Cari Artikel

Wednesday, July 18, 2012

iskandarX Society Cuti - Jadual Kelepasan Am Persekutuan Cuti Umum



Korang tertanya-tanya bila cuti atau lost nak tau bila cuti? leh ushar sini.







Klik Gambar kalau Nak BesarKan

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1433 H / 2012 M BAGI SELURUH NEGERI PULAU PINANG



Assalamualaikum W.B.T, dan salam sejahtera, kepada semua. So Puasa dah nak dekat lagi 1 hari so aku uploadkan atau sertakan jadual bagi waktu imsak dan berbuka puasa bagi kawasan pulau pinang.
Nak buat macam mana, aku dok Penang, so aku upload Penang je lah, ok?



Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Tahun 1433 h 2012 m Bagi Seluruh Negeri Pulau Pinang

iskandarX Society Nasihat - Tinggal Solat Dosanya Lebih Besar Dari Zina!



Pada satu senja yang lengang, kelihatan seorang wanita berjalan dalam keadaan terhuyung-hayang.

Pakaiannya yang serba hitam menunjukkan dia dicengkam kesedihan manakala kerudungnya menutup rapat hampir seluruh wajahnya.



Walaupun tidak bersolek atau memakai perhiasan lain di tubuhnya, kulitnya yang bersih, memiliki tubuh yang ramping dan rona wajah yang ayu, tetap tidak dapat menghapuskan kepedihan yang sedang membelenggu hidupnya.

Dia melangkah perlahan-lahan mendekati rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil mengucapkan salam.

Apabila terdengar ucapan 'silakan masuk' dari dalam, wanita cantik itu melangkah masuk sambil kepalanya terus tertunduk.

Air matanya berderai ketika dia berkata: "Wahai Nabi Allah, tolonglah saya, doakan saya supaya Tuhan berkenan mengampunkan dosa keji saya,"

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya takut mengatakannya," jawab wanita cantik itu. "Katakanlah, jangan ragu-ragu," desak Nabi Musa.

Lalu wanita itu memulakan cerita, "Saya... telah berzina." Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak.

Perempuan itu meneruskan, "Dari penzinaan itu, saya pun... hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya…cekik lehernya sampai…mati," cerita wanita itu sambil menangis sekuat-kuat hati.

Mata Nabi Musa berapi-api dan dengan muka yang berang, dia mengherdik, "Perempuan jahat, nyah kamu dari sini! Supaya seksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!" teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.

Mendengar herdikan itu, wanita itu pun segera bangun dan berlalu dengan hati yang hancur luluh.

Ketika keluar dari rumah Nabi Musa, ratapannya amat memilukan.

Dia terfikir ke mana lagi dia hendak mengadu kerana apabila seorang Nabi sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang betapa besar dosanya dan jahat perbuatannya.

Tetapi dia tidak tahu bahawa sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun berjumpa Nabi Musa. Lalu Jibril bertanya: "Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu ada dosa yang lebih besar daripadanya?"

Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?" tanya Nabi Musa kepada Jibril.

"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"

"Ada," jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa lagi.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina."

Mendengar penjelasan itu, Nabi Musa kemudian memanggil wanita itu untuk menghadapnya semula.

Dia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohon ampunan kepada Allah S.W.T untuk wanita itu.

Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu ke atas dirinya.

Bererti, dia seakan-akan menganggap remeh perintah Allah, bahkan seolah-olah menganggap Allah tiada hak untuk mengatur dan memerintah hambaNya.

Sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan bersungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dalam dada, yakin bahawa Allah S.W.T itu ada dan berada di jalan ketaatan kepadaNya.

Itulah sebabnya Allah pasti mahu menerima taubatnya.

'Solat Itu Tiang Agama' dan itulah yang diterapkan kepada kita sejak azali, meninggalkan solat diibaratkan meruntuhkan agamanya.

Tidakkah kita sedar berapa banyaknya waktu telah kita tinggalkan? Hari ini? Semalam? Kelmarin? Minggu lepas? Bulan lelps? atau tahun lepas?.

Sesungguh besarnya dosa meninggalkan solat tetapi ia bukanlah tiket untuk kita menghampiri zina.

Maka penuhilah tanggungjawab ibadah solatmu sebaiknya. Buat para ibu bapa turutilah saranan Rasulullah S.A.W dalam mendidik anak-anakmu.

Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

"Suruhlah anak-anakmu mengerjakan solat pada usia 7 tahun dan pukullah mereka (bila tidak mu) pada usia 10 tahun dan pisahkan mereka ditempat-tempat tidur". - HR. Ahmad dan Abu Dawud

iskandarX Society Hiburan - Fred: Nasi Lemak 2.0 Bukan Filem Cina




KUALA LUMPUR, 17 JULAI 2012: Penerbit Eksekutif Nasi Lemak 2.0, Fred Chong sekeras-kerasnya menafikan filem berkenaan adalah filem Cina selepas mendapat tahu, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Penerbit Filem Malaysia, Panchacharam A/L Nalliah atau Pancha melabelkan filem ini sebagai sebuah filem Cina di sidang media Anugerah Blockbuster 2011, Jumaat lalu.






"Filem ini bukanlah filem Cina semata-mata. Filem ini adalah filem Malaysia kerana ia berkonsepkan 1Malaysia yang menampilkan bahasa campuran iaitu Melayu, Mandarin dan Tamil yang digunakan seluruh rakyat tempatan.

"Secara peribadi, filem ini layak untuk menyertai Anugerah Blockbluster 2011 kerana anugerah berkenaan bukanlah anugerah khusus untuk filem Melayu tetapi lebih kepada filem Malaysia.

"Oleh itu, saya rasa Nasi Lemak 2.0 memang layak dan sejujurnya saya berasa sedikit kecewa apabila tahun lalu filem ini tidak boleh bertanding dalam Festival Filem Malaysia," katanya kepada murai.com.my.

Menjelaskan lebih lanjut tentang filem ini, Fred yang bakal melancarkan filem terbaru berjudul Hantu Gangster yang menampilkan Noh Hujan sebagai teraju utama mengakui filem pertama arahan dan lakonan Namawee pernah bertanding di festival filem New York, Japan, Taiwan dan Korea.

"Banyak orang kata, Nasi Lemak 2.0 lebih kepada filem antarabangsa berbanding filem tempatan. Semuanya atas dasar filem ini banyak dapat pengiktirafan dari luar negara.

"Bagaimanapun, saya berpegang pada satu bahawa filem ini adalah filem Malaysia yang mencerminkan identiti 1Malaysia yang diperjuangkan pihak kerajaan.

"Pada Mac 2012, kami baru saja meraih anugerah Pengarah Baru Terbaik Asia di Filem Festival Osaka 2012, Jepun," katanya.

Sementara itu, Fred dalam nada rendah diri berharap seandainya diberi peluang, pihak penerbitan filem yang mendapat jumlah jualan sebanyak RM7juta ini amat berminat untuk menyertai anugerah tersebut.

"Seandainya layak masuk bertanding, kami sasarkan untuk tercalon dalam lima kategori iaitu Pengarah Baru Popular, Pelakon Baru Popular, Filem Komedi Popular, Lagu Tema Popular dan Filem Muzikal Popular.

"Apapun, saya masih menunggu jawapan dari pihak penganjur. Terus-terang, saya baru saja tahu mengenai hal pencalonan ini menerusi laman twitter. Namun, pada awalnya saya masih keliru.

"Sekarang, saya sudah tahu dan berharap sangat diberi peluang untuk menyertai anugerah yang buat julung kalinya diadakan," jelasnya.

Filem ini mencipta satu rekod baru apabila menampilkan lebih 20 selebriti tempatan yang mewakili tiga bangsa iaitu Melayu, Cina dan India. Antara pelakon yang terlibat ialah Namawee, Datuk David Arumugam, Adibah Noor, Afdlin Shauki, Nur Fathia, Karen Kong, Dennnis Lau, Reshmonue, Nadine Ann, Felixia Yeap, Yin Yin, Ajieb, Bean, Eiza Idanie dan ramai lagi.

Bukan filem cina? So filem apa? Filem blue? dahla penulis script dengan pengarah tu Namewee, yang sebelum nie kurang ajaq nak mampus, dapat aku aku tabuh meniarap pun aku bohong. Hari-hari melancap, hari-hari melancap tuptup jadi pebgarah filem pulak? Filem lawak pulak tu, nak bagi orang gelak lepas apa yang hang dah buat? Aku boleh accept kalau takat mengata kat bangsa tapi agama kami di permaiankan oleh kafirun nie, memang tidak boleh diterima. 

iskandarX Society Hiburan - Peminat Jadi Juri Anugerah Blockbuster 2011




KUALA LUMPUR, 16 JULAI 2012: Buat julung kalinya, peminat filem tempatan diberi kuasa penuh menjadi juri bagi menentukan filem kesukaan menerusi Anugerah Blockbuster 2011 yang bakal dianjurkan Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) di Stadium Melawati, Kuala Lumpur pada 6 Oktober 2012.






Lebih menarik lagi, anugerah yang mendapat kerjasama Astro Ria dan Era FM ini turut mengangkat filem yang kurang mendapat jumlah kutipan tetapi popular di mata peminat.

Menjelaskan secara terperinci mengenai anugerah ini, Pengurus Festival Anugerah Blockbuster 2011, Nancie Foo memberitahu idea penganjuran ini telah pun dirancang hampir dua tahun lamanya.

"Idea menganjurkan anugerah ini sebenarnya datang dari Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studios, Norman Abd Halim. Akhirnya, selepas dua tahun merancang, barulah kami mendapat peluang ruang untuk menganjurkannya.

"Istimewa tentang anugerah ini, ianya tidak sama seperti anugerah lain yang pernah dianjurkan di negara kita. Anugerah ini memberi peluang kepada peminat sendiri untuk menilai kredibiliti serta kreativiti penggiat seni terhadapkarya masing-masing serta menobatkan mereka yang benar-benar layak merangkul anugerah yang dipertandingkan.

"Filem yang layak bertanding adalah filem yang ditayangkan di pawagam dalam tempoh bermula daripada 1 Januari 2011 sehinggalah 31 Disember 2011. Ianya terbuka kepada mana-mana filem tempatan tidak kiralah sama ada filem berkenaan mendapat jumlah kutipan yang tinggi atau pun tidak. Yang pasti, filem itu mestilah popular di kalangan peminat tempatan," katanya kepada murai.com.my.

Dalam pada itu, Nancie Foomemberitahu, penggiat seni yang bukan warganegara Malaysia turut layak bertanding seandainya individu berkenaan ada melibatkan diri dalam mana-mana filem yang dipertandingkan.

"Setakat ini, kami masih lagi menunggu pencalonan dari produser tempatan. Tarikh tutup menghantar pencalonan adalah pada 20 Julai ini. Produser adalah pihak bertanggungjawab yang akan mencadangkan nama penggiat seni yang mahu bertanding.

"Kami akan mengumumkan senarai 10 pencalonan terbaik daripada 14 kategori yang dipertandingkan pada 3 September ini yang mana undian secara online kan turut dibuat di sebuah lamn web rasmi kami bermula pada 3 September dan akan tamat pada 24 September 2012.

"Selepas menyenarai pendek 5 pencalonan terbaik, tpeminat pula perlu membuat undian secara SMS dan undian akan bermula pada 24 September dan berakhir pada malam anugerah iaitu 6 Oktober 2012," jelasnya.

Sementara itu, sebanyak 42 buah filem yang diterbitkan sepanjang 1 Januari hingga 31 Disember 2011 layak untuk dipertandingkan di dalam anugerah ini. Antaranya, termasuklah Khurafat, Hikayat Merong Mahawangsa, Kongsi, Hantu Bonceng, Nur Kasih The Movie, KL Gangster, Ombak Rindu, Songlap dan banyak lagi.

Berikut adalah kategori yang dipertandingkan:

1. Filem Popular

2. Pengarah Popular

3. Pengarah Baru Popular

4. Filem Aksi Popular

5. Filem Komedi Popular

6. Filem Seram Popular

7. Filem Muzikal/drama Popular

8. Hero Popular

9. Heroin Popular

10.Antagonis Popular

11.Lagu Tema Popular

12.Pelakon Baru Lelaki Popular

13.Pelakon Baru Wanita Popular

14.Anugerah Istimewa PFM

Ok korang semua, antara semua filem nie yang mana sempoi? Tolong angkat ketiak korang ok?

iskandarX Society Selebriti - Zarina Anjoulie Jadi Duta Perfume Sebab Populariti?


KUALA LUMPUR, 16 JULAI 2012: Pelakon penuh kontroversi, Zarina Anjoulie Lavocah akui amat berbesar hati selepas dipilih untuk menjadi duta krim wangian Ched Solid Perfume sejak 2 bulan lalu. Malah, Zarina Anjoulie turut merasakan pemilihannya sebagai duta kepada krim wangian tersebut adalah kerana dirinya adalah popular.






"Saya gembira kerana diberi kepercayaan oleh mereka untuk menjadi duta kepada produk ini.Saya tidak tahu sebab sebenar mereka memilih saya tetapi setahu saya peranan duta adalah untuk menjalankan sebahagian daripada aktiviti pemasaran serta promosi yang mereka jalankan.

"Jadi, untuk mempengaruhi orang lain atau pelanggan, seseorang duta yang dipilih atau dilantik itu haruslah popular serta diketahui ramai. Saya rasa...saya popular. Kalau saya ini tidak popular, tidak mungkin mereka akan pilih saya sebagai duta mereka,"katanya kepada murai.com.my yang ditemui ketika memperagakan koleksi baju raya rekaan Arif Shukor anjuran Rafflesia di Hotel Park Royal baru-baru ini,

Produk krim wangian Ched Solid Perfume itu baru sahaja dilancarkan di Restoran Rasta, Damansara, Sabtu lalu.

Menurut Zarina Anjoulie lagi, dia bukan sahaja dilantik menjadi duta kepada produk tersebut, malah turut menjadi agen perniagaannya.

"Saya memang minat berniaga. Jadi bila ditawarkan menjadi duta, apa salahnya jika sambil mempromosikannya, saya turut berniaga untuk menambah rezeki. Alhamdulilah, selepas 2 bulan berada di pasaran, produk ini telah mendapat sambutan yang cukup baik daripada masyarakat pengguna.

"Lagipun harganya sangat berpatutan. Pelanggan boleh mendapatkannya pada harga RM12.90 untuk satu kiub. Sekarang ini, saya hanya menjual secara online dahulu iaitu melalui laman akaun Twitter saya @Zarina_Anjoulie," jelasnya.

Ched Solid Perfume terdiri daripada 20 jenis wangian yang boleh digunakan sebagai minyak wangi, pelembap bibir atau deodorant.

Selain berniaga minyak wangi, Zarina memberitahu, tahun ini dia akan menumpukan kepada perniagaan lain serta mahu berehat seketika daripada aktiviti seninya.

"Saya dalam perancangan untuk membuka perniagaan kasut dan baju perempuan tahun ini.

"Saya rasa tahun ini adalah tahun untuk saya buat duit dengan berniaga kerana saya memang minat meniaga. Lagipun saya sudah selesai menjalani penggambaran untuk tiga buah filem dan hanya menanti ianya ditayangkan sahaja," tambahnya.

Tiga buah filem tersebut adalah filem Ular terbitan KRU Studios Sdn Bhd dan 2 filem arahan Mamat Khalid, Amukan Buas Frankenstein Tempatan serta Amir dan Luqman Ke Laut.

bagus pi jadi duta buang, daripada dok tayang body hang yang tak seksi tu. Aku ingat bukan pasal populariti daa maybe sebab tokey perfume tu tak tahan bau badan dia kowt?

iskandarX Society Selebriti - Arina Gadis Bertuah Dipeluk Justin Bieber




KUALA LUMPUR, 14 JULAI 2012: Bintang remaja pop nombor satu dunia, Justin Bieber kembali sekali lagi ke Malaysia bagi menjayakan sidang akhbar Asia Tenggaranya yang pertama bagi album keduanya Believe, selain bakal membuat persembahan di MTV World Stage Live In KL di Sunway Surf Beach Sunway Lagoon pada petang ini.







Majlis sidang akhbar album terbarunya Believe, yang berlangsung di dewan Plenary di Kuala Lumpur Convention Centre dihangatkan dengan kehadiran ratusan media daripada seluruh rantau Asia Tenggara termasuk para peminat bertuah yang mendapat peluang keemasan berjumpa idola dunia ini.

Selepas hampir dua jam menunggu figura tersohor dunia ini, dia membuat kemunculan sekitar jam 2.15 petang. Ucapan 'hello' dan 'saya rindukan anda' yang pertama terpacul daripada mulut remaja yang baru berusia 18 tahun itu.

Petang tersebut menjadi hari yang tidak akan dilupakan oleh gadis berusia 13 tahun bernama Arina yang dibawa naik keatas pentas dan menerima pelukan daripada penyanyi tersebut ketika menyanyikan lagu penutupnya, Boyfriend.

Ditemani pemain gitar, Justin Bieber mula membuat persembahan secara akustik dan dimulakan dengan lagu terbarunya Die In Your Arms sebelum meneruskan mini showcase tersebut dengan lagu One Less Lonely Girl.

Dewan diselang seli dengan jeritan para peminatnya apa bila dia menyanyikan lagu yang membawanya terkenal di mata dunia iaitu Baby. Kemudian dia meneruskan persembahan dengan lagu berjudul Fall yang menurutnya merupakan pertama kali dia membawakanya secara live.

Sebuah lagi lagu daripada album terbaru iaitu Be Alright didendangkan oleh Justin sebelum memperdengarkan single terbarunya iaitu As Long As Love Me.

Usai menyanyikan tujuh buah lagu daripada album terdahulu dan Believe, majlis diteruskan dengan sesi temuramah dimana Justin Bieber membuka peluang kepada peminat untuk bertanyakan soalan kepadanya.

Dalam pada itu, Arina yang ditemuramah setelah berakhirnya sidang akhbar mengatakan bahawa dia seperti tidak percaya dan seolah bermimpi apabila dipilih untuk naik kepentas dan mendapat pelukan daripada idola ternama dunia tersebut.

Bertuah kepala hotak hang, dipeluk oleh al kafirun sambil buat maksiat? Memang bagus laa mak bapak hang ajaq. Buat kerap-kerap. memang bodoh dan bongok kerana hiburan, sanggup maruah dan pegangan agama tergadai.

iskandarX Society Selebriti - Justin Bieber Mahu Raih Anugerah Grammy




KUALA LUMPUR, 14 JULAI 2012: Jeritan yang tiada henti daripada peminat tegar idola pujaan dunia, Justin Bieber telah memberi peluang kepada mereka untuk bertanyakan soalan kepada bintang remaja pop tersebut. Justin ternyata menghargai peminatnya dan mengucapkan tanda terima kasih.






Justin juga berkata dia menyayangi peminat seluas dan sejauh jarak dimana dia berdiri hingga ke bulan. Ditanyakan mengenai pencapaian sepanjang ini, Justin menjawab dia masih menantikan satu pengiktirafan.

"Saya mahu menjulang trofi daripada anugerah berprestij Grammy. Ini adalah impian saya selepas menjadi bidang muzik passion utama dalam hidup saya," ujarnya ringkas.

Bercakap mengenai album terbarunya Believe, Justin menjelaskan bahawa album kali ini diseimbangkan dengan pelbagai jenis lagu dan genre yang menggambarkan dirinya. Dapat dilihat beberapa lagu yang up tempo dan tidak dilupa lagu yang berbentuk romantic yang menjadi trademark kepada penyanyi ini.

Dia juga menjelaskan bahawa album Believe merupakan album yang mengintrepretasikan dirinya yang sebenar kerana menurut Justin dia bertungkus lumus menghasilkan album yang mengambil masa lebih kurang 10 bulan untuk disiapkan. Tidak seperti album yang terdahulu, My World 2.0 hanya mengambil masa tiga minggu untuk disiapkan.

Album ini turut menampilkan ramai composer dan penyanyi yang berkolaborasi dengannya bagi memberi kelainan dan variasi dalam album berkenaan. Antara nama besar yang terlibat adalah Drake, Nicki Minaj, Ludacris dan ramai lagi.

Diakhir sesi temubual, Justin berkara bahawa dia amat menyayangi peminatnya dan ia melebihi segala-galanya. Bagi bintang yang menggemari kereta Rolls Royce Phantom ini, berjanji akan kerap mengunjungi Malaysia dan bakal kembali tidak lama lagi.

Nak meraih Grammy Arward pulak dah Si Justin nie? Dengan menyanyi lagu suara bunyi macam pondan so macamana mau lawan?

iskandarX Society Selebriti - Lana Nordin Tak Rasa Pakaiannya Seksi




KUALA LUMPUR, 13 JULAI 2012: Susulan daripada artikel pelakon, Lana Nordin di murai.com.my beberapa hari lalu mengenai penjelasannya tentang gambarnya berbikini tersebar, ramai pihak yang menghentam pelakon berkenaan yang selama ini digelar Pamela Anderson Malaysia.










Nota: Korang jangan melancap pulak bila baca blog aku nie ok?

Malah, tidak kurangnya yang cuba menasihati pelakon berkenaan supaya dia tidak sepatutnya mengenakan pakaian separuh berbogel itu, lebih-lebih lagi sebagai seorang yang beragama Islam.

Walau bagaimana pun, Lana yang ditemui ketika majlis memperagakan koleksi baju Raya rekaan Arif Shukor anjuran Rafflesia di Hotel Park Royal, berkata pihak berkenaan tidak sepatutnya menghukum perlakuannya sewenang-wenangnya apatah lagi sesama umat manusia.

"Saya ada baca semua komen-komen yang diberikan kepada portal murai.com.my mengenai foto saya itu dan saya sedar ramai yang tidak berpuas hati dengan saya.

"Saya faham mereka seperti cuba menasihati saya, tapi bagi saya tidak perlu lah sampai menghukum saya sehingga begitu rupa.

"Kalau nak dikira dosa, berlakon itu pun kerja yang bagus ker? Kalau macam itu saya pun tak boleh berlakon lah? Jelasnya kepada murai.com.my yang seperti mempersoalkan kembali komen-komen yang diberikan kepadanya.

Tambah Lana lagi, dia tidak bersetuju jika ada pihak yang sudah melabelkannya sebagai pelakon yang suka berpakaian seksi.

"Saya tak rasa pakaian saya seksi, lebih-lebih lagi ketika berlakon. Bagi saya seperti biasa sahaja dan tidak terlalu seksi.

"Saya tidak tahu bagaimana orang boleh lihat saya seksi. Mungkin ada pihak yang merasakan saya seksi kerana bentuk badan saya yang lebih besar di bahagian tertentu.

"Selain itu saya rasa seksi itu dilabelkan kepada saya kerana saya sering melakonkan watak menggoda serta antagonis seperti wanita yanga jahat," luahnya lagi.

Dalam artikel terdahulu, Lana akui kecewa kerana foto peribadinya telah disebarkan oleh rakan baiknya sendiri. Namun rakan baiiknya telah pun mengakui kesilapan dan meminta maaf.

Disebabkan foto tersebut, Lana memebritahu dia telah dimarahi keluarga yang kecewa dengan tindakkannya ketika itu.


Sikit punya tersemboi dan terserlah tetek dia bila pakai baju-baju tu dia boleh kata tak seksi lagi bagi dia? Sikit punya ramai dah yang dok stim yang dok melancap (aku tak tau la nak kata kan), sambil tengok gambaq dia seksi boleh kata belum cukup seksi? Baik pi ke mjalah Playboy photoshop Naked terus. Habis cerita.

iskandarX Society Selebriti - Tasha Shilla Mahu Rehat Waktu Ramadan




KUALA LUMPUR, 17 JULAI 2012: Aktres muda berbakat ini bijak mengatur langkah dalam membina namanya dalam industri hiburan ini. Walaupun kerap terpalit dengan pelbagai kisah panas dan kontroversi mengenai dirinya, Tasha Shilla memilih untuk berdiam diri dan membawa haluan sendiri.






Dia seakan sudah jelak dengan gosip murahan yang sering dikaitkan dengannya itu berharap tidak lagi berdepan dengan situasi sedemikian. Malah, sempena kedatangan bulan ramadan yang bakal tiba tidak kurang daripada seminggu ini, Tasha Shilla sudah membuat keputusan untuk berehat.

"Bulan puasa tahun ini Tasha Shilla mahu berehat. Jadi, tiada sebarang penggambaran drama akan dilakukan pada waktu ini kerana Tasha sudah tetapkan untuk tidak bekerja pada ramadan kali ini.

"Tetapi Tasha sentiasa bersedia untuk memenuhi sebarang undangan berbuka puasa atau sebarang acara amal jika tidak melakukan sebarang aktiviti.

"Tahun lepas Tasha sudah pernah berkerja dan berada di lokasi ketika bulan puasa dan penatnya hanya Tuhan sahaja yang tahu, jadi tahun ini Tasha nak rest sikit,"ujarnya kepada murai.com.my.

Tasha turut berbicara mengenai watak yang kini menjadi perhatiannya jika ditawarkan untuk berlakon. Ada yang mendakwa dia agak cerewet dalam memilih watak, namun Tasha ada jawapannya sendiri.

"Bukan memilih atau mahu demand, soalnya Tasha mahu memberi kepelbagaian dalam membawakan watak kalau berlakon. Kini Tasha dalam mood mahu mencuba watak-watak komedi kerana mahu mencabar kebolehan lakonan Tasha.

"Watak komedi juga tidak semudah yang disangka dan mujurlah pengarah sudi memberi tunjuk ajar. Untuk ramadan yang bakal tiba ini, Tasha akan muncul membawakan watak komedi dalam Pengawal Hatiku iaitu sebuah drama bakal ditayangkan di TV3," tambahnya lagi.

Personaliti yang dikenali ramai ini bakal membuka bazar di Kampung Baru bagi menjual produk hasil perniagaan keluarganya. Dia yang sememangnya berpengalaman berniaga di bulan ramadan percaya rezeki seseorang akan murah kala berniaga di bulan tersebut.

Bagus Tasha bagus, daripada dok buat maksiat baik banyakkan ibadah, pi terawih lagi bagus daripada dok buat kerja tak senonoh betoi dak? Hati leh tenang, rezeki lebih murah.

iskandarX Society Selebriti - Steven Tyler: Bye Bye American Idol




LOS ANGELES: 13 JULAI 2012: Ya, berita itu ini bukan lagi sekadar desas-desus atau khabar angin semata-mata.Namun, Steven Tyler, 64, sudah pun mengumumkan bahawa dia akan meninggal program American Idol.






Pengumuman itu telah dibuat apda hari semalam dan vokalis Aerosmith ini turut memberitahu bahawa sudah sampai masanya itu dia memberikan fokus dan tumpuan terhadap band rocknya itu.

"Saya mula mengikat kontrak bersama American Idol untuk setahun dan kemudian ia menjadi 2 tahun. Ia membuatkan saya terfikir, apakah saya harus meneruskannya atau berhenti di setakat ini.

"Ya, saya seronok menjayakan program ini dan menjadi sebahagian daripada produksi American Idol. Saya juga enjoy melalui proses menjayakan show ini secara keseluruhannya.

"Meninggalkan American Idol bukanlah satu keputusan yang mudah. Tapi, mahu tidak mahu, saya terpaksa melakukannya kerana ada banyak perkara lain yang perlu saya lakukan yang sebelum ini telah tergendala.

"Akhirnya saya tepaksa membuat keputusan yang barangkali mengecewakan semua orang - bahawa saya terpaksa pergi," katanya kepada Fox.

Keputusan yang dibuat Steven Tyler itu nyata memeranjatkan juri American Idol yang lain iaitu Jennifer Lopez dan Randy Jackson.

Penyanyi yang bermulut luas nie kira otai rock n roll akan meninggalkan American Idol buat selamanya, ke dah kena tendang brother? Tu la bila nyanyi jer engko buka mulut luas-luas bila komen tak nak buka luas-luas dok reject orang merata kan dah orang tak suka.

iskandarX Society Selebriti - Tasha Shila Hampir Lemas Kerana Ombak Rania




KUALA LUMPUR, 13 JULAI 2012: Banyak cabaran yang terpaksa dilalui oleh pelakon, Tasha Shilla dalam melakonkan watak sebagai ikan duyung yang bernama Puteri Rania dalam telefilem, Ombak Rania yang telah pun ditayangkan di Astro Ria pada 12 Julai lalu (semalam), jam 9 malam.






"Saya hampir lemas di dalam air kerana perlu mengenakan kostum ikan duyung telah dibuat khusus untuk telefilem ini dan pada waktu yang sama saya perlu berenang.
Bila berada terlalu lama di dalam air, kostum itu jadi berat. Apabila berat saya tidak dapat berenang dan lemas seketika sebelum disedari krew yang cuba selamatkan saya.

"Penggambaran di dalam kolam air juga agak mencabar kerana saya perlu berjam-jam menjalani babak dalam air sehingga kesejukan. Disebabkan itu, saya perlu bersedia dengan vitamin C dan juga beberapa makanan tambahan lain, bagi mengelakkan diri daripada demam," jelasnya lagi.

Jelas Tasha Shilla lagi, dia bagaimanapun gembira kerana impian menjadi ikan duyung sedari kecillagi telah terlaksana dalam telefilem bergenre romantik komedi fantasi tersebut.

"Saya macam tak percaya pula apabila diberi peluang melakonkan watak ini kerana memang dari kecil lagi saya teringin hendak menjadi ikan duyung seperti cerita dongeng dan kartun dalam televisyen.

"Pada awalnya saya kecewa kerana ketika ditawarkan watak ini, jadual saya agak padat dan saya juga tidak dapat memenuhi jadual penggambaran telefilem tersebut," katanya kepada murai.com.my.

Selain Tasha Shilla, Ombak Rania turut dibintangi oleh Aiman Hakim Redza, Rozita Che Wan, Sharifah Sakinah, Ruminah Sidek dan Aida Comel.

Pertama kali bergandingan dengan Aiman Hakim Redza yang menjadi kekasihnya di dalam telefilem tersebut, Tasha Shilla memberitahu dia selesa dan mudah bekerjasama dengannya.

"Walaupun pertama kali bergandingan dengan Aiman, ternyata kami sekepala dan mudah untuk berkerjasama. Jadi untuk mencari chemistry sebagai pasangan kekasih itu tidak susah," tambahnya lagi.

Ombak Rania mengisahkan mengisahkan tentang kehidupan Puteri Duyung Rania yang kehilangan bondanya sejak kecil begitu gembira dengan kehadiran bonda tirinya iaitu Permaisuri Siti Orcha. Malah seluruh duyung-duyung Empayar Insangpuri sudah merestui keputusan rajanya untuk beristeri lagi tanpa mengetahui niat jahat Permaisuri Siti Orcha yang mengamalkan ilmu hitam.

Puteri Rania semakin membesar dan kecantikkannya kian menyerlah lalu menimbulkan rasa tidak senang hati pada permaisuri, hal ini ditambah dengan hasutan cermin puaka. Untuk mengekalkan status sebagai duyung tercantik di Empayar Insangpuri, permaisuri mengarahkan Panglima Awal membunuh Puteri Rania dengan membawa ekornya sebagai bukti.

Atas sifat belas kasihan, Panglima Awal tidak sampai hati lalu membawa Puteri Rania berjumpa dengan dukun diraja. Untuk menyelamatkan Rania, dukun menganugerahkan Rania sepasang kaki dan mencampakkan dia ke dunia manusia. Rania muncul di kolam renang Tengku Farid, pelajar 'marine biology' yang tampan.

Dengan pertolongan Supriyati, pembantu rumah Farid, Rania diperkenalkan sebagai adiknya dan bekerja di rumah Tengku Farid. Tengku Farid jatuh cinta dengan Rania tetapi terpaksa melalui segala onak duri untuk bersamanya. Keadaan menjadi lebih rumit apabila Permaisuri Siti Orcha menyamar menjadi manusia dan meneruskan niat jahatnya untuk membunuh Rania.

Bak kata orang-orang tua-tua Melayu dahulu, kalau takut dilambung ombak jangan lah berumah ditepi pantai. Kalu kail panjang sejengkal, jangankan lautan dalam hendak diduga. Makna kata, kenalah berani kalau nak lakukan sesuatu dan ada ilmu untuk melakukan sesuatu, kalau Tasha Shila nak jadi ikan duyung sekalipun, kenalah berani untuk jadi ikan, dan ada ilmu berenang macam ikan duyung tu, jangan dok pi menuntut ilmu ikan duyung pulak ok? Kang Tak pasal Kordi mai tangkap buat show.

iskandarX Society Selebriti - Hayad: Anehnya Bila Kami Dikatakan Songsang!




KUALA LUMPUR, 16 JULAI 2012: Sungguhpun masih baru, Hayad yang bernaung di bawah pengurusan Aryuna Entertainment mengakui sudah bersiap sedia berhadapan dengan gosip serta pelbagai dugaan sepertimana yang ditempuhi anak seni yang lain.






Malah, Hayad yang dianggotai Rafiq Bakar, 28, dan Fadly Zailan,24, rela seandainya kisah peribadi mereka diperjudikan segelintir pihak. Bagaimanapun, kedua-dua jejaka muda ini tidak sanggup bergambar tanpa pakaian hanya semata-mata untuk tatapan peminat.

"Sebelum ini, kami sudah bergerak aktif secara indie. Sekarang ini, baru kami nekad dan memberanikan diri ke arah mainstream dan telah bersedia seratus-peratus untuk tempuhi dugaan dan gosip hidup anak seni.

"Soal bergambar dengan tidak berbaju, kami tidak akan kata setuju tetapi sebaiknya kami akan berbincang terlebih dulu dengan pihak yang menawarkannya," ujar Rafiq kepada murai.com.my.

Menyentuh tentang penggunaan nama Hayad, Rafiq memberitahu, asalnya nama kumpulan mereka itu diambil sempena nama adiknya, Dayah yang diterbalikkan ejaannya.

"Nama Hayad itu sebenarnya adalah Dayah. Dayah pula adalah adik saya dan kami memilih untuk menggunakan namanya kerana dia cukup memahami kehendak kami berdua. Selain itu, dia juga adalah pencipta lagu kami iaitu Terbaik Untukku, Teman dan Pilihanku sepertimana yang disiarkan di Youtube. Pemilihan namanya ini adalah satu penghormatan buat dirinya.

"Apapun, Dayah bukanlah kekasih Fadlysepertimana anggapan segelintir pihak. Saya tahu mereka sangat rapat dan ada juga yang terfikir mungkinkah Fadly bakal menjadi adik ipar saya. Namun, ia tidak bermaksud mereka benar-benar sedang berkekasih," ujar Rafiq sambil gelak.

Dalam pada itu, Fadly yang pernah menyertai uji bakat Akademi Fantasia 4 (AF4) mengakui pernah dituduh menjalinkan hubungan songsang dengan Rafiq yang dianggapnya sebagai abang sendiri.

"Kami memang rapat. Keluarga kami pun kenal siapa kami. Soal hubungan songsang itu, memang ada orang yang pernah bertanyakan hal itu kepada kami.

"Kami tidak kisah apa orang kata kerana kami tahu siapa diri kami. Setakat ini, kami berdua masih single dan kami juga sudah bersedia seandainya satu hari nanti kami berpisah disebabkan pergaduhan.

"Kami sendiri sudah menandatangani satu perjanjian berhubung isu bergaduh. Kami mula kenal pada 2006 dan kemudian membuat keputusan untuk bersatu dalam satu kumpulan secara rasmi pada 2009," jelas Fadly.

Pada petang itu, Hayad telah memperdengarkan 6 buah lagu baru yang bakal dimuatkan dalam album sulung mereka.

Kesemua lagu ini adalah hasil ciptaan mereka sendiri dan pihak media turut diberikan penghormatan untuk memilih lagu yang bakal dijadikan lagu single pertama.

Berikut adalah lagu yang terkandung dalam album ini.

1. Melodi

2. Janji

3. Luar Biasa

4. Benar-Benar Cinta

5. Jawapan

6. Separuh Dariku

Dok kisah ker orang dok kata hangpa nie songsang? Daripada dok layan depa nuh, baik tumpu kerja korang aja. Dorang lengguh mulut korang jugak yang kaya dok dapat duit, betoi dak? Tapi kalau boleh, jangan dok buat apa yang orang dok sangka buruk tu, kurangkan aksi-aksi yang dok nampak songsang dimata masyarakat sebab masyarakat dan peminat ini yang menjadi sumber rezeki korang. Mau dok ingat tu ok?

iskandarX Society Selebriti - Sasha Saidin Lebih Tenang Bila Dalami Agama




KUALA LUMPUR, 13 JULAI 2012: Meskipun belum berhijrah secara keseluruhan, namun bekas anggota kumpulan Ellite, Sasha Saidin, 36, akui dia kini sudah mula melakukan penghijarahan diri sedikit demi sedikit dengan mendalami ilmu agama.





Malah, sejak awal tahun ini, Sasha Saidin berkata dia mulai mengikuti kelas Usrah dan mendengar ceramah motivasi berteraskan agama untuk mendekatkan diri dengan Allah.

"Saya tidak berani nak sifatkan konsep hijrah Allah sebenar bagaimana tetapi saya sedar hati saya sudah mula terbuka sedikit demi sedikit untuk mendekati ilmu agama.

"Saya perasan Allah seperti telah membuka pintu hati saya untuk mendalami ilmu agama selepas saya didekati oleh rakan-rakan yang minat dan mengajak ke kelas agama dan Usrah.

"Bagi saya hanya Allah sahaja yang boleh menilai sama ada seseorang itu sudah berhijrah atau tidak.

"Tapi Alhamdulilah, hati saya lebih tenang kini apatah lagi saya baru sahaja khatam senaskah kitab al-Quran yang saya mulakan sejak 6 bulan," katanya ketika dihubungi oleh murai.com.my

Walau bagaimana pun, Sasha memberitahu dia lebih mementingkan penghijrahan hati terlebih dahulu sebelum dilihat berhijrah dari segi luaran iaitu berhijab.

"Saya kini sedang membersihkan hati dan mula mempelajari lebih banyak ilmu agama.

"Namun, saya belum lagi berhijab sepenuhnya dan hanya mula berpakaian sopan apabila di luar. Saya rasa penghijrahan itu harus bermula daripada hati dan baru ia akan disertai dengan perlakuan.

"Tetapi setiap kali ke kelas Usrah setiap hari Jumaat dan juga beberapa kelas agama saya pasti akan mengenakan hijab penuh," luahnya lagi.

Begitupun, Sasha Saidin yang baru sahaja disahkan bercerai dengan suaminya, Salyo Priyanto pada Selalu lalu memberitahu dia masih lagi menjalani kehidupannya seperti biasa dengan mengikuti beberapa aktiviti seni.

"Saya masih menjalani kehidupan seperti biasa walaupun kini sudah bergelar ibu tunggal.

"Malah, masih menjalani aktiviti seni seperti modeling dan juga menjalani penggambaran untuk rakaman raya bagi beberapa program televisyen," tambahnya lagi.

Sasha dan Salyo telah berkahwin pada tahun 2007 dan dikurniakan seorang anak iaitu Adam Aryasenna Notosoemarsono, berusia 3 tahun.

Sebelum perkahwinan itu, Sasha pernah bernikah dengan Jason Skinner atau nama Islamnya, Johan Abdullah Skinner, pada 21 Jun 2003 di Masjid Central Regent Park, London, namun mereka berpisah empat tahun kemudian.

Selama nie hidup tadak agama ka?, yang sekarang baru nak bertenang bila dalami agama? Inilah realiti kehidupan manusia zaman sekarang, dulu bila tengah mewah dan senang, rezeki melimpah ruah, hoh boleh maki orang, kenapa? tak sembahyang tak boleh masuk syurga? masuk neraka?, amboi sedapnya mulut orang yang bercakap tu. Kita Melayu adalah bangsa yang satu-satunya bila sebut Melayu adalah beragama Islam, yang bukan beragama Islam atau membuat segala ajaran Islam, bukan dan tidak layak dipanggil Melayu. Ada paham ka?

iskandarX Society Selebriti - Zain Saidin Terkejut, Sasha Cerai Dengan Salyo




KUALA LUMPUR, 13 JULAI 2012: Pelakon Zain Saidin akui terkejut apabila mendapat tahu tentang berita perceraian kakaknya, Sasha Saidin yang juga bekas anggota penyanyi kumpulan Elite dengan Salyo.






Kata Zain, dia mendapat tahu tentang berita perceraian kakaknya dengan Salyo yang berwargangera Indonesia itu pun daripada pihak media.

"Selepas mengetahui tentang hal tersebut, saya ada menghubungi Sasha untuk bertanyakan tentang perkara itu dengan lebih lanjut, namun hingga kini saya masih tidak berpeluang untuk berjumpa dengan mereka kerana jadual shooting saya yang agak padat. Sejujurnya saya tidak tahu langsung apakah sebenarnya yang berlaku di antara mereka.

"Tapi, saya memang terkejut dan tidak menyangka bahawa perkahwinan mereka akan diakhiri dengan cara yang begini. Lagipun, saya memang rapat dengan abang ipar (Salyo) kerana kami ada berbincang untuk menghasilkan lagu bersama," ujar Zain kepada murai.com.my.

Dia juga melahirkan perasaan sedihnya dengan apa yang berlaku. Menurut Zain Saidin lagi, dua bulan yang lalu ketika kali terakhir mereka bertemu, rumahtangga kakaknya dengan Salyo itu masih lagi berada dalam keadaan baik.

"Saya tidak nampak sebarang perubahan dan hubungan mereka seperti berada dalam keadaan yang sempurna,tapi saya juga tidak boleh komen lebih kerana saya jarang bertemu mereka," tambahnya lagi.

Zain yang ditemui di majlis Raikan Ramadhan anjuran TV3 memberitahu bahawa dia bakal sibuk pada ramadhan akan datang kerana memenuhi undangan berbuka puasa dan juga sesi penggambaran.

Zain Saidin akan muncul di TV3 dalam telemovie Pengawal Hatiku bersama Tasha Shilla dan bakal menguruskan perniagaan biskut rayanya sepanjang Ramadan ini.

Ekeleh, buat-buat terkejut pulak, ke suka Sasha Saidin tu bercerai? Takpayah la buat gimik terkejut, pi terus pujuk-pujuk Sasha tu mana nak pi tau kowt-kowt dapat kat hang pulak. Barang baik tu bro.

iskandarX Society Hiburan - Farouk Tak Sangka Ke Final Masterchef Selebriti




KUALA LUMPUR, 12 JULAI 2012: Pelakon dan pengacara, Farouk Hussein akui tidak menyangka Chef Jo akan membuat kejutan dengan menyenaraikan dia semula sebagai 5 peserta finalis Masterchef Selebriti sekalipun telah tersingkir di minggu terakhir program tersebut.









Malah dia amat bersyukur dan gembira kerana dapat berentap ke peringkat akhir bersama finalis lain iaitu Datuk Fazley, Angah Raja Lawak, Juliza Adlizan dan Soo Wincci pada 16 Julai ini.

"Syukur, alhamdulilah kerana saya akhirnya dapat ke final. Terus-terang saya memang tidak menyangka boleh lepas hingga ke tahap ini. Rasa gembira tak terkata apabila buat pertama kalinya saya berjaya ke peringkat akhir memasak seperti ini kerana saya akui saya bukanlah pandai memasak seperti tukang masak profesional.

"Paling saya terkejut selepas saya redha disingkirkan setelah tewas dengan Angah itu Chef Jo memanggil saya kembali dan mengumumkan saya salah seorang yang tersenarai dalam final Masterchef Selebriti bersama-sama dengan 4 finalis lain," katanya yang dihubungi oleh murai.com.my

Dalam itu, seperti yang diketahui umum, finalis pertama yang menempah tempat ke final iaitu Soo Wincci setelah dia berjaya memikat hati juri menerusi masakannya dan sekaligus menang ujian cipta rasa dalam episod terdahulu.

Saksikan Masterchef Selebriti Malaysia Isnin, jam 9 malam di Astro Ria (104) dan Mustika HD (134).

Hahahahaha rancangan yang paling membuatkan aku rasa loya and nak termontah, MasterCheft Malaysia, tak sangka brother Farouk berjaya dengan jayanya masuk Final. Keep it up, jangan malukan Penang.

iskandarX Society Hiburan - Rosyam Nor: Bajet Balistik Mencecah RM3 Juta




KUALA LUMPUR, 13 JULAI 2012: Selepas 6 tahun tidak menerbitkan filem, pelakon dan penerbit terkenal, Rosyam Nor Shamsuddin atau Rosyam Nor menerusi Suhan Movies & Trading Sdn Bhd bangkit menerbitkan filem Balistik.






Mendapat kerjasama syarikat produksi Asia Tropical Films (ATF) yang sebelum ini banyak menerbitkan filem dari Hong Kong, produk filem terbaru Suhan Movies & Trading Sdn Bhd ini turut mempertaruhkan bakat seni berwibawa iaitu Adi Putra dan Rita Rudaini sebagai teraju utamanya.

Menyentuh mengenai jumlah bajet yang digunakan, Rosyam Nor berharap soal wang ringgit tidak akan dibahaskan serta dijadikan isu utam, a sebaliknya ia ingin menitik beratkan kerjasama terulung antara produksi Melayu dan Cina.

"Terus-terang, bajet yang disediakan untuk membuat filem ini adalah sebanyak RM3 juta. Sungguhpun begitu, kami akan berusaha mengurangkan bajet tersebut mengikut kesesuaian.

"Pun begitu, saya banyak memberikan kebebasan kepada Silver untuk menentukan sejumlah bajet yang diperlukan dalam filem ini kerana ia banyak mempamerkan babak-babak letupan.

"Menghasilkan babak letupan bukanlah satu perkara yang mudah. Malah, ia terpaksa menggunakan perbelanjaan yang amat besar dan mahal. Sebab itulah kos pembikinan membuat filem ini sangat besar. Setakat ini, sudah lebih 6 hari kami memulakan penggambaran dan ianya bakal berakhir pada 6 Ogos ini," katanya.

Jelas Rosyam lagi, selain mempertaruhkan Adi Putra & Rita Rudaini, filem ini turut menampilkan penglibatan artis Cina tempatan yang paling popular iaitu Jack Lim.

"Malah, kami turut menggunakan khidmat penasihat aksi lagak ngeri dari Hong Kong iaitu Loy Fat," katanya kepada murai.com.my.

Selain penerbit, Rosyam turut menjadi tunjang utama dan memegang watak sebagai Saga iaitu seorang pembunuh upahan. Filem ini turut menampilkan pelakon lain seperti Tania Hudson, Rykarl, Jeff, Marissa Yasmin, Dato' Rahim Razali dan Gan Mei Yan.

Projek la sangat sampai RM3 juta, kalau cerita hampes macam cerita Indo baik tak payah buat, keras kaku macam patung kat shopping kompleks ja lakonannya.

iskandarX Society Hiburan - Hati Rita Rudaini Sudah Kebas Buat Aidil




KUALA LUMPUR, 12 JULAI 2012: Mengakui hatinya sudah kebas dengan Aidil Zafuan, Rita Rudaini dia kini pasrah dengan apa yang bakal dilaluinya pada masa akan datang. Malah, Rita akui dia sendiri tidak pasti apa kehendak suaminya selepas 4 tahun mereka melayari bahtera perkahwinan bersama.






"Terus-terang, sampai setakat ini, saya tidak tahu apa yang Aidil mahu. Hati pun dah kebas dan tidak ada rasa apa-apa pun. Sewaktu menunaikan umrah, saya ada berdoa untuk Aidil. Doa saya adalah kalau dialah orang yang baik untuk kami sekeluarga, minta dekatkanlah kami kembali.

"Sekarang ini saya tidak mahu fikirkan apa-apa. Apapun keputusan yang diambil Aidil nanti, saya akan terima dan saya akui kehidupan saya kini lebih gembira dan bahagian.

"Jujurnya, selama 4 tahun berkahwin, saya tidak pernah rasa gembira macam ini. Sampaikan adik-beradik bertanya kepada saya, engkau ni tiada masalah ke?," katanya kepada murai.com.my.

Dengan lebih tegas lagi, Rita Rudaini menasihatkan kepada semua wanita agar mengambil langkah berjaga-jaga dengan menyediakan payung sebelum hujan seandainya mereka mahu mendirikan rumahtangga.

"Wanita zaman sekarang kena bersiap sedia dari awal-awal lagi. Walaupun bersuami, anda kena ambil langkah berjaga-jaga. Ianya supaya anda tidak kecewa dan susah di kemudian hari.

"Sejujurnya, anak-anak lebih rapat dengan saya berbanding dengan Aidil. Ada masa saya sendiri yang kena menyuruh anak-anak saya salam dengan Aidil semasa dia pulang ke rumah.

"Apapun, sekarang ini, saya tidak ada memikirkan soal pengganti Aidil. Apa yang saya fikir hanyalah anak-anak saya," jelasnya yang bakal muncul dengan filem terbaru berjudul Balistik.

Dalam pada itu, Rita Rudaini menjelaskan, dia tiada masa untuk memikirkan soal kahwin lagi.

"Saya pun kembali aktif berlakon kerana mencari rezeki buat anak-anak bukannya hendak mencari glamor. Alhamdulillah, setakat ini anak-anak saya tidak banyak meragam. Saya pun berharap, apabila besar nanti mereka akan faham dengan apa yang terjadi sekarang ini," ujarnya.

Tabahkan hati, kuat kan iman, bunga bukan sekuntum, belalang bukan seekor, perumpamaan yang Melayu terdahulu berkata, so jangan sesalkan tindakkan yang telah dibuat, teruskan hidup kerana hidup itu satu amanah dari Allah S.W.T.

iskandarX Society Review - My Take on Good Carbs, Bad Carbs, Low Carbs, and all of the Carb BS


With so much talk, confusion, and controversy in recent years about "carbs", I wanted to give you my take on good carbs vs bad carbs, low carb, and all the other "carb confusion" out there.  I'll also show you one of my favorite healthy carbohydrate choices.







by Mike Geary - Certified Nutrition Specialist, Certified Personal Trainer
Author of best-selling program:  The Truth about 6-Pack Abs



First of all, although I'm not a "low carb" extremist, I do believe that one of the main reasons so many people struggle to ever lose any body fat is that they are overconsuming processed carbohydrates such as:


cereals
pasta
rice
bagels
muffins
breads (even whole grain varieties are not ideal if you're looking to lose body fat)
sodas
juices
candies
crackers
It is extremely hard to lose body fat if you're overconsuming any of these types of carbohydrates (even if you workout very hard). In addition to causing wild blood sugar swings and insulin surges which can promote body fat deposition, eating too many carbs also increases your appetite and cravings.


Note that I didn't include potatoes in the list of processed carbohydrates. Despite the trash talking they get from many fitness professionals, I think whole potatoes (not fries or chips!) are a nutrient-dense healthy food.


Even carbohydrate sources that most people think are "healthy" really are just excess calories that don't really deliver a whole lot of nutrient density... and many types of breads and cereals pretend to be "whole grain" with clever marketing while in reality the first ingredient in them is refined flour, which is just going to shoot your blood sugar through the roof.


My take on it is that the majority of people struggling to lose body fat would do much better following these types of carb guidelines:


1. Reduce your grain-based carb products in the diet (cereal, pasta, rice, crackers, etc) and focus more of the diet on healthy grass-fed and/or free-range meats and eggs, grass-fed raw dairy, and TONS of vegetables and fruits.  I understand that it's very hard for most people to give up entirely their breads, cereals, and pastas.  But don't worry, just save the grain-based carbs for a 1-day per week "cheat day", and you can still do just fine!


2. Instead of the grains for most of the carbs, try getting most of your carbs from vegetables, sweet potatoes, and a variety of whole fruits and berries (NOT fruit juices, which remove the beneficial fiber as well as other essential parts of the fruit).


3.  If you're going to eat any grains at all, focus on the most nutrient dense and fibrous portions of the grain... the germ and bran... this means that the best parts are getting oat bran instead of oatmeal, and using rice bran to add to your yogurt, cottage cheese, salads, soups, etc.  This way you get all of the most beneficial nutritious parts of grains without all of the excess starches and calories. 


Note on wheat germ --  although wheat germ is a nutrient dense food (compared to the nutrient-poor starch portion of wheat), beware of the gluten in wheat if you have any intolerance.  Many people have wheat/gluten intolerances and don't even realize it.  It could be worth it to get tested to see how your body is handling wheat.


Also, for best results with grains in general, try to stick only to sprouted grain products if you're going to eat any grains at all.  The sprouting of grains helps to eliminate some of the "anti-nutrients" in some grains, and also improves digestion of those grains.


4. To replace the void if you're used to consuming lots of bread, pasta, cereals, and other carb sources... try filling that void with more healthy fats such as nuts, seeds, avocados, nut butters as well as healthy proteins such as raw grass-fed dairy and meats, whole free-range organic eggs, etc. Healthy fats and proteins go a long way to satisfying your appetite, controlling proper hormone and blood sugar levels, and helping you to make real progress on fat loss.


With all of that said, here's one of my favorite carb sources that is high in fiber as well as tons of vitamins, minerals, and antioxidants:


Sweet potatoes or yams


I always choose the orange varieties instead of the white varieties of sweet potatoes. One of the problems with sweet potatoes is the time it takes to bake a sweet potato for 1 to 1.5 hrs.


I cook my sweet potatoes in a different way that only takes 5 minutes and they come out delicious... and no, I would NEVER use a microwave (I talk more about why never to use a microwave to cook your foods in this article).


The easiest and quickest way I've found to cook up a sweet potato is to slice it up into thin slivers and put it into a pan that you can cover with a lid.  I add a touch of butter, virgin coconut oil (beneficial medium chain triglycerides), and about 3-4 Tbsp of water and simmer with a covered lid for about 5 minutes. 


When the sweet potatoes are soft, then add a little cinnamon and maybe a touch of the natural sweetener stevia (if you want a little more sweet flavor) and you're all set with a delicious healthy carb side dish to go with any meat dish.  Add a side salad and you've got the perfect lean-body meal plan.

Get the solution to rid yourself for life of this problem by reading more details about this unique workout and diet program at the home page -- Losing Dangerous Abdominal Fat

iskandarX Society Review - Anxiety At Work Meetings


One of the most common times people feel anxious at work (after getting called in to see the boss) is at meetings where you are expected to speak up in front of many others.







Let me give you a few quick tips on how best to approach those meetings:


Generally these type of work meetings involve a group of people sitting around taking it in turns to speak. Most people anxious about speaking in public dread their turn and hope some divine intervention will save them from having to speak at all.


To get around this try the opposite approach. Pretend to yourself and the group that you are actually dying to speak. Before you enter the room, say to yourself:


“I’m going to speak at any reasonable opportunity that presents itself”


-Be positively itching to speak!


-Before the meeting kicks off, talk to everyone around you. Don’t sit there in silence.


-If you have a short presentation to make and you don’t like the idea of having to do it in one go, break it up by asking those present questions during your talk. This puts the focus back on the group and can help you feel less under pressure.


-If everyone has to speak, it can really take the pressure off to be first up but if you can’t be first then start asking questions of the other speakers when they are finished if that is appropriate.


Come across as really interested and engaged. Give the impression to the room that you want to speak and to be heard. Speaking up works because the anxiety only gets worse if you sit there in total silence waiting to be called upon. Don’t wait for them to call you -speak out.


If you take the above advice on board and it does come to your turn to speak, you won’t feel the same level of pressure because everyone in the room is already used to your voice and you don’t feel the pressure of hearing your voice for the first time in the room.


Everyone is used to you and you are used to speaking to them. Great speakers love an opportunity to talk and present. Believe it or not but you can train yourself to be like that and it starts by pretending to yourself that you really want that opportunity to be in the lime light. Be hungry for it.


Instead of holding back and resisting the opportunity to speak in public, you chase after it! You might think:


“fine but how can I try this out before my next meeting?”


The best way I know of is to join a Toastmaster group in your area (google it) and get started there right away.


If there is no toastmaster group locally find a public meeting or volunteer for something like a research group where you all discuss a topic together.


There are lots of places to practice.


Dive in, speak up.


To learn more visit: PanicAway


Barry McDonagh

-Learn how to be empowered and gain confidence by engaging a simple technique to defuse any panic attack.
-The four most powerful approaches to creating an enduring anxiety buffer zone (particularly useful for those who experience GAD).<
-Learn to avoid making the one mistake almost everyone makes during a panic attack episode.

iskandarX Society Sukan - Queens Park Rangers Kalahkan Pilihan Sabah 5-0




KOTA KINABALU, 18 Julai (Bernama) -- Pasukan Liga Perdana Inggeris Queens Park Rangers (QPR) mengalahkan pasukan pilihan Sabah 5-0 dalam perlawanan persahabatan di hadapan kira-kira 20,000 penonton di Stadium Likas di sini Selasa malam.






Gol pertama QPR diperoleh menerusi Bobby Zamora pada minit ke-7 setelah menolak masuk bola dari jarak dekat selepas percubaan Wright Philip ditampan oleh penjaga gol Sabah.

Walaupun QPR melakukan beberapa lagi percubaan, keputusan itu kekal sehingga separuh masa pertama.

Pilihan Sabah turut melakukan beberapa serangan yang diketuai Titus Jhon, Londow Bonai dan Octavianus Maniani tetapi gagal menghasilkan gol.

Dalam separuh masa kedua, QPR berpesta gol pada minit ke-63 menerusi pemain gantian Heider Helguson, Jay Bothroyd (minit ke-69) dan dua gol hasil jaringan Djibril Cisse (minit ke-73) dan minit ke-81).

Pengurus QPR, Mark Hughes menyifatkan perlawanan ini adalah baik dan memenuhi persiapan pasukannya untuk memulakan kempen liga bermula Ogos ini.

Di tanya sama ada pemain baru mereka Park Ji Sung akan dijadikan ketua pasukan skuadnya, beliau berkata ia belum diputuskan, tetapi merasakan menjadikan Park sebagai ketua pasukan untuk jelajah Asia sesuai untuk pemintanya di Asia.

QPR yang sedang dalam jelajah Asia akan menentang Kelantan di Stadium Shah Alam pada 20 Julai ini sebelum bertemu Persebaya Surabaya di Indonesia pada 23 Julai.

-- BERNAMA

What the hell kena sampai 5 -0? Biar betoi der, lu olang main bola ka main ragbi? Ke masa latihan dok berlatih atau isap ice? Inilah yang dikatakan sukan Bola di Malaysia. Hampes macam hampeh, itu sebab aku tak suka tengok bola.

iskandarX Society Jenayah - Kawalan Keselamatan Pusat Beli-belah Perlu Dipertingkatkan - Polis PJ



PETALING JAYA, 17 Julai (Bernama) -- Kawalan keselamatan di pusat beli-belah mesti dipertingkatkan bagi memastikan keselamatan para pengunjung terjamin, kata Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed.





Nota: Akusyorkan kepada korang guna Glock G17 sebab senang nak handle serta nak cuci pun sonang daa...

Beliau berkata pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan semua pengurusan pusat beli-belah di Petaling Jaya dari semasa ke semasa untuk meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan masing-masing.

Katanya langkah itu diambil berikutan kejadian percubaan samun di kawasan parkir pusat beli-belah One Utama pada kira-kira 10.05 malam semalam apabila seorang peniaga dan isterinya diserang oleh seorang lelaki yang cuba merampas beg tangan peniaga itu.

"Mangsa telah bertindak balas tetapi suspek itu menumbuknya beberapa kali di bahagian muka dan menyebabkan bibir atas mangsa terluka dan berdarah," katanya pada sidang media Selasa.

Arjunaidi berkata mangsa, bagaimanapun, tidak sempat mengecam muka suspek yang melarikan diri apabila beberapa orang awam datang menolong mangsa.

-- BERNAMA

Jika yang demikian ceritanya, lebih baik setiap rakyat Malaysia, belejar seni mempertahankan diri (martial Arts), kerana boleh pertahankan diri sendiri jika berlaku insiden-insiden yang tak diingini, sementara menunggu pihak berkuasa(Polis DiRaja Malaysia) sampai. Jangan lupa pi beli peyembur lada (Pepper Spay), Taser gun dan sebagainya untuk mempertahan kan diri. Kenapa Malaysia tak bagi lesen untuk senjata api kepada awam? sedangkan negara lain bagi untuk tujuan memiliki senjata api untuk melindungi diri. Kan senang?

iskandarX Society Politik - Kerajaan Selangor Perlu Beri Penjelasan Mengenai Hutang Talam RM80 Juta




KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- MCA mahu kerajaan negeri Selangor pimpinan PKR menjelaskan mengenai laporan bahawa Talam Corporation Bhd berhutang kira-kira RM80 juta dengan Perbadanan Menteri Besar (MBI).






Ketua Biro Profesional Muda parti itu Datuk Chua Tee Yong berkata jumlah RM80 juta itu bercanggah dengan kenyataan yang diberikan kerajaan Selangor sebelum ini pada 2010 bahawa ia berhutang RM30 juta dengan Talam.

"Berdasarkan hansard Dewan Undangan Negeri Selangor pada 9 Nov, 2010, pada muka surat 18, kerajaan Selangor berhutang dengan Talam RM30 juta dan akan bayarnya kemudian.

"Bagaimanapun selepas pendedahan dan dipersoalkan oleh MCA pada 12 Julai 2012, kerajaan Selangor tiba-tiba mengumumkan sebanyak RM80 juta masih belum dikutip daripada Talam.

"Mereka masih tidak memberikan penjelasan mengenai apa sebenarnya yang berlaku dan kenapa RM80 juta ini hanya didedahkan sekarang," katanya kepada pemberita di Wisma MCA di sini.

-- BERNAMA

Dok dedah dah terdedah dah, so apa lagi? Hang nak tolong bayaq hutang tu ka Chua Tee Yong oi? Pi la bagi tau seluruh dunia yang Kerajaan Negeri dok tanggung hutang belambak. Pi bagi tau kat CNN terus, tak pun CIA ka baru best. Sia-sia ada kebel. Dok kelahi pi mai pi mai adik beradik depa jugak, yang dok kenyang adik beradik depa jugak, tudia lah kalau dah cina bukit pun ada kuasa dalam negara. Haru-biru.

iskandarX Society Ekonomi - Indeks Industri Automotif Lepasi Penanda Aras 100 Mata Dalam Suku Kedua




KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Indeks Industri Automotif mengatasi penanda aras 100 mata dalam suku kedua tahun ini setelah susut ke bawah paras threshold 100 mata dalam suku pertama.







Peningkatan ini membayangkan bahawa industri automotif sedang pulih dan jumlah keseluruhan industri seharusnya bertambah baik dalam bulan-bulan akan datang, terutamanya dengan model-model baharu yang menarik dalam perancangan dan pasaran beransur-ansur menyesuaikan diri dengan garis panduan pinjaman Bank Negara.

Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), dalam tinjauannya, berkata pemulihan dilihat dari sudut prestasi jualan dalam suku kedua.

"Keadaan perniagaan dalam industri automotif mulai sembuh. Peningkatan ini didorong oleh faktor-faktor utama seperti pengenalan model-model baharu dan isi rumah menerima hakikat harga tukar beli yang lebih rendah," katanya dalam satu kenyataan.

Institut penyelidikan itu berkata jumlah jualan dalam suku kedua berkemungkinan setanding dengan jualan dalam tempoh enam bulan pertama tahun lepas.

-- BERNAMA

Cuba pihak pengeluar automotif nie semua jual dengan harga yang murah sedikit, pasti jualan meningkat. Ini tidak selagi namanya kerja kerajaan terus sembelih, itu yang kerja kerajaan, senang dapat loan, yang kerja sendiri? Macam-mana pula? Pernahkah korang terfikir untuk jual kereta kepada nelayan atau petani mengikut kemampuan mereka? Pernah?

iskandarX Society Ekonomi - Keyakinan Pengguna Malaysia Meningkat Dalam S2, Kata Nielsen




KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Keyakinan pengguna di Malaysia meningkat empat mata kepada indeks 111 dalam suku kedua (S2) tahun ini, dan ini merupakan paras tertinggi dalam tempoh enam tahun, demikian menurut hasil kaji selidik keyakinan pengguna dalam talian global terbaru oleh Nielsen.







Dalam satu kenyataan, Nielsen berkata Malaysia meningkat ke tempat kelima daripada ketujuh dalam kalangan 56 negara yang terlibat dalam kaji selidik itu, selepas Indonesia (120), India (119), Filipina (116) dan Arab Saudi (115).

Pengarah Urusan Nielsen Malaysia, Richard Hall, berkata beberapa perkembangan memberi keyakinan kepada pengguna Malaysia.

"Inflasi meningkat pada kadar yang lebih perlahan sejak Februari, ringgit mengatasi prestasi mata wang Asia dalam empat bulan pertama tahun ini, perolehan korporat menunjukkan prospek yang cerah bagi 2012 dan output pembuatan meningkat pada Februari, Mac dan April," katanya.

Antara hasil kaji selidik itu ialah keyakinan terhadap prospek pekerjaan tempatan dan kewangan peribadi terus mendorong peningkatan keyakinan dan tahap keyakinan ini membantu meletakkan Malaysia sebagai kumpulan pengguna prospek kerja dalam talian ketiga paling optimis.

-- BERNAMA

Ringgit Malaysia patut menjadi ibu yukaran mata wang asing kepada seluruh dunia bukan setakat Asia. Kaji balik sejarah kerajaan Melayu Kalahah kalau nak naikkan negara kita ke peringkat tertinggi semula. Caranya senang sahaja, sebelum Singapore jadi negara perlabuhan terkenal, Malaysia adalah Negara Pelabuhan yang terkenal yang mula-mula menjadi pusat perdagangan dunia. Kita, sebagai rakyat, support dengan membeli dan menggunakan product serta services tempatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rujukan