Cari Artikel

Saturday, January 19, 2013

Myanmar berhasrat untuk meningkatkan taraf hidup, memodernisasi dengan reformasi baru


By Min Zayar Oo

NAYPYITAW, Myanmar (Reuters) - Kerajaan Myanmar akan mengumumkan membunuh reformasi baru negara penderma dan organisasi antarabangsa hujung minggu ini, yang bertujuan untuk mengukuhkan pencapaian sejak akhir pemerintahan tentera pada tahun 2011 tetapi juga cepat memperbaiki kehidupan rakyatnya.

Myanmar, berhasrat, untuk, meningkatkan, taraf hidup,, memodernisasi, dengan, reformasi, baru,
Seorang lelaki bekerja di tanur bata berhampiran Hlawga kampung,
35 km (22 batu) utara Yangon, 18 Januari, 2013. REUTERS / Soe Zeya Tun
Dalam ucapan pembukaan kepada penderma pada hari Sabtu, Presiden Thein Sein berkata kerajaan mahu "moden, negara perindustrian" tetapi juga menekankan keperluan untuk membangunkan sektor pertanian dan sempit jurang pembangunan antara wilayah.

Beliau memberitahu penderma kerajaan mahu membantu mereka untuk meningkatkan taraf hidup dan kemahiran rakyatnya.

"Ini juga akan membantu kita melaksanakan pembaharuan politik yang bertujuan untuk mengubah negara ke demokrasi moden, maju," katanya.

A meluas "Rangka Kerja untuk Pembaharuan Ekonomi dan Sosial" dilihat oleh Reuters dibentangkan inisiatif yang luas untuk mencapai matlamat menjelang 2030 ditambah lebih keutamaan segera bagi tempoh tiga tahun akan datang.

Mengakui Myanmar adalah "cara di belakang negara-negara jiran", ia menyentuh kepada liberalisasi perdagangan dan pelaburan, kesihatan dan pendidikan, ketelusan dan infrastruktur.

Thein Sein, dirinya bekas seorang jeneral junta, telah ditolak melalui pembaharuan meluas sejak mengambil pejabat Mac 2011 di kepala kerajaan kuasi awam.

Beliau telah memperkenalkan kadar berorientasikan pasaran pertukaran, membebaskan beratus-ratus tahanan politik dan bersetuju ceasefires dengan kebanyakan kumpulan pemberontak etnik yang telah berjuang selama beberapa dekad untuk autonomi.

Dalam ucapannya, beliau berkata keamanan dan kestabilan pergi tangan di tangan dengan pembangunan sosio-ekonomi.

"Kami akan memulakan dialog politik dengan semua 10 kumpulan etnik utama bersenjata yang telah menyimpulkan perjanjian gencatan senjata dengan kerajaan dalam masa terdekat," katanya.

Beliau mempelawa pemberontak di Kachin negeri yang belum menyertai proses untuk mengambil bahagian dalam rundingan damai.

Lewat pada hari Jumaat, beliau mengeluarkan perintah gencatan senjata di negeri Kachin, di mana berpuluh-puluh ribu orang telah dipindahkan dalam 20 bulan berjuang, walaupun pemimpin pemberontak tidak akan segera melakukan untuk berdamai, mencurigakan motif kerajaan.

Serangan berterusan tentera di negeri ini telah menimbulkan keraguan mengenai kawalan ke atas tentera dan juga membawa beberapa untuk mempersoalkan keikhlasan beliau tentang proses pembaharuan secara umum.

MENGGALAKKAN PELABURAN

Kerajaan Barat telah menurun atau berkurangan sekatan yang dikenakan ke atas junta yang bekas pengiktirafan pembaharuan Thein Sein itu, dan firma antarabangsa berminat untuk bergerak ke sesebuah negara dengan sumber-sumber yang luas, terletak di antara China dan India dan sebahagian daripada sebuah Tenggara bertenaga Asia menuju kesatuan ekonomi yang lebih erat pada tahun 2015.

Meningkatkan persekitaran untuk pelaburan asing adalah Tujuan utama cadangan terbaru.

Penyatuan kadar pertukaran, yang telah dijalankan oleh kerajaan, akan dirangsang oleh usaha liberalisasi, seperti membuang semua sekatan pertukaran dan bukan tarif ke atas import "sebagai satu perkara segera".

Kerajaan berkata ia akan memberi keutamaan kepada undang-undang bank baru pusat yang akan memberikan autonomi operasi.

Satu undang-undang pelaburan asing yang baru telah diluluskan pada akhir tahun 2012 tetapi meninggalkan banyak soalan terbuka tentang bagaimana ia akan bekerja.

"Maklum balas daripada komuniti perniagaan menunjukkan bahawa ia adalah amat penting bahawa undang-undang dan prosedur khusus yang sektor adalah terhad dengan berkenaan kepada pelaburan asing dan tidak membenarkan budi bicara berkenaan untuk pelaksanaan," dokumen reformasi berkata.

Usaha selanjutnya pada ketelusan akan dibuat dalam sektor sumber asli. Kerajaan akan mendedahkan hasil ia mendapat dari aset dan syarikat-syarikat minyak, gas dan perlombongan perlu menerbitkan apa yang mereka membayar kepada negeri ini.

Dalam sektor telekom, kerajaan akan mensasarkan 80 peratus kadar penembusan bagi telefon bimbit pada tahun 2015. Kadar pada tahun 2011 adalah kurang daripada 3 peratus.

Industri pelancongan, yang memerlukan "pelarasan segera", akan menerima rangsangan daripada peraturan visa longgar, dimodelkan pada mereka destinasi percutian yang berjaya seperti Thailand.

Cadangan fiskal termasuk menaikkan ambang untuk cukai pendapatan dan memperkenalkan cukai nilai tambah, dan kerajaan akan melihat bagaimana ia boleh membuat belanjawan negara yang lebih telus.

Sebagai salah satu "kemenangan mudah" untuk membantu rakyat biasa, kerajaan akan meningkatkan pengangkutan awam dalam modal komersial, Yangon, mungkin dengan mengangkat sekatan ke atas motosikal, dan bank akan dapat untuk mula menawarkan pembiayaan gadai janji.

(Pelaporan tambahan oleh Aung Hla Tun di Yangon; Penulisan oleh Paul Carsten; Penyuntingan oleh Alan Raybould dan Daniel Magnowski)

Warga asing masih terperangkap dalam krisis tebusan SaharaDengan Lamine Chikhi dan Boumzar Abdelaziz

Algiers / In Amenas, Algeria (Reuters) - Lebih daripada 20 rakyat asing tawanan atau hilang di dalam sebuah loji gas padang pasir pada hari Sabtu, hampir dua hari selepas tentera Algeria melancarkan serangan untuk membebaskan mereka yang menyaksikan banyak tebusan dibunuh.

Kebuntuan antara tentera Algeria dan al-Qaeda berkaitan bersenjata - salah satu daripada krisis tebusan terbesar antarabangsa dalam dekad - memasuki hari keempat, mempunyai militan serang Sahara ke atas agenda global.

Nombor dan nasib mangsa masih belum disahkan, dengan kerajaan Algeria menyimpan pegawai dari negara-negara Barat jauh dari tapak mana senegara mereka berada dalam bahaya.

Laporan meletakkan bilangan tebusan dibunuh di antara 12 hingga 30, dengan kemungkinan berpuluh-puluh warga asing yang masih diambil kira untuk kalangan mereka Norway, Jepun, Britain, Amerika dan lain-lain.

Warga, asing, masih, terperangkap, dalam, krisis, tebusan, Sahara, Jenayah, Luar Negara,
Lelaki Algeria yang terselamat daripada kemudahan gas 
di Algeria di mana militan Islam memegang tebusan, 
dilihat meninggalkan sebuah hospital di 
In Amenas, 18 Januari, 2013. REUTERS / Ramzi Boudina
Jurucakap Jabatan Negara, Victoria Nuland mengesahkan pada hari Jumaat kematian satu Amerika, Frederick Buttaccio, dalam situasi tebusan, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Dua Jepun, dua Britain dan negara Perancis adalah antara tujuh warga asing yang disahkan mati dalam menyerang tentera, sumber keselamatan Algeria kepada Reuters. Salah seorang rakyat British telah dibunuh apabila lelaki bersenjata merampas tebusan pada hari Rabu.

Seorang pegawai AS berkata pada Jumaat bahawa penerbangan AS Medevac dibawa cedera berbilang bangsa telah meninggalkan Algeria.

Sebelum matahari terbenam pada hari Jumaat, tentera Algeria memegang berek kediaman yang luas di In Amenas loji pemprosesan gas, manakala lelaki bersenjata telah berkurung di dalam loji perindustrian itu sendiri dengan jumlah yang tidak didedahkan tebusan.

Markah Barat dan beratus-ratus pekerja Algeria berada di dalam sebatian banyak diperkaya apabila ia telah disita sebelum fajar pada hari Rabu oleh pejuang Islam yang berkata mereka mahu menghentikan operasi tentera Perancis di negara jiran Mali.

Beratus-ratus melarikan diri pada hari Khamis apabila tentera melancarkan operasi, tetapi tebusan yang banyak terbunuh dalam serangan. Tentera Algeria memusnahkan empat trak yang memegang tebusan, menurut kepada keluarga jurutera Utara Ireland yang melarikan diri dari sebuah trak kelima dan terselamat.

Pemimpin Britain, Jepun dan negara-negara lain telah menyatakan kekecewaan bahawa serangan telah diperintahkan tanpa perundingan dan pegawai telah merungut pada kekurangan maklumat. Banyak negara juga menahan butiran mengenai rakyat mereka hilang untuk mengelakkan melepaskan maklumat yang mungkin membantu menangkap.

Satu sumber keselamatan Algeria berkata 30 tebusan, termasuk sekurang-kurangnya tujuh orang Barat, telah terbunuh dalam serangan Khamis, bersama-sama dengan sekurang-kurangnya 18 menangkap mereka. Lapan tebusan mati adalah Algeria, dengan bangsa lain mati yang masih tidak jelas, katanya.

Negeri Algeria agensi berita APS meletakkan jumlah tebusan mati pada 12, termasuk kedua-dua warga asing dan penduduk tempatan.

Asas adalah rumah kepada pekerja-pekerja asing dari Britain BP, Statoil Norway dan Jepun firma kejuruteraan JGC Corp dan lain-lain.

Norway berkata, 8 Norway masih hilang. JGC berkata ia telah hilang 10 kakitangan. Britain dan Amerika Syarikat telah berkata mereka mempunyai rakyat diambil kira tetapi tidak berkata berapa banyak.

Sumber keselamatan Algeria berkata 100 asing telah dibebaskan tetapi 32 masih diambil kira.

"Kita mesti bersedia untuk berita buruk hujung minggu ini tetapi kita masih mempunyai harapan," kata Perdana Menteri Norway Jens Stoltenberg.

Serangan itu telah menjunam ibu antarabangsa ke mod krisis dan peningkatan serius rusuhan di utara-barat Afrika, di mana pasukan Perancis telah di Mali sejak minggu lepas berjuang pengambilalihan Islamis Timbuktu dan bandar-bandar lain.

"Kami masih berurusan dengan keadaan cecair dan berbahaya di mana sebahagian daripada ancaman pengganas telah dihapuskan dalam satu bahagian tapak, tetapi masih ada ancaman di bahagian lain," Perdana Menteri Britain, David Cameron memberitahu parlimen beliau.

"(Tentera) yang masih cuba untuk mencapai satu 'hasil damai' sebelum meneutralkan-kumpulan pengganas yang sedang berlubang sehingga dalam itu (kemudahan) dan membebaskan sekumpulan tebusan yang adalah masih sedang diadakan," agensi berita negeri Algeria berkata pada hari Jumaat, memetik sumber keselamatan.

Pemberontakan MULTINASIONAL

Komander Algeria berkata mereka bergerak dalam pada Khamis kira-kira 30 jam selepas pengepungan bermula, kerana lelaki bersenjata telah menuntut dibenarkan untuk mengambil tawanan mereka di luar negara.

A tebusan Perancis yang digunakan oleh syarikat katering Perancis berkata beliau telah tersembunyi dalam bilik beliau selama 40 jam di bawah katil sebelum dia diselamatkan oleh tentera Algeria, bergantung kepada pekerja Algeria menyeludup dia makanan dengan kata laluan.

"Saya meletakkan papan cukup banyak semua pusingan," Alexandre Berceaux memberitahu Eropah 1 radio. "Saya tidak tahu berapa lama saya telah pergi untuk tinggal di sana ... saya takut saya dapat melihat diri saya sudah berakhir dalam kotak pain."

Menangkap berkata serangan mereka adalah tindak balas kepada serangan tentera Perancis di negara jiran Mali. Walau bagaimanapun, beberapa pegawai Amerika Syarikat dan Eropah berkata serbuan yang terperinci mungkin diperlukan terlalu banyak merancang untuk telah dianjurkan dari awal dalam minggu tunggal sejak Perancis pertama kali dilancarkan serangan.

Paris berkata kejadian itu membuktikan keputusan untuk melawan Islamis di negara jiran Mali adalah perlu.

Keselamatan di negara setengah lusin di seluruh padang pasir Sahara telah lama menjadi keasyikan Barat. Penyeludup dan militan usahakan berjuta-juta dalam tebusan dari penculikan.

Kumpulan yang paling berkuasa Islamis yang beroperasi di Sahara teruk lemah oleh tentera sekularis Algeria dalam perang saudara pada 1990-an. Tetapi dalam tempoh dua tahun yang lalu sayap serantau Al Qaeda menokok pejuang dan lengan akibat perang saudara di Libya, apabila gudang senjata telah dirompak daripada tentera Muammar Gaddafi.

Al-Qaeda berkaitan pejuang, banyak dengan akar di Algeria dan Libya, mengambil kawalan utara Mali tahun lepas, mendorong campur tangan Perancis dalam koloni yang miskin bekas Afrika.

Yang memudahkan jelas dengan mana pejuang swooped dari gumuk untuk mengambil kawalan kemudahan tenaga yang penting, yang menghasilkan beberapa 10 peratus gas asli di mana Algeria bergantung untuk pendapatan eksport, telah menimbulkan persoalan ke atas nilai keselamatan Algeria zahirnya sukar langkah-langkah.

Pegawai Algeria berkata penyerang mungkin mempunyai dalam membantu daripada kalangan beratus-ratus Algeria yang bekerja di tapak.

AS Setiausaha Pertahanan Leon Panetta berkata mereka yang bertanggungjawab akan diburu: "Pengganas harus pada notis bahawa mereka akan mendapati tiada perlindungan, perlindungan tidak, tidak di Algeria, bukan di Afrika Utara, bukan di mana-mana .... Mereka yang wantonly akan menyerang kita negara dan rakyat kita tidak akan mempunyai tempat untuk bersembunyi. "

(Pelaporan tambahan oleh Ali Abdelatti di Kaherah, Eamonn Mallie di Belfast, Gwladys Fouche di Oslo, Mohammed Abbas di London, Padraic Halpin dan Conor Humphries di Dublin, Andrew Quinn dan David Alexander di Washington; Penulisan oleh Philippa Fletcher dan Peter Graff; Penyuntingan oleh Andrew Roche, Tom Pfeiffer dan Jackie Frank)

Insight - Algeria mengesyaki orang dalam menolong dalam serbuan di jadikan tebusan


Oleh Alastair Macdonald dan Chikhi Lamine

LONDON / Algiers (Reuters) - Di loji gas Amenas berasa ditembusi ramai yang bekerja di sana - berdinding di, beratus-ratus batu dari mana-mana dan dengan tentera Algeria sentiasa meronda pendekatan padang pasir.

Itu adalah fatamorgana. Libya, sebuah negara bekas polis bertukar bazar senjata dan kini dibuka untuk jihad, terletak hanya 50 kilometer jauhnya. Dan dalam mana-mana kes, musuh mungkin sudah di dalam pintu.

Insight, Algeria, mengesyaki, orang, dalam, menolong, dalam, serbuan, di, jadikan, tebusan
Amenas medan gas di Algeria dilihat di September 10, 2012
edaran imej satelit ihsan
Google Earth. REUTERS / Google Earth / GeoEye / Handout
Sekurang-kurangnya beberapa sehingga 70 gerila Islamis yang menyerbu masuk sebelum fajar pada hari Rabu melancarkan jam operasi mereka lebih awal, barreling lebih penyeludup trek merentasi sempadan Libya hanya selepas tengah malam, seorang pegawai keselamatan Algeria memberitahu Reuters, memetik bukti daripada telefon mudah alih dikesan kepada militan .

Kemudahan yang mereka memasuki kompaun perumahan diperkaya dan berdekatan loji gas asli juga meninggalkan Algeria dalam sedikit keraguan lelaki bersenjata mempunyai sekutu di kalangan rakyat di tapak.

"Mereka mempunyai kerjasama tempatan, saya pasti, mungkin dari pemandu atau pengawal keselamatan, yang membantu pengganas masuk ke dalam pangkalan," kata Anis Rahmani, editor akhbar Ennahar Algeria dan seorang penulis mengenai isu-isu keselamatan yang berkata beliau telah diberi taklimat oleh pegawai-pegawai .

Pegawai di negara ini berahsia berkata mereka telah menemui kes-kes sebelum apabila pemberontak Islamis berjaya mempunyai militan rakan-rakan yang bekerja oleh syarikat-syarikat tenaga antarabangsa. Satu memberitahu Reuters ia adalah dalaman mungkin telah bekerjasama di In Amenas.

Mengupah pekerja tempatan yang melepaskan diri memberitahu Reuters melihat lelaki bersenjata yang bergerak di sekitar kemudahan yang luas dengan keyakinan, nampaknya biasa dengan susun atur dan juga disediakan.

Militan berkata mereka melancarkan serbuan untuk menghentikan campur tangan tentera Perancis di negara jiran, Mali, yang bermula minggu lalu, bagaimanapun pautan tidak lagi jelas. Beberapa Eropah dan pegawai AS berkata, serangan seolah-olah terlalu rumit telah dirancang dalam masa yang singkat.

Ia adalah kemungkinan serangan itu akan berlaku anyway, atau bahawa operasi ketenteraan Perancis yang disediakan pencetus untuk menjalankan serangan berdasarkan persiapan yang dilakukan di awal.

Banyak tidak mungkin menjadi jelas. Serbuan telah dijalankan di kawasan yang ditutup kepada orang luar dalam negara yang kerajaan tidak digunakan untuk berkongsi maklumat sensitif dengan orang ramai.

Perkataan pertama masalah datang letusan lebih walkie talkie ke bilik komunikasi di In Amenas, di mana pengendali radio 27-year-old dipanggil Azedine log kenalan dengan pemandu bas yang, pada 05:45 (0445 GMT), meninggalkan untuk mengambil beberapa warga asing untuk landasan kapal terbang di bandar In Amenas, kira-kira 50 km (30 batu) dari.

"Sejurus selepas bas kiri, saya mendengar menembak, banyak menembak, dan kemudian apa-apa," Azedine memberitahu Reuters pada hari Jumaat.

Dua orang, satu British, salah Algeria telah dibunuh pada dua buah bas menuju ke lapangan terbang. Ia tidak jelas sama ada kejadian itu adalah sebahagian daripada rancangan yang memperoleh akses militan kompaun. Hampir serta-merta selepas Pertelingkahan bas, mereka berada di dalam, dalam sekurang-kurangnya tiga kenderaan.

Orang yang telah bekerja di tapak, yang duduk dengan kembali kepada tebing di bukit pasir, mengatakan biasanya terdapat perintah berkurung semalaman pada pergerakan di kawasan itu, meninggalkan ia tidak jelas bagaimana lelaki bersenjata mampu untuk mendapatkan begitu dekat sebelum dicabar. Pendekatan awal mereka mungkin telah baik di luar jalan utama.

Freed tebusan bercakap penggera yang dibangkitkan, orang takut tinggal di pejabat mereka atau penginapan.

Azedine melihat seorang lelaki bersenjata diletakkan pada lencana ID penyelia Perancis yang telah ditembak mati.

Pesat kawasan itu dikelilingi oleh tentera bersenjata Algeria, dengan kereta kebal, kenderaan berperisai dan gunships helikopter dari pangkalan tentera berdekatan. Kerajaan di Algiers bersumpah tidak pernah untuk berunding.

Smugglers 'Trails

Orang biasa dengan tapak itu, dikendalikan oleh Britain BP dan Statoil Norway bersama-sama dengan syarikat tenaga negeri Algeria, berkata sebuah berek perumahan beberapa 100 askar terletak di sepanjang km yang 3 (dua batu) jalan memisahkan-bangunan banyak kompaun penginapan yang dari industri tumbuhan.

Seorang bekas pegawai kerajaan kanan Algeria berkata pengawal nampaknya telah ditangkap napping: "Mereka mempunyai semua jenis peralatan, pengawasan terperinci, kamera," katanya. "Mereka telah ditangkap mungkin pada masa yang tepat, pada lima pagi."

Tetapi dia juga mengakui militan mungkin mempunyai membantu di kalangan tenaga kerja tempatan: "Daripada 700 Algeria, saya pasti mereka akan mencari pasangan yang akan bekerjasama Ia sentiasa berlaku"

Pemimpin militan seperti Taher Ben Cheneb, berkata oleh pegawai-pegawai yang telah mengetuai operasi dan telah dibunuh pada hari Khamis, telah mencetuskan kemarahan di kalangan selatan di jalan asing dan wilayah utara menguasai pekerjaan yang lebih baik dibayar di medan minyak.

Ben Cheneb, digambarkan sebagai sebuah sekolah tinggi guru matematik dalam 50-an, yang dipimpin Gerakan Belia Islam di Selatan. Pakar keselamatan Rahmani berkata dia bergabung untuk operasi ini dengan pengikut Mokhtar Belmokhtar, veteran perang Afghanistan dan seorang tokoh yang terkemuka di Al-Qaeda di Maghreb Islam (AQIM) yang baru-baru ini membentuk satu kumpulan baru yang dinamakan Mulathameen.

Kedua-dua lelaki telah bekerjasama sebelum ini, Rahmani berkata, terutamanya dalam merosakkan pesawat pada tahun 2007 di Djanet, terus ke selatan.

Walaupun kumpulan Ben Cheneb muncul telah berpindah In Amenas dari asas dalam Algeria, Rahmani berkata, lelaki Belmokhtar, diketuai oleh Abu El Bara, muncul telah datang dari Libya.

Menyedari bermata satu reputasi Belmokhtar itu sebagai penyeludup rokok seorang serta seorang pahlawan suci - penduduk tempatan memanggil dia yang "Mister Marlboro" - dia menambah: "Mereka menggunakan yang backroads sama sebagai penyeludup Anda perlu sebuah pengetahuan yang sempurna Sahara lakukan. ia.

"Mereka boleh menggunakan telaga yang sama sebagai penyeludup, tapak bahan api sama tersembunyi di padang pasir."

Lebih daripada satu dekad selepas perang saudara Algeria membunuh kira-kira 200,000 orang, pejuang Islam berkeliaran-sisa berpasir negara terbesar di Afrika, mencampurkan penyeludupan dan penculikan untuk tebusan dengan menentang penubuhan itu politik yang telah memerintah di Algiers sejak penjajah Perancis meninggalkan setengah abad yang lalu.

Kumpulan-kumpulan ini telah bertenaga oleh pulangan Tuaregs bersenjata dan lain-lain etnik dari Libya, di mana mereka berjuang sebagai tentera upahan untuk Muammar Gaddafi sehingga penggulingan beliau pada tahun 2011. Pihak berkuasa baru Libya yang berjuang untuk mengawal selatan mendalam mereka sendiri dan ia menyediakan pad pelancaran serbuan merentasi sempadan.

Imej dari perang saudara di Libya, lelaki jubah menjanakan padang pasir merentasi gumuk dalam trak pikap dipasang dengan senjata berat dari machineguns untuk peluru berpandu pelancar, telah dipindahkan, bersama-sama dengan senjata dan lelaki, kepada konflik di Sahara.

Tentera Mali cair dunia tahun lepas, mengesid kawalan bandar-bandar utara seperti Timbuktu sebagai pejuang pulang dari Libya.

ARMY serangan

Walaupun pasukan keselamatan berusaha untuk mengawal sempadan mereka, kawasan pasir yang luas, sempadan di kalangan negara-negara sedozen separuh sekitar padang pasir bertanda, dan wang yang besar yang boleh dibuat dari pelancong perdagangan atau penculikan haram dan jurutera Barat boleh digunakan untuk membeli nikmat daripada pegawai sakit berbayar.

Al-Qaeda berkata, ia sedang berjuang untuk khilafah Islam yang melampaui sempadan tiruan dalam set Maghribi oleh kuasa penjajah.

Apabila di dalam kemudahan, militan, termasuk pejuang, berjanggut yang kasar dan lain-lain dalam pakaian bandar lebih, menggembala kumpulan Barat bersama-sama. Beratus-ratus Algeria telah dijaga lebih longgar. Seorang pekerja Algeria memberitahu Reuters lelaki bersenjata berkata mereka hanya berminat dalam membunuh "Kristian dan kafir".

Beberapa tebusan bekas menyifatkan penyerang, dari aksen mereka, seperti yang muncul untuk menjadi Libya atau Mesir serta Algeria. Pegawai berkata banyak 18 lelaki bersenjata mati adalah asing.

Algeria kepada kerajaan Barat, yang menyuarakan kecewa di menyerang kemudahan pada Khamis, bahawa askar bergerak hanya kerana gerila telah cuba untuk meninggalkan dengan tebusan, mungkin berharap untuk mencapai sempadan Mali.

Menangkap dimuatkan tebusan ke dalam konvoi. Pasukan khas yang disokong oleh helikopter bergerak di sekitar tengah hari, kira-kira 30 jam selepas tumbuhan telah disita.

Dalam apa yang kelihatan telah menjadi sebahagian dahsyat pengepungan, seperti yang digambarkan oleh keluarga Ireland yang masih hidup Stephen McFaul, kuasa kerajaan dibom konvoi, letupan selain empat kenderaan penuh tebusan. Adalah McFaul dalam trak kelima yang terhempas. Beliau putus-putus untuk hidupnya dan melarikan diri, dan percaya semua orang dalam kenderaan lain terbunuh.

Pada Khamis, kebanyakan daripada beratus-ratus orang di tapak dapat melarikan diri.

Menjelang malam Jumaat, ia kekal tidak jelas berapa banyak lelaki bersenjata dan tebusan mereka masih dalam kemudahan - walaupun kedua-dua kumpulan mungkin nombor dalam berpuluh-puluh. Kata Perdana Menteri Norway operasi di kompaun yang lebih besar, kediaman seolah-olah menjadi lebih dan tentera kini sekitar tapak perindustrian.

Tetapi ini kerajaan kiri Barat dan pegawai-pegawai perisikan, lama digunakan untuk hubungan sukar dengan Algeria yang bangga kedaulatan, terdesak untuk fakta keras tentang nasib rakyat mereka.

(Pelaporan tambahan oleh Alex Lawler dan Jessica Donati di London; Editing oleh Millership Peter dan Peter Graff)

Pentagon beri alasan Pasukan Marin model jet F-35 pejuangOleh Andrea Shalal-Esa

WASHINGTON (Reuters) - The Pentagon dan US Navy pada Jumaat berasaskan versi Kor Marin Lockheed Martin Corp F-35 jet pejuang selepas kejadian yang berlaku semasa penerbangan latihan di Eglin Air Force Base di Florida pada Rabu.

Pejabat F-35 program Pentagon berkata asas yang menjejaskan semua 25 model jet F-35B, manakala penerbangan Tentera Udara A model dan Tentera Laut C-model tidak terjejas. Operasi Ground pesawat model B-terus, katanya.

Pentagon, beri, alasan, Pasukan, Marin, model, jet, F-35, pejuang, World News
F-35 Lightning II Strike Fighter Bersama dilihat
di Udara Tentera Laut Station (NAS) Patuxent River,
Maryland 20 Januari, 2012. REUTERS / Yuri Gripas
Pejabat program ia mengarahkan penggantungan sementara operasi penerbangan selepas baris pendorongan yang dikaitkan dengan sistem ekzos B-model gagal sebelum berlepas. Juruterbang digugurkan berlepas tanpa kejadian dan membersihkan landasan, pejabat program berkata dalam satu kenyataan. Tiada sebarang kecederaan kepada krew juruterbang atau alasan.

Insiden itu berlaku hanya beberapa hari selepas pengarah Pentagon pengujian dan penilaian mengeluarkan laporan 18 halaman memperincikan pelbagai masalah yang katanya menekankan "kurang matang" program 396000000000 $ pejuang.

Laporan dan pembumian Jumaat model B-menekankan berterusan berkembang sakit program pejuang Lockheed bercita-cita tinggi, yang bermula pada tahun 2001 dan telah disusun semula sebanyak tiga kali pada tahun-tahun kebelakangan ini.

The pembumian terjejas F-35B model, yang boleh mengambil kira dari landasan pendek dan tanah menegak seperti helikopter, di tentera laut satu Maryland udara stesen, di Florida udara asas, Marin Kor Udara Stesen Yuma di Arizona, dan ini Lockheed F-35 pengeluaran kemudahan dalam Fort Worth, Texas.

"Melaksanakan penggantungan berjaga-jaga operasi penerbangan adalah tindak balas yang berhemat sehingga F-35B kejuruteraan, teknikal dan pasukan keselamatan sistem sepenuhnya memahami punca kegagalan itu," kata Joe DellaVedova, jurucakap pejabat F-35 program Pentagon. "Keselamatan juruterbang dan krew tanah adalah keutamaan program."

Garis bahan api dalam soalan membolehkan pergerakan penggerak bagi sistem ekzos yang dikaitkan dengan enjin B-model. Sebaliknya bendalir hidraulik tradisional, ia sebaliknya menggunakan bahan api sebagai bendalir operasi untuk mengurangkan berat badan.

Matthew Bates, jurucakap Pratt & Whitney, unit United Technologies Corp, yang membina enjin untuk menggosongkan enjin, jet pejuang satu tempat duduk, berkata pemeriksaan awal mendapati garis pendorongan berkembar di bahagian belakang petak enjin.

Garis bahan api terjejas tidak digunakan dalam A atau C model, yang masih dibenarkan untuk terbang.

"Satu pasukan Pratt & Whitney dan Rolls-Royce jurutera sedang menyiasat punca kejadian dan bekerja rapat dengan Lockheed Martin dan Pejabat Program F-35 Bersama untuk menyelesaikan perkara itu," kata Bates dalam satu kenyataan yang diberikan kepada Reuters.

Beliau berkata tiada berlakunya isu-isu sebelumnya dengan komponen yang mencetuskan asas. Rolls-Royce Holdings membina kipas angkat yang digunakan dalam enjin B-model.

DellaVedova berkata pasukan pakar-pakar kerajaan dan kontraktor telah mengkaji data dari kejadian itu untuk menentukan apa yang menyebabkan garis gagal dan membuat keputusan mengenai apa-apa tindakan yang berpotensi kawalan.

Apabila isu itu difahami, program itu akan menentukan bila untuk meneruskan penerbangan, katanya, sambil menambah bahawa kesan ke atas ujian penerbangan pembangunan dan latihan telah dinilai.

Laporan Pentagon yang dihantar kepada Kongres minggu lepas berkata ujian F-35 penerbangan lebih awal daripada jadual pada tahun 2012, tetapi tertinggal di sesetengah kawasan kerana masalah yang tidak dapat diselesaikan dan isu-isu yang baru ditemui. Kira-kira 34 peratus daripada program ujian telah selesai.

Versi Kor Marin pesawat terbang lebih daripada yang dirancang tetapi tertinggal sasaran untuk ujian mata sebanyak 49 peratus. Ujian ketahanan model B terpaksa dihentikan pada bulan Disember selepas retak berbilang ditemui di bawah fiuslaj pesawat, kata laporan itu.

Lockheed sedang membina tiga model yang berbeza daripada jet pejuang F-35 untuk tentera AS dan lapan negara yang membantu membayar untuk pembangunan: Britain, Kanada, Itali, Turki, Denmark, Belanda, Australia dan Norway.

Pentagon merancang untuk membeli 2.443 pesawat pejuang dalam beberapa dekad akan datang, walaupun ramai penganalisis percaya kekangan bajet dan defisit AS akhirnya akan mengurangkan bahawa jumlah keseluruhan.

(Laporan Oleh Andrea Shalal-Esa; Penyuntingan oleh Bernard Orr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan