau multivitamin?


Memang saya ada cari suplemen dan vitamin yang bertujuan menambah berat badan, tetapi sehingga hari ini masih belum ditemui yang sesuai dengan saya. Pun begitu, saya pernah makan suplemen tambahan, tetapi hanya bertahan sehari sahaja.

Bagaimana pula dengan penjagaan wajah?


Kita sudah mencuci muka lima kali sehari menerusi wuduk, tetapi jika mengenakan solekan tebal, saya akan cuci dengan pembersih sehingga benar-benar hilang kesan solekan tersebut. Namun, untuk memberi seri wajah, wuduk adalah yang terbaik. Selain itu, kulit saya sensitif, jadi saya akan memakai pelembap dengan banyak selain krim malam.

Gemar ke SPA atau melakukan facial?


Saya memang tidak pernah melakukan facial sebenarnya.

Anda seorang yang bertudung, bagaimana anda menjaga kesihatan rambut?


Setiap hari saya akan mencuci rambut supaya ia bersih, tetapi sebagai model Sunsilk, saya juga menggunakan syampu yang mempunyai ekstrak limau purut. Bukan apa, limau purut membuatkan kulit kepala saya lebih segar.

Sedikit perkembangan terbaru anda?


Sekarang saya sedang menyiapkan album baru yang memuatkan empat lagu seperti Latahzan dan Jom Zikir. Selain itu album ini akan dimuatkan doa dan zikir. Jika tiada aral melintang, saya mahu siapkan tahun ini. Dalam masa yang sama, saya juga sudah mempunyai butik bersama tiga lagi rakan kongsi iaitu, Falah Abiyana yang terletak di Plaza Masalam.

5 perkara tentang Heliza  1. Seorang yang 'happening'
  2. Mudah menjadi tempat seseorang mengadu dan cuba membantu mereka jika mampu
  3. Seorang yang akan buat sesuatu sebaik mungkin jika menerima sebarang tugasan
  4. Sukakan aktiviti lasak dan ekstrem seperti bermain go kart
  5. Hanya meluangkan masa dengan keluarga jika punya waktu lapang


Profil

Nama: Nur Heliza Helmi
Tarikh Lahir: 3 Februari 1986
Asal: Kuala Terengganu, Terengganu
Usia: 27 Tahun
Karier: Ahli Perniagaan, Penyanyi, Pengacara, Pelakon & Model
Syarikat: Heliza Helmi Production Sdn Bhd (Hhp)
Single: Antaranya Cinta Di Lautan Lalang, Doa Dalam Lagu (Duet Dengan Mawi), Warna Sendu Tarian Jiwaku, Selalu Ada, Panggil Namaku
Filem: Syurga Cinta (2009)
Drama: Doa Ibu (2009)

Pelakon Oh My English! tak kejar populariti


RAZIATUL HANUM A.RAJAK
Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Pelakon, Oh My English!, tak, kejar, populariti
Aedy Ashraf

Tak kejar Popularity - Aedy Ashraf


PELAKON Oh My English!, Aedy Ashraf atau nama sebenarnya Mohammed Addy Ashraf Rosmadi berkongsi dirinya sudah diajar untuk tidak mengejar populariti dalam meniti kerjayanya sebagai pelakon di Malaysia.

Mula menceburi bidang lakonan seawal usia lapan tahun membuatkan anak muda ini semakin matang dalam lakonan.

“Saya dah diajar untuk tak mengejar populariti oleh ibu saya. Ada rezeki ambil.  Tak perlu terlalu mengejar untuk mencari publisiti itu,” kata anak bujang pelakon era 90-an, Liza Zain ketika ditemui di lokasi penggambaran drama Sahabat, baru-baru ini.

Menyentuh soal perjalanan seninya yang agak perlahan berbanding pendatang-pendatang baru yang terus melonjak naik, Aedy menganggap perkara itu bergantung kepada rezeki.

“Pada saya, perkara itu rezeki masing-masing. Sesetengah orang, baru masuk industri tapi rezeki terus datang melonjak.

“Bagi saya, biar sajalah, selagi saya boleh kekalkan prestasi. Orang kata biar lambat tapi ‘maintain’ lama dalam industri.  Jangan cepat naik, cepat turun,” katanya yang mengikut ibunya berlakon sejak kecil lagi.

Kini, menjangkau usia 20 tahun, Aedy sudah mula diberi peluang untuk memegang watak remaja sesuai dengan usia sebenarnya dalam drama terbaru terbitan Suhan Movies, Sahabat.

Aedy memegang watak sebagai Aliff, seorang pelajar lepasan SPM yang lurus bendul dan berlagak kaya serta pada masa sama menyukai Haneez lakonan Liyana Jasmay.

Namun kata Aedy dia tidak kisah jika terus diberi kepercayaan untuk membawakan watak budak-budak sekolah.

“Saya tak kisah diberi watak budak-budak selagi boleh bawa tapi produksi sendiri boleh fikir sama ada saya sesuai atau tidak untuk saya bawakan watak itu.

“Mungkin untuk watak budak sekolah rendah tak sesuailah tapi sekolah menengah mungkin boleh,” katanya.

Berkongsi perkembangan terkininya, Aedy kini mula berjinak-jinak dalam dunia perniagaan.

Tidak lari dari kerjayanya kini, Aedy sudah menubuhkan syarikat sendiri untuk membuka studio penggambaran.

“Syarikat dah ada, cuma pelaksanaannya itu mungkin ambil masa agak lama sebab saya pun masih sibuk dengan penggambaran,” katanya.

Menurut Aedy demi perasaan cintanya terhadap lakonan, cita-citanya untuk menjadi arkitek terpaksa dikuburkan.

“Sebelum ini saya bercita-cita nak jadi arkitek tapi tak kesampaian sebab sekarang saya lebih minat dalam bidang ini.

“Jadi, hasrat itu terkubur sajalah cuma saya harap dapat watak menjadi arkitek pada masa akan datang,” katanya.

Bantah hubungan Gomez-Bieber


WARTAWAN SINAR HARIAN

Entertainment, News, Gossip, Celebrities, Hollywood, Bantah, hubungan, Gomez, Bieber
Taylor Swift


NAMPAKNYA pelantun lagu Mean yang merupakan rakan baik kepada Salena Gomez ini tidak pernah merestui hubungan antara rakan baiknya itu bersama Justin Bieber.

Menurut sumber, apabila Taylor Swift mendapat tahu Gomez keluar bersama Bieber baru-baru ini, dia benar-benar rasa marah dan kurang selesa.

“Dia membantah sepenuh hati hubungan Gomez dan Biebier, dia tahu Bieber hanya akan menyakiti hati kawan kesayangannya itu.

“Suatu hari apabila Gomez mengadu kepadanya tentang Bieber, dia akan berkata, ‘saya dah beritahu awak’ , “ katanya.

iskandarX: Eleh jealous la tu Tyalor Swift, ex kuar dengan member baik. 

Ryan Reynolds impi keluarga besar


WARTAWAN SINAR HARIAN

Entertainment, News, Gossip, Celebrities, Hollywood, Ryan Reynolds, impi, keluarga, besar


BINTANG kacak Ryan Reynolds mengakui, dia sebenarnya mahukan keluarga besar bersama pelakon cantik, Blake Lively.

Katanya, dia tidak kisah apa kata orang mengenai perancangannya itu.

“Saya dan isteri sama-sama mempunyai adik-beradik ramai dan kami tahu betapa seronoknya mempunyai keluarga besar.

“Cuma saya hanya menanti saat sesuai untuk memulakan perjalanan kami sebagai bapa dan ibu,” kata pelakon RIPD itu.

George Clooney berpisah cara baik


WARTAWAN SINAR HARIAN

Entertainment, News, Gossip, Celebrities, Hollywood, George Clooney, berpisah, cara, baik

MESKIPUN sudah menjalin hubungan cinta selama dua tahun, siapa sangka hubungan pasangan ini akhirnya menemui jalan buntu.

Jelas George Clooney, dia tidak mempunyai alasan tidak baik mengapa terpaksa berpisah dengan buah hatinya, Stacy Keibler.

“Kami berpisah dengan cara baik, bukan kerana tidak berpuas hati dengan pasangan masing-masing.

“Cuma kami rasa hubungan ini tidak mampu pergi jauh, jadi lebih elok ia dihentikan segera,” katanya.

Gelaran suami tidak jejas karier Izzue Islam


AKMALIAH RAZAK

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Gelaran, suami, tidak, jejas, karier, Izzue Islam
Izzue Islam

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Gelaran, suami, tidak, jejas, karier, Izzue Islam
Izzue Islam


SIAPA sangka, di usia seawal 23 tahun, pelakon kacak, Izzue Islam sudah pun menggalas tanggungjawab sebagai ketua keluarga dan suami orang.

Lebih sebulan melayari kehidupan sebagai suami kepada Nurinafilah Waharudin atau Awin Nurin, 31, Izzue mengakui kehidupannya kini semakin bahagia.

Walaupun memilih untuk mendirikan rumah tangga lebih awal, Izzue atau nama sebenarnya, Muhammad Izzul Islam Mazlan, 23, tidak pernah terdetik rasa menyesal.

Meskipun ramai beranggapan populariti bakal merudum jika berkahwin lebih awal, namun bagi Izzue, rezeki tetap ada di mana-mana.

"Alhamdulillah, setakat ini, rezeki saya masih ada dan saya juga percaya pada rezeki ALLAH SWT.

"Lagipun, peminat sekarang lebih bijak. Mereka menilai hasil kerja kita asalkan kita tidak mencampuradukkan soal peribadi.

"Bagi salah, tak salah kahwin awal kerana selagi kita dapat mengimbangi antara karier dan rumah tangga, kita tidak akan mengalami masalah," katanya yang bakal muncul dalam filem Hantu Tok Mudim dan Aku Bukan Ustaz serta drama terbitan Suhan Movies, Sahabat.

Kehidupan berubah


Apa yang pasti, kehidupan berkeluarga sememangnya berbeza dengan kehidupan bujang. Bukan sahaja dari segi masa, malah pengurusan diri juga turut berbeza.

Akui Izzue, kehidupan suami isteri banyak berbeza dengan kehidupan sebelum ini yang lebih kompleks.

"Daripada seorang, sekarang sudah berdua. Dan mungkin tak lama lagi bertiga. Saya sangat bahagia melalui fasa-fasa kehidupan ini.

"Memang sebelum ini, Awin sering bersama saya kerana dia juga pengurus saya. Namun, pengurus dengan isteri banyak bezanya.

"Sekarang hampir hari-hari saya akan makan di rumah bersama isteri. Namun, jika ada hari-hari yang padat dan terpaksa berada di lokasi sampai lewat malam, saya makan di set sahaja.

"Pun begitu, isteri saya akan bertanya setiap hari adakah saya mahu makan di rumah ataupun di luar. Selain makan pakai, pengurusan hidup juga lebih tersusun dengan adanya isteri," katanya yang bersyukur kerana dikurniakan isteri yang sangat memahami kerjayanya.

Jaga batas


Dalam meniti hari-hari mendatang, bukan senang menggalas tugas sebagai selebriti berstatus suami orang.

Malahan, ketampanan dimiliki Izzue mungkin boleh menggoncangkan iman wanita di luar sana untuk mendekati pelakon kelahiran Che Siti Wan Kembang ini.

Bukan sahaja perlu berjaga-jaga agar segala tindakan tidak disalah ertikan, malah pergaulan bersama pelakon wanita juga perlu dikurangkan.

Menurut Izzue, walaupun isterinya sangat memahami tugasnya sebagai selebriti, namun tidak bermakna dia boleh melakukan perkara bukan-bukan.

"Awin pernah beritahu saya yang dia tiada masalah jika saya digandingkan dengan pelakon wanita dalam sesebuah watak romantik.

"Namun, sebagai suami, saya akan menolak sekiranya watak itu berlebihan dan melampaui batas untuk menjaga hati isteri dan keluarga.

"Begitu juga dengan pergaulan sesama artis, saya perlu tahu di mana saya berada dan siapa saya. Kalau boleh, saya tidak mahu ada kontroversi yang melibatkan nama saya sehingga mencalarkan imej," katanya yang tidak menolak sekiranya diberi cahaya mata dalam masa terdekat.

Masa jana pendapatan!


NOR ATIEYAH YUSOFF
Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, masa, jana, Pendapatan

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, masa, jana, Pendapatan


RAMADAN tiba lagi! Di bulan penuh keberkatan ini, ramai umat Islam berlumba-lumba mengejarkan ibadah yang dijanjikan pahala berlipat ganda oleh ALLAH SWT.

Selain menjalani ibadah, ada juga di antara kita yang mengambil peluang untuk menjana lebih pendapatan.

Tidak terkecuali selebriti tanah air dengan pelbagai aktiviti jualan di bulan puasa.


Ifa Raziah & biskut raya


Setiap kali Ramadan menjelma, pelakon dan penyanyi, Ifa Raziah pasti tidak ketinggalan untuk menjual pelbagai biskut raya untuk menambah pendapatan.

Setelah lapan tahun melaksanakan projek tersebut Ifa, 38, terus bersemangat untuk menjalankan promosi bagi jualan kuih raya itu.

"Saya menjual kuih dan biskut raya menggunakan label nama Serifa Cookies by Ifa Raziah.

"Ternyata sambutan agak menggalakkan setiap tahun, saya telah mengupah lima pekerja untuk membantu jualan," ujar Ifa.

Tambahnya, terdapat tujuh jenis biskut yang dijual iaitu almond london, apple crunchy, golden coconut, cappucino dan  tart Gulung.

Manakala dua jenis lagi kuih raya eksklusif iaitu tart buah-buahan, tart bunga, semuanya berharga serendah RM30 ke atas.

Menurut Ifa, segala aktiviti promosi jualan kuih rayanya telah dimulakan sejak sebulan lepas melalui pelbagai media sosial termasuk Instagram dan Facebook dengan carian @Ifa_Raziah.

Malah biskut jualannya turut menjadi pilihan selebriti dan mendapat permintaan tinggi daripada peminat.

"Alhamdulillah... semuanya berjalan dengan lancar apatah lagi tempahan yang diterima tidak putus-putus.

"InsyaALLAH, jika tiada aral melintang ia bakal dieksport ke Dubai dalam masa terdekat," katanya.

Pun begitu, Ifa berkata walaupun sesibuk mana jadual hariannya, dia mahu menjalankan ibadah puasa sebaik mungkin.

"Walau sibuk menguruskan promosi kuih raya, namun ibadah puasa tetap menjadi keutamaan.

"Saya akan membawa keluarga untuk mengerjakan solat terawih berdekatan dengan rumah di Masjid Jalan Duta," tegasnya.

Selain itu, bulan Ramadan tidak menghalangnya untuk meneruskan aktiviti seni, dia tetap meneruskan persembahan dan berlakon seperti biasa.


Nora tambah resipi baru


Sementara itu, penyanyi bersuara lunak Nora berkata, dia mahu mengurangkan aktiviti seninya demi menumpukan sepenuh perhatian kepada keluarga.

Namun ia bukan bermakna Nora meninggalkan terus bidang nyanyian, tetapi dia terpaksa menolak beberapa tawaran nyanyian kerana anak bongsunya masih kecil.

"Sebaliknya jika program keagamaan seperti jemputan berbuka puasa bersama anak yatim, terawih atau ceramah, saya tidak akan menolak.

"Saya ingin menghabiskan masa bersama keluarga dan meminimumkan aktiviti seni," tegas Nora.

Dalam masa sama, penyanyi Di Persimpangan Dilema ini turut mahu memberi tumpuan terhadap perniagaan biskut raya, Secukup Rasa yang dijalankan sejak 10 tahun lalu.

Malah, segala aktiviti jualan produk tersebut dilakukan menerusi blog Nora, norasecukuprasa.blogspot.com yang menyediakan pelbagai jenis biskut raya.

"Ia sudah menjadi rutin dan saya sangat sibuk mempromosikan produk Secukup Rasa.

"Kebanyakan biskut yang dijual merupakan kegemaran masyarakat Malaysia pada harga berpatutan," katanya.

Malah, Nora juga bercadang untuk menambah beberapa resipi baru untuk koleksi biskut rayanya.

Antara jualannya seperti biskut arab, cornflakes, tat nenas, biskut cip coklat, almond London, biskut mentega kacang, biskut kurma, semperit dan chocolate almond shortbread.

Menurut Nora, tempahan biskut raya dibuka sehingga minggu kedua Ramadan sahaja.

"Selain itu, saya juga menyediakan hamper raya untuk dijadikan buah tangan.

"Hamper-hamper ini berharga RM40 hingga RM500, ia bergantung kepada jenis biskut, saiz dan bekas yang digunakan," katanya.


Alif Satar jual kuih tradisional


Jika kebanyakan selebriti tempatan memilih untuk menjual pelbagai jenis kuih dan biskut raya, berlainan pula dengan jejaka tampan, Alif Satar.

Walaupun sekadar membantu ibu saudaranya, Alif mempromosikan pelbagai jenis kuih tradisional kepada rakan dan peminatnya.

Selain bahulu, kuih bakar dan semprit, banyak lagi kuih-kuih tradisional yang boleh ditempah.

Menurut pelantun Lelaki Seperti Aku, ia secara tidak langsung dapat memupuk minat dalam bidang perniagaan suatu hari nanti.

Bercakap mengenai kerjayanya pula, sepanjang bulan Ramadan Alif masih aktif memenuhi pelbagai jemputan nyanyian walaupun jarang muncul di hadapan kamera.

"Bukan menyepi tetapi sibuk bekerja di belakang tabir dan terlibat dengan pelbagai program korporat.

"Walau jadual agak penuh, tetapi aktiviti seni berjalan lebih santai kerana tidak perlu melakukan aksi lasak," ujarnya.

Tambahnya, selepas Aidilfitri ini dia bakal muncul dengan album ketiga kerjasama dengan Sony Music.

Dalam masa yang sama, Alif turut terlibat dengan rakaman program Senandung Kasih : Kenangan Mengusik Jiwa dan travelog mengelilingi dunia bersama Astro dalam 13 episod.

Ana Raffali rindu Ramadan


Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Ana Raffali, rindu, Ramadan

Oleh NOR RAIDAH AWANG

Malaysia, Berita, Gossip, Selebriti, Artis Malaysia, Ana Raffali, rindu, Ramadan

HAMPIR dua tahun melayari bahtera perkahwinan bersama suami tercinta, Ahmad Aznaim Abdullah (Naim), penyanyi yang kenal menerusi lagu Kalau Berpacaran, Ana Raffali, meluahkan rasa teruja dengan kehadiran Ramadan yang mulia ini.

Menurut Ana, status sebagai isteri melengkapkan lagi kehidupannya bersama insan tersayang dalam menyambut bulan yang penuh keberkatan.

"Bagi saya tempoh menjalani kehidupan bersama suami sangat begitu bermakna. Sementelah lagi dengan kehadiran Ramadan.

"Bulan suci ini sememangnya sangat dinanti-nantikan kami. Inilah masanya untuk kami beribadah serta mengerjakan solat terawih bersama-sama," katanya.

Tidak lokek berkongsi kegembiraan, Ana berkata, mencium tangan suami selepas solat adalah saat yang paling bermakna buatnya. Malah itulah detik yang paling bahagia sepanjangnya bergelar isteri.

"Hubungan suami isteri akan lebih kuat apabila kita dapat mengerjakan solat bersama-sama. Malah itulah kunci kebahagiaan rumah tangga. Lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan ini," kata Ana.

Berkongsi sambutan Ramadan kali ini, Ana memberitahu, dia sangat bertuah kerana dapat tinggal berdekatan bersama ahli keluarganya di Lembah Keramat.

“Seperti tahun lalu, tahun ini mungkin saya tidak berkesempatan memasak sepanjang bulan Ramadan. Namun ia tidak akan  menjadi masalah buat saya dan suami, memandangkan kami bergilir-gilir berbuka sama di rumah keluarga saya atau dia,” katanya.

Tambah Ana lagi, dengan cara tersebut ia dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan antara mereka.

Punya menu pilihan sendiri untuk berbuka puasa, Ana berkata, gulai masak lemak udang pasti menjadi hidangan.

"Itu memang lauk kegemaran saya dan suami. Jika berkesempatan saya sendiri akan menyediakannya buat kami sekeluarga," kata Ana.

Tunggu cahaya mata


Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, pastinya mengimpikan cahaya mata bagi menyerikan lagi rumah tangga yang dibina. Begitu juga dengan pasangan ini. Menurut Ana, dia dan suami masih menanti kehadiran zuriat sendiri.

"Kami tak pernah merancang. Semua ini kami serahkan pada ALLAH. Sebagai wanita saya memang berharap untuk memiliki cahaya mata.

"Mungkin belum ada rezeki buat kami, tapi kami tak pernah putus asa," kata Ana yang pernah dikhabarkan hamil sebelum ini.

Ana dan Naim melangsungkan pernikahan pada Februari tahun lalu dalam sebuah majlis ringkas di Masjid Al-Hidayah, Gombak.

Tolak tawaran seni


Berkongsi karier seninya, Ana memberitahu, dia masih menerima banyak tawaran nyanyian sepanjang Ramadan. Namun dia terpaksa menolaknya secara baik.

Menurut Ana, dia bukannya sengaja menolak tawaran yang diberikan sebaliknya ingin meluangkan masa bersama suami dan keluarga dalam menjalankan ibadah puasa di bulan yang penuh keberkatan ini.

"Saya tidak menolak tawaran kerana itu adalah rezeki dari Allah SWT, sebaliknya saya akan memilih tawaran yang berbentuk ketuhanan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Ana turut mempromosikan single terbarunya, Jauh Ke Syurga, sebelum tampil dengan album penuh tahun depan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan