Cari Artikel

Sunday, February 3, 2013

Cara Masukkan Iklan Nuffnang Blogspot


Aku Berlindung Dengan Nama Allah S.W.T Daripada Godaan Syaitan Yang Direjam, Dengan Nama Allah S.W.T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani, Assalammualaikum W.B.T, dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is serta sahabat-sahabat sekalian. Ok is tau tajuk nie dah lapuk tapi still masih gak blogger yang is blogwalking tahap masukkan iklan masih ditakuk lama a.k.a keliru, tak faham, tak reti nak bubuh, eh kat maner nak letak tu? ahak pening la palerrr.....

Ok, is pun dah meluat nak refresh2 kan blog korang sampai bandwidth korang lemau, iklan pun tak keluar so is adakan satu tutorial untuk insert Nuffnang Ads. Baca betul2 tak faham komen kat bawah ok? Yang dah reti tu tolong2 la sikit kawan2 yang tak reti tu dengan komen kat bawah post nie ok? Jangan kedekut orang kedekut takkan kemana, harta benda wang ringgit tak leh bawa masuk dalam kubur mahupun syurga ahak.

Ok pertama, macam biasa, login Nuffnang is tak mau tunjuk macam mana, sebab nak login facebook guna android korang tau kan? so login Nuffnang lagi senang, senang dapat duit :P kalau kena pada gayanya. ok skip skip is malas nak merepek panjang, is tengah lapar nie,

Bila korang sampai ke Placing Your Ad's Code, ambik copy code iklan nuffnang semua type jangan tinggal satu pun, ambik ketiga-tiganya, sebab apa? Tanya is sebab apa kat komen bawah tu ok? Code Ads yang dah dicopy paste ke dalam Notepad windows korang dahulu supaya tak payah ulang2 buka web Nuffnang, korang buka ulang2 blog is takper is suka, is sayang, is is l0v1ng it ahak.


Ok ini cara masukkan iklan Nuffnang yang panjang tu, Adding Leaderboard Unit:, Masuk blog korang, ambik kat slide menu tu Template, dan tekan menu Template. ok kat situ ada dua realtime viewer blog korang web dan mobile so ignore bahagian mobile tengok kat bahagian web, ada customize dan Edit HTML, klik Edit HTML, Keluar dia punya dialogbox, klik Expand Widget Templates untuk memudahkan kita nak masukkan code kita itu nanti,



Ok ok yang Leaderboard punya ads code korang kalau guna Chrome tekan CTRL + F, untuk mulakan carian, pastikan korang klik dulu kat dalam html mana mana pun tak per janji cursor mouse korang pointed in that Edit HTML Dialog box ok? pastu korang keyin <body> dan jumpa menatang tu code Nuffnang Leaderboard tu korang copy/paste sebelah atau selepas, atau bawah dia ikut suka hati korang janji selepas janagn sebelum, tak payah align center Nuffnang dah adjust ads dia center.



Pastu hahahaha nie RARE sebab ramai is blogwalking memang culas nak letak ads type nie, Large Rectangle Unit: a.k.a iklan TEMBAM, is panggil iklan nie iklan tembam hehehe sebab dia besar ok? Seperti tadinya cursor still in Edit HTML Dialog Box, press CTRL + F skali lagi dan keyin "post-footer-line-3" dan cari </b:includable> element yang berdekatan, copy/paste code Large Rectangle Unit: diatas </b:includable> boleh rujuk pic yang is sertakan ini.

Ok pastu korang save template tak payah previews dah, memang ads tu tadak error pun, yang sidebar punya iklan korang retikan nak bubuh senang je macam nak letak widget itu sahaja.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan