Cari Artikel

Wednesday, December 5, 2012

iskandarX Society Tutorial : Upload Gambar Dalam Blog


Kali nie is sambung dalam bab untuk menguploadkan gambar, dan tutorial ini adalah khas untuk bagi sesiapa yang belum mengetahui akan cara-caranya.

Meletakkan gambar dalam sesebuah entri dalam sesebuah blog dapat 'merancakkan' lagi kandungan sesebuah entri.

Kebiasaannya gambar yang diletakkan adalah berkaitan dengan entri yang ditaip.
dan adalah biasa pengunjung sesebuah blog suka membaca entri sesebuah blog yang juga mempunyai gambar walaupun sekeping.:)



Tutorial untuk upload gambar dalam blog adalah seperti berikut.


1.Login seperti biasa, klik pada 'create new post'




2.Pada paparan, klik pada icon upload picture seperti yang ditunjukkan dibawah.
-Kedudukan berbeza bagi keadaan 'html' dan juga 'compose' tetapi simbolnya tetap sama.



ATAU



3.Klik 'Choose file'.



4.Pilih gambar yang anda hendak letakkan dari komputer anda.



4.1. Jika hendak letak lebih daripada satu gambar pada satu masa select semua guna cursor mouse atau ctrl + A.



5. Tunggu sehingga gambar siap diupload kemudian klik 'add selected'.



6.Pilih kedudukan dan size yang anda mahu untuk gambar tersebut, untuk menambahkan ruangan atau menyusun gambar mengikut kehendak korang. Juga korang boleh pilih size untuk gambar mengikut pilihan masing-masing.



Nota: Jika anda hendak upload lebih daripada 5 gambar, cuma ulang semula langkah 1 hingga 5

Biar betul NuffnangX Google Chrome detect As Malware infected?


Korang baca tajuk entri is kali nie memang betul dan korang juga tidak stone apa apa barang atau bukan bermimpi di siang hari mahupun tengah mengigau. is tengah nak masuk ke NuffnangX nak update codex untuk Nuffnang comment tetiba bila is klik go to NuffnangX terus keluar warning page Google Chrome pasal web tu ada malware.

What's going on right here ha??? May some one tell me what the hell is this about? By the way congrat to NuggnangX sebab dah conquer dunia blogosphere seantero dunia secara drastik dan berkesan dan macam2 lagi huhuuuuu.


Disebabkan is serv Nuffnang Ads, dengan blog is sekali di kategorikan dalam malware jugak. Kurang ajar betul la sekali is backhand baru dorang berterabur gigi tu.


is harap Nuffnang dan NuffnangX boleh solved kan permasalahan dan salah faham ini secepat mungkin yerr? Kalau tidak dah la kitaorang nie bukan selebriti blogger, kena pulak Malware warning saper yang nak singgah kat blog kita orang nie kan? Kesian la sikit ok? Xnak take action takper but place in your mind, where is your professional work etiquette? is bukan nak marah atau apa apa is cuma blogger, is tulis apa yang is rasa, lalui, pengalaman dan perasaan is sendiri ok? Take care, thanks sebab baca entri is yang tak penting nie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan