Cari Artikel

Tuesday, January 8, 2013

Anda Perlu Menjadi Siapa?

Saya telah menetapkan beberapa matlamat yang cukup besar untuk diri sendiri pada tahun ini, dan sebahagian daripada apa yang akan membantu saya menjadi yang saya perlu upleveling imej saya. Ya, walaupun golongan profesional gaya kita perlu mengambil ia sehingga takuk yang kadang-kadang, dan saya pelanggan saya sendiri yang terbaik.

Bagaimana anda mahu untuk muncul pada tahun 2013? Jika anda menghabiskan sebahagian yang lebih baik tahun 2012 menekankan tentang apa yang memakai, secara rawak membelanjakan wang pada 'jalan pintas' almari pakaian hanya untuk mendapati bahawa ia telah dibazirkan kepada perkara-perkara yang benar-benar ditambah kepada masalah anda, dan perasaan seperti anda tidak pernah benar-benar kelihatan agak betul, maka saya benar-benar mahu membantu anda.

Hidup terlalu pendek untuk menunjukkan sehingga tidak melihat (dan perasaan) yang terbaik. Ia boleh mengheret anda ke bawah, membuat anda berasa frumpy, pertengkaran keyakinan anda atau menyimpan anda bersembunyi di sebalik pakaian, longgar hitam (ya, saya tahu anda!) Tetapi hakikatnya ialah bahawa anda tidak perlu - anda mendapat untuk membuat pilihan . Dan saya mahu anda memilih untuk melihat terbaik anda, setiap hari. Untuk muncul dalam cara yang bijak, cantik. Untuk benar-benar bersinar hanya dengan menjadi yang anda bertujuan untuk menjadi!

Salah satu aspek yang benar-benar boleh mengubah bagaimana anda muncul penapisan imej anda. Secara peribadi, saya memberikan diri saya makeover dan saya berharap kepada proses. Mengambil imej saya ke tahap yang baru akan membolehkan saya untuk melakukan perkara-perkara yang saya tidak pernah dilakukan sebelum ini, untuk melihat diri saya dalam cahaya yang berbeza dan untuk menunjukkan dengan cara yang kuat.

Berita yang besar tentang upleveling adalah bahawa ia tidak perlu sukar, mahal atau memakan masa. Malah, agak bertentangan. Sekarang bahawa saya ibu kepada 4 anak-anak yang menjaga saya sangat sibuk, saya mengasah kemahiran gaya saya dan mengamalkan apa yang saya mengajar. Saya tidak berputus asa pada gaya saya dan saya tidak mahu anda sama ada!

Berikut adalah beberapa langkah mudah untuk mendapatkan anda di mana anda mahu menjadi:

1 / Penilaian Diri - Ambil masa beberapa minggu ini pertama tahun baru dan menilai di mana anda berada, dan di mana anda mahu pergi. Imej / gaya anda yang sedia ada akan membolehkan anda untuk muncul sebagai orang yang anda mahu menjadi? Jika matlamat anda adalah untuk mendapatkan pekerjaan baru, mempunyai cinta baru, atau hanya meningkatkan keyakinan anda, imej anda adalah kunci untuk melangkah ke peranan mereka. Malah, jika anda tidak lakukan ia hanya akan bekerja terhadap anda dan memastikan anda betul-betul di mana anda berada. A beberapa perubahan kecil boleh membuat impak yang besar kepada rupa anda dan keuntungan anda.

2 / Objektif - Pasti anda melihat diri anda dalam cermin setiap hari, tetapi cuba dan lihat diri anda dengan mata yang segar dan merasa bagaimana orang lain melihat anda. Anda boleh melihat bahawa pakaian anda boleh menggunakan kemas kini, akar anda menunjukkan dan solek sedikit akan memberikan anda sedikit cahaya. Menjadi lembut pada diri sendiri. Ini bukan masa untuk diri-kritikan, tetapi tentang menerima diri anda untuk siapa anda dan bertanya bagaimana anda boleh memperbaiki bahawa.

3 / Satu Perubahan Kecil - Walaupun ia boleh kelihatan benar-benar besar untuk mengubah imej keseluruhan anda sekaligus, bermula dengan satu perubahan kecil sehari boleh menambah sehingga kesan yang besar yang akan memberi anda hasil yang anda sedang mencari tanpa mengambil anda daripada zon selesa anda. Tanya diri anda apa satu perubahan kecil anda boleh membuat hari ini untuk mencapai matlamat imej anda, dan melakukannya. Langkah-langkah bayi sama hasil yang besar.

4 / Minta Bantuan - Perubahan boleh menjadi sukar pada anda sendiri, jadi jangan takut untuk meminta bantuan. Seorang perunding imej profesional, hairstylist, artis solek, pembeli peribadi, doktor gigi, ahli terapi, dan lain-lain semua boleh membantu anda dalam menunjukkan cara anda benar-benar mahu. Mereka semua di sini untuk membantu dan mahukan yang terbaik untuk anda, jadi jangan segan. Baru anda sedang menunggu berlaku!

Selamat Menyambut Tahun Baru Kepada Anda Semua.

Kecantikan Seorang Wanita

1. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya, sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya.

2. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkhawin.

3. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya.

4. Wanita menghadapi banyak permasalahan; sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur.

5. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita.

6. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami.

7. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki.

8. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami, dan apabila ia sudah memperolehinya, ia menginginkan segala-galanya.

9. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya, tetapi dia tidak bisa melupakannya.

10. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.

11. Sebelum khawin, wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah khawin, dia hafal seluruh pertanyaan.

12. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya, maka dia telah menjual kemerdekaannya.

13. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.

14. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis.

15. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu.

16. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia.

17. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci, dan tidak mengenal pertengahannya.

18. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkhawin.

19. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia.

20. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta, sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia.

21. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya.

22. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya, dan mengurangi garam pada ucapan suaminya.

23. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia, sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti.

24. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik, yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan.

25. Bagi lelaki, yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya.

26. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami.

27. Pada waktu bertunang, lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Pada saat perkhawinan, perempuan berbicara dan pengantin lelaki
mendengarkan. Sesudah perkawinan, suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan.

28. Setiap wanita mempunyai dua mata. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata. Satu di sebelah kanan, satu di sebelah kiri dan yang
ketiga diarahkan kepada suami.

29. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus, munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya.

30. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya.

31. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya.

Sumber: Kecantikan Seorang Wanita

Warga asing terjun ke laut elak ditahan imigresen

08/01/2013 5:14pm

TAWAU — Seorang lelaki yang identitinya belum dikenal pasti dan bekerja sebagai buruh di Pusat Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Tawau dikhuatiri lemas selepas terjun ke dalam laut ketika mengelak daripada diberkas anggota Jabatan Imigresen.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Rudy Fredzek berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada jam 11.44 pagi sebelum bergegas ke lokasi kejadian bersama sembilan anggota dan pegawai.

"Pada jam 12.30 tengah hari, seorang penyelam kami memulakan selaman untuk mencari mangsa di kawasan kali terakhir mangsa dilihat oleh orang ramai. Keadaan laut bergelora dan arus deras di sebelah bawah menyukarkan pencarian di tempat kejadian," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Selain bomba, anggota dari Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Polis Marin, Jabatan Pertahanan Awam dan polis turut terlibat dalam operasi mencari mangsa.

Seorang saksi, Duis Hak, berkata, lebih 10 pekerja buruh di CIQ terjun ke laut sebaik menyedari pihak Jabatan Imigresen membuat pemeriksaan di situ dan berselindung di sebalik feri penumpang yang sedang memunggah barang untuk ke negara jiran ketika berada di dalam air.— BERNAMA

Warga Perancis ditemui mati di hotel

08/01/2013 5:10pm

SANDAKAN — Seorang warga Perancis ditemui mati di dalam tandas sebuah hotel di sini semalam dengan kesan kelar ditangannya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sandakan, Supt. Fadzil Mohd. Ali berkata, mayat Clement Maxime Benjamin Barre, 29, ditemui seorang pekerja hotel kira-kira pukul 7.40 malam.

"Pekerja hotel berkenaan menemui mangsa dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan kesan kelar di tangannya dan kematiannya disahkan petugas ambulans Hospital Duchess Of Kent yang dipanggil berhubung kejadian itu,” katanya.

Beliau berkata, mangsa juga dipercayai meninggalkan sekeping nota yang ditulis dalam bahasa Perancis.

Mangsa dilapor tiba di Sabah pada 5 Disember dan menginap di hotel tersebut Jumaat lalu. — BERNAMA

Iskandar Malaysia dijangka ada taman tema ke-3

08/01/2013 4:50pm

JOHOR BAHRU — Selepas pembukaan Taman Tema Keluarga Puteri Harbour dan Legoland Malaysia tahun lepas, wilayah pembangunan Iskandar Malaysia bakal menerima taman temanya yang ketiga, demikian menurut Iskandar Investment Berhad (IIB).

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim berkata, pelabur yang akan membangunkan taman tema ketiga di Iskandar Malaysia itu akan membuat pengumuman di dalam tempoh tiga hingga enam bulan ini.

"Taman tema ketiga ini lebih menjurus kepada dewasa muda dan kanak-kanak," katanya kepada pemberita pada majlis pecah tanah Raffles American School (RAS) di Educity, Nusajaya hari ini.

Beliau tidak mendedahkan lokasi taman tema ketiga itu akan ditempatkan di Iskandar Malaysia serta kos pembinaannya atau nama pelabur berkenaan.— BERNAMA

Pekerja kebun sayur yang hilang ditemui mati

08/01/2013 4:35pm

MELAKA — Seorang pekerja kebun sayur yang dilapor hilang Jumaat lepas ditemui mati di sungai Simpang Gading, Durian Tunggal, Alor Gajah semalam.

Mayat M. Karnaheren, 35, ditemui terapung dan tersangkut pada sampah-sarap oleh seorang pekerja ladang berhampiran kira-kira 5.30 petang.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt. Umar Ali Saifuddin Shaharudin berkata, mangsa dilapor hilang setelah keluar bekerja di ladang sayur yang terletak berhampiran sungai tersebut kira-kira 6.30 petang pada hari kejadian.

Mangsa dilapor tidak pulang ke rumah sejak itu, lalu adik ipar mangsa membuat laporan di Balai Polis Durian Tunggal pada keesokan harinya.

"Mangsa yang menunggang motosikal dipercayai terbabas ketika melalui jalan berbukit dan tidak rata berhampiran sungai tersebut, sebelum dia dipercayai terjatuh ke dalam sungai bersama motosikalnya,” kata Umar Ali Saifuffin ketika dihubungi.

Kes diklasifikasi sebagai kematian mengejut.— BERNAMA

Penduduk bersyukur Sonamu tidak melanda

08/01/2013 4:10pm

KUALA TERENGGANU - Penduduk merasa bersyukur kerana ribut tropika Sonamu beserta angin kencang yang diramal membadai perairan pantai timur Semenanjung termasuk Terengganu tidak menjadi kenyataan.

Tinjauan mendapati ramai penduduk yang tinggal di kawasan pantai seperti di sini, Dungun, Kuala Ibai dan Kuala Abang yang menetap sementara di rumah saudara mara yang tinggal jauh dari kawasan pantai, sudah mula pulang ke rumah masing-masing.

Namun nelayan kecil masih tidak berani ke laut ekoran angin kencang dan laut bergelora musim tengkujuh.

"Tok bersyukur tiada apa yang berlaku dan Tok yakin ini semua berkat usaha masjid, surau dan alim ulama yang tak henti-henti mengadakan sembahyang hajat sejak waktu Zohor kelmarin," kata Suri Dollah, 77, yang sudah pulang ke rumahnya di Kuala Abang yang terletak 20 meter dari pantai, setelah menumpang di rumah saudaranya.

Halimah Osman, 58, menganggap cuaca paling buruk yang pernah berlaku ialah pada 1984 yang turut menyebabkan sebuah kapal kargo tersadai di perairan Tanjung Jara akibat ribut dahsyat.

"Selepas itu tidak pernah lagi ada ribut sedemikian rupa. Cuaca buruk sejak kelmarin adalah sesuatu yang biasa bagi kami yang tinggal di tepi pantai sejak kecil," katanya.— BERNAMA

Tuntutan palsu: Kontraktor hadapi 6 pertuduhan

08/01/2013 4:07pm

SUNGAI PETANI — Seorang kontraktor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas enam pertuduhan menipu Pejabat Daerah Kuala Muda dengan mengemukakan enam tuntutan palsu berjumlah RM28,000.

Navabsa Ibramshah, 45, dari bandar ini didakwa melakukan lima perbuatan menipu itu di Pejabat Daerah Kuala Muda di sini pada 29 Disember dua tahun lepas dan satu lagi pada 16 Disember tahun sebelum itu.

Tertuduh yang diwakili peguambela, Kuldeep Singh mengaku tidak bersalah ke atas kesemua pertuduhan di hadapan Hakim Khalid Ab Karim manakala Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Feiza Fazlin Fandi melakukan pendakwaan.

Mengikut pertuduhan, kontraktor berkenaan didakwa mengemukakan enam invois tuntutan mengandungi butir-butir matan palsu kepada Pembantu Tadbir Pejabat Daerah Kuala Muda, R. Razami Majid dengan niat hendak memperdaya pejabat daerah berkenaan.— BERNAMA

Miliki dadah: Dua warga China dibebaskan

08/01/2013 3:38pm

PUTRAJAYA — Sepasang kekasih melonjak kegirangan kerana mereka boleh pulang ke China bagi menyambut Tahun Baru Cina bersama anggota keluarga selepas Mahkamah Rayuan di sini hari ini membebaskan mereka daripada tuduhan memiliki dadah.

Warga China, Koo Wing Cheung, 29 dan teman wanitanya Fan Ting Ting, 25, yang menghabiskan masa empat tahun di penjara, saling berpelukan di kandang tertuduh selepas tiga panel Hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Abdul Malik Ishak membenarkan rayuan mereka untuk mengetepikan sabitan mereka dan penjara 18 tahun.

"Saya rasa begitu lega dan apa yang saya ingin lakukan sekarang ialah pulang ke kampung halaman untuk bersama ahli keluarga di Hong Kong,” kata Wing Cheung.

Ting Ting yang menangis tanda gembira dengan keputusan itu berkata, beliau mahu pulang ke kampung di Shenzhen di tanah besar China bagi menyambut tahun baru.— BERNAMA

Ahli perniagaan didakwa tipu RM1.1 juta

08/01/2013 3:33pm

SHAH ALAM — Seorang ahli perniagaan didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga pertuduhan menipu seorang pengarah syarikat RM1.1 juta membabitkan pelaburan perusahaan bijih besi di Sumatera, Indonesia.

Wong Lee Wah, 58, dari Taman Sri Andalas, Klang, mengaku tidak bersalah selepas ketiga-tiga pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Aslam Zainuddin.

Dia didakwa menipu Chin Kin Phen, 62, bahawa dia boleh menguruskan pelaburan perusahaan bijih besi di Sumatera, yang telah mendorong Kin Phen menyerahkan RM100,000 dan RM700,000 dengan memasukkan ke dalam akaun CIMB milik tertuduh.

Lee Wah didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di EON Bank cawangan Jalan Kapar, Klang, pada 9 Ogos 2010 dan 23 Ogos 2010.

Dia juga didakwa menipu Kin Phen dengan tujuan sama sehingga mendorong lelaki itu menyerahkan sekeping cek tunai EON Bank Bhd. berjumlah RM300,000 atas nama tertuduh pada 2 Julai 2010 di tempat sama.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Lee Wah didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara minimum setahun dan maksimum 10 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.— BERNAMA

Mengamuk di Putrajaya: Keputusan runding akuan esok

08/01/2013 2:13pm

PUTRAJAYA — Permohonan Muhdalena Ahmad yang didakwa mengamuk bersama seorang lelaki bersenjatakan pedang samurai di hadapan Pejabat Perdana Menteri pada Julai tahun lepas, untuk runding akuan bersalah akan ditentukan esok.

Timbalan Pendakwa Raya, Nadia Mohd. Izhar memberitahu Mahkamah Sesyen di sini bahawa pihaknya masih dalam proses perbincangan.

Sementara itu, perbicaraan di hadapan Hakim Mohamed Kamil Nizam, yang sepatutnya bermula hari ini ditangguhkan berikutan masalah kesihatan peguam M. Visvanathan.

Semalam, kes tersebut juga ditangguhkan atas sebab yang sama. Seramai 39 saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan.

Muhdalena, 28, dari Kota Damansara, didakwa pada 16 Julai tahun lepas di dalam wad di Hospital Putrajaya kerana menjalani rawatan selepas ditembak di paha kanan.

Dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengugut untuk mendatangkan cedera parah kepada seorang anggota polis bantuan Ridzuan Megat Ahmad di perkarangan Kompleks B Jabatan Perdana Menteri di sini pada 2.30 petang 9 Julai tahun lepas.— BERNAMA

Krisis air di Lembah Klang mungkin berpanjangan

08/01/2013 2:08pm

KUALA LUMPUR — Krisis air di Lembah Klang terutamanya di Ampang dan Cheras dijangka berterusan sehingga sambutan perayaan Tahun Baru Cina.

Situasi air di kedua-dua kawasan itu akan dipantau rapi dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) akan memaklumkan kepada penduduk mengenai kedudukan terkini setiap hari.

Pengerusi Eksekutif Syabas, Tan Sri Rozali Ismail berkata, berikutan itu Syabas menempatkan petugas teknikal dan bukan teknikal dari pelbagai jabatan untuk membantu penduduk yang terjejas semasa berlakunya krisis ini.

"Menjadi tanggungjawab kita untuk membekalkan air bersih kepada penduduk, dan memandangkan kita tidak boleh berbuat demikian melalui saluran paip, kita akan mengagihkan air menggunakan lori dan tangki. Kita akan membantu membawa air ke kediaman mereka,” katanya.

Rozali bercakap kepada kira-kira 200 petugas Syabas dalam majlis taklimat sebelum mereka dihantar bertugas ke kawasan yang telahpun ditetapkan, di ibu pejabat Syabas di sini hari ini.

Rozali turut membayangkan krisis itu akan berpanjangan memandangkan terdapat kekurangan air yang dirawat, peningkatan permintaan dari semasa ke semasa dan penangguhan program CAPEX yang turut merangkumi kerja pembaikan, menaik taraf, atau pertukaran aset dan sistem pengagihan air semasa oleh kerajaan negeri.— BERNAMA

Agong serah surat cara pelantikan kepada 9 hakimAgong serah surat cara pelantikan kepada 9 hakim


08/01/2013 1:45pm

KUALA LUMPUR — Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu”adzam Shah hari ini berkenan menerima menghadap dan mengurniakan surat cara pelantikan kepada lima Hakim Mahkamah Rayuan dan empat Hakim Mahkamah Tinggi di Istana Negara di sini.

Lima Hakim Mahkamah Rayuan itu ialah Datuk David Wong Dak Wah, Datuk Rohana Yusuf, Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, Datuk Mohd Zawawi Salleh serta Datuk Dr Hamid Sultan Abu Backer.

Empat Hakim Mahkamah Tinggi yang dilantik pula ialah Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad, Datuk Hanipah Farikullah, Tuan Ravinthran A/L N.Paramaguru dan Tuan Chew Soo Ho.— BERNAMA

120 anggota polis buru tahanan melarikan diri

08/01/2013 12:08pm

GEORGE TOWN — Polis Pulau Pinang mengerahkan 120 anggotanya bagi memburu tujuh tahanan yang meloloskan diri selepas merampas van polis di Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth dekat sini semalam.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, gerakan memburu penjenayah terbabit turut dibantu Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Unit Udara Diraja Malaysia (PDRM) Bukit Aman.

"Kita yakin banduan berkenaan masih berada di sekitar Tasek Gelugor dan polis telah membuat sekatan jalan raya di seluruh kawasan itu,” katanya kepada pemberita selepas melawat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Li Tek A di sini hari ini.

Beliau berkata, polis juga masih menyiasat bagaimana tahanan terbabit mendapat serbuk kari yang dilempar pada muka anggota polis pengiring sebelum mereka melarikan diri.

Katanya, orang ramai yang ternampak kelibat lelaki dalam keadaan mencurigakan diminta menghubungi mana-mana balai polis berdekatan dengan segera kerana kumpulan penjenayah yang melarikan diri itu adalah sangat berbahaya dan agresif.— BERNAMA

Gadis hilang dirayu pulang

08/01/2013 3:36am

KOTA BHARU — Seorang gadis dirayu supaya segera pulang ke pangkuan keluarga bagi memberi penghormatan terakhir kepada mayat neneknya yang akan dikebumikan hari ini.

Chua Cheng Lan, 21, yang pernah bekerja sebagai jurujual di sini, hilang dari rumahnya di Kampung Peringat sejak enam bulan lepas kerana dipercayai mengikut teman lelaki.

Bapanya, Chua Chee Huat, 52, yang bekerja sebagai tukang cat kereta di sini berkata beliau telah membuat laporan di Balai Polis Melor berhubung kehilangan anak gadisnya itu, pada Julai lepas.

"Bagaimanapun, anak saya tidak pulang sehinggalah neneknya meninggal dunia kelmarin kerana sakit tua. Saya amat berharap supaya anak saya itu dapat pulang ke pangkuan keluarga,” katanya kepada pemberita di Kampung Aril, Pauh Lima di sini.

Neneknya Lua Mek Hong, 79, meninggal dunia dua hari lepas.

Orang ramai yang mempunya maklumat mengenai Cheng Lan boleh menghubungi keluarganya atau bapa saudaranya, Chua Chee Seng, di Kampung Peringat, Jalan Pasir Puteh atau menelefon ke talian 019-9838059.— BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan