Cari Artikel

Thursday, January 24, 2013

Apple iPhone mengecewakan Peminatnya ragu-ragu terhadap pertumbuhanApple iPhone, mengecewakan, Peminatnya, ragu-ragu, terhadap, pertumbuhan, Business, San Francisco, iPhone


By Poornima Gupta

SAN FRANCISCO (Reuters) - Apple Inc terlepas ramalan hasil Wall Street bagi suku ketiga berturut-turut selepas jualan iPhone datang di bawah jangkaan, menyemarakkan kebimbangan bahawa penguasaan industri mudah alih telah tergelincir.

Saham syarikat teknologi terbesar di dunia jatuh 10 peratus kepada $ 463 dalam perdagangan selepas-jam, menghapuskan kira-kira $ 50 bilion nilai pasaran - hampir bersamaan dengan Hewlett-Packard dan Dell, digabungkan.

Pada hari Rabu, Apple berkata ia dihantar rekod 47800000 iPhone pada suku Disember, sehingga 29 peratus daripada tempoh yang sama tahun lalu. Tetapi yang tertinggal 50 juta yang penganalisis secara purata telah diunjurkan.

Jangkaan menuju ke keputusan telah ditewaskan oleh berita mengenai pemotongan pengeluaran mungkin oleh beberapa pembekal komponen di Asia, mencetuskan kebimbangan bahawa permintaan untuk iPhone, yang menyumbang separuh daripada pendapatan Apple, dan iPad boleh memperlahankan.

Tetapi ramai pelabur berpaut kepada harapan untuk mengulangi tahun outperformance sejarah, kata penganalisis.

"Ia akan memanggil ke dalam dominasi soalan Apple itu di dalam ruang. Ia adalah masih 1-pemain yang kuat, yang lain menjadi Samsung dan Google. Ia adalah masih satu bangsa 2-kuda, tetapi Android terus berkembang pesat," kata Sterne Agee penganalisis Shaw Wu .

"Jika anda langkah ke belakang sedikit, ia adalah jelas mereka dihantar banyak telefon. Tetapi masalahnya ialah harapan yang tinggi bahawa pelabur mempunyai bimbingan konservatif Apple memaparkan kebimbangan terhadap pemotongan pengeluaran keluar Asia baru-baru ini."

Apple mengunjurkan pendapatan $ 41 bilion kepada $ 43000000000 dalam suku semasa, fiskal kedua, ketinggalan ramalan Wall purata Street lebih daripada $ 45 bilion.

Fiskal hasil suku pertama meningkat 18 peratus kepada $ 54500000000, di bawah anggaran penganalisis purata $ 54730000000, walaupun pendapatan sesaham $ 13,81 menewaskan Street ramalan $ 13,47, menurut Thomson Reuters I / B / E / S.

Apple juga sasaran hasil undershot dalam dua suku sebelumnya, dan keputusan ini akan meminta lebih banyak soalan mengenai apa yang Apple mempunyai dalam perancangan produk, dan apa yang ia boleh lakukan untuk menarik jualan baru dan mengekalkan trajektori pertumbuhan, kata penganalisis.

Pendapatan bersih sebanyak $ 13070000000 adalah hampir rata dengan $ 13060000000 setahun lebih awal pada kos pembuatan yang lebih tinggi. Suku tahun lalu juga telah minggu tambahan berbanding tahun ini.

Margin kasar seterusnya merosot kepada 38.6 peratus, daripada 44.7 peratus sebelumnya.

"Anda tidak boleh hanya menyimpan melancarkan iPhone dan iPads dan berfikir bahawa setiap orang perlu yang baru," kata Jeffrey Gundlach, yang berjalan DoubleLine Capital LP, firma bon $ 53000000000. "? Mini Apakah bahawa semua tentang Ia adalah iPad yang sedikit kecil - jadi apa? Jadi itulah takrif baru kami inovasi?"

"Terdapat banyak pesaing seperti Samsung dan lain-lain pesaing yang sah seperti mereka," tambah Gundlach, salah satu profil tertinggi Apple beruang. Beliau mengekalkan sasaran harga $ 425.

Saham beberapa pembekal Apple runtuh. Pembekal cip Skyworks dan Cirrus Logic kedua-duanya jatuh lebih daripada 6 peratus. Qualcomm Inc susut 1.8 peratus.

CHINA IS NEXT DRIVER PERTUMBUHAN BESAR

Saham Apple turun hampir 30 peratus daripada rekod tinggi pada bulan September, di bahagian atas kebimbangan bahawa hari pertumbuhan hyper lebih dan peranti mudah alih adalah tidak lagi popular.

Persaingan sengit daripada telefon Samsung murah - dikuasakan oleh perisian Android Google dan tanda-tanda bahawa pasaran telefon pintar premium mungkin berhampiran dengan ketepuan dalam pasaran maju juga telah menyebabkan banyak kebimbangan pelabur.

Sementara itu, jualan iPad datang pada 22900000 pada suku pertama fiskal, kira-kira dalam selaras dengan ramalan.

Di sisi cerah, Ketua Pegawai Kewangan Peter Oppenheimer memberitahu Reuters bahawa jualan iPhone lebih daripada dua kali ganda dalam lebih besar China - sebuah rantau bahawa Ketua Eksekutif Apple Tim Cook telah berikrar untuk memberi tumpuan kepada sebagai pemacu pertumbuhan seterusnya besar.

Syarikat akan mula memperincikan hasil dari negara itu pada masa hadapan. Hasil daripada rantau ini berjumlah $ 7300000000, naik 60 peratus daripada suku tahun lalu Disember.

"Keputusan ini adalah OK, tetapi mereka pasti membangkitkan beberapa soalan," kata Shannon Cross, penganalisis dengan Research Cross. "Margin kasar trajektori kelihatan halus supaya positif dan wang tunai terus berkembang. Tetapi saya fikir pelabur akan mahu tahu apa yang Apple merancang untuk lakukan dengan baki tunai yang semakin meningkat."

"Dan soalan-soalan lain akan menjadi sekitar inovasi dan mana produk seterusnya yang datang dari dan apakah Tim Cook lihat dalam 12 hingga 18 bulan akan datang."

MENANGANI khabar angin PENGELUARAN

Dalam usaha yang luar biasa untuk Apple, yang biasanya tidak bertindak balas kepada spekulasi, Masak dialamatkan khabar angin kemunduran pengeluaran pada panjang pada panggilan persidangan dan mempersoalkan ketepatan khabar angin tentang rancangan.

Laporan media awal bulan ini berkata syarikat itu menurunkan perintah untuk skrin iPhone 5 dan iPad dan komponen lain daripada pembekal Asia.

"Malah jika titik data yang tertentu adalah fakta, ia akan menjadi mustahil untuk tepat mentafsirkan titik data untuk apa yang ia bertujuan untuk perniagaan kita secara keseluruhan, kerana rantaian bekalan adalah sangat kompleks," katanya, sambil menambah bahawa Apple mempunyai pelbagai sumber bagi komponen .

"Hasil mungkin berbeza-beza. Prestasi Pembekal boleh berbeza-beza. Jawatan inventori permulaan boleh berbeza-beza. Terdapat hanya senarai inordinately panjang perkara-perkara yang akan membuat mana-mana data tunggal tidak menunjukkan seorang proksi hebat untuk apa yang berlaku di," katanya.

Awal Apple iPhone dan iPad jualan mini cedera oleh kekangan bekalan, tetapi Masak menjangka bekalan untuk mengimbangi permintaan untuk mini iPad suku ini. Beliau juga mengakui bahawa iPad cannibalizing komputer Macintosh margin tinggi, tetapi berkata ia adalah peluang besar bagi syarikat itu.

"IPad khususnya, kita mempunyai ibu semua peluang di sini, kerana pasaran Windows adalah lebih, jauh lebih besar daripada pasaran Mac," katanya. Dan saya fikir ia adalah jelas bahawa ia sudah cannibalizing beberapa. "

Dalam berlepas lain dari tradisi, Apple bercadang untuk tweak cara kedua-dua laporan keputusan dan menerbitkan ramalan.

Selain daripada memecah keluar keputusan dari China, syarikat itu juga tidak lagi akan memberikan hasil yang tunggal atau prospek margin kasar. Dari hari Rabu, ia mula menyediakan pelbagai ia menjangka untuk memukul, bukannya anggaran sering sangatlah konservatif bahawa Apple pernah terkenal dengan.

Dasar baru mengambil mengejutkan banyak pihak.

"Sebelum orang sentiasa boleh mengabaikan petunjuk," kata Dan Niles, Ketua Pegawai Pelaburan AlphaOne Capital Partners, LLC. "Apple memberitahu pelabur bahawa mereka perlu memberi perhatian kepada petunjuk dan anda tidak boleh mengabaikan ia, yang pada asasnya apa yang kita semua lakukan pada masa lalu."

(Pelaporan tambahan oleh Alistair Barr dan Alexei Oreskovic di San Francisco dan Jennifer Ablan di New York; Penyuntingan oleh Bernard Orr dan Edwin Chan)

Masih tiada jadual untuk kembali Boeing 787 kepada penerbanganMasih, tiada, jadual, untuk, kembali, Boeing 787, kepada, penerbangan, Tokyo, Washington, Boeing Co 787 Dreamliner, Business


Oleh James Topham

TOKYO / WASHINGTON (Reuters) - pengawal selia Jepun telah menyertai rakan-rakan AS mereka dalam semua tetapi memerintah bateri mengenakan caj berlebihan sebagai punca kebakaran baru-baru ini di Boeing Co 787 Dreamliner, yang telah dibumikan selama seminggu dengan akhir tiada di sisi.

Menyelesaikan isu bateri telah menjadi fokus utama penyiasatan itu, walaupun ketua AS Pentadbiran Penerbangan Persekutuan berkata pada Rabu terdapat masih tiada jawapan firma itu sebagai punca dan tiada jadual jelas lagi untuk kembali pesawat untuk penerbangan.

Sementara itu, sebagai penghantaran jet penumpang canggih kembali, pelanggan Cina utama mengeluh kelewatan dan berkata rancangan pertumbuhannya sedang terjejas oleh ketidakupayaan untuk mendapatkan pesawat pada masa itu.

Pengawal selia berasaskan Dreamliner pada 16 Januari selepas satu siri insiden keselamatan, termasuk kebakaran bateri pada pesawat di Amerika Syarikat dan Jepun. Insiden Jepun memaksa pesawat untuk membuat pendaratan kecemasan.

Hujung minggu lepas AS Negara Lembaga Keselamatan Pengangkutan berkata kebakaran di Jepun Airlines Co Ltd 787 di Boston bukan disebabkan voltan berlebihan, dan pada hari Rabu, pegawai Jepun semua tetapi memerintah ia keluar untuk kejadian atas All Nippon Airways Co Ltd pesawat terdapat .

"Pada permukaan, ia kelihatan tidak berlebihan," kata Norihiro Goto, pengerusi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Jepun, pada taklimat media.

"Hakikat bahawa apa-apa kejadian yang berkaitan dengan sistem elektrik akan berlaku berturut-turut, semata-mata dari perspektif saya, tidak dapat telah dijangka. Kami mendapati ia sukar cuba memikirkan apa jenis pendirian siasatan kita perlu mengambil."

Rabu malam, NTSB berkata lebih banyak ujian dijalankan pada bateri yang rosak dalam kebakaran Boston, termasuk imbasan CT sel-sel individu. Pengerusi lembaga itu, Deborah Hersman, adalah disebabkan untuk menyediakan lebih terperinci update Khamis.

Penyiasatan juga telah diperbaharui penelitian mengenai keputusan FAA 2007 untuk membiarkan Boeing menggunakan teknologi bateri yang sangat mudah terbakar pada 787. Satu jawatankuasa Senat AS akan mengadakan pendengaran dalam beberapa minggu akan datang untuk memeriksa penerbangan pengawasan keselamatan dan keputusan FAA, seorang pembantu kongres berkata pada Selasa.

TIADA JADUAL WAKTU

Walaupun NTSB dan JTSB memburu untuk penyelesaian kepada soalan bateri, terdapat juga isu terbuka sekitar kebocoran bahan api pada Dreamliner. Pada awal Disember, pegawai-pegawai AS memberi amaran kesalahan pembuatan dengan garis bahan api, dan awal bulan ini pesawat JAL di Boston bocor sebelum berlepas.

Perindustrian pengilang Eaton Corp berkata hari ini ia telah bekerjasama dengan penyiasat melihat kebocoran bahan api.

"Tanpa bercakap mengenai sama ada kejadian atau penyiasatan, saya boleh memberitahu anda bahawa kita lakukan pam bekalan dan injap untuk program," kata seorang jurucakap.

Program 787 sudah tahun di belakang jadual sebelum pembumian, minggu lepas yang bermaksud Boeing tidak boleh menyerahkan pesawat baru dikeluarkan kepada pelanggan. Jurutera Boeing 787 ketua, Mike Sinnett, memberitahu satu sidang penerbangan di Dublin dia tidak boleh mengatakan apabila yang akan mengubah.

"Saya tidak boleh benar-benar mengatakan apa-apa mengenai tempoh masa siasatan. NTSB adalah benar-benar pihak berkuasa hanya dibenarkan di Amerika Syarikat untuk bercakap tentang penyiasatan ini dan mereka membuat beberapa kenyataan baru-baru ini, tetapi saya tidak boleh membuat spekulasi pada jangka masa," berkata Sinnett Rabu dalam ucapan yang dibuat oleh telefon dari Seattle.

US Setiausaha Pengangkutan Ray LaHood, pengangkutan pegawai tertinggi di negara ini, berkata Rabu matlamat adalah untuk mengembalikan 787 untuk perkhidmatan secepat mungkin tetapi bahawa kerajaan tidak akan tergesa-gesa pesawat kembali sama ada.

"Kami sedang berusaha bersungguh-sungguh dengan Boeing untuk memikirkan masalah dan mencari penyelesaian. Matlamat kami adalah untuk mendapatkan ini dilakukan secepat mungkin, tetapi kita mesti yakin bahawa masalah diselesaikan sebelum kita boleh bergerak ke hadapan," LaHood memberitahu Aero Kelab Washington, penerbangan kumpulan advokasi.

FAA Pentadbir Michael Huerta, muncul pada majlis yang sama, berkata kajian semula itu melihat pembuatan pensijilan 787, dan proses pemasangan, dan bahawa dia tidak boleh membuat spekulasi mengenai tarikh akhir.

CHINA KELEWATAN

Untuk sekurang-kurangnya satu pelanggan Cina, ketidakpastian mengenai pengeluaran dan jadual penghantaran Dreamliner bermakna kelewatan dalam melancarkan laluan baru.

"Terus terang, ia sedikit mengecewakan pesawat telah ditangguhkan banyak kali," kata Chen Feng, pengerusi Hainan Airlines Co Ltd ibu bapa HNA Kumpulan, dalam satu temu bual di Forum Ekonomi Dunia di Davos. "Kami masih berfikir ia adalah sebuah pesawat yang baik, tetapi ini mempunyai beberapa kesan ke atas perancangan kita."

Hainan mempunyai 10 pesawat atas perintah.

Pembumian yang Dreamliner, maju karbon-komposit pesawat dengan harga senarai sebanyak $ 207 juta, telah dipaksa Jepun ANA untuk membatalkan 151 domestik dan 26 penerbangan antarabangsa yang dijadualkan bagi bulan Januari 23-28, yang menjejaskan lebih daripada 21,000 penumpang, kata syarikat penerbangan itu pada Isnin.

ANA, yang terbang Dreamliner kebanyakan mana-mana syarikat penerbangan, adalah disebabkan untuk mengumumkan rancangan pembatalan penerbangan lanjut pada Khamis. Syarikat penerbangan itu juga berkata ia mungkin perlu untuk skala kembali seterusnya dua tahun pelan perniagaan kerana 787 adalah telah menjadi seperti sebahagian pusat ramalan bahawa.

Terjejas Airbus

Boeing telah dihantar 50-787s to date. Sekitar separuh daripada mereka telah beroperasi di Jepun, tetapi syarikat penerbangan di India, Amerika Selatan, Poland, Qatar dan Ethiopia, serta United Airlines di Amerika Syarikat, juga terbang pesawat.

Pesaing utama Boeing, EADS, berkata pada hari Rabu, ia tidak mengharapkan masalah dengan 787 untuk menjejaskan pensijilan pesawat sendiri saingan, Airbus A350.

"Kita akan melakukan apa yang diperlukan untuk mengelakkan masalah yang sama," Ketua EADS strategi Marwan Lahoud memberitahu Classic Radio Perancis.

Airbus telah berkata ia berharap untuk mencapai penerbangan sulung A350-komposit karbon menjelang pertengahan tahun ini.

(Laporan oleh James Topham, Mari Saito dan Yoko Kubota di Tokyo, Kelvin Soh di Davos, Elena Berton dan Gilles Guillaume di Paris, Rhys Jones di London, Tim Hefer di Dublin dan Andrea Shalal-Esa dan Jim Wolf di Washington; Penulisan oleh Ben Berkowitz; Penyuntingan oleh Matthew Lewis dan Richard Chang)

AS angkat larangan ke atas wanita dalam pekerjaan tempur barisan hadapan


AS, angkat, larangan, ke, atas, wanita, dalam, pekerjaan, tempur, barisan, hadapan, Washington
Tentera AS konvoi diberi ibu jari dari askar wanita selepas menyeberangi ke Kuwait semasa konvoi terakhir daripada Iraq pada 18 Disember ini, 2011 fail gambar. REUTERS / Shannon Stapleton / Files


Oleh David Alexander dan Phil Stewart

WASHINGTON (Reuters) - tentera AS secara rasmi akan berakhir larangan ke atas wanita yang berkhidmat dalam peranan tempur barisan hadapan, pegawai-pegawai berkata pada hari Rabu, dalam usaha yang boleh membuka beribu-ribu berjuang pekerjaan kepada anggota perkhidmatan wanita buat kali pertama.

Langkah itu mengetuk turun satu lagi halangan masyarakat dalam tentera AS, selepas Pentagon pada tahun 2011 dibatalkan "Jangan Tanya, Jangan Beritahu" larangan gay dan lesbian yang berkhidmat secara terbuka dalam tentera.

Pegawai pertahanan AS berkata keputusan untuk menamatkan larangan itu telah diambil oleh keluar AS Setiausaha Pertahanan Leon Panetta dan individu perkhidmatan tentera akan mempunyai sehingga 2016 untuk mendapatkan pengecualian jika mereka percaya apa-apa peranan tempur harus kekal ditutup kepada wanita.

Panetta dijangka mengumumkan keputusan secara rasmi pada hari Khamis. Ia akan datang selepas 11 tahun perang tanpa henti yang telah dilihat 84 wanita dibunuh akibat tindakan bermusuhan dalam peperangan, tidak popular dan mahal di Iraq dan Afghanistan.

Perkhidmatan tentera akan mempunyai sehingga 15 Mei untuk mengemukakan pelan tentang bagaimana mereka akan mematuhi menjelang 2016.

Wanita telah diwakili sekitar 2 peratus mangsa AS di Iraq dan Afghanistan dan beberapa 12 peratus - atau 300,000 - mereka yang dikerahkan dalam usaha perang di 11 tahun yang lalu, di mana terdapat sering tiada garis depan yang jelas, dan di mana maut taktik gerila telah dimasukkan bom tepi jalan yang membunuh dan mencacatkan sewenang-wenangnya.

Wanita berkhidmat dalam peranan tempur untuk angkatan tentera beberapa negara maju, termasuk Kanada dan Israel, tetapi pegawai berkata permintaan daripada wanita untuk kerja-kerja seperti di negara-negara NATO adalah sangat rendah. Pada tahun 2010, Britain memutuskan selepas mengkaji bahawa ia tidak akan mengubah kaedah-kaedah yang tidak termasuk wanita dari infantri atau pasukan tempur.

Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika, yang memfailkan saman pada November ingin memaksa Pentagon untuk menamatkan larangan ke atas wanita dalam pertempuran, memuji langkah yang dirancang, yang akan terbalik dasar 1994 menghalang wanita dari berkhidmat dalam unit tempur kecil barisan hadapan.

Kepala keluar Senat Hal Ehwal Veteran, Jawatankuasa Demokratik Senator Patty Murray dari Washington, dan Senator Demokrat Carl Levin Michigan, ketua Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat, juga disuarakan kelulusan.

"Ini adalah satu langkah bersejarah untuk kesaksamaan dan bagi mengiktiraf peranan wanita mempunyai, dan akan terus memainkan, dalam pertahanan negara kita," kata Murray. Levin berkata ia mencerminkan "realiti operasi abad ke-21 tentera."

'BERSEJARAH SEKETIKA'

Satu rancangan untuk melaksanakan keputusan itu perlu diluluskan oleh setiausaha pertahanan dan dimaklumkan kepada Kongres. Pelan ini akan membimbing berapa cepat pekerjaan tempur baru membuka dan sama ada perkhidmatan itu akan mendapatkan pengecualian kepada menyimpan beberapa tertutup.

Senator Jim Inhofe, seorang Republikan dari Oklahoma, mempersoalkan sejauh mana wanita akhirnya akan mendapat akses untuk memerangi barisan hadapan, berkata beliau meragui akan ada "pembukaan luas."

Michael O'Hanlon, seorang penganalisis pertahanan di Brookings Institution di Washington, menyatakan bahawa mengintegrasikan wanita adalah "perkara yang sangat halus." Beliau dipanggil untuk Pentagon untuk mengambil pendekatan secara beransur-ansur, mungkin bermula dengan pasukan khas.

Bekas anggota perkhidmatan wanita bersorak bergerak.

Anu Bhagwati, seorang kapten Marin dan bekas ketua Rangkaian Tindakan Wanita Perkhidmatan, berkata keputusannya untuk meninggalkan Kor Marin pada tahun 2004 adalah disebabkan oleh dasar pengecualian pertempuran.

"Saya tahu banyak wanita kerjaya yang telah terbantut oleh pengecualian pertempuran di semua cawangan," kata Bhagwati, yang dipanggil keputusan "detik bersejarah."

"Saya tidak mengharapkan ia datang begitu sahaja," katanya.

Langkah itu datang hampir setahun selepas Pentagon mengumumkan dasar yang dibuka 14.000 pekerjaan baru kepada wanita tetapi masih dilarang mereka daripada berkhidmat dalam infantri, perisai dan unit operasi khas yang utama fungsi adalah untuk melibatkan diri dalam pertempuran barisan hadapan.

Bagi Panetta, ia akan menambah kepada legasi beliau sebagai setiausaha yang menyelia akhir "Jangan Tanya, Jangan Beritahu" dan menolak proses untuk menamatkan diskriminasi terhadap wanita.

Ditanya tahun lepas mengapa wanita yang telah berkhidmat di Iraq dan Afghanistan menjalankan butiran keselamatan dan carian dari rumah ke rumah masih secara rasmi dihalang dari kedudukan pertempuran, pegawai Pentagon berkata perkhidmatan yang ingin untuk melihat bagaimana mereka dilakukan dalam jawatan baru sebelum membuka lagi .

(Laporan oleh Eric Johnson tambahan di Chicago, Marty Graham di San Diego dan David Brunnstrom di Washington; Penyuntingan oleh Sandra Maler dan David Brunnstrom)

Pengebom berani mati membunuh 22 di masjid Syiah Iraq


Pengebom, berani, mati, membunuh, 22, di, masjid, Syiah, Iraq, Baghdad, Syiah Iraq Islam
Roda kakitangan perubatan badan mangsa dibunuh oleh pengebom berani mati di bandar Tuz Khurmato, ke sebuah hospital di Kirkuk, 250 km (155 batu) utara Baghdad, 23 Januari, 2013. REUTERS / Ako Rasheed


BAGHDAD (Reuters) - Seorang pengebom bunuh diri yang menyamar sebagai berkabung membunuh sekurang-kurangnya 22 orang di dalam sebuah masjid Syiah Iraq Islam pada hari Rabu apabila dia meledakkan bahan letupan di tengah-tengah pengebumian yang sesak.

Terbaru empat serangan berani mati dalam seminggu datang sebagai Syiah Perdana Menteri Nuri al-Maliki menghadapi tekanan memuncak daripada massa Sunni protes yang mengancam untuk kembali Iraq kepada skala keganasan mazhab yang mengorbankan beribu-ribu dalam tempoh 2006-2007.

Berpakaian dalam saman, pengebom bercampur dengan berkabung sebelum meletupkan letupan di Saif al Shuhada, Pedang Martyrs itu, masjid di Tuz Khurmato bandar di satu majlis untuk Syiah etnik orang Turki, polis dan saksi berkata.

"Saya sedang duduk di kerusi di belakang apabila semua tiba-tiba saya mendengar bunyi letupan yang besar. Alhamdulillah saya berada di belakang kerana orang-orang di depan saya menyelamatkan saya dengan badan-badan mereka," kata Abbas Qadir Mohammed, 35, salah satu yang cedera.

Terselamat panik dibungkus dibalut cedera dan mati dalam permaidani ke dalam trak dan kereta tergesa-gesa mereka ke hospital dalam agama dan etnik bercampur bandar 170 km (105 batu) utara Baghdad modal.

Rigot Mohammed, seorang jurucakap tentera Iraq, berkata sekurang-kurangnya 22 orang terbunuh dan lebih 50 cedera dalam letupan itu.

Tiada siapa yang mendakwa bertanggungjawab, tetapi sayap al-Qaeda tempatan, Negara Islam Iraq, sering mensasarkan Syiah Muslim jemaah dan laman-laman web cuba untuk mencetuskan meluas Sunni-Shiah konfrontasi di Iraq setahun selepas tentera Amerika lalu berundur.

Kumpulan militan Sunni telah berikrar untuk memenangi kembali tanah yang hilang semasa perang berikutan pencerobohan yang diketuai AS 2003 dan telah reinvigorated oleh Islamis Sunni yang menentang Presiden Bashar al-Assad di negara jiran Syria.

Maliki bergelut untuk menenangkan minggu protes jalanan oleh Muslim Sunni manakala kerajaan beliau halus seimbang, gabungan sunni, etnik Kurdis dan majoriti Syiah, buntu dalam krisis seluruh perkongsian kuasa.

Serangan ke atas Tuz Khurmato pengeboman bunuh diri keempat di Iraq dalam seminggu. Sekurang-kurangnya 55 orang telah terbunuh dalam letupan, termasuk ahli parlimen Sunni melawat sebuah bandar di mana penunjuk perasaan berkumpul. Al-Qaeda mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman itu.

Pergolakan politik

Pergolakan Sunni dan keganasan terbaru di Iraq pengkompaunan kebimbangan perang di negara jiran Syria - mana pemberontak Sunni berjuang untuk menjatuhkan Assad, sekutu Syiah Iran - akan kecewa campuran sendiri rapuh Iraq mazhab dan etnik.

Kedudukan affiliate al Qaeda tempatan telah dirangsang oleh Sunni pejuang Islam, wang tunai dan senjata yang mengalir ke perang di Syria.

Protes Sunni meletus pada akhir Disember selepas pihak berkuasa ditangkap pengawal peribadi seorang Sunni menteri kewangan atas tuduhan keganasan. Pemimpin Sunni berkata tangkapan adalah sebahagian daripada tindakan keras dari kerajaan Syiah yang dipimpin pada mazhab mereka.

Sejak kejatuhan Sunni Strongman Saddam Hussein pada tahun 2003 dan peningkatan majoriti Syiah kuasa melalui pilihan raya, ramai Sunni Iraq berkata mereka merasakan mereka telah terpinggir sepanjang dekad sejak pencerobohan yang diketuai AS.

Penunjuk perasaan mahu pembaharuan kepada undang-undang anti-keganasan dan pelonggaran kempen terhadap ahli-ahli parti Baath Saddam bekas, dua langkah-langkah mereka mengatakan pegawai menggunakan tidak adil kepada sasaran komuniti Sunni.

Maliki telah melantik seorang tokoh Syiah atas untuk menyiasat keadaan mereka dan pihak berkuasa telah dibebaskan hampir 1,000 tahanan dalam tanda untuk menenangkan bantahan. Tetapi penunjuk perasaan memanggil lebih dan lebih untuk perdana Syiah untuk berundur.

(Laporan oleh Mustafa Mohammed Mohammed dan Omar di Kirkuk, dan Aseel Kami di Baghdad; Penulisan oleh Patrick Markey; Penyuntingan oleh Louise Ireland)

Perang sivil Syria memusnahkan pertanian: PBB


Perang, sivil, Syria, memusnahkan, pertanian, PBB, Rome, Beirut, Jenayah Perang
Bangunan yang dimusnahkan oleh Syria tentera udara serangan udara
dilihat di Duma kejiranan, Damsyik 23 Januari, 2013. REUTERS / Goran Tomasevic

Oleh Catherine Hornby dan Alexander Dziadosz

ROME / BEIRUT (Reuters) - perang sivil Syria 22 bulan telah memusnahkan infrastruktur penting dan separuh pengeluaran tanaman ruji, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata pada Rabu, menekankan kerosakan yang berpanjangan dari negara mana akan mengambil masa bertahun-tahun untuk pulih.

Apa yang bermula sebagai gerakan protes aman terhadap Presiden Bashar al-Assad telah membunuh lebih daripada 60,000 orang, melanda ekonomi dan meninggalkan 2.5 juta orang lapar.

Prospek keamanan dirundingkan telah surut sebagai perang menjadi lebih mazhab secara terang-terangan, membuat kuasa-kuasa Barat lebih berhati-hati menyokong sebahagian besarnya Sunni Muslim, dan semakin radikal pemberontakan.

Human Rights Watch pada Rabu menunjukkan pembakaran dan rompakan laman agama minoriti dalam beberapa bulan kebelakangan ini yang mencadangkan peningkatan persengketaan mazhab.

Sebagai berjuang menular di seluruh negara, Assad paling berkuasa asing penyokong Rusia berkata perang tidak akan diselesaikan secara aman selagi pemberontak mendesak penggulingan beliau.

Memperincikan kerosakan dari yang paling lama dan dahsyat kebangkitan Arab, PBB Makanan dan Pertanian (FAO) berkata pengeluaran gandum dan barli di Syria telah menurun kepada 2 juta tan metrik pada tahun 2012 daripada 4-4500000 tan metrik dalam tahun-tahun biasa.

Pertanian adalah penting kepada ekonomi, mencakupi kira-kira satu perlima daripada keluaran dalam negara kasar sebelum perang.

Satu penilaian PBB di Syria bulan ini, diselaraskan dengan kedua-dua kerajaan dan Syria pembangkang, mendapati konflik telah memusnahkan infrastruktur dan sistem pengairan dan bahawa kekurangan tidak selamat dan bahan api telah membuat ia lebih sukar bagi petani untuk menuai tanaman.

Kemusnahan kepada pertanian boleh menolak kerajaan membelanjakan wang yang lebih kepada import makanan, terus meneran sumber negara yang kata pegawai berdikari dalam gandum sebelum konflik.

"Misi terpegun dengan nasib rakyat Syria yang kapasiti untuk menangani secara mendadak terhakis oleh 22 bulan krisis," Dominique Kuntum, pengarah Kecemasan dan FAO Bahagian Pemulihan, berkata dalam satu kenyataan.

"Pemusnahan infrastruktur dalam semua sektor adalah besar dan ia adalah jelas bahawa lagi konflik itu berlangsung, lebih lama ia akan mengambil masa untuk memulihkan," katanya.

Luka kuasa dan kekurangan bahan api telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian dan penduduk pusat bandar Damsyik, yang telah terlepas kejatuhan terburuk perang, berkata perkhidmatan asas mogok.

Pemandu di Damsyik berkata terdapat tiada petrol di ibu negara selama dua hari.

Sebuah pasaran gelap untuk bahan api telah dibangunkan di mana peniaga mengenakan kira-kira 20 peratus lebih daripada harga kerajaan, penduduk berkata. Ada juga yang melaporkan kekurangan makanan di pusat bandar.

Kekurangan yang teruk juga telah melanda bahagian-bahagian lain Syria, terutama kawasan pemberontak dipegang tertakluk kepada pengeboman harian oleh kerajaan meriam dan pesawat pejuang.

DIVISYEN mazhab

Assad dan keluarganya, yang telah memerintah negara selama lebih daripada empat dekad, tergolong kepada mazhab minoriti Alawite, satu cabang Syiah Islam. Syria juga rumah Kristian, Ismailis, Druze dan kaum minoriti lain.

Human Rights Watch yang berpangkalan di New York menunjukkan video yang diterbitkan dalam talian pada bulan Disember yang menunjukkan pemberontak melambai senapang serangan dan bersorak sebagai tempat Syiah ibadat di kampung utara Zarzour dibakar di latar belakang.

Dalam video itu, yang Reuters tidak boleh mengesahkan, seorang lelaki mengumumkan "pemusnahan sarang Syiah dan Rafida", satu istilah yang menghina yang digunakan untuk menggambarkan syiah.

Pemberontak juga bertempur dengan Unit Pembelaan Rakyat Kurdis di bandar sempadan utara Ras al-Ain pada hari Rabu, kumpulan pemantauan katanya.

Pertempuran telah membunuh lebih daripada 56 orang sejak minggu lepas sebagai pemberontak dibawa dalam senjata berat termasuk kereta kebal dan mortar untuk menyerang militan Kurdish, Balai Cerap Britain berasaskan Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata.

Seorang pegawai Turki berkata, tiga orang telah cedera dalam seminggu yang lalu - salah seorang daripada mereka kritikal - oleh tembakan di bandar Turki Ceylanpinar, hanya di seberang sempadan dari Ras al-Ain.

Ankara telah berulang kali hancur jet sepanjang sempadan dan telah bertindak balas dalam jenis apabila peluru yang berasal di Syria telah mendarat di dalam sempadannya.

Patriot bateri peluru berpandu pertama yang dihantar oleh negara-negara NATO untuk melindungi Turki daripada serangan peluru berpandu mungkin dari Syria dijangka berada di tempat dan bersedia untuk menggunakan hujung minggu ini, kata seorang pegawai kanan dalam pakatan tentera Barat.

RUSIA BERDIRI FIRMA

Rusia, yang mempunyai sebuah pangkalan tentera laut di pantai Mediterranean Syria, berkata pada hari Rabu konflik tidak akan diselesaikan secara aman selagi lawan Assad telah bengkok pada keluar.

"Semuanya berjalan sehingga terhadap obsesi anggota pembangkang dengan idea penggulingan rejim Assad. Selagi kedudukan ini selari masih berkuat kuasa, tiada apa yang baik akan berlaku, tindakan bersenjata akan terus, orang akan mati," Menteri Luar Sergei Lavrov memberitahu satu sidang akhbar.

Moscow telah veto tiga Majlis Keselamatan PBB resolusi yang bertujuan mendesak Assad untuk berundur atau mendapatkan akhir yang dirundingkan konflik, dan dibahagikan kuasa dunia telah gagal untuk menghentikan keganasan.

PBB kemanusiaan ketua Valerie Amos berkata kegagalan mereka telah membawa kepada situasi bencana kemanusiaan di Syria.

"Apa yang kita lihat sekarang adalah akibat kegagalan masyarakat antarabangsa untuk menyatukan dan untuk menyelesaikan krisis politik selepas hampir dua tahun," katanya kepada pemberita pada Forum Ekonomi Dunia Davos.

Pelarian banjir Syria, meneran jiran keupayaan negara untuk menghadapi. Jordan, Lebanon dan Turki setiap tuan rumah lebih daripada 130,000 pelarian berdaftar.

Menteri Luar Jordan memberitahu Reuters pada Rabu kira-kira 20,000 pelarian Syria melarikan diri ke Jordan pada tujuh hari yang lalu, kemasukan terpantas sejak permulaan pemberontakan.

"Kami membuat hubungan dengan negara-negara penderma utama untuk memberitahu mereka kem-kem di Jordan hampir mencapai kapasiti penuh, jadi kita memerlukan bantuan untuk terus infrastruktur bangunan kem lanjut," Nasser Judeh berkata.

Islam Sunni Teluk negeri telah disokong lawan Assad dan dipanggil bagi mereka untuk bersenjata, tetapi pemberontak mengadu bahawa mereka mempunyai beberapa senjata untuk mencabar kuasa udara Assad.

Bekas Arab Saudi perisikan ketua Putera Turki al-Faisal berkata, negara-negara Arab tidak dapat memberikan permainan berubah senjata.

"Kebanyakan senjata yang mampu berhadapan dengan tentera udara atau meriam jarak jauh yang dibuat oleh orang lain dan dijual kepada negara-negara Arab dengan sekatan ketat ke atas pemindahan pihak ketiga," katanya kepada pemberita pada Forum Ekonomi Dunia di Davos.

"Arab Saudi tidak boleh memberikan mereka kerana ia mempunyai untuk mendapatkan kebenaran daripada Amerika Syarikat. Saya menganggap bahawa negara-negara lain yang mempunyai senjata itu menghadapi sekatan yang sama."

Presiden Vladimir Putin memberitahu Lubnan melawat Presiden Michel Suleiman pada Rabu bahawa Moscow boleh menawarkan bantuan kewangan dan kemanusiaan untuk membantu Lubnan menangani dengan 200,000 pelarian yang telah menyeberangi ke negara itu dari Syria.

(Pelaporan tambahan oleh Timothy Warisan dan Thomas Grove di Moscow, Jonathon Burch di Istanbul, Paul Taylor di Davos, Adrian Croft di Brussels dan Oliver Holmes di Beirut; Penulisan oleh Alexander Dziadosz; Penyuntingan oleh Myra MacDonald)

Algeria menghantar isyarat kepada Para Jihad dengan kuasa hangatAlgeria, menghantar, isyarat, kepada, Jihad, dengan, kuasa, hangat,


By Giles Elgood

LONDON (Reuters) - penggunaan pantas Algeria kekerasan maut menentang pejuang Islam yang merampas salah satu medan gas utama menimbulkan kebimbangan di Barat tetapi datang tidak mengejutkan di rumah dan menunjukkan dengan jelas bagaimana kerajaan akan bertindak balas kepada serangan jihad masa depan.

Pada masa pasukan khas telah dibersihkan In Amenas kompleks pada hujung minggu, hampir 70 tebusan dan militan meletakkan mati. Sesetengah pemimpin Barat seolah-olah menyedari apa yang telah berlaku di atas tanah, mengadu bahawa mereka telah tidak dirujuk tentang keputusan untuk pergi dalam dengan kehidupan tebusan asing yang dipertaruhkan.

Untuk kepimpinan Algeria, keputusan untuk menyerang dengan helikopter, penembak tepat dan pasukan khas untuk menangani pemberontak yang telah mengancam untuk meletupkan kilang adalah nampaknya salah satu yang mudah dan operasi telah dilihat sebagai satu kejayaan yang telah melonjakkan martabat angkatan tentera.

"Kami berbangga dengan pasukan khas tentera kita dan seluruh dunia telah difahami bahawa tindak balas ini adalah tindak balas hanya boleh dilakukan," kata Perdana Menteri Abdelmalek Sellal. "Apabila keselamatan negara adalah berisiko, anda perlu bersikap tegas."

Itu reaksi jelas dingin oleh sejarah bergelora baru-baru ini sebuah negara yang sekeliling kedaulatan dan melihat orang-orang ia menganggap sebagai "pengganas" Islam sebagai ancaman yang mesti snuffed keluar. Dan dengan perang dalam kemajuan di negara jiran Mali, ia adalah satu ancaman yang tenun yang lebih besar sekarang.

Algeria berjuang perang pahit kemerdekaan menentang Perancis pada tahun 1950 dan perang walaupun bloodier sivil terhadap pemberontak Islam pada tahun 1990-an bahawa kos 200,000 nyawa. Kepimpinan adalah berahsia, autoritarian dan bertekad untuk memelihara negeri ini dalam menghadapi pergolakan Islamis.

Akaun Minyak dan gas bagi sebahagian besar daripada pendapatan eksport Algeria dan dana membolehkan kerajaan untuk subsidi makanan dan harga bahan api dan mengurangkan kesan pengangguran, terutamanya di kalangan golongan muda.

KEKAYAAN MINYAK

Kekayaan Hidrokarbon JavaScript Algeria mengelak pergolakan Spring Arab dan pakar-pakar percaya bahawa mana-mana serangan Islam di industri minyak dan gas akan dipenuhi dengan kuasa oleh pertubuhan keselamatan bertekad untuk mengekalkan status quo.

Serangan lebih Islamis adalah mungkin, tetapi mereka dijangka menjadi lebih kecil, dengan pekerja asing pada risiko dari tembakan dan pengeboman. Pasukan keselamatan akan berurusan dengan mereka tegas, kata Richard Jackson, Timbalan Pengarah Ramalan Risiko ganas pada perundingan Analisis Eksklusif.

"Mereka adalah mungkin untuk bertindak balas dengan cara yang tegas dan pantas kepada apa-apa peristiwa masa hadapan," katanya.

Perdana Menteri Sellal telah bersusah-payah untuk menegaskan bahawa masalah negaranya menghadapi tidak berkaitan dengan Islam, tetapi kepada keganasan dan rompakan.

"Saya terutamanya menyeru negara-negara Arab, untuk memberitahu mereka bahawa kita tidak menghadapi isu Islam, tetapi pengganas dan tentera upahan," katanya.

"Kita mesti melindungi agama kita, tamadun kita, yang pengganas memusnahkan Bagaimana kita boleh bayangkan bahawa apa-apa perbuatan yang dilakukan bagi pihak Islam. Jenayah ini tidak akan dibenarkan di Algeria."

Pemimpin kumpulan sebalik In Amenas serangan, Mokhtar Belmokhtar, dikenali untuk menjadi aktif dalam penyeludupan rokok dan menculik dan tebusan, yang banyak lihat sebagai menjejaskan apa-apa tuntutan untuk motivasi semata-mata agama.

RESPONSE KETENTERAAN

Beberapa di Algeria mencadangkan, bagaimanapun, bahawa tindak balas ketenteraan kepada radikalisme agama mungkin tidak berkesan dengan sendiri. Satu penyusunan semula nilai-nilai agama dari orang-orang yang didukung oleh guru-guru asing mungkin diperlukan.

"Memerangi Tentera terhadap Salafi jihad diperlukan, tetapi ia tidak cukup. Kita juga mesti memerangi ideologi mereka dengan kembali kepada nilai-nilai kita, rujukan agama kita," kata Mohamed Mouloudi, seorang penganalisis bebas mengenai isu-isu Islam.

"Algeria tidak perlu mufti Arab untuk memberitahu rakyat apa yang dibenarkan dan apa yang tidak, seperti yang berlaku sekarang. Kita mesti reformasi sistem pendidikan kita, kita mesti mereformasi cara kerajaan mengendalikan agama. Jika tidak, kita akan tidak lama lagi menjadi annexe ideologi Salafi. "

Walaupun Dalam serangan Amenas telah diplotkan dalam membimbangkan Mali dan terlibat asing, Al-Qaeda di Maghribi Islam boleh didapati di Algeria.

Perpustakaan Algeria hari ini mengandungi kitab agama yang berasal terutamanya di Arab Saudi, yang ditulis oleh ulama yang menyokong ideologi Wahabi garis keras, Mouloudi katanya.

"Saya tidak mengatakan mereka adalah pengganas, tetapi saya mengatakan idea mereka menggalakkan pertembungan dengan nilai dan budaya kita," katanya.

Sementara itu, bagaimanapun, seorang benefisiari Dalam operasi Amenas mungkin tentera Algeria, yang pengaruh politik boleh dirangsang sebagai negara menghampiri pilihan raya di mana ia adalah tidak jelas sama ada Abdelaziz Bouteflika, kuasa sejak tahun 1999, akan berdiri.

"The serangan tentera berjaya telah dirangsang populariti yang tentera Algeria itu di kalangan rakyat, yang merupakan satu faktor penting 15 bulan hadapan pemilihan seorang presiden di mana tentera boleh memainkan peranan utama dalam mempromosikan calon," kata seorang penganalisis Algeria, yang tidak meminta akan dinamakan kerana sensitiviti isu tersebut.

(Pelaporan tambahan oleh Lamine Chikhi; editing oleh Janet McBride)

Korea Utara merancang ujian nuklear, lebih roket - Suruhanjaya PertahananKorea Utara, merancang, ujian, nuklear, lebih roket, Suruhanjaya Pertahanan, Seoul, Reuters, Senjata


SEOUL (Reuters) - Korea Utara merancang untuk menjalankan ujian ketiga nuklear dan lebih pelancaran roket jarak jauh yang akan disasarkan kepada "musuh", Amerika Syarikat, Suruhanjaya Pertahanan yang dipetik sebagai berkata oleh agensi berita KCNA pada Rabu.

"Kami tidak menyembunyikan hakikat bahawa pelbagai satelit dan roket jarak jauh yang kita akan api dan ujian nuklear peringkat tinggi kami akan menjalankan disasarkan di Amerika Syarikat," badan tertinggi negara tentera berkata.

(Laporan oleh David Peluang; penyuntingan oleh Raju Gopalakrishnan)

Mexico quashes wanita Perancis menculik caj selepas 7 tahun di dalam penjara


Mexico, quashes, wanita, Perancis, menculik, caj, selepas, 7 tahun, di, dalam, penjara, Jenayah, Dunia
Relatif mangsa geng penculikan Zodiacs bertindak balas di luar penjara mana Perancis kebangsaan Florence Cassez dipenjarakan, di Mexico City 23 Januari, 2013. REUTERS / Tomas Bravo


Oleh Alexandra Alper

MEXICO CITY (Reuters) - mahkamah atas Mexico dibebaskan Perancis disabitkan penculikan pada Rabu, yang memerintah bahawa perbicaraan itu telah dicemari dan berakhir hukuman penjara tujuh tahun yang tegang hubungan dengan Perancis.

Florence Cassez, 38, dijatuhi hukuman 60 tahun di dalam penjara selepas dia ditangkap pada tahun 2005 di ladang berhampiran Mexico City dengan teman lelaki bekas, yang mengetuai geng penculikan dipanggil Zodiacs.

Hakim Mahkamah Agung Jorge Pardo mengarahkan pembebasan beliau semasa sesi mahkamah televisyen, yang pada satu ketika kelihatan akan menentang Cassez.

Jam kemudian, dia whisked dari Mexico City penjara di kenderaan diapit oleh trak polis. Cassez, yang telah mengekalkan dia tidak bersalah, dan ayahnya kedua-duanya digambarkan memakai jaket hitam meriam penangkis udara kerana mereka meninggalkan penjara.

Pengawal berkata dia meninggalkan untuk en laluan lapangan terbang ke Perancis.

"Ia merupakan satu letupan kegembiraan. Ia adalah indah," Charlotte Cassez, ibunya, memberitahu televisyen Perancis.

"Ia tidak jauh daripada menjadi hari yang terbaik dalam hidup saya. Kami telah menunggu sekian lama. Beliau layak. Beliau tidak bersalah dan telah berjuang untuk membuktikan bahawa. Ia adalah kemenangan untuknya."

Kerajaan Perancis telah dikritik Mexico untuk rawatan Cassez dan mengalu-alukan pembebasan beliau pada hari Rabu.

Luar penjara Mexico, bagaimanapun, saudara mara menculik mangsa menangis seperti Cassez yang telah dibebaskan.

"Dia keluar, dia keluar," menangis Michelle Valadez, yang menuduh Cassez terlibat dalam penculikan suaminya dan menjerit "pembunuh" kerana dia lunged pada kenderaan. "Bagaimana pula dengan kita?" dia bertanya di televisyen tempatan.

Selepas penangkapan beliau, polis dibuat Cassez mengambil bahagian dalam adegan dipentaskan pegawai membebaskan menculik mangsa. Beliau digambarkan sebagai penculik dalam acara digubal semula, yang telah disiarkan di televisyen nasional. Polis kemudiannya mengakui salah laku.

Seorang hakim menjatuhkan hukuman beliau pada tahun 2008 berikutan perbicaraan tertutup dengan juri tidak, tipikal kebanyakan kes di Mexico.

Peguam beliau berkata Cassez telah dinafikan bantuan konsular serta-merta apabila dia telah ditangkap dan bahawa keterangan saksi utama harus dibuang. Majoriti hakim Mahkamah Agung bersetuju, tanpa mengatakan dia tidak bersalah.

Pada bulan Mac, Mahkamah Agung menolak tawaran untuk melepaskan Cassez serta-merta tetapi membuka pintu untuk semakan pada hari Rabu, yang pada mulanya bertujuan untuk membincangkan usul untuk membatalkan beberapa bukti yang digunakan untuk mensabitkan beliau.

Peleraian dramatik

Nasib Cassez kelihatan tergantung dalam imbangan untuk banyak pendengaran, apabila majoriti panel lima hakim berkata mereka akan mengundi menentang kata-kata cadangan untuk membuang keterangan terhadap Cassez Keadilan Olga Sanchez.

Dua hakim menolak usul Sanchez atas alasan ia adalah terlalu berlembut pada Cassez, manakala dua yang lain menolak kerana ia tidak pergi cukup jauh, bukannya berhujah dia harus dibebaskan.

Kemudian, dalam giliran mengejutkan peristiwa, Sanchez, hakim terakhir untuk bercakap, mengambil bantahan dan mencadangkan usul yang diubahsuai untuk melepaskan Perancis. Sejurus kemudian Cassez telah diisytiharkan sebagai wanita bebas selepas majoriti panel disokong pelan Sanchez.

"Ia merupakan koprol yang luar biasa," kata Luis Angel Benavides, seorang profesor undang-undang keseksaan di universiti Mexico City Itam. "Ia adalah satu proses yang sangat rumit dan sesi ini adalah benar-benar pelik."

Pengkritik Mexico keadilan menyaksikan kes Cassez sebagai ujian keupayaan sistem untuk membetulkan kesilapan. Tetapi dia melepaskan juga menimbulkan kemarahan di kalangan mangsa penculikan. Beribu-ribu jenayah yang serius telah dihukum oleh sistem keadilan Mexico.

"Hari ini Mahkamah Agung membebaskan bersalah, hanya menghormati hak-hak mereka, manakala orang-orang mangsa telah dibuang di bawah Arc de Triomphe (di Paris)," kata Isabel Miranda de Wallace, seorang aktivis hak asasi dihormati.

Namun, pemerintah Rabu muncul untuk menarik garis di bawah perselisihan lama antara Perancis dan Mexico lebih Cassez.

"Hari ini kita boleh mengatakan bahawa antara Perancis dan Mexico kita mempunyai hubungan yang terbaik yang boleh diwujudkan," Presiden Perancis Francois Hollande berkata di televisyen selepas pemerintah.

Kes itu digantung atas bekas Presiden Mexico, Felipe Calderon, yang mempertaruhkan reputasi beliau melawan jenayah terancang tetapi akhirnya mempengerusikan kenaikan mendadak dalam keganasan berkaitan geng.

Pembebasan Cassez juga boleh membuka jalan bagi beliau untuk mendapatkan saman undang-undang terhadap pembantu Calderon yang menyelia penahanannya.

"Terdapat pelbagai pihak yang terlibat, dan saya pasti semua daripada mereka, saya ulangi semua daripada mereka, kini menghadapi kemungkinan menghadapi prosiding," kata Senator Arturo Zamora, ahli Parti pemerintah Institusi Revolusi, atau PRI.

Pemergian Cassez melegakan baru Presiden Enrique Pena Nieto sakit kepala diplomatik. Beliau mengambil alih jawatan pada bulan Disember, kembali PRI kuasa pada perbelanjaan Parti Tindakan konservatif Kebangsaan Calderon (PAN).

PAN, Sementara itu, mengutuk pembebasan Cassez, dan beberapa sekutu menonjol Calderon hampir tidak boleh mengandungi kemarahan mereka.

"Apa yang kita perlu sekarang adalah untuk mereka beratur luar keluar penjara menjerit lama hidup baru Joan of Arc," menteri buruh bekas Calderon, Javier Lozano, menulis di Twitter sejurus selepas mahkamah mengumumkan keputusannya. (Pelaporan tambahan oleh Pauline Mevel, Marin Pennetier dan John Ireland di Paris, dan Gabriel Stargardter dan Cyntia Barrera di Mexico City; Penyuntingan oleh Simon Gardner, Kieran Murray dan Lisa Shumaker)

Clinton tegas mempertahankan pengendalian serangan Benghazi


Clinton, tegas, mempertahankan, pengendalian, serangan, Benghazi, Perang, Dunia
USSecretary Negara Hillary Clinton membuktikan atas serangan September di AS laman diplomatik di Benghazi, Libya semasa perbicaraan yang diadakan oleh Jawatankuasa Perhubungan Luar Senat Amerika Syarikat di Capitol Hill di Washington 23 Januari, 2013. REUTERS / Jason Reed


By Arshad Mohammed dan Tabassum Zakaria

WASHINGTON (Reuters) - Setiausaha Negara Hillary Clinton pada hari Rabu tegas mempertahankan pengendalian daripada serangan 11 September ke atas misi AS di bandar Libya Benghazi dan menafikan sebarang usaha untuk mengelirukan rakyat Amerika.

Serangan oleh militan bersenjata yang membunuh Duta AS Christopher Stevens dan tiga rakyat Amerika lain mengancam untuk noda legasi Clinton sebagai setiausaha negara dan boleh membuang bayangan lagi dia perlu membuat keputusan untuk membuat White House yang dikendalikan pada 2016.

Dengan bertukar menjadi emosi dan garang, tercekik Clinton pada satu titik dalam enam jam testimoni kongres kerana dia bercakap menenangkan keluarga mangsa Benghazi 'dan berkembang marah apabila Republikan menuduh pentadbiran Obama mengelirukan seluruh negara sama ada serangan itu berpunca daripada bantahan .

"Dengan hormat, hakikatnya adalah bahawa kita mempunyai empat rakyat Amerika mati," kata Clinton marah kerana dia memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perhubungan Luar Senat, penampilan ditangguhkan lebih daripada sebulan kerana keuzuran.

"Adakah ia kerana bantahan, atau adalah kerana lelaki keluar untuk satu malam yang memutuskan mereka akan pergi membunuh sesetengah rakyat Amerika berjalan kaki? Apakah perbezaan, pada ketika ini, adakah ia membuat?" dia berkata, membuat usul mencincang dengan tangannya untuk penekanan.

"Ia adalah tugas kita untuk mengetahui apa yang berlaku dan melakukan segala yang kita boleh untuk mengelakkan ia dari yang pernah berlaku lagi."

Semasa pendengaran Senat pagi dan sesi kemudian dalam Dewan Perwakilan Amerika Syarikat, Republikan dan Demokrat menunjukkan jari di antara satu sama lain, dengan Republikan yang menuduh Clinton Jabatan Negeri salah urus dan Demokrat mempertahankan beliau.

Tetapi sedikit maklumat baru tentang kejadian Benghazi dan tindak balas pentadbiran ia muncul dari perbicaraan yang panjang. Clinton tidak mengatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 20 yang lain jawatan diplomatik AS di bawah ancaman keselamatan yang serius, tetapi enggan menamakan mereka pada sesi awam.

Clinton membuang insiden Benghazi sebagai sebahagian daripada sejarah yang panjang keganasan itu serta hasil daripada ketidakstabilan sejak Spring Arab revolusi popular bermula pada 2011, menggulingkan pemerintah autoritarian di Tunisia, Mesir, Libya dan Yaman.

"Benghazi tidak berlaku dalam vakum," kata Clinton. "Revolusi Arab telah hancur dinamik kuasa dan pasukan keselamatan berkecai di seluruh rantau ini."

'Saya AMBIL TANGGUNGJAWAB'

Pada hari yang sama sebagai serangan Benghazi, gerombolan marah dengan video buatan AS yang menggambarkan Nabi Muhammad sebagai bodoh dan yg Brickhouse hati menyerang kedutaan AS di Kaherah. Terdapat kemudian serangan ke atas kedutaan AS di Tunisia, Yaman dan Sudan.

Republikan dikritik dengan hebatnya Clinton, dan pentadbiran Presiden Barack Obama lebih amnya, dengan Senator Bob Corker berkata serangan Benghazi dan tindak balas AS dipaparkan "ketidaksiapan sedih" untuk peristiwa-peristiwa yang melanda rantau ini. Senator Rand Paul berkata Clinton telah dipecat.

Clinton, mengulangi komen dia pertama yang dibuat pada 15 Oktober, berkata: "Saya mengambil tanggungjawab." Beliau menegaskan bahawa dia telah menerima semua cadangan panel bebas yang menyiasat kejadian itu dan yang dipegang pegawai peringkat rendah yang bertanggungjawab.

"Tiada siapa yang lebih komited untuk mendapatkan hak ini saya bertekad untuk meninggalkan Jabatan Negeri dan negara kita lebih selamat, lebih kuat dan lebih selamat," kata Clinton.

Militan diserang dan terharu kemudahan AS diplomatik di Benghazi, Libya, pada 11 September dalam serangan yang berterusan.

Siasatan AS rasmi yang dikeluarkan pada 18 Disember menyimpulkan bahawa "kepimpinan dan pengurusan kegagalan" dalam dua Negeri Jabatan biro membawa kepada postur keselamatan "tidak mencukupi untuk Benghazi dan mencukupi untuk berurusan dengan serangan yang berlaku."

Versi unclassified "Akauntabiliti Kajian Lembaga" laporan juga menyalahkan penyelarasan miskin dan garis-garis jelas kuasa di Washington. Empat pegawai peringkat rendah telah diletakkan pada cuti pentadbiran berikutan pengumuman siasatan itu, yang tidak mencari Clinton sendiri bersalah.

Clinton dijangka berundur pada hari-hari akan datang sekali pengganti beliau, Senator John Kerry, disahkan oleh Senat AS.

Originally disebabkan untuk memberi keterangan pada 20 Disember, Clinton terpaksa menangguhkan selepas dia mengalami gegaran ketika dia pengsan kerana dehidrasi. Doktor kemudian mendapati dia mempunyai darah beku di kepala dan dimasukkan ke hospital selama beberapa hari.

Senator Beberapa mencatatkan kehebatan pertahanan Clinton, berkata dia kelihatan telah pulih sepenuhnya.

Walaupun senator banyak memuji mesra tempoh empat tahun beliau sebagai setiausaha negeri, dan beberapa membayangkan kemungkinan berjalan beliau untuk presiden pada 2016, beberapa Republikan pedas.

Mereka ditekan Clinton tentang apa yang mereka digambarkan sebagai Ogos 16, 2012 kabel dari Stevens mengatakan bahawa misi Benghazi tidak dapat menahan serangan terselaras.

"Kabel Itu tidak datang kepada perhatian saya," Clinton menjawab, mengatakan bahawa Jabatan Negara menerima 1430000 kabel setahun.

"Kalaulah saya menjadi presiden pada masa itu dan saya mendapati bahawa anda tidak membaca kabel ... dari Ambassador Stevens, saya akan telah lega anda pos anda Saya fikir ia adalah dimaafkan," Paul, Kentucky Republikan, memberitahu Clinton.

'AS tempur SEBAGAI EVER'

Arizona Republikan, Senator John McCain, memberitahu Clinton ia adalah "indah untuk melihat anda dalam kesihatan yang baik dan sebagai tempur seperti biasa," sebelum pergi untuk mengatakan bahawa dia mengkategorikan menolak salah jawapan beliau dan mendapati orang lain yang tidak memuaskan.

Walaupun kekaburan tempoh Clinton di Jabatan Negara, kontroversi serangan Benghazi juga kos Susan Rice, duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), peluang untuk berjaya Clinton sebagai Setiausaha Negara.

Republikan di Kongres diletupkan Beras untuk komen beliau lima hari selepas serangan di mana dia berkata ia muncul sebagai hasil daripada protes spontan dan bukannya serangan yang dirancang.

Beras, yang telah berkata komen beliau telah berdasarkan bercakap mata daripada komuniti perisikan Amerika Syarikat, akhirnya menarik balik namanya daripada pertimbangan untuk pekerjaan AS diplomatik atas.

"Kami telah dikelirukan bahawa terdapat kononnya bantahan dan kemudian sesuatu membiak daripada itu, satu serangan membiak daripada itu," Senator Ron Johnson, Wisconsin Republikan, memberitahu Clinton, merujuk kepada penampilan Rice pada hari Ahad bercakap menunjukkan televisyen.

Clinton menolak pertuduhan itu.

"Rakyat telah dituduh Nasi Duta dan pentadbiran, anda tahu, rakyat Amerika yang mengelirukan," katanya. "Tiada apa-apa boleh jauh dari kebenaran."

Terdahulu, dalam keterangannya, Clinton muncul untuk mencuba halus untuk menjauhkan diri daripada komen Rice.

"Keesokan harinya, saya memberitahu rakyat Amerika bahawa militan bersenjata menyerang kompaun kami, dan saya berikrar untuk membawa mereka ke muka pengadilan. Dan saya berdiri dengan Presiden Obama (White House) Taman Mawar kerana dia bercakap sesuatu perbuatan keganasan , "katanya.

Suara Clinton retak kerana dia bercakap keluarga menenangkan yang kehilangan saudara mara dalam kejadian itu, yang pertama sejak 1988 di mana duta AS dibunuh.

"Bagi saya, ini tidak adalah hanya satu perkara dasar - ia adalah peribadi," Clinton memberitahu panel Senat.

"Saya berdiri di sebelah Presiden Obama sebagai Marin membawa mereka caskets-terbungkus bendera turun dari pesawat di Andrews," katanya, suaranya pecah kerana dia menyifatkan majlis di Andrews Air Force Base di Maryland apabila mayat lelaki telah dibawa pulang.

"Saya meletakkan tangan saya di sekitar ibu dan bapa, adik-beradik dan saudara-saudara, anak-anak dan anak-anak perempuan dan isteri yang ditinggalkan sendirian untuk membesarkan anak-anak mereka," katanya.

(Pelaporan tambahan oleh Andrew Quinn dan Patricia Zengerle; Penyuntingan oleh Will Dunham dan David Brunnstrom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan