Cari Artikel

Saturday, June 15, 2013

Aksi bertenaga Andy Lau


Hong Kong, Artis Hong Kong, Hiburan, Selebriti, Aksi, Bertenaga, Andy Lau


NUREZZATUL AQMAR MUSTAZA
15 Jun 2013

NAMA Andy Lau dalam filem Kantonis sememangnya tidak asing lagi. Biarpun menjangkau usia 40-an, Andy masih mempunyai pengikut.

Justeru, tidak hairanlah ramai tidak sabar menantikan tayangan filem terbaru lakonan Andy, Switch atau sebelumnya ini dikenali sebagai Dwelling In The Fuchun Mountains.

Hong Kong, Artis Hong Kong, Hiburan, Selebriti, Aksi, Bertenaga, Andy Lau


Tidak dibintangi oleh Andy seorang, dua wanita cantik Zhang Jingchu dan Lin Chi-ling turut sama menjayakan filem berbentuk penggembaraan dan aksi ini.

Jika Jackie Chan yang sudah berusia 50-an masih mantap dengan babak-babak aksi, tidak kurang juga Andy yang masih cukup menarik perhatian dengan setiap watak aksi yang dipamerkan.

Malah ada kalanya debaran turut mengiringi penonton setiap kali melihat Andy menjayakan babak aksi dan tidak keterlaluan untuk mengatakan, aksi Andy setanding dengan pelakon muda.

Tidak hanya memaparkan babak aksi semata-mata, seperti biasa, filem ini juga turut menyelitkan unsur cinta tiga segi. Namun lebih menarik kerana ia diubah apabila seorang musuh yang menjadi perisik, akhirnya sanggup mengkhianati majikannya kerana jatuh cinta.

Justeru, penonton akan disajikan dengan misi pengembaraan yang dalam masa turut dihiasi dengan unsur-unsur cinta yang mula wujud tanpa sedar.

Hong Kong, Artis Hong Kong, Hiburan, Selebriti, Aksi, Bertenaga, Andy Lau


Kekuatan dan kelemahan

Secara keseluruhan yang dapat disimpulkan dari filem ini, ia bukanlah sebuah filem yang benar-benar mantap kerana ada di antara aksi dan jalan ceritanya sudah dapat di baca.

Biarpun cukup berkesan dari sudut aksi, kesan bunyi, sinematografi dan lakonan, namun bukan bermakna Switch tiada kelemahan.

Penglibatan jumlah pelakon yang banyak ada kalanya membuatkan penonton seakan keliru dengan perjalanan cerita.

Meskipun teknik janaan berkomputer (CGI) ada kalanya begitu mantap, namun apabila digarap secara keterlaluan, ia membuatkan babak tersebut kelihatan seperti cerita animasi.

Bagaimanapun, dari segi plot, Jay Sun selaku pengarah berjaya menyusun jalan cerita dengan baik dan membuatkan penonton kagum dengan babak sewaktu lukisan tersebut ditukar, Switch.

Penonton juga pastinya akan terusik dengan babak pengorbanan diri demi cinta yang akan membuatkan penonton terfikir, kerana cinta, manusia sanggup berbuat apa sahaja.

Filem ini mengisahkan lukisan dari negara China yang terkenal, iaitu Dwelling In The Fuchun Mountains oleh Huang Gongwang. Lukisan tersebut telah dipecahkan kepada dua bahagian pada 300 tahun yang lalu dan telah dipamerkan secara berasingan di China dan Taiwan.

Filem ini menjangka bahawa lukisan tersebut akan disatukan semula, di mana ianya akan dicuri sekumpulan pencuri. Perisik khas Xiao Jinhan (Andy Lau) dan pekerja syarikat insurans Lin Yuyan (Zhang Jingchu) sedang dalam misi untuk melindungi lukisan terkenal Fu Chun Shan Ju Tu, yang merupakan sasaran samseng Jepun (Tong Dawei).

Pecah bongkar rahsia silam


Malaysia, Hiburan, Artis Malaysia, Selebriti, Filem, Pelakon, Movie, PECAH, bongkar, rahsia, Silam


NUREZZATUL AQMAR MUSTAZA
15 Jun 2013

BAGI peminat setia buku terbitan Fixi, novel Pecah karya Khairulnizam Bakeri barang kali bukan lagi karya asing.

Karya dari novel ini bukan sahaja menarik perhatian pembaca malah, turut menarik  perhatian syarikat penerbitan Grand Brilliance untuk mengadaptasi karya tersebut ke layar perak.

Mengekalkan judul sama, filem yang diarahkan Asrulhisham Ahmad atau lebih dikenali sebagai Black, dibarisi pelakon terkenal seperti Tony Eusoff, Shoffi Jikan, dan Izreen Azminda selaku teraju utamanya.

Menjalani proses penggambaran selama 16 hari, Pecah mengekalkan 90 peratus jalan cerita daripada novel asal.Justeru, ada beberapa babak yang telah ditambah dan dibuang demi memantapkan jalan cerita.

Tidak kurang juga, ada beberapa babak yang memerlukan penonton berfikir mengenai sebab ia terjadi dan siapa mereka dalam filem berkenaan.

Malah tidak keterlaluan untuk penulis katakan, Pecah ada kalanya boleh menjadi sebuah filem berat dan tumpuan 100 peratus perlu diberikan dari permulaan cerita kerana segala yang berlaku saling berkaitan antara satu sama lain.Bila dendam jadi perjuangan

Kesudahan cerita ini membongkar kisah dendam yang menyebabkan rompakan bank itu terjadi. Setiap watak yang ditonjolkan di dalam filem ini mempunyai misi tersendiri untuk menjatuhkan seseorang yang amat dibenci mereka.

Biarpun kelihatan sedikit berat, namun kehadiran Sofi dengan lawak jenakanya yang tidak di buat-buat berjaya menghidupkan dan membuatkan filem ini menjadi sama rata.

Pelakon-pelakon lain juga dilihat tidak cuba untuk terlebih menonjol daripada satu sama lain, sebaliknya saling bekerjasama untuk membuatkan penonton terfikir dalam meleraikan satu persatu persoalan.

Pecah mengisahkan tentang satu rompakan bank yang dirancang oleh Alan (Sofi Jikan), Herman (Tony Eusoff), dan Radi (Along Ezandy).

Dalam kekalutan mengambil wang dan peti safe deposit, Alan telah ditembak di peha oleh Kazim (Ako Mustapha) dan tercedera. Bagaimanapun, kesemua mereka berjaya melarikan diri bersama wang rompakan sebanyak RM300,000.

Disebabkan kecederaan parah yang dialami Alan, Herman (Tony Eusoff) selaku ketua kumpulan menghantar Alan ke hospital berdekatan dan dalam masa yang sama menyorokkan wang hasil rompakan di dalam hospital itu.

Dalam situasi lain, Lydia (Izreen Azminda) yang bekerja sebagai pengasuh di Rumah Orang Tua Seri Memori panik apabila Bakar tiba-tiba pengsan dan bertindak menghantarnya ke hospital yang sama Alan ditempatkan.

Polis mula menjalankan siasatan ke atas rompakan bank itu dan Inspektor Haikal (Fizz Fairuz) diberi mandat untuk mengetuai siasatan.

Segala konflik mula terungkai satu persatu apabila Inspektor Haikal mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena di antara rompakan bank dan pesakit yang bernama Bakar jagaan Lydia itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan